Kliknite pre viac produktov
No products were found.
Pokračovaním v prehliadaní tejto webovej stránky súhlasíte s používaním súborov cookie a vašich osobných údajov v súlade s nariadením EÚ GDPR. Viac detailov
Kategórie blogu
Posledné komentáre
Vyhľadávanie v článkoch

Ovocné a zeleninové šťavy

Publikované 07-09-2016 Napísal 3821
Obľúbené0

Veľa ľudí nepozná skutočné rozdiely medzi jednotlivými „džúsmi“. Snáď len ten najzákladnejší – lepší je ten, ktorý obsahuje 100% ovocia a nie „limonáda“ zložená z vody, cukru a na poslednom mieste z ovocia. Takže o týchto sa baviť ani nebudeme :) Ak si pozriete balenia od rôznych výrobcov 100% džúsov - uvidíte označenie 100 % šťava z koncentrátu alebo 100% šťava z lisovaného ovocia. Medzi 100% šťavou z koncentrátu a šťavou z čerstvo lisovaného ovocia a zeleniny je však výrazný rozdiel.

Ako sa vyrába 100 % šťava z koncentrátu ?


Pri výrobe koncentrátu je ovocie resp. zelenina do 24 hodín od zberu, v krajine pôvodu, vytlačené a šťava skoncentrovaná (odparí sa časť vody, ktorá tvorí jeho prirodzenú súčasť). Takto koncentrovaná šťava je zmrazená a následne je dopravená do krajiny určenia, kde sa spätným pridaním pitnej vody nariedi na pôvodnú koncentráciu.

Ako vzniká 100 % šťava z čerstvo lisovaného ovocia a zeleniny?


Šťavy z čerstvo lisovaného ovocia a zeleniny, ktoré sú na trhu sa pripravujú výlučne odšťavením čerstvého ovocia a zeleniny z vybraných odrôd. Ihneď po odšťavení a šetrnej pasterizácii sa balia a dostávajú sa do chladiacich zariadení predajní. To zaručuje, že si zachovávajú takmer všetky charakteristické znaky prírodnej šťavy z čerstvo lisovaného ovocia a zeleniny.

Zásadné rozdiely medzi čerstvou šťavou (freshom) a šťavou z koncentrátu


1. Voda: Pri výrobe šťavy z koncentrátu sa odstraňuje „prirodzená voda“ – voda, ktorá je obsiahnutá v dužine plodu a prirodzene sa nachádza v ovocí a zelenine. Táto voda je nahradená pitnou vodou a teda nikdy to už nebude tá pravá naturálna voda z ovocia a zeleniny. Naopak pri výrobe šťavy z čerstvo lisovaného ovocia a zeleniny ostáva „prirodzená voda“ zachovaná a kvalita tejto šťavy je teda nepochybne vyššia.

2. Vitamíny: V šťavách z koncentrátu sa zachováva nižšie percento vitamínov oproti šťavám z čerstvo lisovaného ovocia a zeleniny. Prečo je to tak? Koncentrát totiž vzniká určitými presne stanovenými procesmi odparovania. Počas viacerých tepelných zásahov (treba spomenúť aj klasickú pasterizáciu) sa prirodzene určité množstvo vitamínov stráca. Naproti tomu chladené šťavy, ktoré prešli len šetrnou pasterizáciou, si zachovávajú takmer také množstvo vitamínov ako v šťave z čerstvo vytlačeného ovocia alebo zeleniny.

3. Minerálne látky: Šťavy z džúsov obsahujú pre telo dôležité minerály a antioxidanty. Sú to látky, ktoré sú v prirodzenom stave, nepoškodené technologickými, výrobnými procesmi.

4. Cukor: Šťavy z čerstvo lisovaného ovocia a zeleniny obsahujú naturálne, ľahko stráviteľné cukry, ktoré sú prijateľné pre organizmus. Pri šťavách z koncentrátu je cukor po tepelnom namáhaní čiastočne zmenený.

5. Vláknina: 100% šťavy z čerstvo lisovaného ovocia a zeleniny na rozdiel od 100% štiav z koncentrátu obsahujú prirodzene aj vlákninu. Šťavy vyrobené z koncentrátu majú dlhšiu trvanlivosť, na pultoch predajní sa môžu predávať aj rok. Z toho vyplýva, že z takto pripravených štiav sa musia odfiltrovať látky, ktoré sú mikrobiologicky nestabilné. Patrí medzi ne vláknina, ktorá je však pre ľudský organizmus veľmi prospešná. Šťavy z koncentrátu prechádzajú číriacimi a enzymatickými procesmi, kým šťavy nie sú číre. 100% šťavy z čerstvo lisovaného ovocia a zeleniny sú zakalené a obsahujú viac nutričných zložiek, najmä vlákninu. Vláknina pomáha zlepšovať trávenie a predchádza rôznym chorobám. Je dokázané, že ľudia, ktorí zaraďujú do svojho jedálnička pravidelne vlákninu, majú menej často infarkty, netrápi ich vysoký krvný tlak, zvýšený cholesterol, cukrovka, menej často sú obézni, zriedkavejšie sa u nich vyskytujú aj ochorenia tráviacej sústavy a rakovina hrubého čreva.

6. Chuťové zložky: Chuť, vôňa a farba štiav závisia od počasia, ročného obdobia zberu, ako aj odrody ovocia/ zeleniny.

7. Uskladnenie: Určite si mnohí z Vás kladú otázku, prečo sa niektoré šťavy nachádzajú na bežných pultoch a iné sú v chladiacich boxoch. Ovocné a zeleninové šťavy lisované za studena, ošetrené len šetrnou pasterizáciou sa musia skladovať v chlade, aby ostali čerstvé a zachovala sa hladina vitamínov a ostatných výživových hodnôt. Tieto šťavy majú aj kratšiu dobu spotreby. Šťavy z koncentrátov sú pasterizované a mikrobiologicky stabilné, vydržia teda dlhšie a nie je potrebné ich držať v chlade.
Šťavy pripravené doma: Nepochybne, najzdravšia je čerstvá šťava odšťavená z ovocia a zeleniny, ktoré ste si sami dôkladne umyli a pripravili na odšťavenie. Túto šťavu však treba vypiť ihneď po odšťavení. Chvíľu ju môžete uskladniť aj v chladničke, jej biologická hodnota však klesá. Pokiaľ na podobný, pomerne zložitý proces nemáte čas skvelou alternatívou pre Vás sú chladené 100% šťavy vyrobené z ovocia a zeleniny lisovaného za studena.

 

Napíšte komentár
Odoslať odpoveď
Prosím prihláste sa pred publikovaním komentára.

Menu

Vytvorte si bezplatný účet, aby ste si mohli ukladať obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet, aby ste mohli používať zoznam želaní.

Prihlásiť sa