Kliknite pre viac produktov
Neboli nájdené žiadne produkty.
Vyhľadávanie v článkoch
Kategórie blogu
Posledné články
Posledné komentáre
Štítky

Ovocné šťavy a sirupy

Publikované 2016-09-16 1423
Moje obľúbené0
Na tejto stránke nižšie nájdete recepty na domáce sirupy, medy, sekty a pod. - napr. medovkový, žihľavový, zázvorový a iné...

OČISTNÁ KÚRA ZO ŽIHĽAVY alebo žihľavový sekt


Natrhajte si jarné výhonky žihľavy, ktoré vyberiete zo zeme tak, aby ste nepoškodili korienky. Potom ich opláchnite, natlačte do džbána a zalejte vodou. Po dvoch dňoch precedíte perlivú tekutinu, ktorá vyzerá ako sekt. Je to úžasne osviežujúce. Vodu vymeňte a po dvoch dňoch opäť zlejte. Potom vymeňte aj žihľavu. Piť štrnásť dní. Kúra osvieži a zaručene prospeje.

Poznáte pečený čaj?

Určite ho už väčšina z Vás skúsila, ale pre tých, ktorí nevedia čo je to za čudo, musím predstaviť. Určite sa zamilujete :)
Potrebujeme len 1 kg ovocia - ak Vám zostalo veľa po Vianociach, alebo zberáte úrodu na jeseň a
už neviete čo s ňou - môže byť všehochuť - domáce s exotickými, sušenými aj mrazenými plodmi - dôkladne umyjete, nakrájate na menšie kocky (citrusy je možné pokrájať aj so šupkou, alebo ošúpať a potom tam tie celé šupky pridať pre vôňu a chuť), pridáme vanilkový struk alebo pravý vanilkový prášok, celú škoricu, klinčeky (fantázii sa medze nekladú), pridáme 1/2kg trstinového cukru, všetko zmiešame, dáme na pekáč necháme cca 1 hod piecť v rúre pri 180 - 200 stupňou, 2-3 krát počas pečenia premiešame. Po vybraní dáme aj so šťavou do zaváraninových pohárikov a otočíme hore dnom. Po otvorení uskladníme v chladničke. Konzumácia : 1 lyžičku ovocia aj so šťavou zalejeme horúcou vodou a máte úúúúžasný čajík. A pridaná hodnota? Tá vôňa pri pečení a zaliatí čaju je tá najkrajšia aromaterapia pre Váš domček :)

-----------------------------------------------------------------------------------------------

ŽIHĽAVOVÝ SIRUP


100 stoniek mladých žihľavových výhonkov (zbierajte len mladé, vyrastené maximálne do výšky 20 cm a najneskôr do 15. mája), na krajšiu farbu môžete pridať zopár púpavových kvetov, 2 l vody. 100 g kyseliny citrónovej, 2 až 3 dôkladne umyté a pokrájané citróny, 2 kg cukru
Žihľavu, pokrájané citróny a kyselinu citrónovú vložte do fľaše so širokým hrdlom, zalejte vodou a za občasného miešania nechajte 24 hodin vylúhovať. Potom precedťe cez plátno, uvarte s 2 kg cukru a hotový sirup nalejte do fliaš. Užívajte po 1 lyžici ráno a večer. Riedený vodou, či minerálkou sa dá sirup užívať ako osviežujúci nápoj. Má čistiace a detoxikačné účinky.

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Domáca medovina - ako urobiť medovinu doma

Niežeby sme chceli propagovať alkohol, ale keď dobrá horúca medovinka v zasneženom čase tak dobre padne.... :) Prikladáme recept na domácu medovinu:


Základný pomer surovín je 1kg medu (ideálne priamo od včelára, na druhu nezáleží) a 2 litre vody (prevarená). Kvasinky, ktoré je možné si zakúpiť, alebo Vám postačí aj usadenina zo zdravého vínka (ak si doma vínko vyrábate alebo poznáte niekoho, kto Vám ich daruje). Všetky prísady sa zmiešajú. Do pláteného vrecúška vložte klinčeky, celú škoricu, vaniku, pomarančovú kôru, zázvor, zeler.... podľa chuti... Základnou podmienkou úspešného kvasenia je teplota vyššia ako 20, ideálne 25-28 stupňov a samozrejme dodržaná hygiena. Vykvasenie trvá 6-8 týždňov. Potom sa medovina stiahne od usadenín a dá do chladu (do 6 stupňov), aby sa úplne vyčírila (tým sa zastaví kvasenie). Za mesiac je medovinka čistá, priehľadná a pripravená na konzumáciu. Výborná je chladená, aj ohriata s plátkom citrónu :)

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Domáci sirup zo šípok


Potrebujete 1 kg zrelých šípiek, 2 litre vody a 1,5 kg krupicového cukru. Šípky prepláchnite v studenej vode a nechajte odkvapkať, potom ich popučte. Zalejte ich litrom vody, za stáleho miešania priveďte do varu a ďalších 10 minút povarte. Ešte za horúca zmes precedíte cez husté a sterilné plátno. Popučené šípky, ktoré vám zostanú v plátne ešte raz zalejete 1 litrom vody a a znovu povaríte za stáleho miešania 10 minút. Šťavu, ktorú takto získate zasa precedíte a zmiešate s prvou dávkou. Potom pridajte uvedené množstvo cukru, ktoré miešajte a mierne zahrievajte až do rozpustenia pri teplote 80 – 90 °C maximálne 10 minút. Ešte za tepla ním naplňte sterilné sklenené fľaše a dobre uzavrite. Skladujte ho na chladnom mieste. Na jeho riedenie je veľmi vhodná sóda, dobre vás osvieži a povzbudí.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Med z kvetov púpavy (púpavový med)

- myslím, že všetkým už dobre známy, ak predsa len nie, tak - perfektný pre prieduškárov, na posilnenie imunity, pri prechladnutí, alebo len tak. Znie to možno neuveriteľne, ale chutí výborne :)
200 ks rozkvitnutých hlávok kvetu púpavy, nabieraných za slnečného dňa, 8 dl vody, 3 ks citrón nakrájať, vopred umyť

Vložiť do hrnca a variť 20 min. Precediť na jemnom sitku a znovu variť s pridaním 1 a pol kg cukru do zhustnutia-konzistencie medu. Naliať do pohárikov a používať.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Cviklový sirup na letné dni:

2 kg cvikly, 1 kg mrkvy , 2 kg kyslých jabĺk, 2 kg cukru , 70 gr kyseliny citrónovej, 4 bal vanilkový cukor , cca 1OO gr zázvoru a 2 citróny – všetko ovocie a zeleninu buď odšťavíme alebo najemno nastrúhame, dáme pomaly variť, kým sa neroztopí cukor (neprivádzame do varu). Plníme po scedení do vyvarených fliaš a uchováme po vychladnutí v chlade. Z tohto množstva budeme mať asi 4 l sirupu. Kyselina citrónová nám sirup zakonzervuje.

 

Sirup z cvikly pre dospelých

0,7 kg surová cvikla, 2 l voda, 1,5 kg cukor, 2,5 dkg kyselina citrónová, 0,5 dl rum . Surovú cviklu pokrájame, pridáme vodu a varíme 4 hodiny. Po precedení pridáme cukor a varíme ešte pol hodiny. Po dovarení pridáme ešte rum a kys. citrónovú. Ešte teplý vlejeme do fliaš a pevne uzatvoríme.


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ako urobiť medovkový sirup

Medovka je najobľúbenejšia bylinka našej záhrady a tento rok sa jej urodilo hodne, takže pripájam recept na medovkový sirup:
umyté listy medovky (30 stoniek) nasekaj, z vody (0,5l), cukru (0,5kg - ja dávam trstinový) a z polovice tyčinky škorice pripravte sirup, keď začne vrieť, odstav, zamiešaj a pridaj nasekanú medovku, nechaj 20 min. vylúhovať potom sceď a pridaj šťavu z 2 citrónov, naplň do fliaš a udržuj v chlade - výborné cez leto do minerálky alebo cez zimu do čaju :)

TIP: nalejte do nádobky na ľadové kocky a nechajte zamrznúť - môžete tak používať celý rok :)

Napíšte komentár
Odoslať odpoveď

Menu

Kontakt

Mobilný kontakt +421 (0) 948 849 894

Email: info@babickinazahrada.sk

Settings

Vytvorte si bezplatný účet, aby ste si mohli ukladať obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet, aby ste mohli používať zoznam želaní.

Prihlásiť sa