Osviežujúca šalátová polievka
Osviežujúca šalátová polievka
Pripravovali ju po generácie a budeme ju pripravovať aj my. Lebo presne takto má chutiť letná šalátovka.
Potraviny potrebné na prípravu šalátovej polievky
2 ks hlávkový šalát
3 PL ghí maslo
3 PL pšenová múka
1/2 litra ryžové rastlinné mlieko
1/2 litra vody
250ml ovsenej rastlinnej smotany
1 PL trstinový cukor alebo podľa potreby
1 ks citrón
morská soľ
.
Postup na prípravu šalátovej polievky
Šalátové listy dôkladne umyte, nakrájajte na rezance a nechajte odkvapkať v sitku alebo na kuchynskej utierke. V hrnci nechajte rozpustiť ghí maslo, pridajte pšenovú múku a za stáleho miešania pripravte zápražku.
Zápražku zalejte ryžovým rastlinným mliekom, vodou a sójovou rastlinnou smotanou. Dobre rozmiešajte a priveďte k varu. Varte zhruba 7 minút, následne osoľte a pridajte trstinový cukor. Vytlačte šťavu z menšieho citróna a primiešajte ju do polievky. Minútku ešte povarte.
Odstavte a do ešte vriacej polievky pridajte šalát (nevarte – chceme, aby si šalát zachoval sviežosť a farbu). Šalátovú polievku podávajte samotnú alebo pre sýtejší variant s varenými zemiakmi a vajíčkom, prípadne s opečenými kockami chleba.
Dobrú chuť