Kliknite pre viac produktov
No products were found.
Pokračovaním v prehliadaní tejto webovej stránky súhlasíte s používaním súborov cookie a vašich osobných údajov v súlade s nariadením EÚ GDPR. Viac detailov
Kategórie blogu
Posledné komentáre
Vyhľadávanie v článkoch

Očistná kúra ju vyliečila z alergie. Teraz odovzdáva skúsenosti ďalším.

Publikované 05-03-2017 3687
Obľúbené0

Pripravili sme pre vás rozhovor s Miriam Látečkovou, majiteľkou obľúbeného eshopu Babičkina záhrada, ktorá hovorí o tom, ako prežívala svoju prvú detoxikačnú kúru a čo ju motivovalo, aby sa o svoje skúsenosti podelila s ostatnými.

Predtým, ako si začala organizovať vlastné pobyty si detoxikáciu vyskúšala niekoľkokrát sama na sebe. Čo ťa prvýkrát motivovalo nejesť 7 dní a liečiť sa šťavami?

Prvotný popud boli moje dlhotrvajúce, nezlepšujúce sa alergické stavy a stále sa zhoršujúca alergia, ktorá naberala každým rokom na obrátkach a silnela. Odmietla som brať silné lieky, spávať posediačky, lebo som mala 24 hodín opuchnuté sliznice alebo mi naopak z nosa stále tieklo, odmietala som sa však zmieriť aj s tým, že si na jar nemôžem vyjsť na prechádzku a najesť sa prvých čerešní. Nestačila bylinková liečba ani striedmy spôsob života čo sa týka stravy. Pochopila som, že toto si bude vyžadovať viac – totálny detox a vyčistenie každej bunky v organizme.

Prečo práve liečba šťavami? V čom je pre telo výhodnejšia?

Na jednej strane množstvo prečítaných kníh a študií o liečbe šťavami, na druhej vlastná niekoľkoročná skúsenosť s jednodňovými pôstami a s tým, že vždy keď mi bolo zle, niečo ma obchádzalo, cítila som sa chorá alebo som mala alergický záchvat, tak som prestala jesť a rekonvalescencia resp. prechod do normálneho zdravého stavu bol neskutočne rýchly a udial sa vždy takmer behom 24 hodín. Moja prvá rada pre všetkých, ktorí mi volali, že sa cítia zle a nevedia, čo si majú nadávkovať bola: „NIČ! Cesta neustále strkať do tela ďalšie lieky a výživové doplnky nie je cesta k vyliečeniu, prestaň sa liečiť umelo, telo sa vylieči samé, nevysiľuj ho trávením ťažkého jedla, dopraj mu vodu, oddychuj a poradí si samo“

Pozitívna spätná väzba od priateľov a príbuzných  a moja vlastná skúsenosť na sebe samej a členoch rodiny mi jasne ukázali, že to nie je len teória, že liečenia šťavami je prevratná technika liečby aj dlhodobých ochorení, ktoré má každý na dosah ruky, takmer zdarma. Lebo tie najlepšie veci sú stále zadarmo.

Osobne by som mala najväčší strach z hladu a z toho, že by som ho nevydržala. Aké boli prvé dni tvojho pôstu?

Ak myslíš prvý a druhý deň, tak si viem predstaviť aj príjemnejšie veci J V hlave zmätok v štýle „to nedám, ja na to kašlem, nebudem sa takto trápiť, nemá to zmysel“ a fyzicky obrovské škvŕkanie v bruchu, bolesť hlavy, nervozita a podráždenosť. Problém bol, že vtedy mi nemal kto vysvetliť, že takéto stavy sú normálne a nevedela som ani to ako si pri nich pomôcť a zmierniť príznaky. Akonáhle si však telo zvyklo na nový stav, nastali dni totálnej pohody, ľahkosti, užívala som si svoje telo, ktoré štíhlelo, to množstvo energie, kvalitný spánok, rána, kedy som doslova vyskočila z postele. Veľmi výrazne pookrialo nielen telo ale aj duša. Stav na nezaplatenie. Keď to nevyskúšaš, nepochopíš!

Nebola si unavená, alebo necítila si závraty?

O únave nemôže byť reč. Ak telo nie je zamestnané spracovávaním potravy, tak nemá byť z čoho unavené. Všetky bunky tela sa doslova regenerujú raketovou rýchlosťou a cítiť to vo všetkých aspektoch, tá ľahkosť  a energia je na rozdávanie. V čase šťavových pôstov som každoročne najaktívnejšia, najkreatívnejšia a púšťam sa do aktivít a športov, na ktoré som pred tým pozerala len s nevôľou J

Ako po takejto očistnej kúre prebieha nástup na normálnu stravu?

Pozvoľna a pomaly. Pravidlom je, že tak dlho ako „šťavujeme“ by sme mali prechádzať aj na tuhú stravu, tým dokážeme účinky očisty predĺžiť alebo naopak nevhodným nástupom úplne zničiť úsilie, ktoré sme vynaložili. Začíname s malými porciami veľkosti dlane, postupne pridávame zeleninu, jemné vegánske zeleninové polievočky, neskôr obilniny, strukoviny. Našich klientov učíme ako si vyberať správne potraviny, ako ich kombinovať, na čo sa zamerať bez toho aby ste museli rátať kalórie a mať v hlave chaos. Jedlo je naša energie, náš pôžitok, naša radosť, spôsob, pri ktorom trávime čas s rodinou a priateľmi. Jedlo by nikdy nemalo byť stresujúcim faktorom nášho dňa, treba sa na neho pozerať ako na dar.

Schudla si? Ako sa ti zlepšila pleť a trávenie?

Počas každého detoxikačného týždňa schudnem cca 4 kg, ľudia s nadváhou môžu schudnúť aj 10 kg, obrovskou výhodu je, že ak si osvojíš na základe odporúčaní vhodnú stravu aj po pobyte, tak váha pôjde pomaly a pravidelne dole ( pri obéznych ľuďoch). Pre mňa nie sú detoxikačné týždne spôsob ako schudnúť, pre niekoho to však môže byť obrovská motivácia na ceste za zdravším a štíhlejším telom. Pleť a trávenie sú tie najviditeľnejšie veci, ktoré po detoxe uvidíš, tam nie je o čom J

Užívala si aj doplnkové výživové prostriedky počas pobytu?

Nie, vtedy to vôbec nie je potrebné. Nemá veľmi zmysel telo neustále prepchávať doplnkami stravy. Treba mu pomáhať v čistení napriek tomu, že samočistiace a samoregeneračné funkcie má telo samo o sebe. Telo nie je bezodný kotol, neprijme niečo nové ak nepustíme niečo staré.

Čo považuješ za najväčší prínos detoxikácie? Čo ťa vedie k tomu, aby si si túto procedúru dvakrát ročne zopakovala?

 Za to najdôležitejšie považujem absolútnu zmenu, ktorá nastane PO. Vyčistia sa vám chuťové bunky a konečne bude platiť, že telo si pýta čo potrebuje. Teraz to budeš vedieť skutočne rozoznať, lebo chuť nie je ovplyvnená zlým zvykom ani závislosťou na cukre a výrazných chutiach. Začnú ti samé od seba chutiť zdravé veci, jedlo si budeš vychutnávať, jesť pomaly, budeš sa tešiť z jeho prípravy, teda presne to, čo sa všade dočítaš, že je dôležité pri chudnutí, ale enormne ťažké v skutočnosti. Teraz to bude doslova malina. Keď po týždni bez tuhej stravy ochutnáš prvýkrát napríklad voňavé chutné zrelé maliny alebo si budeš môcť zahryznúť do zeleninového šalátu, budeš v ňom nachádzať také spektrum chutí ako nikdy inokedy.

Prečo si myslíš, že je lepšie ak detoxikácia prebieha pod vedením lektora?

Hlavne prvú detoxikáciu je mimoriadne potrebné robiť pod vedením niekoho skúsenejšieho. Niekoho, kto ťa pripraví na nekomfortný stav počas prvého dňa a pomôže ti ho prekonať rôznymi technikami, uľaví ti od bolesti hlavy, namotivuje, vysvetlí procesy v tele, zamestná telo a hlavu a vyskladá týždeň detoxu tak, aby bolo 7 dní využitých čo najlepšie a tak, aby sme detoxikovali na všetkých úrovniach tela a mysle. Je to zároveň čas na nezaplatenie, lebo máš možnosť byť v kolektíve ľudí, ktorý sa navzájom obohacujú svojimi skúsenosťami z oblasti zdravého životného štýlu a prítomnosť skúseného a kvalitného lektora je viac akoby si prečítal 100 kníh, ktoré ťa len zbytočne zmätú. Ukáže cestu a nasmeruje ťa aj po ukončení detoxu tak, aby si sa vracal na detox pobyty len ako na udržiavaciu dovolenku, vďaka ktorej u teba neprepuknú civilizačné ochorenia a budeš aktívna a zdravá aj na dôchodku. To je aj cieľom mojich pobytov

Dá sa robiť detoxikácia aj doma?

Všetko sa dá. Ak za detoxikáciu považujem už to, že sa na týždeň zbavím cukru, obmedzím fajčenie a dám si do tela 5 km chôdze, tak to zvládne každý aj doma. Ak chceš detoxikáciu na šťavách až na úrovni buniek a chceš sa ňou vyslovene liečiť, nielen odľahčiť telu striedmou stravou, tak odporúčam rozhodne v skupine a pod vedením niekoho iného.

Ty tento rok spúšťaš projekt detoxikačných pobytov, čo ťa k tomu viedlo?

Každý rok ma kontaktuje mnoho ľudí s rovnakými otázkami, ktoré súvisia s očistnými kúrami. Chodia k nám na predajňu v Nitre, alebo mi píšu maily. Chcú vedieť, kedy začať s detoxikáciou, ako pri nej postupovať, čo vtedy jesť a čo vylúčiť zo stravy, ktoré podporné prípravky používať, aby bola detoxikácia efektívna. Ľudia majú pocit, že chcú niečo urobiť pre svoje zdravie, ale nevedia presne ako a mnohí robia detoxikáciu nesprávne. Chcela by som dať týmto ľuďom odpovede na ich otázky a stáť pri nich počas toho, ako budú pomáhať svojmu telu stať sa silnejším a zdravším. Preto som si vymyslela projekt ozdravných pobytov, kde sa stretneme a budeme sa venovať len samým sebe, meditáciám, cvičeniu a svojmu zdraviu.

Ako sa ti podarilo zorganizovať tento pobyt, čo bude na ňom najťažšie?

Prvým krokom bolo nájsť príjemné miesto, kde sa bude pobyt konať, to sa mi podarilo. Budeme sa uzdravovať v krásnom prostredí, bez rušivých vplyvov, iných ľudí, uprostred prírody, kde sa budeme venovať prechádzkam a cvičeniu. Chcela som však, aby pobyt nebol len o pôste, ale aby ľudia, ktorí sa ho zúčastnia odišli s plnou hlavou informácií a inšpirácie. Preto som na pobyt pozvala mnoho ľudí, ktorých si vážim a obdivujem. Tí budú mať priestor na prednášky z rôznych oblastí zdravého životného štýlu – budeme hovoriť o čínskej medicíne, prírodnej kozmetike a pripravený mám dokonca aj kurz bankovania, čo je vec, ktorú len tak hocikde nevyskúšate.

Aké máš očakávania od tohto pobytu?

Viem, že na pobyt prídu ľudia, ktorí si podobné kúry pravidelne vykonávajú, ale aj takí, ktorí pôst, či očistu nikdy nerobili, dokonca ani tú jednodňovú. Som pripravená na to, že prvé dni budem musieť byť veľkou oporou pre všetkých neskúsených, ktorí budú bojovať so svojou pevnou vôľou, ale z vlastných skúseností viem, že pre všetkých bude posledný deň očisty plný radosti, pozitivity a nekonečnej energie, ktorú v sebe objavia. Verím, že ľudia, ktorí prídu na pobyt s konkrétnymi zdravotnými problémami ako astma, či alergie sa naučia lepšie vnímať svoje telo, čo im pomôže vyliečiť si svoje choroby. Budem s radosťou pozerať na tie nadšené tváre, ktoré budú odchádzať z tohto pobytu a pocit, že som odovzdala svoje skúsenosti ďalším ma bude nesmierne tešiť.

 

INFORMÁCIE O AKTUÁLNYCH TERMÍNOCH POBYTOV NÁJDETE V TEJTO SEKCII: https://www.babickinazahrada.sk/329-detoxikacny-pobyt

Viac informácií o termínoch a programe očistných pobytov nájdete priamo na stránke DETOX POBYT.

 

 

Napíšte komentár
Odoslať odpoveď
Prosím prihláste sa pred publikovaním komentára.

Menu

Vytvorte si bezplatný účet, aby ste si mohli ukladať obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet, aby ste mohli používať zoznam želaní.

Prihlásiť sa