Kliknite pre viac produktov
No products were found.
Pokračovaním v prehliadaní tejto webovej stránky súhlasíte s používaním súborov cookie a vašich osobných údajov v súlade s nariadením EÚ GDPR. Viac detailov
Kategórie blogu
Posledné komentáre
Vyhľadávanie v článkoch

Najhoršie éčka

Publikované 07-09-2016 Napísal 1859
Obľúbené0

Aj vy máte doma zásobu krásnych farebných cukríkov? Tak sa poďme pozrieť na ich obal. Dnes sa zameriame na (pre deti) najnebezpečnejšie farbivá.

Hoci o žiadnom z týchto éčok neexistuje taká rozsiahla štúdia ako o tartrazíne, aj ostatných päť je dostatočne podozrivých na to, aby ich pozorný rodič vyškrtol z nákupného zoznamu i z jedálneho lístka detí. Prečo ich vlastne výrobcovia pridávajú do potravín? Vďaka nim ostanú do posledného dňa spotreby presne také, aké boli pri výrobe, spracovaní, príprave, úprave, balení, preprave alebo skladovaní. Rovnako voňajú, majú rovnakú farbu, čerstvosť... Trebárs aj tri roky! Čo tam po zdraví....


E 102 – Tartrazín: Toto syntetické žlté farbivo sa na rozdiel od ostatných skúma už niekoľko desaťročí pre možné karcinogénne účinky. Zatiaľ sa nepotvrdili. No zmeny správania detí sa potvrdili! Jednoznačne spôsobuje dráždivosť, nepokoj a poruchy spánku. Spôsobuje najviac alergických reakcií zo všetkých farbív, zvlášť medzi astmatikmi, spôsobuje tiež migrénu, rozmazané videnie,... Od 20.7.2010 musia byť potraviny obsahujúce tartrazín označené varovaním, že toto farbivo obsiahnuté v potravine môže nepriaznivo ovplyvniť činnosť a pozornosť detí. Nájdete ho v pekárenských výrobkoch, jogurtoch, nápojoch v prášku, cukríkoch, instantných polievkach a omáčkach, v horčici, v nealkoholických nápojoch i v žuvačkách. Môže byť aj v povlakoch niektorých liekov. Látka je zakázaná v Nórsku a Rakúsku!!

E 104 – Chinolínová žltá: Toto žlté potravinárske farbivo už viaceré európske krajiny sledujú ako veľmi rizikové. Je súčasťou pudingov, jogurtov, cukríkov, nealkoholických nápojov.

E 110 – Pomarančová žltá: Ďalšia riziková žltá farba. Nájdete ju v alkoholických aj nealkoholických nápojoch, pekárenských výrobkoch, sladkostiach, mliečnych výrobkoch a pudingoch, dokonca v multivitamínových tabletkách pre deti! Našla som ho v multivitamínoch Maxáčik, kde som našla dokonca Aspartam (umelé sladidlo, ktoré je toxickým jedom!!!!!!) – nájdete ho vo všetkých žuvačkách, tango šumienkach, nápojoch... vo väčšine krajín ZAKÁZANÝ!!!
E 122 – Azorubín: Tiež rizikové červené farbivo. Často sa používa v sladkostiach. Zvlášť v cukríkoch a tzv. gumených cukríkoch, želatíne či marcipáne.

E 124 – Košenilová červená A (Ponceau 4R): Aj toto červené farbivo je málo bezpečné. Výrobcovia ho obľubujú v žuvačkách, zmrzlinách, mliečnych výrobkoch, cukrovinkách, v želé i nealkoholických nápojoch. Pridáva sa dokonca do kompótov! Už ste rozmýšľali, prečo sú tie zavárané jahody z obchodu také krásne červené?

E 129 – Allura červená: Opäť syntetické červené farbivo. Používa sa v jogurtoch, vitamínoch pre deti, práškových zmesiach na prípravu džúsov, v cukríkoch, žuvačkách, keksoch. Allura bola zakázaná v Dánsku, Belgicku, Francúzsku, Švajčiarsku a Švédsku. (pokým nevstúpili do EU, tá totiž červeň Allura schválila)....

 

Napíšte komentár
Odoslať odpoveď
Prosím prihláste sa pred publikovaním komentára.

Menu

Vytvorte si bezplatný účet, aby ste si mohli ukladať obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet, aby ste mohli používať zoznam želaní.

Prihlásiť sa