Nadúvanie a plynatosť
Nadúvanie. Plynatosť. Alebo odborne meteorizmus. Ich spoločným znakom sú kŕče, nafúknuté brucho a nutkavá potreba vyhnúť sa spoločnosti. Sú to témy, ktoré neradi rozoberáme. Hanbíme sa priznať, že aj my máme tráviacu sústavu, žalúdok a črevá a najlepšie každý deň (ak sme zdraví) vykonávame veľkú potrebu. Každý človek vie, že to všetko okolo toho „nie najlepšie“ vonia. A preto o tom nerozprávame, tvárime sa, že nám sa nič také nedeje a častokrát potrebu zadržiavame a problémy môžu prerásť do chronických chorôb trávenia. Ich príčinou je najčastejšie iba zlá skladba stravy.
Črevné plyny sú prirodzenou súčasťou trávenia. Každý deň zdravé črevo vytvorí približne 1 -2 litre plynu. Avšak do tela sa môžu dostať aj rôznymi inými spôsobmi. Najjednoduchšia cesta je cez ústa, ak jedlo príliš „hltáme“ , žujeme žuvačku, fajčíme cigaretu a popri týchto činnostiach prehĺtame príliš veľa vzduchu. Takéto plyny sa väčšinou dostanú naspäť do úst a pomerne rýchlo ako grganie opúšťajú telo alebo si vyberú na svoj únik cestu druhou stranou z tela von. No takéto plyny zväčša ani nezaznamenáme a nemáme s nimi problém. Sú to v podstate nezmenené plyny, ktoré sa iba dostanú dnu a von. V takomto prípade je riešenie jednoduché, dávať si väčší pozor pri jedle, nenáhliť sa, nestresovať a sústrediť sa, či sú ústa zatvorené a či zbytočne neprehĺtame vzduch.
Telo však dokáže vytvárať spracovávaním potravy aj svoje vlastné plyny. Ak sa do žalúdka dostane naraz príliš veľa (hlavne zásaditej) alebo nie dostatočne rozžutej potravy, vzniká problém. Plyny. Žalúdočná kyselina nestíha spracovávať také množstvo potravy alebo sa musí potrápiť ešte s nenatrávenými kúskami, pretože ako možno mnohí nevedia, trávenie začína už v ústach, kde špeciálne enzýmy natrávia žalúdku potravu, aby mu uľahčili prácu. Preto je dobré každé sústo poriadne požuť a nekombinovať príliš veľa potravín dokopy. Väčšina z týchto plynov sa posúva ďalej do čriev, kde sa môže ich obsah ešte zväčšiť, o čom si povieme ďalej a malá časť sa prirodzene absorbuje a časom tieto plyny vydýchneme. No to sa samozrejme nemôže stať so všetkými plynmi. Sú istí ľudia, ktorí okamžite po zjedení akéhokoľvek jedla, môžu pociťovať bolesť v oblasti žalúdka a žlčníka a zároveň časté grganie. Keď nepomôže ani menšie množstvo dobre rozžutej a jednoduchej stravy, môže ísť o problém so žalúdkom – gastritídu. Takéto problémy netreba brať na ľahkú váhu a zväčša patria do rúk lekára.
Ďalším spôsobom ako sa plyny v našej tráviacej sústave ocitnú je prirodzená fermentačná aktivita prospešných baktérií, ktorých je v čreve neúrekom - asi dva kilogramy. Pomáhajú s natrávením potravy, presnejšie s fermentáciou vlákniny a črevná sliznica sa postará o vstrebanie zvyšných živín a prebytočnej vody. Ak je týchto baktérií nedostatok, fermentácia a trávenie už nie je pod kontrolou a môže vznikať väčšie množstvo plynov, ako je nám príjemné. Takýto stav, ak trvá dlhodobo, môže vážne porušiť nielen črevnú flóru ale môže následne spôsobiť premnoženie škodlivých baktérií. Tie sú zvčajne „pod dozorom“ tých prospešných a pri premnožení spôsobujú množstvo rôznych chorobných stavov od chronických kvasinkových infekcií, oslabenej imunity až po ťažšie zápalové choroby akou je divertikulóza, syndróm dráždivého čreva alebo Crohnova choroba. V takýchto prípadoch je najlepšie opäť najskôr vyskúšať zmenu stravy, kde správnymi potravinami dopomôžeme správnemu fungovaniu črevnej sliznice a probiotikám rásť . Doporučujú sa najmä kysnuté mliečne produkty – jogurty, POZOR, nie tie zahustené kukuričným škrobom a presladené ale skutočne sfermentované, a tiež treba obmedziť aspoň v kritickej fáze strukoviny, hlavne fazuľu, kyslú kapustu, vysmážané jedlá, výrobky z bielej múky a sladkosti. Ak po dvoch týždňoch po vyradení rizikových potravín stále pociťujete nadúvanie, je lepšie navštíviť odborníka.
Akým potravinám sa pri probléme s nadúvaním vyhnúť ?
- Strukoviny – hlavne fazuľa, no ak sa naučíte so strukovinami správne pracovať, dokážete nadúvanie zmierniť alebo úplne odstrániť – strukoviny vždy pred varením namočíme minimálne na 12, niektorí odporúčajú až 24 hodín, potom vodu zlejeme, strukovinu poriadne prepláchneme a varíme v čistej vode spolu s rascou, bazalkou alebo majoránom. Ak problémy stále pretrvávajú, môžete takéto jedlo jemne premixovať a prepasírovať cez sitko, tým strukoviny zbavíte obalu – hlavného pôvodcu nadúvania :)
- Kyslá kapusta – tu pomôže mierna tepelná úprava, no snažte sa ju upravovať nie na príliš vysokej teplote, aby si zachovala čo najviac prospešných látok
- Výrobky z bielej múky – tu asi nie je čo dodať, táto múka nemá v podstate žiadnu výživovú hodnotu, naučme sa ju nahradiť zdravšími náhradami ako špaldová, ražná, pohánková... najlepšie celozrnná
- Mliečne nefermentované výrobky – kvôli laktóze, ktorú ľudské telo ťažšie alebo vôbec nijako nedokáže tráviť
- Zelenina – zemiaky, kel, karfiol, brokolica, artičoky...
- 4 – krát NIE – alkohol, káva, sladené nápoje a cigarety
A čo je naopak do stravy vhodné zaradiť ?
- Chlorella a Spirulina – tieto zelené tabletky vám dokážu veľmi pomôcť s takmer akýmkoľvek problémom s trávením. Tiež si môžete ľahko otestovať, aké rýchle vaše trávenie je, keď ich večer zjete, zapamätáte si hodinu a potom už len čakáte na zelenú stolicu (ak sa objaví do 48 hodín je všetko v poriadku ak do 24 je to super ak 72 mali by ste sa o svoje trávenie začať viac starať) :)
- Ľanové semiačka – tesne pred použitím ich treba namlieť, najlepšie na elektrickom kávovom mlynčeku, kupovať celé, tie už posekané sú zväčša znehodnotené kvôli rýchlej oxidácii
- Kyslomliečne produkty – jogurt, kefír
- PITNÝ REŽIM – toto stále opakujúce sa pravidlo už snáď nie je treba ani vysvetľovať
- Sušené slivky namočené cez noc- tu opatrne, nekonzumovať ich príliš veľa, obsahujú veľké množstvo cukru,treba sa vyhnúť zaťaženiu pankreasa
- Ovocie – hrušky, jablká....opäť s mierou, viď pravidlo vyššie
- A pohyb – to do stravy nepatrí ale pri nadúvaní pomôže. Aspoň ste na čerstvom vzduchu, kde sa nemusíte pred nikým hanbiť si uľaviť
- Probiotiká – ak neobľubujete jogurty a kefíry, zoženiete ich v každej lekárni
Na záver chcem ešte raz zdôrazniť, že strukoviny a zeleninu nemusíte zo svojej stravy vyradiť, naopak, naučte sa ju správnym spôsobom pripraviť, použiť správne korenie a je po probléme. Ak už problém v podobe nadúvania nastal, predtým, než siahnete po tabletkách, skúste pomoc z Babičkinej záhrady v podobe čajov. Najosvedčenejšími sú feniklový, anízový alebo rascový. Všetkým nám ho rodičia ako bábätkám varili, trošku pohybu k tomu, nadbytočný vzduch sa dostal von a bolo po probléme. Ak nemáte možnosť si v spoločnosti uľaviť, skúste čo najskôr odbehnúť niekam na toaletu, pretože čím dlhšie to budete zadržiavať, problém bude o to bolestivejší a môžete si poškodiť zdravú črevnú sliznicu. A to vám za to nestojí, však ? :)
---
Pre Babičkinu záhradu napísala Zuzana K.