Minestrone - letná zeleninová polievka
Minestrone polievka a zelenina v hlavnej úlohe
.
Kedy, ak nie nie v lete, by zelenina mala byť hlavnou ingredienciou polievok? No predsa po celý rok. Avšak leto keď je horúco, ťažké jedlá nejdú veľmi na chuť a zelenina nás ochladzuje aj osviežuje je leto najvhodnejšie obdobie.
Po ruke máme množstvo čerstvej a cenovo dostupnej zeleniny a bolo by smutné nevyužiť ju aj v polievkach. Sviežosť čerstvej zeleniny, krátke varenie a občas aj kyslosť citrónu sú v lete ideálne "kombinácie" na prípravu osviežujúcich jedál. Tieto polievky vám prinesú príjemné osvieženie a spestrenie letného jedálnička.
.
50g prerastená slaninka
2 PL olivový olej
2 ks cibuľa
1 ks stopkový zeler
1 ks väčšia mrkva
4 strúčiky cesnak
1.5 litra zeleninový vývar (bujón)
1 konzerva lúpané paradajky
1 konzerva biela fazuľa
1 šálka hrášok
2 šálky nasekaná biela kapusta
100g cestoviny vretená
soľ, mletá paprika, provensálske korenie, mleté čierne korenie, extra panenský olivový olej, parmezán, petržlenová vňať
.
Postup prípravy polievky Minestrone
Vo väčšom hrnci začnite opekať na drobné kocky nakrájanú slaninku. Pridajte olivový olej a opekajte do zlatohneda. Potom prisypte cibuľku, ktorú nakrájajte na tenké rezančeky a opäť restujte. Hneď po cibuľke pridajte na drobno pokrájaný zeler a mrkvu. Spolu restujte na miernom ohni asi 5 minút.
Pridajte cesnak a minútku opekajte s ostatnou zeleninou. Prilejte vývar a lúpané paradajky. Zmes priveďte k varu a pridajte fazuľku, hrášok a nasekanú kapustu. Osoľte, pridajte papriku a provensálske bylinky. Na miernom ohni varte asi 20 minút. Keď bude polievka strácať na objeme dolejte vývar (polievka má byť redšia a ešte musí poňať aj cestovinu).
Keď sú všetky ingrediencie mäkké a uvarené, polievku podľa potreby dochuťte soľou a korením. Teraz pridajte cestovinu (najviac sa osvedčili vretená) a varte ďalších 15 minút.
Pri servírovaní pokvapkajte olivovým olejom, posypte strúhaným parmezánom, nasekanou petržlenovou vňaťkou u a kúskom opečeného chlebíka.
Dobrú chuť