Kliknite pre viac produktov
No products were found.
Pokračovaním v prehliadaní tejto webovej stránky súhlasíte s používaním súborov cookie a vašich osobných údajov v súlade s nariadením EÚ GDPR. Viac detailov
Kategórie blogu
Posledné komentáre
Vyhľadávanie v článkoch

Mávate nepokojný spánok? Skúste siahnuť po bylinkových vankúšoch

Publikované 01-06-2017 4432
Obľúbené0

Kvalitný a dostatočne dlhý spánok je veľmi dôležitou súčasťou dňa. Pre ľudský organizmus je ideálne, ak mu doprajeme 8-hodinový odpočinok v nočných hodinách bez akýkoľvek vzruchov či rušivých elementov, ktoré by mohli jeho kvalitu znižovať (zapnutý televízor, počítač, blízkosť inej elektroniky v miestnosti a podobne). Počas spánku oddychuje telo aj myseľ, regeneruje sa svalstvo, rastú a obnovujú sa tkanivá a bunky, prebieha zotavenie organizmu po celodennej námahe a množstvo iných prospešných procesov. Nie každý človek má však šťastie zažiť pravidelne každú noc pokojný spánok. Mnohých ľudia trápi nespavosť, ťažké zaspávanie, zlé sny alebo sa počas noci pravidelne budia a majú problém s opätovným zaspávaním. Pre dosiahnutie pokojného spánku sú veľmi nápomocné bylinkové vankúše, ktoré vďaka jemnej aromaterapií uvoľnia všetky zmysly a odvedú pozornosť človeka od každodenných starostí. Okrem toho majú pre ľudí aj množstvo iných zdravotných benefitov. Vo vašej domácnosti budú pôsobiť ako módny útulný doplnok a vďaka príjemnej vôni zabezpečia jemnú aromaterapiu. Použitie týchto vankúšov však nie je vhodné pre ľudí trpiacich rôznymi alergiami.

Zázračné zdravé vankúše

Zdravé vankúše nie sú nápomocné len pre dosiahnutie pokojného spánku. Ak má človek problémy s chrbticou, trápia ho bolesti krčnej chrbtice, pociťuje stuhnuté krčné svalstvo a stuhnutú šiju po prebudení alebo trpí bolesťami hlavy a migrénami, bolesťami kĺbov a končatín, zdravé vankúše mu dokážu priniesť úľavu. Použitie zdravých vankúšov sa odporúča aj ženám v období menštruácie – pomáhajú odstrániť (pred)menštruačné bolesti. Najideálnejšie je ich použitie počas noci alebo cez dlhší oddych počas dňa. Tieto vankúše je potrebné využívať minimálne 6 hodín denne, aby sa dostavil očakávaný účinok. Nemusia sa však používať len ako klasické vankúše, ich využitie je všestranné: sú vhodné aj ako opierky hlavy pri sledovaní televízie, čítaní, ako podložka pod nohy alebo pod zadok pri práci v kancelárií, pomôcka pri cvičení či cestovaní. Existuje viacero druhov zdravých vankúšov, ktoré sa odlišujú svojou náplňou:

-       pohánkový vankúš: je naplnený pohánkovými šupinami, ktoré sa dokonale prispôsobia tvaru tela. Ak tento vankúš použijete ako podložku pod hlavu pri spaní, svalstvo ramien a šije sa úplne uvoľní a zároveň dochádza k masírovaniu zátylku prostredníctvom pohánkových šupiek. Vankúš je možné pred použitím nahriať (na slnku, radiátore, kachliach či rúre) – naakumulovaná energia sa postupne uvoľňuje do tela alebo naopak, použiť ako studený obklad. Pohánkové vankúše pri pohybe jemne šuštia, vďaka čomu pôsobia upokojujúco a majú uspávací účinok. Ich ďalšou výhodou je regulácia telesného tepla, vďaka tejto vlastnosti sa každý zlý spánok stane minulosťou.

-       špaldový vankúš: je naplnený špaldovými plevami, ktoré sa podobne ako pohánkové šupiny prispôsobia tvaru tela. Tieto vankúšiky odvádzajú nadbytočné teplo a pohlcujú telesný pot, ich použitie je okrem vyššie spomínaných všeobecných indikácií vhodné aj pri zablokovanej krčnej chrbtici, chorobách uší či ochoreniach čelových a čeľustných dutín. Nahrievanie špaldových vankúšov je možné rovnako ako pri pohánkovom vankúšiku – odporúča sa umiestňovanie tohto vankúši na slnko v čo najväčšej možnej miere, aby sa energia neustále akumulovala.

-       soľný vankúš: použitie soľného vankúšika je odporúčané pri reumatickom ochorení a prechladnutí kĺbov, zablokovanej chrbtici, stuhnutom svalstve, problémoch s platničkami, prechladnutých prieduškách či pri prechladnutí močového mechúra a obličiek. Vankúšik dokáže príjemne prehriať kĺby, stavce, stuhnuté svalstvo, prekrvuje tkanivo a vyťahuje z organizmu škodlivé látky, čím pomáha odstraňovať bolesť. Použitie vankúša je na rozdiel od predošlých zdravých vankúšov odlišné. Soľ z vankúša je potrebné nasucho ohriať v hrnci a pri dosiahnutí teploty max. 70°C sa soľ opäť nasype do vankúša. Takto ohriaty vankúš môžete aplikovať na problémové miesta. Po približne 10-tich aplikáciách je potrebné soľ vymeniť, keďže do seba nasáva škodlivé látky.

-       vankúš z višňových kôstok – tento vankúš je možné použiť ako teplý alebo studený obklad. Je naplnený višňovými kôstkami, ktoré si po nahriatí dlho udržia teplotu a slúžia ako termofor alebo ako teplý obklad na chrbticu, krk či nohy. Naopak, pri uložení vankúša v chladničke sa môže použiť ako studený obklad na opuchy a zápaly.

-       vankúš pre pokojný spánok: zloženie tohto vankúša je naozaj jedinečné – materina dúška, medovka a levanduľa majú upokojujúce účinky, uvoľňujú napätie a stres, zmierňujú depresie a priaznivo pôsobia na dýchacie cesty. Vďaka svojej príjemnej vôni zabezpečí vankúšik ľahké zaspávanie a pokojný kvalitný spánok počas celej noci.

-       vankúš na dobrú náladu: náplň tohto vankúša tvoria listy medovky. Medovka uvoľňuje celý organizmus, odháňa negatívnu náladu, pôsobí proti stresu, depresiám, navodzuje nielen príjemné zaspávanie ale tiež prináša dobrú náladu a sviežu myseľ.

-       vankúš proti chrápaniu: ak vám prípadne vášmu partnerovi znemožňuje dosiahnuť pokojný spánok chrápanie, je tento vankúš pre vás ako stvorený. Náplň vankúša tvorí zmes materinej dúšky, lipového kvety a bazy čiernej. Látky nachádzajúce sa v tomto aróma vankúši uvoľňujú počas spánku dýchacie cesty, čím odstránia chrápanie. Náplň vankúša zároveň osviežuje vzduch – má antiseptické a antibakteriálne účinky.

-       ohrievací golier na ramená a chrbticu naplnený obilninovými zrniečkami pšenice – pravidelným používaním golieru eliminujete stres, únavu a odstránite rôznorodé bolesti (hlavy, zubov, chrbtice, svalov). Golier pomáha tiež pri seknutí krížov, na stuhnutú šiju, zablokovanú chrbticu, na zaseknuté nervy v hornej oblasti chrbtice, pri nachladnutiach, ďalej sa môže použiť aj ako studený obklad na opuchy pri vykĺbeninách, vyvrtnutiach, podvrtnutiach, uštipnutí hmyzom či pri úrazoch v domácnostiach. Vankúšik stačí nahriať v mikrovlnnej alebo teplovzdušnej rúre a priložiť na problémové miesto. Vyžarovanie suchého tepla pôsobí hĺbkovo na svalstvo, čím ho uvoľňuje a prekrvuje.

 

---

Pre Babičkinu záhradu napísala Miška.

Napíšte komentár
Odoslať odpoveď
Prosím prihláste sa pred publikovaním komentára.

Menu

Vytvorte si bezplatný účet, aby ste si mohli ukladať obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet, aby ste mohli používať zoznam želaní.

Prihlásiť sa