Kliknite pre viac produktov
Neboli nájdené žiadne produkty.
Vyhľadávanie v článkoch
Kategórie blogu
Posledné články
Posledné komentáre

Liečivé šťavy - šťava s obsahom železa

Publikované 2021-06-27 Napísal 53
Obľúbené0

Železo a vitamíny B sú nevyhnutné pri krvotvorbe. Vitamíny skupiny B zohrávajú navyše dôležitú úlohu v oxidatívnom metabolizme a v zachovaní zdravej pokožky a vlasov.

Stopový prvok Železo (Fe) nevyhnutný pre organizmus

Železo je pre ľudský organizmus mimoriadne dôležitou minerálnou látkou. Nachádza sa predovšetkým v krvi a svaloch a je súčasťou hemoglobínu v červených krvinkách. Práve v dôsledku toho krv dokáže prenášať kyslík k bunkám.

Železo je tiež nesmierne potrebné pre imunitný systém a ako chemický prvok ho môžeme nájsť v Periodickej tabuľke prvkov s označením Fe a protónovým číslom 26. Ľudský organizmus obsahuje okolo 50 mg železa na kg telesnej hmotnosti, čo sú približne 3,5 - 4,0 g.

.

Význam železa v organizme

Železo je viazané v hemových proteínoch (hemoglobín, myoglobín). Hemoglobín sa podieľa na transporte kyslíka z pľúc do tkanív, myoglobín slúži ako zásoba kyslíka v svaloch.
Železo je súčasťou zásobných proteínov (feritín, hemosiderín), ktoré sú prítomné hlavne v pečeni, slezine, kostnej dreni a v sliznici čreva, je súčasťou enzýmov dýchacieho reťazca, súčasťou enzýmov v procese metabolimu xenobiotík (liečivá, jedy)a súčasťou enzýmov potrebných pre správne fungovanie imunitného systému.
Transport železa do tkanív je zabezpečený prostredníctvom transportnej bielkoviny transferín

.

Vstrebávanie železa

Železo sa vstrebáva v tenkom čreve v oblasti dvanástnika (duodenum) a lačníka (jejunum). Absorpcia železa je ovplyvnená viacerými faktormi. Z diétnych faktorov je to hlavne obsah, typ a biologická dostupnosť v potrave.

Železo je pre nás dostupnejšie vo forme hemového železa z hemoglobínu prítomného v mäse, rybách a hydine. Nehemové železo je viazané na organické zložky rastlinných, ale aj živočíšnych tkanív. Je horšie vstrebateľné a musí byť pomocou žalúdočnej kyseliny redukované na dostupnejšiu formu.

Ak sú zásoby železa v organizme dostatočné, vstrebávanie železa z potravy sa znižuje. Po vstrebaní je železo naviazané na transportnú bielkovinu transferín, ktorý ho prenáša k bunkám.

.

Najviac železa je transportovaného k bunkám kostnej drene, kde sa využíva na tvorbu červených krviniek. Zvyšok je uložený v zásobnej forme v pečeni, kostnej dreni a slezine.

Pre ľudský organizmus je dôležité, aby hladina železa bola udržiavaná na stabilnej úrovni. Významnú úlohu v tomto procese zohráva hormón Hepcidín syntetizovaný v bunkách pečene. Riadi metabolizmus železa, ovplyvňuje vstrebávanie železa z tenkého čreva a uvoľňovanie železa z pečene, sleziny a kostnej drene.

.

Účinky železa

Železo napomáha k prenosu kyslíka k bunkám do celého tela. Okrem toho posilňuje imunitný systém, zvyšuje obranyschopnosť organizmu a zabezpečuje jeho normálnu činnosť. Z týchto dôvodov je železo nevyhnutnou súčasťou ľudského tela.

.

Nadbytok železa

Nadmerné hromadenie železa v tele môže viesť k poruchám srdca, pečene či podžalúdkovej a štítnej žľazy. Známym prejavom nadbytku železa je vrodená porucha metabolizmu čreva, takzvaná hemochromatóza. Medzi jej príznaky patrí únava, slabosť, bolesti brucha, svalov a kĺbov alebo srdcové problémy.

.

Potravinové zdroje železa

V potravinách je železo obsiahnuté vo forme hemového aj nehemového železa. Hemové železo sa vyskytuje v mäse, rybách a hydine, zdrojom nehemového železa sú rastlinné potraviny ako strukoviny, sušené ovocie, zelená zelenina, pšeničné klíčky, fazuľa, šošovica, marhule, slivky, oriešky, mandle.

Nehemové železo je prítomné v rastlinných a v určitom percente aj v živočíšnych zdrojoch vo forme rôznych zlúčenín. Absorpcii týchto horšie vstrebateľných foriem pomáha vitamín C, ktorý sa podieľa na redukcii železitej formy na formu železnatú.

Preto je pre lepšiu vstrebateľnosť železa vhodné k jedlu pridávať vitamín C.

.

Faktory znižujúce vstrebávanie železa

- vyšší podiel vlákniny v strave
- nadmerná konzumácia čaju, alebo kávy
- niektoré lieky znižujúce kyslosť žalúdočného obsahu (antacidá a inhibítory protónovej pumpy)
- kyselina fytová vyskytujúca sa napríklad v strukovinách, obilninách
- vápnik (mlieko)

.

Železo vo forme výživových doplnkov

Najčastejšie je to vo forme síranu/fumarátu/glukonátu/sukcinátu železnatého. Neodporúča sa užívanie železa spolu s mliečnymi výrobkami, kávou alebo čajom.

.

Množstvo železa nachádzajúce sa v niektorých potravinách

Potravina 100g Fe v mg

bravčové stehno 3,09mg
hovädzie zadné 1,66mg
teľacie stehno 4,32mg
kura 2,35mg
treščia pečeň 2,52mg
pažitka 8,63mg
špenát 2,07mg
broskyne 1,49mg
ryža 7,02mg

.

Potrebné množstvá železa v závislosti od veku sú nasledovné

Odporúčaná denná dávka železa sa líši v závislosti od veku, pohlavia a fyzického stavu. Zatiaľ čo deťom do jedného roka 4 – 8 mg/deň, do 10 rokov 6 – 8 mg/deň. 

Muži 11 – 18 rokov 11 mg/deň, muži nad 18 rokov 9 mg/deň a ženy 11 – 50 rokov 15 mg/deň, ženy nad 50 rokov 9 mg/deň (tehotné okolo 30 mg). Hlavným dôvodom, prečo zvykne nedostatok železa (predovšetkým sa to deje u žien), sú pravidelné straty krvi počas menštruácie.

.

Ovocná šťava - so železom a vitamínmi

Organický glukonát železnatý znižuje frekvenciu výskytu gastrointestinálnych vedľajších účinkov. Železo je esenciálny stopový minerál. Približne 70% železa v organizme je súčasťou hemoglobínu, t.j. proteínu, ktorý sa nachádza v červených krvinkách.

Ako súčasť hemoglobínu pomáha prepravovať kyslík k tkanivám a bunkám celého tela. Ostatné železo sa nachádza v myoglobíne, t.j. v proteíne, ktorý zásobuje kyslíkom svaly. Tvorí tiež súčasť rôznych enzýmov a iných zložiek imunitného systému.

Železo zásobuje kyslíkom všetky tkanivá a pomáha bunkám dýchať, čo je proces nevyhnutný pre život.

Ovocná šťava z ovocia s vysokým obsahom železa. Konzumovanie ovocných štiav s bohatým množstvom železa ocení každý organizmus. Pitný režim pre anemikov, na zvýšenie zásob železa. Vitamín C je účinný antioxidant.

Železo (fumarát železnatý)    

  • Prispieva k rozvoju poznávacích funkcií u detí
  • Prispieva k normálnemu energetickému metabolizmu
  • Prispieva k správnej kognitívnej funkcii
  • Prispieva k normálnej tvorbe červených krviniek a hemoglobínu
  • Prispieva k normálnemu prenosu kyslíka v tele
  • Prispieva k normálnej funkcii imunitného systému
  • Prispieva k zníženiu vyčerpania a únavy
  • Podieľa sa na procese delenia buniek

Čierne ríbezle (Ribes nigrum)    

  • Vylučovanie vody z organizmu
  • Kontrola telesnej hmotnosti
  • Normálny stav svalov a kĺbov
  • Antioxidant
  • Osvieženie

Vitamín C (kyselina L-askorbová, askorbát sodný)         

  • Prispieva k udržaniu normálnej funkcie imunitného systému počas intenzívneho fyzického výkonu a po ňom
  • Prispieva k normálnej tvorbe kolagénu pre normálnu funkciu krvných ciev
  • Prispieva k normálnej tvorbe kolagénu pre normálnu funkciu kostí
  • Prispieva k normálnej tvorbe kolagénu pre normálnu funkciu chrupaviek
  • Prispieva k normálnej tvorbe kolagénu pre normálnu funkciu ďasien
  • Prispieva k normálnej tvorbe kolagénu pre normálnu funkciu kože
  • Prispieva k normálnej tvorbe kolagénu pre normálnu funkciu zubov
  • Prispieva k normálnemu energetickému metabolizmu
  • Prispieva k normálnej činnosti nervovej sústavy
  • Prispieva k normálnej psychickej činnosti
  • Prispieva k normálnej funkcii imunitného systému
  • Prispieva k ochrane buniek pred oxidatívnym stresom
  • Prispieva k zníženiu vyčerpania a únavy
  • Prispieva k regenerácii redukovanej formy vitamínu E
  • Zvyšuje vstrebávanie železa

.

 Objednať liečivú šťavu s vysokým obsahom železa >>>

.

Zloženie: hruškový džús, citrónová šťava, med, čerešňový džús, čierne ríbezle, hroznová šťava, černicová šťava, výťažok z bylín (2g/100ml) (voda, šípková kôra 31%, kvety harmančeka 27%, chmeľ, rozmarín, aníz, fenikel 7%, jalovec), glukonát železo (600mg/100ml = 75 mg čisté železo), zahusťovadlo karubin, vitamíny C, B1, B2, B6, B12, prírodná aróma (pomaranč)

Odporúčané denné množstvo železa (lyžička= 5ml):

Ženy a dievčatá od 10 rokov...........20 ml = 4 lyžičky

Chlapci (10 až 18 rokov)................ 15 ml = 3 lyžičky

Muži nad 19 a ženy nad 51 rokov..... 13 ml = 2,5 lyžičky

Deti nad 4 roky..............................10 ml = 2 lyžičky

Dojčiace ženy................................25 ml = 5 lyžičiek

Tehotné ženy.................................40 ml = 8 lyžičiek

Odporúča sa dávku vypiť rozdelenú na celý deň popri stravovaní.

Štítok: vitamíny
Niečo pre vás
Odporúčané články

Vitamíny a ich funkcie v organizme

NapísalMichal 244 2021-01-14
Obľúbené
Vitamíny sú organické látky, ktoré potrebuje každý živý organizmus. Aj keď telo potrebuje niektoré vitamíny iba v...
Čítať ďalej

Veľký prehľad vitamínov a minerálov

NapísalBabičkinazáhrada.sk 1085 2019-09-25
Obľúbené
Aby naše telo fungovalo správne, potrebuje dostatočné množstvo vitamínov a minerálov. Ktoré to sú a prečo sú dôležité...
Čítať ďalej

Vitamín D - život pre naše kosti, zuby, vlasy..

NapísalMiška 629 2017-04-21
Obľúbené
Je nevyhnutný pre správne fungovanie a pevnosť zubov, kostí a chrupaviek a jeho nedostatok v tele spôsobuje množstvo...
Čítať ďalej

Ako odľahčiť organizmus

3279 2017-02-22
Obľúbené
Ak vás už dlhšie trápi zápcha, vyrážky na tvári, či neidentifikovateľná bolesť hlavy? Na vine môžu byť nevhodné...
Čítať ďalej
Napíšte komentár
Odoslať odpoveď

Menu

Kontakt

Mobilný kontakt +421 (0) 948 849 894

Email: info@babickinazahrada.sk

Settings

Vytvorte si bezplatný účet, aby ste si mohli ukladať obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet, aby ste mohli používať zoznam želaní.

Prihlásiť sa