
Liečivé šťavy - šípková šťava
Viete aký je najlepší prírodný zdroj vitamínu C, najpoužívanejší jesenný plod ľudovej medicíny? Červené šípky odporúčal svojim pacientom už Hippokrates, prvý popis účinkov nájdeme v herbári z 11. storočia.
Šípka, šípky, šípková ruža
Uvarte si šípkový čaj, kedykoľvek naň dostanete chuť. V zime podporí celkovú kondíciu, v lete osvieži a dodá potrebné antioxidanty.
Hoci hovoríme, že šípky sú plody ruže šípovej (Rosa canina), botanici o nich hovoria ako o súplodí nažiek.
Dôležitejšie však je, že obsahujú vitamíny C a A, vitamíny radu B, vitamín K a niacín. Vďaka tomuto nachádzajú široké uplatnenie v ľudovej medicíne, a to najmä v zimnom období.
Ich príjemne sladkastú chuť môžete využiť aj pri príprave letných nápojov. Chladený šípkový čaj príjemne osvieži.
.
Ruže šípové sú 1-3 metrové kríky rastúce takmer na celom území Európy. Zvyčajne na ne môžeme naraziť na okrajoch lesov, v priekopách alebo na stráňach, a to až do nadmorskej výšky 1200 metrov.
Vetvy ruží sú tŕnisté, výhony sa často šplhajú po blízkych oporách. Eliptické lístky bývajú 2-4 centimetre dlhé.
Kvety sa objavujú počas mája a júna. Krásne voňajú, majú bielu alebo ružovú farbu. Samotné šípky dozrievajú od augusta do septembra. Vnútri obsahujú semená a pomerne ostré chĺpky.
Pri príprave šípkového čaju je dobré na tieto chĺpky pamätať a nápoj sceďte cez jemné sitko.
.
Rimania užívali šípky údajne proti besnote. Aj preto sa rastline hovorí "psie ruže" - Rosa canina. Neskôr boli ordinované na posilnenie organizmu aj podporu funkcie obličiek. Vyrábajú sa z nich sirupy, džemy, víno aj likéry.
Je potrebné predom povedať, že v celej tej nešťastnej patálii so Šípkovou Ruženkou bol tento červený plod úplne nevinne. Stal sa síce slávnym a pozná ho každé dieťa, ale o jeho skutočných liečivých schopnostiach sa v žiadnej rozprávke nepíše.
.
Liečivé schopnosti šípok
- odporúčajú sa ako súčasť prevencie vzniku rakoviny, obzvlášť pŕs,
- šípky znižujú hladinu cholesterolu,
- šípky zvyšujú imunitu,
- šípky pomáhajú osobám s artritickou reumatitídou,
- šípky podporujú činnosť srdca a obličiek,
- šípky upravujú obsah cukru v krvi,
- šípky regulujú krvný tlak,
- šípky prospievajú správnemu tráveniu,
- šípky majú protizápalové účinky,
- šípky vyživujú pleť
.
Objednať liečivú šťavu zo šípiek >>>
.
Šípková ruža je okrasou záhrad. Nádherne zafarbený kvet zdobí behom svojho rozpuku v máji a júni pomerne urastený ker s drobnými tŕňmi. Po odkvitnutí sa na rastline vyroja drobné oranžovo-červené bobule, ktoré postupne tmavnú a medzi mesiacmi september a október potom dozrievajú a získajú sýto červenú farbu.
Kvety a plody majú prenikavú, zato veľmi príjemnú vôňu. Šípky sú po svojom úplnom dozretí podmanivo sladké, čo priamo nabáda k výrobe sirupov a marmelád.
Pri opatrnom sušení mrazom si zachovávajú všetky svoje benefity, a tak je možné ich konzumovať po celý rok. Výborné sú v čajových zmesiach, do ktorých prinášajú poriadnu dávku vitamínov.
Mimochodom, na prípravu nálevu možno použiť taktiež samotné lístky z šípkovej ruže, či už čerstvé alebo sušené. Stretnúť sa môžete aj so spracovaním samotnej šupky z plodov.
Tejto variante, ktorá je kvôli zložitejšiemu spôsobu prípravy drahšia, dávajú často prednosť ľudia s citlivosťou na nejakú zložku obsiahnutú v šípkoch.
Pokiaľ ste náchylnejší k alergiám, vyskúšajte na začiatok menšie dávky. O iných nežiadúcich účinkoch sa zatiaľ nevie.
Šípky obsahujú vitamín C, majú veľmi rôznorodé účinky a cenia sa ako dôležitý zdroj vitamínu C. Vitamín C popri iných pozitívnych účinkoch na ľudský organizmus pomáha cievam, vitamín K má vplyv na normálnu zrážanlivosť krvi.