
Liečivé šťavy - brusnicová šťava
Brusnica je vždy zelený krík. Jej jedlé plody sa zbierajú na konzumáciu aj na výživové doplnky, čaje, lieky. V ľudovom liečiteľstve sa používa aj na liečbu infekcie močových ciest.
Brusnica je doslava zázrak pri infekciách močových ciest
Napriek tomu, že sa z brusnice vyrába mnoho výrobkov, práve šťava z tohto ovocia má najviac blahodarných vlastností.
Brusnica patrí do čeľade vresovcovitých a do rodu brusnicovitých. Veľké rubínovo červené bobule majú mierne trpkú chuť. Ich priaznivé účinky poznali aj Indiáni. Námorníci a usadlíci z Európy začali s týmto ovocím obchodovať a nazvali ho „červené zlato“.
Názov Cranberry dostali tieto brusnice podľa toho, že výrazné kvety pripomínali hlavičku a krk vtáka žeriava - Crane berry (bobule žeriava).
Na Slovensku patrí brusnica - kľukva medzi málo známe druhy ovocia. Je to však veľmi populárny druh ovocia vo svojej domovine. Prirodzene rastie v chladnejších oblastiach Severnej Ameriky a Kanady.
.
Plody brusnice dozrievajú koncom septembra a v októbri. Zbierajú sa až vtedy, keď je prevažná časť bobúľ sfarbená do rôznych odtieňov červenej farby.
Plody čerstvé a spracované sa dajú dobre skladovať, pretože majú vyšší obsah kyseliny benzoovej. Možno ich zmrazovať, sušiť, ďalej spracovávať a využiť ako doplnok rôznych potravinárskych výrobkov.
Plody brusnice sú veľmi žiadaným ovocím, môžu sa jesť čerstvé, ale lepšie chutia zavárané.
.
Bohaté využitie brusnice v kuchyni
Z brusníc sa často pripravuje výborný kompót, džúsy a marmelády. Lístky z tejto rastlinky je však najvhodnejšie zbierať v jarnom období.
Zo sušených lístkov sa pripravuje chutný čaj, ktorý má dezinfekčné a protizápalové účinky. Brusnica lieči močové cesty, zápal močového mechúra, cukrovku a hnačku. Popíja sa po dúškoch, dokiaľ je vlažný.
Aj z usušených zrelých plodov je možné pripraviť veľmi osviežujúci nápoj. Sušené bobule sa môžu konzumovať aj samotné, samozrejme, aj oni majú zmienené liečivé účinky.
Plody sa využívajú tiež na výrobu domáceho ovocného vína alebo v kuchyni na prípravu brusnicovej omáčky, vhodnej k divine, ázijským jedlám, tiež do dezertov a šalátov.
V sušenom stave sa konzumujú podobne ako hrozienka. Lesklá červená farba podporuje chuť do jedla a je prvotriednou dekoráciou rôznych zákuskov a tortičiek.
.
Liečivé účinky brusnice
Brusnica je skutočnou domácou lekárňou.
Výskumy dokazujú, že už jeden alebo dva poháre nápoja pripraveného z brusníc pomáhajú predísť mnohým ochoreniam.
Červené bobule sú prírodným liekom proti niektorým typom baktérii, ktoré sa môžu nachádzať v ústnej dutine, v žalúdku alebo močových cestách.
Účinné látky kľukvy pomáhajú zabrániť bakteriálnym infekciám, ktoré by mohli viesť k vzniku zápalov. Známe sú tiež vysokým obsahom bioflavonoidov, ktoré bránia tvorbe krvných zrazenín.
.
Majú antioxidačné vlastnosti, chránia cievy a znižujú tak riziko vzniku aterosklerózy. Plody brusnice sú bohaté na organické kyseliny, minerálne látky, cukry, vitamíny a pektíny.
Z minerálnych látok je to hlavne vápnik, draslík, z vitamínov - A, E a hlavne C, ktorý posilňuje obranyschopnosť organizmu a zohráva tak dôležitú úlohu aj v mnohých ďalších biologických procesoch.
.
Objednať prírodnú liečivú šťavu z brusnice >>>
.
Brusnica záverom
Chuť bobúľ je skutočne jedinečná, sú zdravé a nekazia sa, ani keď sú zavárané, pretože obsahujú prirodzené konzervačné látky, takže si uchovávajú všetky chute aj obsah vitamínov.
Pri príprave džemov, marmelád a kompótov sa teda nemusia pridávať žiadne ďalšie konzervačné látky.
Brusnica obsahuje organické kyseliny, pektíny, vitamíny (hlavne C), minerálne soli, triesloviny a horké látky.
.
Brusnice poskytujú úžasné množstvo výživných látok (fytonutrientov). Sem patria najmä fenolové kyseliny (hydroxycinnamická, kofeická, kumarová a ferulová kyselina), proanthocyanidiny (najmä epicatechiny), antokyány (vrátane cyanidinov, malvadinov a peonidinov), flavonoidy (vrátane quercetinu, myricetínu a kaempferolu) a triterpenoidy (najmä ursolická kyselina).
Brusnice sú tiež výborným zdrojom aminokyselín, nenasýtených mastných kyselín omega 3, 6, vitamínu C, dobrým zdrojom vlákniny, mangánu, vitamínu E a vitamínu K.
Brusnica veľkoplodá (Vaccinium macrocarpon)
- Normálny stav kostí a kĺbov
- Úľava pri predmenštruačný syndróm / menopauze
- Antioxidant
- Prirodzená obranyschopnosť - odolnosť