Kliknite pre viac produktov
No products were found.
Kategórie blogu
Posledné komentáre
Vyhľadávanie v článkoch

Liečivé oleje - argánový olej

Publikované 07-07-2021 Napísal 871
Obľúbené0

Argánový olej vplýva na pokožku, vlasy, nechty

Arganový olej, prezývaný aj tekuté zlato alebo marocké zlato, je vzácny rastlinný olej. Vďaka svojim vlastnostiam a pozitívnym účinkom je veľmi obľúbený v kozmetickom, farmaceutickom, aj potravinárskom priemysle.
Jeho vzácnosť spočíva nielen v jeho účinkoch, ale aj v ojedinelom výskyte stromu, z ktorého plodov sa získava. Ide o arganovník, vyskytujúci sa výlučne v Maroku, Alžírsku a Izraeli.

.

Výroba arganového oleja

Výroba arganového oleja je pomerne náročná. Olej sa získava z plodov arganovníka, ktorých sa na výrobu litra oleja spotrebuje až 30 kg. Aj preto je olej pomerne drahší, ako napríklad olivový. Výrobné tradície pochádzajú od marockého kmeňa Berberov, ktorí arganový olej používajú už mnoho rokov.

Zber plodov a výroba oleja prebieha výhradne ručne. Nazbierané plody – arganové orechy sa najskôr nechajú usušiť na slnku. Potom sa roztlčú a škrupina sa odstráni. Získané semená je potrebné rozdrviť pomocou kamenných mlynov. Takto upravené semená sa miešajú s vodou a nakoniec lisujú. Tak vzniká vzácny zlatožltý olej.

Ak sa semená pred rozdrvením pražia, získava sa tak potravinársky arganový olej. Ak lisovanie prebieha za studena, olej je vyrábaný na kozmetické účely. V prípade, že by tradičný ručný postup výroby nebol dodržaný, olej by si nezachoval všetky účinné látky.

Berberské ženy sú pri výrobe arganového oleja organizované v komunitách. Aj vďaka tejto ťažkej práci a vysokému svetovému dopytu po pravom arganovom oleji sa však zvyšuje kvalita ich života a aj života ich rodín.

.

Zloženie arganového oleja

Arganový olej je bohatý na účinné látky a bioaktívne zložky.

Vitamín A, vitamín E – arganový olej je najbohatší prírodný zdroj vitamínu E. Vďaka obsahu vitamínov A a E je účinným prostriedkom starostlivosti o pleť.
Vitamín F – taktiež účinný v starostlivosti o pokožku. Má takzvaný „anti aging“ efekt, udržuje teda mladistvý vzhľad pleti.
Esenciálne mastné kyseliny – arganový olej obsahuje kyselinu stearovú, kyselinu olejovú, kyslinu linolénovú a ďalšie, v pomere 20% nasýtených a 80% nenasýtených mastných kyselín.
Skvalen – účinný pri liečbe kožných ochorení, aj ako prevencia rakoviny kože.
Karotenoidy – prírodné antioxidanty účinné vo viacerých smeroch – ako prevencia rakoviny pľúc, prostaty, zažívacieho traktu, či ako prostriedok na znižovanie cholesterolu.
Steroly – látky, ktoré sa v iných olejoch takmer nevyskytujú. Majú za úlohu chrániť srdce a znižovať hodnoty cholesterolu.

.

Arganový olej ako liek

Liečivé účinky arganového oleja sú známe najmä pri problémoch a kožných ochoreniach ako lupienka, atopické ekzémy, hnisavé zápaly kože, ale aj akné. Napriek tomu, že je arganový olej mastný, do pokožky sa rýchlo vstrebe a neupcháva póry.
Účinný je tiež pri liečbe zranení kože, preležanín a dokonca aj popálenín. Má antiseptické účinky.

.

Účinky argánového oleja na pokožku tela

+ efektívne bojuje proti starnutiu bunkových štruktúr (anti-aging efekt) a účinne regeneruje pokožku vďaka vysokému obsahu antioxidantov ako vitamín E a skvalén
+ hĺbkovo hydratuje a vyživuje - pleť je zamatovo hladká ihneď po aplikácii a pri pravidelnom používaní dochádza k znižovaniu tvorby kožného mazu
+ napomáha vyhladzovaniu vrások vďaka podpore tvorby kolagénu a elastínu v pokožke
+ má všestranné hojivé účinky - vhodné na ružienku, ekzémy, akné, psoriázu, bodnutie hmyzom, slnkom namáhanú pokožku, zápaly kože a iné.

.

Argánový olej pomáha

  • vyživovať, zaceľovať a regenerovať nechty a ich okolie
  • obnovovať a zahusťovať obočie
  • predlžovať a zahusťovať mihalnice

.

Ako arganový olej používať?

Pokožku alebo vlasy očistite a arganový olej do nich ešte pred osušením vmasírujte. Hoci je dávkovanie individuálne, najčastejšie stačí arganového oleja veľmi malé množstvo - na tvár napríklad len dve alebo tri kvapky.
Správne množstvo oleja spoznáte tak, že sa behom chvíľky vsiakne a na pokožke zanechá hebký efekt bez pocitu mastnoty. Ako často nanášať arganový olej je tiež veľmi individuálne. Môžete ho používať napríklad ráno a potom až na noc.

V prípade použitia arganového oleja na vlasy ho môžete navlhčenými prstami naniesť na vlasové končeky, alebo ním dôkladne ošetriť celý povrch vlasov jeho nanesením, ľahkou masážou a zabalením vlasov do uteráka.
Arganový zábal môžete nechať pôsobiť napríklad hodinu, potom olej z vlasov vymyte. Pokiaľ obľubujete kúpele, odporúčame vyskúšať arganový olej aj do nich. Stačí pár kvapiek a pokožka bude po kúpeli hydratovaná a zamatovo hebká.
Pokiaľ máte doma aj nejaký obľúbený pleťový krém alebo masku, môžete do nich arganový olej pridať, zvýrazníte tým ich hydratačné a revitalizačné účinky.

.

Arganový olej v kozmetickom priemysle

V tejto oblasti je arganový olej mimoriadne obľúbený, a to či už ako súčasť kozmetických produktov alebo samotný a bez úprav. Používa sa na pokožku celého tela, na vlasy a na nechty.

.

Arganový olej a pleť

Vďaka obsahu vitamínov A, E, F je arganový olej mimoriadne účinný ako prostriedok pre udržanie mladistvého vzhľadu pokožky. Má totiž schopnosť napnúť pokožku, vyhladiť jemné vrásky a spevniť ju.
Zabraňuje tiež starnutiu kožných buniek a udržiava vodu v pokožke. Vďaka nemu teda pleť nie je vysušená. Je prevenciou vzniku strií, či pomarančovej kože. Stačí ho pravidelne natierať na rizikové partie tela.
Je vhodný pre všetky typy pokožky, dokonca aj pre pokožku detí. Odporúča sa používať ho aj namiesto denného krému.

.

Arganový olej a vlasy

Známe sú pozitívne účinky arganového oleja na kvalitu vlasov. Arganový olej možno použiť ako zábal alebo masku na vlasy. Výsledkom sú vlasy lesklé, pevné a ľahko upraviteľné. Pozitívne účinky má však aj na pokožku hlavy. Zabraňuje tvorbe lupín.

Účinky argánového oleja na vlasy

  • vracia prirodzenú vitalitu a lesk vlasov od korienkov až po končeky
  • vyživuje a prekrvuje vlasové korienky a tak obnovuje a posilňuje štruktúru vlasov
  • hĺbkovo vlasy hydratuje - zamatovo hebké a predsa silné vlasy bez lámavých a rozstrapkaných končekov
  • pomáha s liečbou problematickej vlasovej pokožky

.

Arganový olej a nechty

Pri problémoch so zádermi okolo nechtových lôžok a pri problémoch s lámavosťou nechtov stačí namočiť ruky do arganového oleja, či rozmasírovať olej na nechtoch a v ich okolí.

.

Arganový olej je skutočný nektár, ktorý obsahuje neveriteľné množstvo bioaktívnych zložiek

Prírodný vitamín E - alfa-tokoferol - vitamín rozpustný v tukoch. Je silný antioxidant, chráni pred pôsobením voľných radikálov, pomáha udržovať v pokožke optimálnu hladinu esenciálnych mastných kyselín a vitamínu A.
V epidermis vytvára bariéru proti odparovaniu vlhkosti z pokožky, zabraňuje bunkovému stárnutiu spôsobenému oxidáciou, podporuje výživu buniek a posilňuje cievne steny. Výrazne znižuje vznik zápalov a zjazvenia.

Arganový olej obsahuje 2-3 násobok prírodného vitamín E, než akýkoľvek iný prírodný zdroj, nenasýtené mastné kyseliny - človek ich získava len prostrednictvom stravy alebo kože. Sú to stavebné látky potrebné k dobrému fungovaniu bunkových membrán, sú dôležité pre udržanie zdravej pokožky a zabraňujú strate vlhkosti a predčasnému starnutiu.

Arganový olej obsahujeaž 80% esenciálnych mastných kyselin hlavne Omega 3 a Omega 6, prírodné karotenoidy - rastlinné pigmenty rozpustné v tukoch, chrániace oči a kožu pred UV žiarením a pôsobením voľných radikálov. Posilňujú imunitný systém, pomáhajú udržiavať zdravú kožu a brzdia rast rakovinotvorných buniek.

.


Výnimočné účinky arganového BIO oleja pri vnútornom užívaní

  • stimuluje prirodzené funkcie buniek a vnútrobunkové okysličovanie,
  • silný antioxidant,
  • neutralizuje voľné radikály
  • chráni jemné tkanivo pred vonkajšími vplyvmi,
  • pôsobí priamo na tvorbu kolagénu a elastínu - prevancia vzniku strií počas tehotenstva a chudnutia,
  • je prírodný anti-agingový prostriedok - regeneruje, vyživuje, vyhladzuje a hydratuje pokožku,
  • vracia pleti vitalitu a posilňuje jej ochrannú funkciu, zjemňuje jej štruktúru, obnovuje jednotný tón a celkovo ju zjasňuje,
  • redukuje vrásky, jazvy a stopy po akné,
  • reguluje produkciu kožného mazu
  • má antiseptické účinky - vhodný aj pre aknóznu pleť,
  • znižuje prejavy psoriázy a ekzémov,
  • vyživuje a posilňuje krehké a lámavé nechty,
  • regeneruje poškodenú štruktúru vlasu, obnovuje lesk.

.

 Objednať arganový liečivý olej >>>

.

Potravinársky arganový olej a bio olej

V potravinárstve je arganový olej veľmi obľúbený najmä vďaka príjemnej orieškovej chuti. V krajinách ako Maroko je bežnou súčasťou kuchyne. Používa sa pri úprave rýb, varení omáčok, príprave šalátov, či tradičného kuskusu.
Známe sú však aj recepty, kde je arganový olej základom. Napríklad Krém Amlou Beldi je tradičnou súčasťou marockých raňajok. Vzniká rozmixovaním mandlí, medu a arganového oleja a natiera sa na chlieb.

Arganový olej však možno užívať len samotný, a to trikrát denne lyžičku oleja pred jedlom. Okrem toho, že je prevenciou srdcovo-cievnych ochorení (znižuje hladinu cholesterolu), je aj prevenciou nádorových ochorení.

Štítok: olej
Niečo pre vás
Odporúčané články
Napíšte komentár
Odoslať odpoveď
Prosím prihláste sa pred publikovaním komentára.

Menu

Vytvorte si bezplatný účet, aby ste si mohli ukladať obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet, aby ste mohli používať zoznam želaní.

Prihlásiť sa