Kliknite pre viac produktov
No products were found.
Kategórie blogu
Posledné komentáre
Vyhľadávanie v článkoch

Liečivé oleje - amarantový olej

Publikované 06-07-2021 Napísal 1179
Obľúbené0

Amarant má mať miesto vo vašej kuchyni

Amarant, u nás známy tiež ako láskavec. Je to pseudoobilnina, nabitá bielkovinami, vlákninou a vitamínmi. Rastlina, ktorá je vysoká až 1,5 metra je neprehliadnuteľná vďaka zvláštnym podlhovastým kvetom červenej až purpurovej farby.

V minulosti bol základnou potravinou Inkov, Mayov a Aztékov. Pre tamojších bojovníkov bol zdrojom sily, pre bežných obyvateľov najpoužívanejšou surovinou na každodenný chlieb. V krajinách svojho pôvodu je amarant hojne využívaný dodnes.

.

Pestovanie amarantu

Amarant nie je príliš náročný na pestovanie. Kvôli jeho subtropickému pôvodu má radšej piesčité pôdy a teplé miesta. Najjednoduchšie je doma si predpestovať sadeničky, ktoré vysadíte do pripravenej pôdy koncom mája. Rastlinky možno pestovať napríklad vedľa uhoriek, ale aj ako súčasť kvetinových záhonov.

Zrelé semienka zbierajte na prelome septembra a októbra. Z jednej rastliny ich získate až 2 kg. Nechajte ich dobre vysušiť v tieni, potom si z nich môžete namlieť múku, variť, pražiť alebo klíčiť.

.

Amarant má účinné látky, aké v bežnej obilnine nenájdete

Amarant je bezlepkový, preto je vhodný aj pre celiatikov. Ak máte alergiu na pšeničnú múku, odporúčame vám ho vyskúšať.

Obsahuje množstvo výživných látok, ktoré vášmu telu prospejú:

+ proteíny, vláknina, sacharidy, nenasýtené mastné kyseliny
+ mangán – je veľmi dôležitý pre správnu funkciu mozgu, odbúravanie „zlého“ cholesterolu, metabolizmus bielkovín
+ železo – podporuje tvorbu krvi
+ magnézium – ovplyvňuje až 300 enzýmov v tele, je nevyhnutné pre celkové zdravie organizmu
+ fosfor – napomáha pri prenose energie, je dôležitý pre zdravie kostí
+ meď – je potrebná pre vstrebávanie železa, správnu funkciu nervov a mozgu, pomáha bojovať proti zápalom, karcinogénom, vredom aj kŕčom
+ vitamíny skupiny B, C a E
+ antioxidanty: kyselina gallová, kyselina vanilová – chránia organizmus pred civilizačnými chorobami

.

Jedna šálka uvareného amarantu pokrýva až 105 % odporúčanej dennej dávky mangánu, 40% odd. magnézia a 36 % odd. fosforu. Tieto minerály sú potrebné pre celkové zdravie, imunitu a dobrú fyzickú kondíciu.
Za zmienku stojí aj vysoký obsah bielkovín, ktorý robí z amarantu obľúbenú potravinu aktívnych ľudí.

.

Amarant má množstvo pozitívnych účinkov

Amarant vám veľa vitamínov a môže vám pomôcť zbaviť sa zdravotných problémov. Najlepšie je, ak ho nakombinujete s ďalšími zdravými potravinami či už na slano alebo na sladko, napríklad chutnou farebnou zeleninou alebo ovocím, semienkami a orechmi. Chutí možno orieškovo, ale je to s "nádychom" cvikly.

.

Pomoc pri chudnutí a znižovaní hladiny cholesterolu prostredníctvom amarantu

Vláknina, bielkoviny, komplexné sacharidy aj minerály – kombinácia, ktorú potrebujete, ak sa chcete zbaviť prebytočného tuku, schudnúť a získať svalovú hmotu.

Pri zvýšených hladinách cholesterolu v tele rastie aj riziko ochorení srdca a ciev. Amarant patrí k potravinám, ktoré prispievajú k odbúravaniu cholesterolu, ak ním nahradíte „nezdravé“ potraviny. Je bohatý na zdravé tuky, nenasýtené mastné kyseliny.

.

Amarant pomáha v boji proti zápalom

Zápal je prirodzenou reakciou tela na zmeny, ktorými prechádza, napríklad po zraneniach či následkoch bakteriálnych infekcií. Zdravý človek sa s ním dokáže ľahko popasovať behom pár dní, aj keď za pomoci liekov.
Problém nastáva, ak sa zápal stane chronickým. Vtedy prináša so sebou ďalšie zdravotné komplikácie. Aby ste sa zápalu zbavili, je potrebné zlepšiť životosprávu a podporiť imunitný systém.
Štúdia preukázala schopnosť amarantu naštartovať produkciu imunoglobínu E, ktorý pomáha liečiť aj zápal spôsobený alergiou.

Amarant má schopnosť zmierniť zápal, ktorý je spojený s takmer každým zdravotným stavom. Keď sa v tele vytvárajú toxíny z potravy a životného prostredia, imunitný systém sa stáva nadmerne aktívny a stimuluje obranné bunky a hormóny, ktoré poškodzujú tkanivá.

Obilniny a potraviny bohaté na bielkoviny pomáhajú bojovať proti zápalom a amarant je skvelým nástrojom pre vaše telo.

.

Podpora imunity

Amarant je bohatý na vitamíny a minerály, ktoré vám pomôžu prežiť aj chrípkové epidémie bez väčšej ujmy.

.

Zdravie pokožky a vlasov

Na ochranu pokožky pred UV žiarením sa zvyčajne používa amarantový olej, ktorý je vhodný na konzumáciu aj použitie zvonka. Za pozitívne účinky môžu nielen vitamíny, ale aj skvalén, ktorý tvorí cca 8 % zloženia olejov. Upokojuje podráždenú pokožku a pri dlhodobom užívaní pomáha zachovať jej elasticitu a zabrániť vzniku vrások.

.

Aké sú skúsenosti s používaním amarantového oleja?

Účinky amarantového oleja na pokožku sú preukázateľné ihneď, pretože po použití zvonka ostáva príjemne hebká. Pri užívaní oleja zvnútra si zlepšenie zdravotného stavu a fyzickej kondície uvedomíte už po niekoľkých týždňoch.

.

 Objednať liečivý amarantový olej bio >>>

.

Amarant - 7 účinkov na zdravie

.

Amarant pomáha chrániť pred voľnými radikálmi

Antioxidanty sú prirodzene sa vyskytujúce zlúčeniny, ktoré pomáhajú chrániť pred škodlivými voľnými radikálmi v tele. Voľné radikály môžu spôsobiť poškodenie buniek a môžu prispieť k rozvoju chronických chorôb.

Amarant má vysoký obsah niekoľkých antioxidantov, ako je kyselina galova, kyselina p-hydroxybenzoová a kyselina vanilová, ktoré pomáhajú chrániť pred chorobami.

.

Amarant je bohatý na bielkoviny

Proteín obsiahnutý v amarante má nezvyčajne vysokú kvalitu a poskytuje až 9 g na jednu šálku vareného zrna. Proteín je využívaný každou bunkou v našom tele a je rozhodujúci pre budovanie svalovej hmoty, podporu neurologických funkcií, podporu trávenia, prirodzené vyrovnávanie hormónov a udržanie optimálnej nálady.

Bielkovinové potraviny sú tiež prospešné pri prevencii prírastku na váhe, pretože spôsobujú, že sa cítime plný a telo potrebuje viac práce na trávenie, než rýchlo pôsobiace rafinované uhľohydráty.

.

Amarant pomáha znížiť hladinu cholesterolu

Amarant pomáha znižovať LDL "zlý" cholesterol s veľmi nízkou hustotou a vďaka vysokému obsahu vlákniny pomáha telu prirodzene znižovať hladinu cholesterolu. Vláknina pôsobí na žlč vyrobenú z cholesterolu a vytláča ju z tela stolicou.
Z tohto dôvodu je potrebné, aby pečeň vyprodukovala viac žlče, ktorá využíva zásoby cholesterolu v tele a tak celkovo znižuje hladinu cholesterolu.

.

Amarant pomáha bojovať proti cukrovke

Len jedna šálka amarantu vám poskytne viac ako 100% dennej odporúčanej dávky mangánu a preto je vhodné konzumovať ho ako súčasť diabetickej stravy, ktorá pomáha znižovať vysokú hladinu cukru v krvi.
Mangán je potrebný na pomoc pri správnej produkcii tráviacich enzýmov zodpovedných za proces nazývaný glukoneogenéza. Glukoneogenéza zahŕňa premenu aminokyselín proteínu na cukor a rovnováhu cukru v krvnom riečisku.

.

Amarant pomáha redukovať hmotnosť

Existuje veľa dôvodov, prečo konzumácia amarantu pomáha udržiavať zdravú a požadovanú váhu. Je plný vlákniny, ktorá udržuje váš tráviaci systém regulovaný a zmierňuje zápal. Amarant posilňuje kosti, čo vám umožňuje byť fyzicky aktívny a znižuje riziko zlomenín.
Je to tiež vynikajúci zdroj bielkovín, ktorý vás udržuje v plnom prúde a zvyšuje vytrvalostnú úroveň.

Amarant má obzvlášť vysoké hladiny lyzínu, aminokyseliny, ktorá sa v iných zrnách nachádza v malom množstve. Lyzín je dôležitý pre správny rast a hrá dôležitú úlohu pri produkcii karnitínu, živiny zodpovednej za premenu mastných kyselín na energiu a znižovanie hladiny cholesterolu.

.

Amarant udržuje zdravé tehotenstvo

Kyselina listová v amarante pomáha telu vytvárať nové bunky, konkrétne tým, že hrá úlohu pri kopírovaní a syntéze DNA. U tehotných žien môže nedostatok kyseliny listovej viesť k defektom nervovej trubice.
Deficit môže tiež spôsobiť defekty, ako sú malformácie srdca a končatín.

Na replikáciu DNA je potrebný primeraný príjem kyseliny listovej, takže bez kyseliny listovej nie sú bunky plodu schopné správne rásť. Preto je kyselina listová známa ako najdôležitejší vitamín pre zdravé tehotenstvo.

Štítok: olej
Niečo pre vás
Odporúčané články
Napíšte komentár
Odoslať odpoveď
Prosím prihláste sa pred publikovaním komentára.

Menu

Vytvorte si bezplatný účet, aby ste si mohli ukladať obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet, aby ste mohli používať zoznam želaní.

Prihlásiť sa