Kliknite pre viac produktov
No products were found.
Pokračovaním v prehliadaní tejto webovej stránky súhlasíte s používaním súborov cookie a vašich osobných údajov v súlade s nariadením EÚ GDPR. Viac detailov
Kategórie blogu
Posledné komentáre
Vyhľadávanie v článkoch

Liečivé huby - najčastejšie otázky

Publikované 27-02-2022 Napísal 708
Obľúbené0

Najčastejšie otázky o liečivých hubách

Môžem kombinovať rôzne liečivé huby?

Áno, a je to veľmi vhodné. Často kombinujeme 2-3 huby, napríklad Cordyceps (2 kapsule ráno) a Reishi (2 kapsule večer). Pokiaľ si nie ste istí, využite Poradňu.

Ako dlho môžem užívať liečivé huby?

To je veľmi individuálne. Huby je možné užívať dlhodobo.

Je tiež dobré dodržiavať pravidlo 5 dní užívať, 2 dni pauza. Pri dlhodobom užívaní liečivých húb odporúčame po troch mesiacoch si urobiť vždy 7 dňovú pauzu.

Môžem sa liečivými hubami predávkovať?

Nie je to pravdepodobné. Napriek tomu dodržujte odporúčané dávkovanie. Zvyšovať samovoľne dávkovanie nie je efektívne, telo viac účinnej látky nevstrebe a je potom vylúčená z tela von. Podľa našich skúseností nemá zmysel užívať viac ako 5g extraktu denne.

Sú liečivé huby vhodné pre deti?

Áno, ale je potrebné podávať dávky primerane k veku. Napr. deti vo veku od siedmich do desiatich rokov by mali užívať polovicu odporúčanej dennej dávky extraktu liečivých húb.

Moje dieťa nedokáže prehltnúť celú kapsulu, čo s tým?

Môžete vysypať extrakt z kapsule a podávať bez kapsule. Extrakt je možné aj rozpustiť v tekutine či zmiešať s jedlom – čaj, džús, desiata...

Sú hubové extrakty bezpečné?

Áno. Všetky šarže MycoMedica liečivých húb sú kontrolované nezávislým nemeckým laboratóriom Agrolab. Robia sa testy na asi 500 škodlivých látok - pesticídov, ťažkých kovov, mikroorganizmov. Spolu s nemeckými kolegami novo testujeme všetku hubovú surovinu, aby obsahovala iba vysoko kvalitné hubové polysacharidy.

A čo je najdôležitejšie, sme v priamom kontakte s čínskymi pestovateľmi a vyberáme si len tie dlhodobo overené.

Klasické testy, ktoré vykonáva nemecký Agrolab, sme teraz rozšírili o testovanie na polycyklické aromatické uhľovodíky (PAHs), ktoré majú karcinogénne účinky, môžu ovplyvniť vývoj plodu a sú tu aj spojitosti s kardiovaskulárnymi chorobami.

U húb je tá kvalita skutočne dôležitá.

Prečo uvádzame percento polysacharidov?

Komplexy polysacharidov patria k hlavným účinným látkam, kvôli ktorým ľudia vitálne huby užívajú. Preto je optimálne percento polysacharidov dôležité a každý seriózny výrobca by ho mal uvádzať pri každom produkte.

Je dôležité spomenúť, že okrem polysacharidov huby obsahujú množstvo ďalších účinných látok. A tento jedinečný pomer je to, čo účinok jednej huby odlišuje od inej huby. Aj produkty s vyššou koncentráciou môžu mať svoje opodstatnenie.

Ako môžu byť extrakty liečivej huby až 30x silnejšie ako hubový prášok?

V hubovom prášku/biomase je k dispozícii 0,5 až 3% polysacharidov, záleží na hube. V extraktoch máme k dispozícii 30% polysacharidov (okrem Coriolu, ten obsahuje 40%). Tzn. že sú až cca 30x koncentrovanejšie ako hubový prášok.

Obsah polysacharidov je najvyšší v prvých desiatich dňoch rastu huby. Preto na produkciu užívame mladšie huby (napr. u Reishi 6-9 mesiacov), pretože majú vysoký obsah polysacharidov. Ak je huba staršia, pomer cena výkon nie je optimálna – pestovanie húb je lacnejšie, ak budete používať tie staršie, pretože budú ťažšie – dostanete viac váhy za menej peňazí, ale kvalita bude oveľa nižšia (menej polysacharidov).

Takže ak budete mať extrakt 1:10 zo starých húb, ich kvalita môže byť nižšia ako pri extrakte 1:5 z mladých húb. Takže koncentrácia nemá u liečivých húb žiadnu vypovedajúcu hodnotu.

Niektoré firmy robia s hubami triky: na úpravu polysacharidov používajú škrob. Keďže škrob je tiež polysacharid, nie je možné ho v ostatných polysacharidoch identifikovať. V produktoch MycoMedica škrob nepoužívame – všetky šarže sú testované na množstvo hubových polysacharidov v nezávislom nemeckom laboratóriu.

Čo je to "dvojitá extrakcia", ktorú popisujete pri niektorých produktoch?

Je to úplne bežný postup spracovania vitálnych húb. Najprv sa vykoná extrakcia horúcou vodou. A pretože niektoré látky nie sú vo vode rozpustné (napr. triterpény pri Reishi), tak sa vykonáva ešte druhá "extrakcia" alkoholom, hovorí sa tomu vyzrážanie alkoholom.

Môže extrakcia poškodiť účinné látky?

Práve naopak. Účinné látky ako sú polysacharidy a iné bioaktívne látky sú v hube obsiahnuté v bunkových stenách, ktoré sú chránené chitínom. Človek nemá enzýmy, ktoré by dokázali chitín pri trávení rozložiť.

Je potrebné vykonať šetrnú extrakciu horúcou vodou, aby došlo k vyextrahovaniu všetkých bioaktívnych látok. Na všetky šarže MycoMedica produktov sú robené testy na množstvo polysacharidov obsiahnutých v extrakte - toto množstvo je uvádzané u každého z výrobkov.

Existujú nejaké interakcie medzi liečivými hubami a liekmi/inými doplnkami stravy?

Nie sú nám známe žiadne negatívne interakcie medzi liečivými hubami a liekmi či inými doplnkami stravy. Všeobecne je však vhodné dodržiavať princíp „na lačno“ aj vo vzťahu k liekom/iným doplnkom stravy.

Iba liečivú hubu Auricularia neodporúčame užívať spolu s liekmi na riedenie krvi.

Môžem jesť liečivé huby spolu s ďalšími doplnkami stravy?

Áno, je však vhodné dodržiavať princíp „na lačno“ aj vo vzťahu k liekom či iným doplnkom stravy.

Môžu obsahovať želatínové kapsule BSE?

V žiadnom prípade. Všetky kapsule prechádzajú prísnou kontrolou a ku všetkým šaržiam máme príslušné certifikáty.

Môžu obsahovať MycoMedica liečivé huby ťažké kovy alebo rádioaktivitu?

Nie. Vďaka prísnym podmienkam pri pestovaní nemôžu liečivé huby MycoMedica obsahovať ťažké kovy ani iné nevhodné látky. Niektorí výrobcovia vystavujú huby radiácii, aby zničili mikroorganizmy.

MycoMedica liečivé huby nie sú vystavovanie rádioaktívnemu žiareniu v žiadnej fáze výroby. Na každú šaržu sú robené testy v nezávislom nemeckom laboratóriu Agrolab.

Môžem užívať liečivé huby s konvenčnou liečbou?

Áno, neboli zaznamenané žiadne negatívne interakcie s liekmi. Napriek tomu je vhodné sa vopred poradiť s Vaším ošetrujúcim lekárom alebo odborníkom na liečivé huby.

Aký je rozdiel medzi želatínovými a rastlinnými kapsulami?

Želatínové kapsule sú živočíšneho pôvodu, rastlinné sú vyrobené z celulózy. Žiadny praktický rozdiel v užívaní nepozorujeme. Teoreticky sú želatínové kapsule lepšie vstrebateľné, ale v praxi tento rozdiel nie je významný. Extrakty je možné z kapsúl tiež ľahko vysypať a rozmiešať napríklad vo vode.

Štítok: liečivé huby
Niečo pre vás
Odporúčané články

Liečivé zdravé huby

NapísalBabičkina záhrada 1939 13-07-2016
Obľúbené
Čítať ďalej
Napíšte komentár
Odoslať odpoveď
Prosím prihláste sa pred publikovaním komentára.

Menu

Vytvorte si bezplatný účet, aby ste si mohli ukladať obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet, aby ste mohli používať zoznam želaní.

Prihlásiť sa