Kliknite pre viac produktov
No products were found.
Kategórie blogu
Posledné komentáre
Vyhľadávanie v článkoch

Liečivé huby - chaga - čaga (ryšavec šikmý)

Publikované 05-07-2021 Napísal 1847
Obľúbené0

Chaga (čaga) sibírska huba je Dar od Boha

Chaga čiže rezavec šikmý k nám prišiel z ruskej Sibíri zo severných oblastí Číny. Obyvatelia Sibíri z huby čaga oddávna varia odvary na liečbu nádorov a hubu chaga nazývajú “Dar od boha”.

Sibírska huba Chaga sa používa pri rôznych infekčných ochoreniach. Svojim pôsobením je podobná hube Coriolus, ktorý veľmi dobre skenuje organizmus, vyhľadáva najrôznejšie patogény a tie následne likviduje. Čaga tento jej účinok smeruje k tráviacemu traktu a k pečeni. Pôsobí výborne aj u tzv. “Skrytého patogénu”.

Vďaka jej tropizmu ju používame pri rôznych črevných problémoch a na podporu trávenia. Používa sa napríklad pri zápche. Chaga pôsobí hojivo a ochranne na žalúdočnú sliznicu a to pri gastritídach aj vredoch. Tento vplyv sa pripisuje hlavne betulinovej kyseline.

Chaga má výrazné protizápalové pôsobenie, používame ju pri črevných zápaloch. Imunitný systém huba dokáže nielen stimulovať, ale aj tlmiť, čo je výborné pri rôznych autoimunitných problémoch. Vďaka tropizmu (smerovanie-účinok) k tráviacemu traktu sa používa ako doplnková liečba u Crohnovej choroby či ulceróznej kolitídy.

Podobne ako huba Coriolus má aj huba čaga výrazné protirakovinové pôsobenie. Používa sa hlavne pri rakovine čriev a pečene. Dokáže chrániť pečeň a regenerovať. Používa sa u hepatitídy. Vďaka svojmu tropizmu k srdcu dokáže harmonizovať dušu Shen, podporuje mentálne funkcie, pamäť a sústredenie.

Jej účinky sú ako keby sme skombinovali Coriolus a Hericium. Nesmieme zabudnúť, že Chaga je aj výborný antioxidant a adaptogén. Pomáha spomaľovať starnutie buniek a dokáže v organizme vytvárať rezistenciu voči vonkajšiemu prostrediu.

Chaga (čaga) huba extrakt 90cps  >>> Chaga (čaga) huba extrakt 90cps <<<

Použitie sibírskej huby Chaga testované v praxi

- aktivácia imunitného systému v prípade bakteriálnej a vírusovej infekcie + Coriolus, ABM, Reishi, Maitake
- regulácia cholesterolu a tlaku krvi + Reishi, Maitake, Auricularia
- podporuje kardiovaskulárny systém
- podporuje prečistenie čriev + Hericium
- pôsobí protizápalovo + Reishi
- doplnková terapia nádorov a prevencia nádorov + podľa typu nádoru

chaga sušená  >>> Chaga sušená 100g <<<

Ďalšie možnosti pre použitie Chagy

podpora pri diabete, analgetické účinky (zmierňuje bolesti), hepatoprotektívne účinky (ochrana pečene), podpora mentálnych funkcií – pamäť, koncentrácia, myslenie (inhibuje enzým acetylcholínesterázu v mozgu), detoxikačné pôsobenie, silné antioxidačné pôsobenie, podpora trávenia, gastritídy, žalúdočné či dvanástnikové vredy, podpora pri športe (s Coriolusom a Cordyceps), Crohnova choroba, ulcerózna kolitída, ekzémy, psoriáza, čistí krv, leukémie, malária, podporuje oči a vlasy, je to asi najsilnejší adaptogén, má antiaging účinky, protialergické pôsobenie (prevencia proti anafylaktický šok), pásový opar, kandidóza, hepatitída C, pomáha pri infekčných ochoreniach, či už bakteriálnych, vírusových, pomáha aj v prípade herpetických vírusov

V akej forme užívať vitálnu hubu chaga?

Ak chceme huby užívať pri terapii rôznych zdravotných problémov, je potrebné ich nejakým spôsobom najskôr vhodne spracovať. Pre terapiu sa vitálne huby užívajú zvyčajne vo forme horúcovodných extraktov.
Pri niektorých hubách, ako je Reishi či Chaga, je potrebné urobiť ešte druhú extrakciu (tzv. Dvojitá extrakcia), aby sa uvoľnili látky nerozpustné vo vode. V prípade Reishi a Chaga treba triterpény.

Huby vo forme prášku (biomasy) sú tiež dobré, ale zvyčajne pre terapiu príliš slabé. Používajú sa preto pri preventívnom užívaní. Extrakciou sa rozbije chitínová bariéra hubovej bunky a náš organizmus je schopný využiť maximum účinných látok, ako sú napríklad polysacharidy (najmä β-1,3 / 1,6 D-glukány ).
Hubové polysacharidy sú hlavnými účinnými látkami húb. Ale nie jedinými. Dôležité sú aj triterpenoidy, ergosterolu, esenciálne fosfolipidy, minerály, vitamíny, enzýmy atď.

.

Stručný opis huby chaga

Chaga (Inonotus obliguus, rezavec šikmý, breza mushroom, tschagapilz, Hua Jie Kong Jun) patrí medzi drevokazné huby. Je niekoľkoročná a vytvára dva druhy plodníc, a to pohlavné a nepohlavné.
Po napadnutí stromu vytvorí tmavé, temné čierne “rozpukané” plodnice, v ktorých sa nachádzajú chlamydospory, tj. Výtrusy. Tieto plodnice môžu prežívať aj niekoľko rokov a sú cca 10-35 cm veľké.

Neskôr sa zrením huby a odumieraním nakazeného stromu, ktorého kmeňom huba prerástla vytvorí druhý typ plodníc, ktoré obsahuj pohlavné spory – bazidiospory. Táto plodnica je väčšia a môže dorásť aj do niekoľkých metrov.
Chaga parazituje hlavne na listnatých stromoch, najčastejšie ju nájdeme na brezách, z ktorých získava tiež dôležitú zložku betulín, ktorý má širokospektrálne liečebné účinky.

Chaga je rozšírená na severnej pologuli. Veľmi dobre je známa v Rusku, kde je aj súčasťou tradičnej ruskej medicíny. Rovnako tak je, ale známa aj v tradičnej čínskej medicíne.

Chaga je známa už z čias pred cca 4000 rokmi, využívali ju Mezopotámci, Egypťania, Číňania a iný. Chaga je opísaná tiež v čínskom “herbári” Shen Nong Ben Cao Jing. V Rusku a na Sibíri potom bola využívaná nielen na liečenie, ale aj k šamanským rituálom, a to hlavne Khanty / Oystaky, ktorí jej tiež dali meno, ktoré sa dnes najčastejšie používa.

Chagu si doprial aj cár Vladimir Monomach či Rasputin … Zmieňuje ju tiež Solženicin vo svojej knihe Rakovina. Chaga nebola neznáma ani pôvodným obyvateľom Japonska, tj. Ainu. Varili si z nej čaj, ktorý pili pri tráviacich ťažkostiach, bolestiach žalúdka atď. Aj oni využívali prášok zo sušenej huby k náboženským obradom.

Chaga však bola známa aj indiánom v Severnej Amerike. V novodobých dejinách bola Chaga študovaná od roku 1864 JG N Dragendorffem v St. Peterburgu. Výrazný pokrok v skúmaní húb dosiahla v 20. storočí, odhalilo sa jej zloženie a začali sa vedecky skúmať jej účinky.

.

Zloženie sibírskej huby chaga

Účinky chagy sa vždy odvíjajú od jej zloženia. Preto sa vykonávali a vykonávajú analýzy, ktoré identifikujú jednotlivé zložky tejto unikátnej huby.

.

Polysacharidy

Jednou z najdôležitejších zložiek huby Chaga sú polysacharidy, ktoré majú mnoho účinkov. Môžu znižovať oxidačný stres, stimulovať imunitný systém, regulovať glykémiu, pôsobia protirakovinovo atď.
Tie nerozpustné v podobe “hrubej” vlákniny pôsobia ako probiotikum, tj. potrava pre mikroflóru, ktorú udržujú zdravú, naviac tiež podporujú črevnú peristaltiku. V Chaze je mnoho typov polysacharidov, ktoré sa od seba líšia zložením, molekulárnou hmotnosťou, vetvením.

Od zloženie polysacharidov sa tiež odvíjajú ich účinky. Najznámejšie sú β (1 → 3) - glukany. Ďalej sú to potom aj xylogaloktoglukany, ktoré vykazujú protirakovinové účinky. Novšie opísaný polysacharid je vo vode rozpustný a je známy pod označením IP3.
Je zložený z týchto sacharidov: rhamóza, Arabinóza, glukóza a galaktóza. Tieto sú v polysacharidoch v v pomere 2,5: 4,6: 1: 2,6. IP3 je silný imunostimulant.

.

Mykosteroly, steroidné zlúčeniny

Pre huby sú typické tzv. mykosteroly, čo sú steroidné zlúčeniny, ktorých základom je cholesterolové jadro s rôznymi postrannými reťazcami. Až 45% sterolov zastupuje lanosterol, 25% tvoria inotodiol a ďalej potom sú to ergosterol (vitamín D2), fecosterol, episterol, β-sitosterol atď.
Sterolové zlúčeniny vykazujú protinádorové účinky a dokážu bojovať s mnohými typmi vírusov.

.

Terpénové zlúčeniny

Terpénové zlúčeniny majú výrazný protirakovinový a protiinfekčný potenciál. Z Chaga boli extrahované tieto terpény, napr. P-hydroxybenzoická kyselina, kyselina ferulová, foskoperianol D, lanostan, kyselina trametenolická ai.

.

Betulín a kyselina betulinová

Jedinečnou zlúčeninou je betulín a kyselinu betulinovou (3β-hydroxylup-20 (29) -en-28-ová kyselina). Vo forme, v akej sú v hube, sa dobre vstrebávajú z tráviaceho traktu, dostanú sa do tela.
Obe tieto zlúčeniny patria medzi triterpény a to vo forme, ktorá je stráviteľná, teda že sa zlúčeniny dostanú z čreva do tela. Obe zlúčeniny patria medzi triterpény a Chaga ich do seba doslova “naťahuje” zo svojho hostiteľa, teda z brezy.
Betulín je zlúčenina, z ktorej sa neskôr ďalšími reakciami stáva kyselina betulinová. Obe zlúčeniny majú protiinfekčné, hlavne protivírusové, protinádorové a lipémie znižujúce účinky.

.

Melanín

Chaga je tiež bohatá na melanín, čo je farbivo vznikajúce z aminokyseliny tyrozínu. Nachádza sa aj v našom tele, dodáva farbu vlasom, očiam, pokožke. Melanín je silným antioxidantom, ochranou proti pôsobeniu slnečných lúčov, znižuje jeho genotoxicitu, je genoprotektivní a protirakovinový.

.

Fenoly a fenolové zlúčeniny

Vďaka extrakčným postupom sa z chaga podarilo izolovať tiež fenolové zlúčeniny. Tieto disponujú protirakovinovými, protiinfekčnými aj antioxidačnými účinkami. Nachádzajú sa napr. ceresol, syringol, mequinol, guaiacol, ďalej potom je to kyselina galická, protokatechurická kyselina a polyfenoly 3,4-dihydroxybenzalacetone, inonoblin A, phelligridin D.

.

Aminokyseliny a bielkoviny

Pri vymenovavani zložiek Chaga nie je možné opomenúť ani aminokyseliny a bielkoviny. Sú v nej aj tie aminokyseliny, ktoré si organizmus nevie sám vyrobiť. Podrobnými rozbormi sa zistilo, že zrelá Chaga skrýva 14 aminokyselín, jej mycélium dokonca 16.
Najzastúpenejšími sú glycín, cysteín a tryptofán. Z bielkovín môžeme menovať napr. chitinázu.

.

Tuky a mastné kyseliny

Rastlinná ríša je pomerne chudobná na tuk, teda okrem semien. Preto môže byť prekvapujúce, že v hube je možné nájsť mastné kyseliny, a to hlavne tie nenasýtené, teda zdraviu prospešné, napr. kyselina linolová, olejová … Chaga neobsahuje cholesterol.

.

Vitamíny, minerálne a stopové prvky

Chagu je možné využiť aj ako zdroj minerálnych a stopových prvkov a vitamínov. Obsahuje napr. sodík, horčík, vápnik, meď, železo, zinok, mangán, germánium, z vitamínov sú to hlavne vitamíny skupiny B a D, obsahuje tiež β-karotén.

.

Sibírska huba chaga

Už ste boli oboznámení s niektorými zložkami, ktoré sa v hube nachádzajú. Zďaleka nie sú všetky, ale už aj tie spomínané dávajú tušiť, že Chaga v sebe skrýva obrovskú silu a schopnosti ovplyvniť zdravotný stav.

.

Chaga v súlade s imunitným systémom

Mnohé zložky Chaga dokážu ovplyvniť funkcie a reaktivitu imunitného systému. Správne fungujúci imunitný systém zaistí ochranu proti infekciám a rakovinovým bunkám a zároveň neútoči na antigény vlastného tela a alergény.
Chaga napomáha dostať imunitný systém do rovnováhy, posilňuje jeho obranné reakcie a zmierňuje jeho zvýšenú aktivitu v prípade autoimunitných a alergických zápalov.

Najvýraznejšie ovplyvňujú imunitný systém polysacharidy, betaglukány. Ich účinnosť sa testuje napr. na bunkových kultúrach, kedy je polysacharidový extrakt pridaný k bunkám imunitného systému a sleduje sa, ako sa zmení ich správanie.
V prítomnosti chaga sa testované bunky viac delia, aktivujú sa, produkujú prozápalové cytokíny, ktoré aktivujú ďalšie zložky imunitného systému. U fagocytov zvyšuje ich fagocytárnu schopnosť, tj. ich schopnosť pohlcovať, v prípade vírusov a baktérií aj zabiť, cudzorodé častice.
Vplyvom Chaga sú tiež aktivované T - lymfocyty. Je zdokumentované aj to, že Chaga zvyšuje produkciu potrebných protilátok B lymfocyty.

Skúmanie imunitu posilňujúcich účinkov sa robí aj na laboratórnych zvieratách. Jeden z pokusov testoval, či dokáže Chaga posilniť aktivitu imunitného systému aj v prípade, že sú zvieratá dostať imunosupresívne.
Časti testovaných krýs, ktorá dostávala cyklofosfamid a mali utlmené imunitné reakcie, bola podaná tiež Chaga. U týchto potkanov došlo k nárastu aktivity imunitného systému, a to už po 8 dňoch.

.

Chaga dokáže “prelomiť” účinky aj silných imunosupresív

Teraz sa pozrieme aj na jej protizápalové účinky. Tie sa overovali v pokusoch na myšiach, u ktorých bol vyvolaný zápal čriev, obdoba Crohnovej choroby. Ak je myšiam podávaná Chaga, znižuje sa závažnosť ochorenia.
Myši nestrácajú na hmotnosti, nie sú prítomné vysiľujúce krvavé hnačky, pri vyšetrení čreva sa preukázalo, že sliznica je zdravšia, nie je tak poškodená, zápal je výrazne tlmený v porovnaní s myšami, ktoré Chaga nedostávali.

Protizápalový efekt sa potvrdil aj v prípade chronickej pankreatitídy. Choré zvieratá boli kŕmené tiež polysacharidmi z chagy. Pri histologickom rozbore na konci pokusu sa ukázalo, že pankreas vykazuje menší rozsah poškodenia a nie je infiltrovaný imunitnými bunkami, ktoré by svojou aktivitou tkanivo rozvrátilo.

Chaga môže byť tiež pomocníkom alergikov. Pri štúdiách na alergických myšiach sa preukázalo, že podávanie extraktu vedie k zníženiu tvorby IgE, teda protilátok spätých s alergiami. Je teda zrejmé, že Chaga harmonizuje imunitný systém, vyrovnáva jeho aktivitu tak, aby nám čo najlepšie slúžil.

.

Chaga ako nepriateľ rakovinových buniek

Kým si Chaga veľmi dobre rozumie s bunkami imunitného systému, iné je to v prípade rakovinových buniek. Je možné povedať, že s nimi je doslova na nože.

Proti rakovine bojuje dvojitým mechanizmom. Jednak v súčinnosti s imunitným systémom (posilnenie aktivity makrofágov, NK buniek, T lymfocytov), ​​a na druhej strane obsahuje bioaktívne zložky, ktoré sú pre rakovinové bunky toxické. Sú to napr. polysacharidy, terpény (betulín, kyselina betulinová).

To je veľmi dôležité, pretože ľudí, ktorí ochorejú nádorovým ochorením pribúda. Aj keď sa väčšina chorých vylieči, sú stále prípady, keď pacient rakovine podľahne. Navyše aj liečba samotná je veľmi náročná a zaťažená mnohými nežiadúcimi účinkami.
Môže zanechať aj trvalé následky. Vedci sa teda stále snažia nájsť čo najšetrnejší a najúčinnejší spôsob, ako rakovinu liečiť a vyliečiť.

Existuje veľa výskumov, ktoré overujú protirakovinové účinky Chaga, je už potvrdené, že si poradí s melanómom, rakovinou vaječníkov, pľúc, mozgu, čriev, pečene aj leukémiou.

.

Najčastejšie sa jej účinky testujú na bunkových kultúrach z určitého typu rakovinových buniek, ku ktorým je pridaná. Pri týchto pokusoch sa najlepšie sleduje ako rakovinové bunky na prítomnosť Chaga reagujú.
Dochádza k zablokovaniu delenia buniek, je zastavený bunkový cyklus, znižuje sa výrazne ich životaschopnosť, a čo viac, je u nich navodená apoptóza, tj. bunková smrť. Sú totiž aktivované kaspázy, aktivované proteíny proapoptotické a blokované tie antiapoptotické.

Okrem iného dokáže Chaga tiež zabrániť metastázovaniu. Inhibuje totiž tvorbu metaloproteinázy nádorovými bunkami. Jedná sa o enzýmy, ktoré štiepia medzibunkovú hmotu. Ak je táto uvoľnená, rakovinové bunky sa jej môžu ľahšie “pretlačiť” a vycestovať do krvného či lymfatického systému.

Bolo tiež sledované, ako Chaga pôsobí, ak sa podá zvieratám. U myší, ktoré trpeli rakovinou pľúc so spontánnym metastazováním a dostávali Chaga, sa metastázovanie výrazne znížilo, a to o 25%, navyše došlo aj k redukcii objemu nádoru, a to o 60%. Navyše Chaga redukovala tvorbu nových ciev, ktoré by vyvádzali živiny k rakovinovým bunkám.

.

Chaga ako antioxidant

Vplyvom vystavenia stresu, znečistenia, počas chronických infekcií atď. vzrastá tvorba voľných radikálov. Ide o vysoko reaktívne zlúčeniny, ktoré reagujú napr. s lipidmi bunkových membrán aj DNA. Sú teda rakovinotvorné a mutagénne, urýchľujú aj degeneratívne procesy, vrátane degenerácie mozgu.
V tele sú zlúčeniny a enzýmy, ktoré voľné radikály neutralizujú, tvorba avšak často prevyšujú ich kapacitu. Je teda nutné ich telu dodávať zvonku, silnými antioxidanty sú potrebné vitamín C a E, glutatión …, ale aj komponenty Chaga, hlavne fenolové zlúčeniny, triterpény, polysacharidy atď.
Chaga je tiež zdrojom superoxiddismutázy, enzýmu, ktorý si s voľnými radikálmi poradia.

Overenie antioxidačných účinkov prebieha často v roztokoch, kedy je k roztoku s voľnými radikálmi pridaná Chaga. Tá je veľmi účinná v neutralizácii hydroxylových radikálov.
Prebiehali tiež pokusy na bunkovej kultúre, ktorá sa vystavila pôsobeniu peroxidu vodíka v koncentrácii, ktorá je pre nich toxická a životaschopnosť bunkovej kultúry klesá pod 40%. Pokiaľ je však pridaná Chaga, zvýšila sa životaschopnosť na 90%.

Antioxidačné účinky huby je možné testovať aj na živých modeloch. Najčastejšie potkany či myši sú vystavené situáciám, ktoré zvyšujú oxidačný stres. To sa prejaví aj zvýšením niektorých hodnôt v krvi, napr. malondialdehydu. V prípade podávania chaga sa jeho hodnoty nezvyšujú. Nedochádza k peroxidácii bunkových membrán.

Vďaka svojim antioxidačným vlastnostiam je Chaga prevenciou degeneratívnych ochorení, ale aj rakoviny atď.

.

Chaga sa nezľakne ani infekcie

Nie je snáď nikto, kto by vo svojom živote neprekonal nejaké infekčné ochorenie Aj napriek tomu, že je imunitný systém silný, majú infekčné patogény stratégie ako ho prekabátiť a obísť. Mnohé infekcie sú veľmi nebezpečné a môžu rýchlo skončiť smrťou.
Na mnohé vírusové infekcie navyše neexistuje žiadna liečba a ubúda aj liečebných možností v prípade bakteriálnych chorôb, pretože sa zvyšuje rezistencia baktérií k antibiotikám.
Vyvíjajú sa nové antibiotiká a zároveň sa hľadajú látky, ktoré by dokázali baktérie zabíjať, či aspoň zamedziť ich množeniu.

Chaga posilňuje imunitný systém, ktorý je následne odolnejší, a ak už infekcia vyhrá, je to len dočasné a je rýchlo zlikvidovaná. Naviac však huba vďaka svojmu zloženiu priamo pôsobí na infekčné patogény.

Chaga dokáže zatočiť s mnohými druhmi vírusov. Sú medzi nimi aj herpetické vírusy, ktoré sú typické tým, že prežívajú skryto v tele a môžu sa reaktivovať. Je nimi premorených až 98% populácie.
Väčšinou sa prejavujú nepríjemnými oparmi, ale niekedy môžu spôsobiť aj herpetickou meningoencefalitídu.

Štúdia vykonávaná na bunkách nakazených herpetickým vírusom potvrdila, že pridanie Chaga má na vírus negatívny dopad. Kým bunky zostávajú nedotknuté, vírus je “odstránený”. Nenašla sa v nich vírusová DNA.
Boli tiež uskutočnené štúdie na myšiach, ktoré boli nakazené herpetickým vírusom HSV2 (genitálny typ). Keď im nebola podávaná Chaga väčšina myší zomrela. V skupine, ktorá dostala Chagu sa zvýšila pravdepodobnosť prežitia dokonca o 90%.

.

Medzi ďalšie vírusy, ktoré Chaga dokáže zničiť, sú aj vírusy hepatitídy B a C. Tie sú pôvodcami chronického zápalu pečene, ktorý často končí fibrózou pečene, cirhózou, niekedy aj rakovinou pečene. Liečba antivirotikami mnohokrát nie je účinná. Podávanie Chaga však znižuje replikáciu, tj. množenie vírusu, a zvyšuje účinnosť terapie.

Chagy sa obáva aj HIV, obmedzuje totiž jeho vstup do bunky. Ak sa vírus nedostane do bunky, nerozvinie sa infekcia. Chaga je úspešná aj pri zvieracích infekciách. Ukázalo sa, že pôsobí proti mačacím vírusom, napr. kalicivírusu a vírusu mačacej chrípky.

Baktérie sú ďalšími mikroorganizmami, ktoré môžu byť Chagou zabíjané, a to aj tie, ktoré sú bežne rezistentné a nebezpečné. Hovoríme tu napr. o mykobaktériami, teda pôvodcoch TBC, ktoré sa liečia niekoľko mesiacov aj štvorkombináciou antibiotík. Ďalej zabíja pseudomonády atď.

Zabraňuje tiež infikovaniu, ako bolo preukázané v prípade kampylobaktermi, ktorý spôsobuje črevnú infekciu. Aby ju mohol vyvolať, musí sa uchytiť na črevnú sliznicu. A presne tu pôsobí Chaga, bráni mu v uchytení sa.

Musíme tiež spomenúť antiparazitárne účinky. Chaga pôsobí proti plazmodiím, tj. pôvodcom malárie, a antitrypanozomík (spôsobujú “spavú” chorobu).

.

Chaga a civilizačné choroby

Dnešná doba je spojená so zvýšeným výskytom mnohých chorôb, ktoré sú naviazané na nesprávny spôsob života, tj. zlé stravovacie návyky, málo pohybu, fajčenie atď. Do tejto skupiny zaraďujeme aj diabetes II a hyperlipémiu.
Oba stavy spôsobujú zdravotné ťažkosti, ktoré môžu výrazne skrátiť život, či veľmi znížiť jeho kvalitu.

.

Cukrovka

Diabetes II je stav, kedy je zvýšená hladina cukrov v krvi. Na rozdiel od diabetu Aj, ktorý je autoimunitným zápalom pankreasu, je tento často spojený s inzulinorezistencia. Bunky neodpovedajú na inzulín, inzulínu teda môže byť v organizme dostatok, ale “nefunguje”.
Zvýšená koncentrácia cukrov spôsobuje poškodenie cievnych stien, nervov, orgánov (napr. sietnice, obličiek …). Bolo vykonaných veľa štúdií, ktoré potvrdili, že podávanie Chaga má antidiabetické účinky.

Jedná sa o pokusy na myšiach či potkanoch, u ktorých je navodený stav podobný ľudskej cukrovke II. Choré hlodavce majú vysokú hladinu cukrov v krvi, ak im je však podávaná Chaga, klesá glykémia na normálne hodnoty, zlepšuje sa tolerancia glukózy a je prelomená inzulinorezistencia.
Bunky sa opäť stávajú citlivé k inzulínu. Navyše Chaga chráni pankreas pred poškodením zápalom a voľnými radikálmi.Udržuje ich funkčné a schopné produkovať inzulín.

.

Hyperlipidémia

Zvýšené hladiny tukov sú rizikové pre rozvoj aterosklerózy, ktorá je charakterizovaná ukladaním tukov do cievnej steny. V cievach prebieha zápal, stráca pružnosť, znižuje sa priesvit, zvyšuje sa krvný tlak, objavuje sa ischemická choroby srdca a dolných končatín aj akútne stavy ako infarkt myokardu.

Pri pokusoch na hlodavcoch, ktoré sú kŕmené špeciálnou vysokotučnou diétou, dochádza k nárastu koncentrácie lipidov v krvi. Ak je časti skupiny podávaná Chaga, stav sa mení.
Klesajú hodnoty celkového cholesterolu, triglyceridov, LDL, ale zvyšuje sa hodnota “dobrého” cholesterolu HDL.

Melanínový komplex navyše zvyšuje tvorbu adiponektínu v tukových bunkách. Ten pôsobí protizápalovo, ovplyvňuje metabolizmus tukov a znižuje glykémiu. Gén pre adiponektínu je viac aktívny u chudobných ľudí, jeho aktivita klesá s nárastom hmotnosti. Podávanie melanínového komplexu myšiam s nadváhou mohlo spôsobiť zníženie objemu tukového tkaniva.

.

Chaga a ochrana orgánov

Chaga je veľmi prospešná pre mnohé orgány, ktoré dokáže posilňovať, podporovať regeneráciu a tiež zabraňovať ich poškodeniu. Tento efekt je viditeľný v tráviacom systéme.
Chaga pôsobí hojivo na sliznicu žalúdka, ktorá je často dráždená a rozvíja sa zápal, tj. gastritída. Navyše Chaga zabíja aj baktériu Helicobacter pylori, ktorá spôsobuje zápal, žalúdočné vredy a môže stáť aj za rakovinou žalúdka.

Ďalším orgánom, ktorý výrazne ťaží z podávania Chagy je pečeň. Aj ona je enormne zaťažovaná a môže dôjsť k jej poškodeniu. Chaga ju chráni, pretože znižuje oxidačný stres vznikajúci pri pečeňových poškodeniach, ktoré by pečeň ešte viac rozvrátilo.
To bolo potvrdené v pokuse na myšiach, ktoré boli vystavené toxickému terc-butyl hydroperoxidu.

.

Chaga pomáha tiež obličkám. Prospieva im znížením oxidačného stresu, znížením glykémie, podporuje regeneráciu. Pri pokusoch s krysami, ktorým boli poškodené obličky pri cukrovke, sa výrazne znížili obličkové funkcie a dochádzalo k prepúšťaniu albumínu do moču - naopak v krvi rástli hodnoty kreatinínu.
Podávanie Chaga obnovilo funkcie a integritu glomerulárnych membrán, znížilo zápal atď. To sa prejavilo zlepšením funkcií, do moču unikalo menej albumínu a kreatinín filtroval do moču.

Iná štúdia preukázala, že kyselina betulinová pomáha aj pri fibróze obličiek. K tomu môže dôjsť v prípade dlhodobého poškodzovania (toxickými látkami, liekmi, infekciami), kedy je poškodené tkanivo nahradená väzivom.
Krysám s fibrózou obličiek vedci podávali práve kyselinu betulinovou, počas terapie sa zlepšila funkcia obličiek, v krvi poklesli hodnoty kreatinínu, urey,kyseliny močovej atď., znížila sa tvorba TGF beta, teda zlúčeniny podporujúce tvorbu väzivového tkaniva.
Obličky krýs boli chránené proti ďalšiemu poškodzovaniu a u mnohých došlo aj na zvrátenie stavu.

.

Chaga proti zrážaniu krvi

Zvýšená zrážanlivosť krvi môže byť spôsobená jednak genetickou predispozíciou, ale aj chorobnými stavmi, napr. zápalmi, aterosklerózou … Tvorba trombóz je daná zhlukovaním, tj. agregáciou krvných doštičiek a ďalej tiež aktivitou koagulačnej kaskády.
Vytvorené tromby znižujú priesvit ciev, ale môžu sa tiež odtrhnúť a embolizovať napr. do cievneho riečiska pľúc či mozgu a pacienta zabiť.
Chaga podľa pokusov zasahuje do procesu agregácie trombocytov. V prípade pokusov in vitro sa znížila agregácia až o 71%. Pri extrakcii inhibičného peptidu, ktorý je obsiahnutý sa agregácie znížila až o 90%. Tento peptid by mohol byť využitý pri liečbe pacientov, u ktorých je riziko, že sa rozvinie trombóza.

.

Chaga, kondícia, vytrvalosť, fyzická aktivita

Chagu je možné využiť aj pre posilnenie fyzickej kondície. Tento efekt vedci zistili pri pokusoch na myšiach. Využili ich 64 a podávali im 14 dní polysacharidy extrahované z chagy.
Potom hodnotili ich fyzičku a porovnávali s údajmi, ktoré získali pred tým, než so suplementáciou začali.
Myši umiestnili do vodnej nádrže a nechali ich plávať. U myší sa zvýšila výdrž, a navyše sa aj po fyzickom výkone urýchlila regenerácia. To sa potvrdilo odberom krvných vzoriek 30 minút po záťaži, keď sa testovala hladina laktátu.

Ten vzniká spaľovaním cukrov bez prísunu kyslíka, tj. v anaeróbnych podmienkach a zvyšuje sa pri vyčerpaní. Koncentrácia laktátu bola pri užívaní Chagy oveľa nižšia. Naopak boli hodnoty glykogénu (zásobného sacharidu, ktorý sa spaľuje ako prvý pri fyzickej aktivite) v pečeni a svaloch vyššie.
Boli skôr pripravené na ďalšiu záťaž. Extrakt výrazne oddialil nástup únavy a urýchlil regeneráciu.

.

 Objednať liečivú hubu Chaga >>>

.

TCM charakteristika sibírskej huby čaga

teplota – teplá
chuť – sladká
tropizmus – pečeň, slezina, srdce (obličky, žalúdok)

.

Účinky podľa tradičnej čínskej medicíny

vyživuje pečeň, obličky a srdce
premieňa hlien
oživuje krv
upokojuje ducha, podporuje obrannú qi

.

Záverom k hube chaga

Nie je asi možné pochybovať o tom, že je Chaga pre naše zdravie prospešná, či už ako “liek”, alebo ako prevencia proti mnohým chorobám. Chaga harmonizuje imunitný systém, chráni a regeneruje orgány, spomaľuje starnutie...
Pôsobí na organizmus ako na celok, čo väčšina chemických liekov nevie. Tie mnohokrát riešia len jeden problém.

herpetické-meningitída-herpes

Štítok: huby
Niečo pre vás
Odporúčané články
Napíšte komentár
Odoslať odpoveď
Prosím prihláste sa pred publikovaním komentára.

Menu

Vytvorte si bezplatný účet, aby ste si mohli ukladať obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet, aby ste mohli používať zoznam želaní.

Prihlásiť sa