Kliknite pre viac produktov
No products were found.
Pokračovaním v prehliadaní tejto webovej stránky súhlasíte s používaním súborov cookie a vašich osobných údajov v súlade s nariadením EÚ GDPR. Viac detailov
Kategórie blogu
Posledné komentáre
Vyhľadávanie v článkoch

Liečivé huby - Auricularia (judášovo ucho)

Publikované 16-06-2021 Napísal 2902
Obľúbené0

Auriculária nazývaná Judášovo ucho 

Auricularia (Auricularia polytricha, Boltcovitka chlpatá, v Ázii je nazývaná Yung ngo, Kikurage, Mokurage, v ai wood ear mushroom) je drevokazná jedlá huba. Plodnice Auricularia rastú hlavne na kmeňoch a pňoch listnatých stromov (javory, duby, jasene, bez) a vytvára trsy. Je možné ju nájsť po celý rok, teda aj v zime, pokiaľ nie je obzvlášť krutá.

Auricularia dostala svoje meno podľa svojho tvaru a konzistencie. Pripomína totiž ľudské ucho. Plodnice má totiž želatínovú, pružnú, gumovitú štruktúru, na povrchu môže mať aj jemné chĺpky. Farba plodníc je v rôznych odtieňoch hnedej.

Auricularia je veľmi často pridávaná do ázijských jedál. Nemá výraznú hubovú chuť, ani vôňu, ale jedlu dodáva svojou konzistenciou ďalší rozmer, tj. jemné chrupnutie. Auricularia však nie je len vyhľadávanou potravinou, ale hlavne liečivým prostriedkom, s ktorého pomocou rieši, napr. Tradičná čínska medicína rôzne zdravotné ťažkostí.

.

Zápisky, ktoré dokladajú využitie Auricularia a jej cielené pestovanie, sa datujú do doby 600 nl tradičná čínska medicína. Sú dokumenty, ktoré popisujú jej cielené pestovanie už v od roku 600 nl Vedecky Auricularia opísal a zaradil v roku 1789 JBF Bulliard, pomenoval ju Tremella auricula-juda.
Až v Toce 1897 bola Auricularia premenovaná a zaradená do rodu Auriculariaceae. Toto urobil rakúsky botanik R. Wettstein.

Účinky Auricularia sú dané hlavne jej zložením. Auricularia v sebe skrýva veľké množstvo bioaktívnych látok, ktoré ovplyvňujú pochody v živých organizmoch, teda aj v človeku. 

.

Sacharidy

Huby sú z najväčšej častí tvorené vodou, a hneď po nej sú to sacharidy. Najvýznamnejšie sú polysacharidy. Existujú dve skupiny, vo vode nerozpustné, ktoré “pracujú” v čreve, posilňujú peristaltiku a sú zdrojom živín pre črevnú mikroflóru, tj. Prebiotikum, a potom polysacharidy, ktoré sa z čreva vstrebávajú. Tieto sú nositeľmi veľa účinkov, medzi ktoré patrí účinky imunomodulačné, antioxidačné, protirakovinové ai.

Presné účinky polysacharidov sa odvíja od ich veľkosti, hmotnosti i rozdielneho vetvenia. Do tejto skupiny sa radia tiež veľmi dobre známe β-D-glukány, a to hlavne β- (1 → 3, a potom tiež kyslé heteropolysacharidy, ktoré sa skladajú z D-xylózy, D-manózy, D-glukózy a D-glukuronické kyseliny. v Auricularia je tiež možné v menšom množstve nájsť monosacharidy, a to glukózu, rhamózu, galaktózu, manóza a Arabinóza, aj tieto vykazujú napr.antioxidačné účinky.

.

Aminokyseliny a enzýmy

Podobne ako iné huby je aj Auricularia bohatá na aminokyseliny, tj. stavebné prvky bielkovín. Sú v nej obsiahnuté ako neesenciálne, ktoré si telo vie vytvoriť, aj esenciálne, ktoré si telo nevie vytvoriť, aminokyseliny.

Najzastúpenejšie sú v Auricularia tieto aminokyseliny: kyselina glutámová, serín, aspartam, glycín, prolín, lyzín, alanín, treonín, tyrozín, leucín, v malom množstve je tam tiež arginín, metionín, cysteín, valín, histidín atď.

Okrem aminokyselín sú v Auricularia prítomné tiež bielkoviny, a to aj v podobe enzýmov, ktoré môžu štiepiť a modifikovať, syntetizovať iné látky, ide napr. O glukoamylázu, glukóza 2oxidázu, veľmi dôležité sú enzýmy s antioxidačným potenciálom, tj. Superoxiddismutáza a glutationperoxidáza, ďalej potom sú to katalázy, proteázy ai.

Nemôžeme zabudnúť ani na špecifický proteín, a to sekundárne metabolit, ktorý je inhibítorom trombínu, tj. obmedzuje “zrážanie” krvi, pôsobí antitromboticky.

.

Mastné kyseliny

Auricularia, hoci to v rastlinnej ríši nebýva moc časté, je tiež zdrojom mastných kyselín. Tie sú v nej zastúpené v pre ľudské zdravie dobrom pomere, tj. Nenasýtené mastné kyseliny prevažujú nad tými nasýtenými. Z nenasýtených môžeme v Auricularia nájsť napr. kyselinu olejovú linolovú či arachidonovú, z mononenasýtených potom kyselinu palmitoolejovou a z nasýtených je možné menovať kyselinu palmitovú a myristovej.
Do skupiny lipidov v Auricularia patrí tiež ceramidy a cerebrospinálny likvor, čo sú glykolipidy. Tieto látky znižujú zápaly a tiež cíti bolesť.

.

Vitamíny a minerály

Auricularia nám tiež môže pomôcť doplniť vitamíny a minerálne a stopové prvky. Z vitamínov sú to hlavne vitamíny skupiny B, tj. Tiamín, riboflavín, niacín, kyselina pantoténová, pyridoxín, a potom tiež je to vitamín D. Z minerálov a stopových prvkov je možné v Auricularia nájsť sodík, draslík, vápnik, horčík, fosfor, železo, selén, zinok, meď atď.

.

Ďalšie zložky Judášovho ucha

V Auricularia sú obsiahnuté ďalšie látky. Veľmi dôležité sú napr. Polyfenoly, terpény a flavonoidy. Tieto zlúčeniny majú protirakovinové, protiinfekčné a antioxidačné účinky.

Okrem toho sú v Auricularia tiež steroly. Tie sú zastúpené cerevisterolem (3 beta, 5 alpha, 6 beta -trihydroxyergosta-7, 22-dién) (2) a 9-hydroxycerevisterolem (3 beta, 5 alpha, 6 beta, 9 alpha -tetrahydroxyergosta-7, 22-dién) a už skôr menovaným ergosterolu (vitamín D2).

V Auricularia je možné nájsť tiež saponíny a alkaloidy. Za zmienku tiež stojí auritoxin. Jedná sa o heteromanoglukan, ktorý je zo 45% tvorený glukózou, ďalej obsahuje manózy a tiež xylózy, len 6% sú aminokyseliny.

Pri testovaní jeho nebezpečnosti sa tiež určovala smrteľná dávka. U myší je to dávka 56 mg / kg ak je auritoxin podaný podkožne, pokiaľ je podaný ústami, je myš zabitá až pri dávke 454 mg / kg.
Príznaky otravy sú napr. Ospalosť, tras, slzenie a krvácanie z nosa, lebo auritoxin zabraňuje zrážaniu krvi. Niet sa však prečo obávať, že by sme sa mohli otráviť. Auritoxinu nie je v hubách veľa, a na otravu by sme museli skonzumovať desiatky kíl huby naraz.

.

Kedy Judášovo ucho pomáha?

Ak vezmeme do úvahy pestrosť zloženia Auricularia, je jasné, že takéto budú aj účinky na zdravie živých tvorov. Tieto sú stále testované a overované.

.

Imunitný systém

Imunitný systém je pre život nepostrádateľný. Chráni nás pred nebezpečenstvom zvonku, ale aj zvnútra tela. Jeho aktivita bráni, aby sme ochoreli infekciami, všetko začína už na bariérach, ktoré nenechajú patogény preniknúť do organizmu, tj. pokožka, sliznice, a ak sa to stane, už sú pripravené bunky imunitného systému a látky, ktoré patogény zahubí, a nielen patogény, aj rakovinové bunky.

Aby sa toto mohlo stať, je potrebné mať dostatočne silný imunitný systém, a teda ho aj posilňovať. Na druhú stranu sú však aj situácie, kedy je vhodné imunitný systém “upokojiť”, a to v prípade, že bojuje aj s neškodnými podnetmi, tj. Alergény, či sa dokonca obracia proti telu a tvorí autoprotilátky.

.

Vysoký podiel polysacharidov sa stará o posilnenie aktivity imunitného systému, pretože sú na povrchoch imunitných buniek pre tieto zložky receptory. Po väzbe polysacharidu a receptora dochádza k aktivovaniu vnútrobunkových signálnych dráh, ktoré zaistia delenie, teda množenie aktivované imunitné bunky, produkciu prozápalových cytokínov potrebných pre rozvoj obranného zápalu, tj. Napr. TNF alfa, IL-1beta, IL-6 …

Ak sa jedná o fagocyty, u nich dôjde i posilnenie fagocytózy a vnútrobunkového zabíjanie. Časti patogénu potom vystaví na svojom povrchu, aby ich mohli identifikovať aj ďalšie bunky, tj. T lymfocyty, ktoré následne aktivujú aj B lymfocyty a dochádza k produkcii protilátok namierených proti patogénu, ktorý do tela vnikol.

Polysacharidy teda celkovo posilní protiinfekčné a protirakovinovú imunitu. Toto sa preukázalo,ak boli polysacharidy Auricularia pridávané priamo k bunkám imunitného systému získaných z krvi.

.

Pokusy boli robené aj na hlodavcoch, kedy tiež dochádza k tomu, že sa zvieratá lepšie vysporiadavajú s infekciou, ktorou sú nakazení, vďaka posilneniu imunitného systému. Auricularia je v tomto ohľade natoľko silná, že dokáže obmedziť aj účinky imunosupresív. Zvieratá boli vystavené pôsobeniu cyklofosfamidu, chemoterapeutikum s imunosupresívnymi účinkami, alebo ionizujúcemu žiareniu, ktoré ničia krvotvorbu.

Ak bola podávaná Auricularia, nedošlo u pokusných zvierat k výraznejšiemu útlmu imunitného systému. Nedošlo k výraznému poklesu počtov imunitných buniek, bunky boli plne funkčné a životaschopné. Tento poznatok by mohol byť využitý u pacientov s rakovinou, lebo u nich pri liečbe dochádza aj k imunosupresii, čím sú vystavení riziku infekčných ochorení, ktorá však pre nich môžu byť aj smrteľná.

.

Pozrime sa bližšie na imunotlmivé účinky

U predisponovaných jedincov môže imunitný systém považovať za nebezpečné aj alergény a vlastné antigény. Zápal, ktorý tieto reakcie sprevádza, poškodzuje tkanivá, a tým i zdravie človeka.
Ohrozujúci pre organizmus však môže byť aj obranný zápal, ktorý je však príliš silný či trvá príliš dlho. Auricularia má aj protizápalové účinky. Rolu tu hrá aj použitá dávka, kedy ak je dávka polysacharidov vysoká, dochádza k utlmeniu imunitného systému.

V pokuse na krysách sa preukázal práve tento inhibičný efekt. Krysám bol podaný lipopolysacharid, zložka bakteriálnej steny, na ktorej imunitný systém reaguje a začína sa brániť. Ovšem ak k tomu dôjde v pľúcach, je riziko, že zápal poškodí túto krehkú tkanivo.
U potkanov došlo k takému poškodeniu pľúcneho tkaniva. Ak však bola podávaná aj Auricularia, bol výsledok iný.

.

Histologické skúmanie odobratej vzorky pľúcneho tkaniva a tekutina z bronchoalveolárního výplachu preukázali, že zápalové zmeny v pľúcach sú oveľa menšie, rovnako tak nie sú pľúca tak masívne infiltrované imunitnými bunkami, tj. Hlavne neutrofily, boli tiež nižšie hodnoty toxických voľných kyslíkových radikálov a prozápalových cytokínov a bol prítomný oveľa menší opuch. Funkcia pľúc teda zostala zachovaná.

.

Judášovo ucho v boji s rakovinou

Malígny (zhubné) ochorenia sú v populácii stále častejšie. Môže za to u populácie zlá životospráva, znečistenie prostredia, ale aj odovzdávanie genetickej informácie. Mnohé typy rakovín sú dedičné. Mnohé rakoviny sú preventabilné, je možné im predchádzať napr. Zmenou stravy, zaradením antioxidantov do stravy atď.

Vďaka skríningu niektorých typov rakoviny a osvete chodia pacienti často v prvých štádiách ochorenia, kedy majú nádej na vyliečenie najväčší. Veľa ich teda prežíva, sú však aj rakoviny a ich štádia, kedy už nie je možné pacienta zachrániť. Liečba rakoviny samotná je potom veľmi zaťažujúca a môže zanechať trvalé následky.

Hľadajú sa teda nové možnosti, ako pacientov s rakovinou liečiť a hlavne vyliečiť. Vedci sa nevyhýbajú ani ponúkanej pomoci z prírody. Vitálne huby sú zdrojom mnohých látok, ktoré účinne bojujú s nádorovými bunkami. Tie má v sebe aj Auricularia.

.

Funguje dvomi spôsobmi: jednak posilňuje imunitný systém, protinádorovú imunitu, a jednak sama bojuje s nádorovými bunkami.

.

Testy sa veľmi často vykonávajú na kultúre vytvorené z rakovinových buniek, ku ktorým sa pridá Auricularia a sleduje sa, čo sa s bunkami stane, teda sleduje sa, akým mechanizmom Auricularia pracuje.
Nádorové bunky sa v prítomnosti Auricularia prestávajú deliť, nádor teda prestáva rásť. Dochádza totiž k blokovaniu syntézy DNA, pred rozdelením bunky je potrebné zdvojiť množstvo DNA, aby časť zostala v materskej bunke a časť prešla do bunky dcérskej.

Naviac sa Auricularia tiež podieľa na spustení apoptózy, tj. Druhu bunkovej smrti, aktivuje intracelulárne pochody, ktoré vedú k aktivácii kaspázy, zablokovanie protiapoptotických proteínov, aktiváciu tých proapoptotických atď. Rakovinová bunka na konci procesu umiera.

Auricularia tiež poškodzuje mitochondrie, čo sú také továrne dodávajúce bunke energiu a tiež zaisťujú bunkové dýchanie. Ak prestanú fungovať bunka je odsúdená k zániku. Tieto pokusy boli vykonávané napr. Na bunkách rakoviny pažeráka, pľúc, leukémie či sarkómu.

.

Vykonávajú sa však aj pokusy na potkanoch. Je totiž nutné overiť či Auricularia funguje rovnako in vitro aj in vivo. Ak je podaná krysám s rakovinou prostaty, dochádza k obmedzeniu rastu nádoru, pretože ako in vitro zabíja rakovinové bunky.

Ukázalo sa tiež, že Auricularia je rádioprotektívny, a obmedzuje teda následky vystavenia žiareniu. Pri rádioterapii teda nedochádza k tak výraznému poškodeniu imunitného systému a znižuje sa tiež oxidačný stres, ktorý procedúru sprevádza. Tento jav sa sledoval ako na bunkách samotných, tak aj na krysách vystavených radiácii.

.

Judášovo ucho a lipidy

Zvýšené hladiny tukov v krvi sú spojené hlavne s chorobami kardiovaskulárneho systému a pečene. Tuky sa totiž ukladajú do cievnych stien, v ktorých sa potom rozvíja zápalová reakcia a ďalšie procesy, ktoré vedú ku zhrubnutie cievy, strate pružnosti, tvorbe ateromových plátov, zmenšenie priesvitu cievy, zvýšenie rizika vzniku trombov atď.

Rozvíja sa teda ateroskleróza, dochádza k zvýšeniu krvného tlaku, ischemickej chorobe aj akútnym príhodám s náhlymi uzávery ciev. Tuky sa tiež ukladajú do pečene, kde spôsobujú steatózou, ktorá vyústiť vo fibrózu a následne aj cirhózu.
S vysokými hladinami tukov sa stretávame hlavne u ľudí, ktorí trpia nadváhou, existujú však aj formy dedičné, kedy môže byť človek chudý …, mnohokrát stačí úprava životného štýlu, aby sa hladiny tukov znížili, mnohokrát je však nutné nasadiť farmaká – hypolipidemiká.

.

Auricularia podľa pokusov na myšiach dokáže hladinu tukov znižovať. Keď sú myši kŕmené vysokocholesterolovou diétou, dochádza u nich k nárastu koncentrácie lipidov v krvi. Tá však klesá, ak je krysám pridaná k potrave tiež Auricularia.
Znižuje sa hladina celkového cholesterolu, LDL, triglyceridov, naopak sa zvyšujú koncentrácie tzv. Dobrého cholesterolu, tj. HDL. K poklesu koncentrácie tukov dochádza aj vďaka tomu, že sa zvyšuje ich vylučovanie stolicou, teda obmedzuje sa vstrebávanie z čreva do krvi.

Hypolipidemické účinky sú dané hlavne polysacharidy a fenoly. Znižuje sa hladina celkového cholesterolu, LDL, triglyceridov, naopak sa zvyšujú koncentrácie tzv. Dobrého cholesterolu, tj. HDL. K poklesu koncentrácie tukov dochádza aj vďaka tomu, že sa zvyšuje ich vylučovanie stolicou, teda obmedzuje sa vstrebávanie z čreva do krvi.
Hypolipidemické účinky sú dané hlavne polysacharidy a fenoly.

Znižuje sa hladina celkového cholesterolu, LDL, triglyceridov, naopak sa zvyšujú koncentrácie tzv. Dobrého cholesterolu, tj. HDL. K poklesu koncentrácie tukov dochádza aj vďaka tomu, že sa zvyšuje ich vylučovanie stolicou, teda obmedzuje sa vstrebávanie z čreva do krvi. Hypolipidemické účinky sú dané hlavne polysacharidy a fenoly.

.

V inej štúdii využívajúcej podobný model, teda hlodavce kŕmené vysokotukovou diétou, sa navyše preukázalo, že Auricularia tiež pomáha k zníženiu hmotnosti, v tomto prípade obmedzovala jej nárast, došlo totiž k zníženiu ukladania tukov do tukových buniek (adipocytov).
Okrem sledovania hmotnosti autori testovali tiež funkciu pečene.

V krvi hodnotili pečeňové testy, tj. Pečeňové enzýmy, ktoré sú v bunkách pečene a uvoľňujúce sa pri poškodení bunky. V prípade hlodavcov, ktorí mali Auricularia, sa pečeň toľko nepoškodila, pečeňové testy sa nezhoršili. Naviac Auricularia zasahuje tiež do funkcie génov, blokuje tie, na podklade ktorých sa zvyšuje produkcia tukov.

.

V ďalšej štúdii sa autori tiež zamerali na skúmanie funkcie Auricularia u hypercholesterolemických krýs. Časť extrakt huby dostávala, časť nie. U tých, ktoré dostávali extrakt, došlo k normalizácii koncentrácie lipidov.
Celkový cholesterol poklesol o 35% po 29 dňoch užívania extraktu, bez toho aby krysy brali čokoľvek iné, čo by cholesterol znižovalo.

Tieto fakty jednoznačne ukazujú, že je Auricularia účinná v znižovaní koncentrácie lipidov v krvi, je teda aj prevenciu proti vzniku, popr. zhoršovanie, srdcovo-cievnych ochorení. Čo by mohlo byť využité aj v humánnej medicíne.

.

Kardiovaskulárna sústava a Judášovo ucho

Už vyššie sme priniesli prehľad o tom, ako môže Auricularia pomôcť ovplyvniť zdravie kardiovaskulárneho systému, keď znižuje ukladanie tukov do ciev. Navyše znižuje tiež poškodzujúce oxidačný stres.
Je však nutné uviesť aj to, že pôsobí priamo na srdcový sval. Nepôsobí teda len sprostredkovane.

Vedci vytvorili štúdiu, do ktorej boli zaradené starnúce myši. V priebehu starnutia dochádza k poklesu srdcových funkcií. To sa prejaví poklesom ejekčnej frakcie, oslabenie srdcového sťahu atď. Ak je myšiam podávaná huba, zlepšujú sa tieto parametre.

Vďaka tomu, že Auricularia tiež znižuje oxidačný stres, je možné ju využiť pri ischemicko-reperfúzneho poškodenia srdcového svalu. Pri prerušení a znovuobnovenie prietoku krvi cievami totiž dochádza k veľkému nárastu tvorby voľných kyslíkových radikálov, ktoré ďalej poškodzujú srdcový sval.

.

Ochrana pečene a Judášovo ucho

Pečeň je pre nás nenahraditeľný orgáno. Je tiež vysoko zaťažovaná, pretože ňou prechádza veľké množstvo škodlivín, ktoré odbúrava, navyše sa podieľa na metabolizme živín a syntéze mnohých proteínov, vrátane zrážacích faktorov.

Hoci má veľké regeneračné schopnosti, napr. Keď poskytneme časť pre transplantáciu, odobratý kus z 90% “dorastie”, môže byť poškodená. Poškodenie sa najčastejšie prejaví fibrotizácia, kedy je funkčné tkanivo nahradené väzivom.
Ak navyše dochádza aj k prestavbe pečene, jedná sa o cirhózu. Takáto pečeň samozrejme strácajú svoju funkciu, čo môže človeka ohroziť aj na živote.

Už vyššie bolo spomenuté, že Auricularia chráni pečeň aj vďaka tomu, že znižuje koncentráciu tukov, teda aj ich ukladanie do pečeňového tkaniva. Navyše podporuje aj regeneráciu pečeňového tkaniva a obmedzuje oxidačný stres spojený so zápalovými procesmi v pečeni.

.

V jednej štúdii dostali krysy vysoké dávky paracetamolu, ktorý je pre pečeň toxický. Jedna skupina krýs však dostávala pred podaním paracetamolu aj extrakt z Auricularia. U týchto potkanov nebolo poškodenie pečene tak rozsiahle ako u potkanov, ktoré Auricularia nedostali.
U týchto potkanov došlo k výraznému nárastu hodnôt pečeňových enzýmov, v pečeni boli výrazné nekrózy (odumrie tkanív) a zápal. To u krýs s Auricularia sa neudialo.

Je tiež dobré spomenúť, že Auricularia môže ochraňovať pečeň aj v prípade ich napadnutia vírusovými hepatitíd, jednak moduluje aktivitu imunitného systému, a na druhej strane potláča vírus samotný.

.

Antioxidačné účinky a Judášovo ucho

Voľné radikály, či už sa jedná o kyslíkové, alebo dusíkové, môžu v tele veľmi uškodiť. Reagujú totiž s mnohými zlúčeninami a poškodzujú tak bunky aj tkanivá. Ich vplyvom napr. dochádza k peroxidácii lipidov bunkovým membrán, či dokonca interagujú a narušujú DNA. Sú teda aj rakovinotvorné a mutagénne, výrazne tiež urýchľujú degenerácii.

Voľné radikály vznikajú v tele aj za fyziologických podmienok, tie sú však neutralizované enzýmy a ďalšími zlúčeninami, ktoré má telo k dispozícii. V prípade stresových situácií, zápaloch, vystavenie škodlivinám atď. sa však zvyšuje produkcia voľných radikálov a neutralizačné mechanizmy tela sú prevýšené.

Preto je dôležité, aby sme prijímali antioxidanty s potravou. Sú nimi napr. Vitamín C, E, ale aj flavonoidy, fenoly atď., ktoré môžeme nájsť tiež vo vitálnych hubách, Auriculariu nevynímajúc.
Auricularia je bohatá na fenolové zlúčeniny, flavonoidy, polysacharidy ai., ktoré sú veľmi silnými antioxidantmi, lebo vychytávajú a neutralizujú voľné radikály.

.

Pri pokusoch, keď je Auricularia pridávaná k roztokom so zlúčeninami produkujúcimi voľné radikály sa ukázalo, že ich dokáže účinne odstraňovať, neutralizovať. V tomto procese sa uplatňujú ako polysacharidy, tak už spomínané fenoly či terpenoidy.

Naviac je Auricularia sama tiež zdrojom enzýmov, ktoré voľné radikály neutralizujú, obsahuje totiž superoxiddismutázu a glutationperoxidázu. V živých organizmoch tiež podporuje aktivitu týchto enzýmov, lebo aj telo nimi disponuje.

.

Protizrážanlivé účinky Judášovho ucha

Mnohé choroby získané aj vrodené, vrátane nádorových ochorení, chronických zápalov, kam spadá aj ateroskleróza, sú spojené s vyšším rizikom tvorby krvných zátok, tj. trombózy.
Tie môžu nielen zúžiť, ale až úplne upchať cievu, môžu sa však tiež odtrhnúť a stať sa trombembolem, ktorý sa dostane do cievneho riečiska pľúc či mozgu. To môže človeka aj zabiť. Pacient tak musí užívať lieky na “riedenie” krvi.

Auricularia dokáže obmedziť zhlukovanie krvných doštičiek, ktoré vytvárajú krvnú zátku a inhibuje aktivitu trombínu. Auricularia bola testovaná aj v pokusoch na potkanoch, ktorom sa podávali polysacharidy z huby získané. U týchto potkanov došlo k zníženiu agregácie trombocytov, podobne ako to vidíme pri podávaní aspirínu, ktorý sa u pacientov bežne podáva.

.

Nervová sústava a Judášovo ucho

Judášovo ucho je tiež prínosné pre nervovú sústavu, a to aj vďaka tomu, že pôsobí antioxidačne. Tým spomaľuje degeneratívne procesy v mozgu. Naviac môže byť prevenciou či spomaľovačom progresie Alzheimerovej choroby.
Pri nej sa vytvára zvýšene beta amyloid, ktoré sa v podobe plátov ukladá v mozgu. Amyloid je však toxický pre nervové bunky, a tak dochádza k ich zániku a človek stráca mentálne schopnosti.

Za tvorbou beta amyloidu stojí aj enzým označený BACE1. Tento enzým sa viaže na amyloid, odštepuje z neho toxický beta amyloid, ktoré sa potom uloží v mozgu. Auricularia však vie tento enzým blokovať, obmedziť ako aktivitu.
Zníži sa teda tvorba beta amyloidu. Tento efekt na enzým má podľa všetkého látka z Auricularia, ktorá je z hispidinu odvodeným polyfenolom, ktorý preniká do mozgu.

.

Judášovo ucho v boji proti hyperglykémii

Diabetes mellitus, tj. Ľudovo cukrovka, je ochorenie charakterizované zvýšenou glykémií, tj. Koncentráciou cukrov v krvi. V jednoduchosti môžeme povedať, že rozoznávame dva typy. Diabetes Aj, ktorý je autoimunitným ochorením s tvorbou protilátok a deštrukciou pankreasu, kedy dochádza k poklesu až úplnému chýbanie inzulínu. Títo pacienti vždy užívajú inzulín.

Potom je tu diabetes II, ktorý je spojený skôr s vyšším vekom a obezitou. Produkcia inzulínu môže byť znížená, ale tiež nemusí a v tom prípade sa totiž jedná o inzulinorezistencia, kedy bunky nereagujú na inzulín.
Cukor horšie preniká do vnútra bunky a zostáva v krvnom obehu. Pacienti sa liečia zmenou životného štýlu, antidiabetikami, v ťažších prípadoch aj inzulínom.

Zvýšené koncentrácie cukrov v krvi poškodzujú cievy, nervy a tkanivá. U diabetikov sa tak častejšie môžeme stretnúť so slepotou spôsobenú poškodením sietnice, zlyhaním obličiek, zle sa hojacimi defekty, kedy je nutné dokonca vykonať aj amputáciu, diabetikov tiež sprevádzajú neuropatickej bolesti atď.

.

Ǔčinky Judášovho ucha boli overené v mnohých štúdiách. Preukázalo sa, že účinkuje podobne dobre ako antidiabetikum metformín. Podávanie Auricularia diabetickým myšiam vedie k zvýšeniu metabolizmu cukrov, tie sú oveľa rýchlejšie spracované, využité, či uložené vo forme glykogénu.

Auricularia ďalej znižuje aktivitu α-amylázy, čím sa tiež znižuje trávenie sacharidov v čreve. Antioxidačné schopnosti Auricularia potom tiež ochraňujú tkanivo pankreasu pred poškodením, takže si dlhšie zachováva schopnosť tvoriť inzulín.

V jednej z vykonávaných štúdií sa preukázalo, že Auricularia a psyllium majú takmer zhodnú schopnosť absorbovať glukózu. Tá sa nedostáva do tela a nedochádza k nárastu glykémie po jedle.

U potkanov, u ktorých bol vyvolaný diabetes, boli využité polysacharidy, pri podávaní došlo k zníženiu glykémiu, väčšej tolerancii glukózy, zníženie koncentrácie glykovaného hemoglobínu ai.

.

Judášovo ucho je preto schopné regulovať glykémiu, znižovať ju a tak chrániť organizmus pred poškodením cukrami.

.

Judášovo ucho proti bolesti

Judášovo ucho je možné tiež využiť v tlmenie bolesti. Bolesť tlmí tým, že znižuje hladinu cukrov v krvi, pretože obmedzuje poškodenie nervov. Navyše ovplyvňuje zápal, ktorý tlmí.
V mieste zápalu dráždia nervové zakončenia a pôsobia bolesť. Zníženie zápalu teda vedie k zníženiu bolesti.

V jednej štúdii bola využitá frakcia z Auricularia, ktorá obsahovala ceramidy, steroidy, cerebrospinálny likvor atď. Pri testovaní sa ukázalo, že mieru zníženie bolestivosti je možné porovnať s využitím acylpyrínu.

.

Judášovo ucho proti infekciám

Infekčné choroby postihnú každého z nás. Z väčšiny infekcií sa po pár dňoch plne uzdravíme. Niektoré sú však veľmi ťažké a môžu nás ohroziť na živote. Na väčšinu vírusových infekcií neexistuje liečba.
Je možné liečiť napr. Herpetické infekcie, baktérie je možné zabíjať antibiotikami. Problém však je, že u baktérií dochádza k nárastu rezistencie, tj. baktérie nereagujú na antibiotickú terapiu.
Je snaha vyvíjať nové antibiotiká, aby sme mohli naďalej čeliť bakteriálnym infekciám, a hľadajú sa aj látky z prírody, ktoré pôsobia antimikrobiálne.

.

Judášovo ucho obsahuje zložky, ktoré takto pôsobia. Vďaka štúdiám vykonaných na kultúrach tvorených baktériami sa potvrdilo, že Judášovo ucho zamedzuje deleniu baktérií, tie sa teda nemnožia a dokáže ich tiež zabíjať.
Huba je účinná proti zlatému stafylokokovi, enterokokom, pseudomonádami, E. coli atď. Sú to baktérie, ktoré veľmi často človeka infikujú, a pritom je terapia pomerne náročná a často neúčinná.

Auricularia však zaberá aj na vírusy. Tu je možné menovať napr. Vírus pseudomoru choroby, HIV (blokuje reverznú transkriptázu, obmedzuje tak replikáciu vírusu), herpetické vírusy atď.

Účinnosť Auricularia je preukázaná aj proti kandide, ktorá často napáda oslabených pacientov a môže spôsobiť závažné zdravotné problémy.

.

Obličky tiež ťažia z účinkov Judášovho ucha

Judášovo ucha je huba prospešná aj pre obličky. Vďaka zníženiu glykémie klesá riziko poškodenia obličiek cukrami, ktoré sa dostávajú do moču. Ďalej potom tu hrá úlohu neutralizácia voľných radikálov, ich zvýšená koncentrácia poškodzuje obličkové tkanivo.

V jednej štúdii autori navodili u potkanov diabetes, u potkanov došlo aj na nefritíde, tj. Zápalu obličiek. Prejavilo sa to poklesom funkcií, obmedzilo sa vylučovanie kreatinínu, urey atď., Ktorých hodnoty sa zvýšili v krvi.
Ak bola krysám podávané Judášovo ucho, bola na konci štúdie zlepšená obličková funkcia. Znížil sa zápal, zlepšila sa vylučovacia funkcia obličiek atď.

Judášovo ucho dokáže ochraňovať a regenerovať obličkové tkanivo, čo by sa mohlo využiť aj v klinickej praxi.

.

 Objednať vitálnu hubu Judášovo ucho >>>

.

Použitie Judášovho ucha testované v praxi

liečba obehového systému + Reishi
znižovanie rizika trombózy + Reishi
prevencia a doplnková terapia arteriosklerózy + Reishi, Shiitake
regulácia úrovne krvných tukov + Shiitake
redukcia zápalov, najmä kožných, slizničných a očných + Shiitake, Reishi
imunomodulačné účinky
antioxidant

.

Ďalšie možnosti pre použitie Judášovho ucha

leukorea (belavý hlienovitý výtok), hemoroidy, stimulácia črevnej peristaltiky, zápcha, kŕče, nadváha, hypertenzia, znižuje cholesterol, zápaly kĺbov, zvyšuje prísun kyslíka do krvi, spomaľuje starnutie, slabosť po pôrode, tinnitus, lumbago,

.

TČM charakteristika

teplota – neutrálny
chuť – sladká
tropizmus – pečeň, slezina

.

Účinky podľa tradičnej čínskej medicíny

vyživuje yin a zvlhčuje
dopĺňa qi a vyživuje krv
oživuje krv, zastavuje bolesť
vyživuje pľúca
zastavuje krvácanie (maternica, hemoroidy)
posilňuje pohyb čriev

.

V akej forme užívať vitálne huby?

Ak chceme huby užívať pri terapii rôznych zdravotných problémov, je potrebné ich nejakým spôsobom najprv spracovať.

Pre terapiu sa vitálne huby užívajú zvyčajne vo forme horúcovodných extraktov. U niektorých húb, ako je potrebné Reishi či Chaga, je potrebné urobiť ešte druhú extrakciu (tzv. Dvojitá extrakcia ), aby sa uvoľnili látky vo vode nerozpustné. V prípade Reishi a Chaga napr triterpény.

Huby vo forme prášku (biomasy) sú určite dobré, ale zvyčajne pre terapiu príliš slabé. Dávajú sa napríklad pri preventívnom užívaní.

Extrakciou sa rozbije chitínová bariéra hubovej bunky a náš organizmus je schopný využiť účinné látky, ako sú napríklad polysacharidy (najmä β-1,3 / 1,6 D-glukány ).

Hubové polysacharidy sú hlavnými účinnými látkami húb. Ale nie jedinými. Dôležité sú aj triterpenoidy, ergosterolu, esenciálne fosfolipidy, minerály, vitamíny, enzýmy atď.


Auricularia je veľmi univerzálna huba z hľadiska účinkov. Je ňou možné riešiť mnoho zdravotných problémov či im predchádzať. Veľmi podstatný je vplyv na kardiovaskulárny systém a tiež na imunitný systém.

Štítok: huby
Niečo pre vás
Odporúčané články
Napíšte komentár
Odoslať odpoveď
Prosím prihláste sa pred publikovaním komentára.

Menu

Vytvorte si bezplatný účet, aby ste si mohli ukladať obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet, aby ste mohli používať zoznam želaní.

Prihlásiť sa