Kliknite pre viac produktov
No products were found.
Pokračovaním v prehliadaní tejto webovej stránky súhlasíte s používaním súborov cookie a vašich osobných údajov v súlade s nariadením EÚ GDPR. Viac detailov
Kategórie blogu
Posledné komentáre
Vyhľadávanie v článkoch

Liečivé huby - Agaricus (šampiňón)

Publikované 14-06-2021 Napísal 1146
Obľúbené0

Agaricus - pečiarka mandľová alebo šampión brazílsky

Agaricus (šampiňón mandľový, Agaricus blazei Murill, Agaricus brasiliensis) bol pre „západnú“ spoločnosť nájdený v Piedele, čo je malá dedina v horách regiónu Sao Paulo v Brazílii. Tamojší obyvatelia boli prekvapivo dlhovekí a aj vo vysokom veku zdraví. Títo ľudia totiž veľmi často jedli Agaricus − „hubu od Boha“.
O Agaricus a súvislosti medzi stavom domorodcov a jeho konzumáciou sa začal viac zaujímať v 60. rokoch Dr. Furumoto, ktorý Agaricus odoslal na skúmanie do Japonska.

.

O Agaricus blazei Murrill

Teraz je Agaricus rozšírenou a populárnou hubou nielen v kulinárstve. Obsahuje veľké množstvo bioaktívnych látok ako vitamíny, minerálne látky, ale hlavne polysacharidy – beta glukány, Krestin, glukomanány, ergosteloly, pyroglutamát sodný a iné. Z neho vyrábané preparáty sú často vužívané aj v klinických štúdiách. Dôležitá je aj koncentrácia polysacharidov v extrakte.

.

Agaricus blazei Murill podporuje prirodzenú obranyschopnosť organizmu a reguluje imunitný systém. Vedci, ktorí porovnávali aktivitu molekúl hubových polysacharidov, zistili, že molekuly Agarica sú zo všetkých húb najaktívnejšie, čo sa týka vplyvu na imunitný systém.
Preto sa odporúča kontinuálne užívať Agaricus maximálne 1-2 mesiace, aby nedošlo k "únave" imunitného systému.

.

Agaricus blazei Murrill (ABM) pochádza z brazílskeho dažďového pralesa. V súčasnosti sa pestuje aj v rôznych krajinách. Hoci jeho pozitívne účinky na ľudské zdravie boli opísané až v polovici šesťdesiatych rokov.
ABM sa rýchlo stala jednou z najdôležitejších medicinálnych húb. Základný výskum dokazuje silný záujem o tento prírodný produkt. Okrem dokázaných protirakovinových vlastností huby prebieha aj výskum jej imunomodulačných, antialergických, antidiabetických a antivírusových účinkov.

.

Vo svojej vlasti v Brazílii má mnoho mien: „mandľová huba“, ktoré poukazuje na jeho jemnú chuť, „slnečná huba“ a „božia huba“, ktoré naznačujú, ako vysoko sa táto medicinálna huba cení. Môže sa pochváliť celým radom cenných látok (hlavne vysokým obsahom 1,3/1,6 betaglukánov). Tieto polysacharidy patria k najdôležitejším látkam obsiahnutým v medicinálnych hubách.

.

Aktívne princípy Agaricus a oblasti jeho použitia

.

Protinádorové a nádor potlačujúce účinky

Agaricus blazei Murrill demonštroval v mnohých štúdiách jasný účinok na rast a ústup nádorov. Toto je primárny následok aktivácie imunitního systému: makrofágy a neutrofilné granulocyty sú stimulovené a ich efektivita vo vzťahu k nádorovým bunkám je zvýšená. Cytotoxicita prirodzených zabijackých buniek sa vo vzťahu k rakovinovým bunkám tiež zlepšuje. Toto sa prejavuje aktiváciou produkcie interferónu gama, navodenej interleukínom 12.

Nádor potláčajúce účinky ergosterolu sa javia ako následok zabránenia formovania nových ciev v nádorovom tkanive, čo obmedzuje rast nádoru. Tento efekt vysvetľuje aj zdokumentovaný nádor potláčajúci a antimetastatický účinok zlúčeniny A-1 (pyroglutamát sodný) v ABM. A čo viac, A-1 dokáže reprodukovať imunitnú odpoveď zminimalizovanú nádorovú aktivitou, takže má tiež rakovinu potláčajúci účinok.

.

Prevencia a doplnková terapia nádorov

Existujú náznaky, že ABM môže pôsobiť proti genetickým zmenám na bunkovej úrovni už v prvých fázach vývoja nádoru. Už pri pokusoch na zvieratách boli opísané silné antimutagénne účinky ABM. Zdá sa teda, že ABM sa dobre hodí na preventívne užívanie pre osoby so zvýšeným rizikom rakoviny. Novšie základné štúdie ukazujú možné použitie ABM pri leukémii.

U myší bola identifikovaná regresia nádoru po podaní doplnkov ABM, takže huba sa odporúča ako možná doplnková liečba v onkologickej praxi. Ďalší pokus na zvieratách opisuje antimetastatický účinok beta-glukánových častí ABM. V rámci lekárskeho výskumu je použitie ABM u pacientov s metastázujúcimi nádormi hodnotené pozitívne.

.

Imunomodulácia a aktivácia imunitnej odpovede

Aktivácia imunitného systému látkami v ABM zohráva rozhodujúcu rolu v liečbe nádorov aj v prevencii chorôb, ktoré sú všeobecne zápalové. Vzrast aktivity fagocytózy pôsobením beta-glukánových častí ABM je charakterizovaný ako základný mechanizmus.
Súčasne sa granulocyty a monocyty ve zvýšenej miere pohybujú k miestu zápalu, kde produkujú viac a viac pre zápal relevantných cytokínov.

.

Prevencia a liečba alergií

Pokusy na zvieratách ukázali, že doplnková liečba ABM nielen že vedie k zvýšeniu imunologicky aktívnych T-buniek a kapacity ich fagocytózy, ale tiež ovplyvňuje formovanie imunoglobulínov. To spomaľuje precitlivenosť na antigény a ABM sa tak stáva dôležitou preventívnou látkou pre alergické reakcie. Je tiež opísaný vplyv na uvoľňovanie histamínu žírnymi bunkami, čo vedie k zníženiu anafylaktických reakcií.

.

Antivírusové a antibakteriálne vlastnosti

Výskum antivírusových účinkov látok obsiahnutých v ABM je stále v plienkach. Existujú však sľubné indikácie možného pozitívneho vplyvu na vírusové infekcie inhibícií reprodukcie vírusu v počiatočnej fáze. Toto už bolo demonštrované na víruse obrny in vitro. Existujú aj počiatočné výsledky možných mechanizmov pre vírus Hepatitis C v ľudskom tele.

ABM sa javí ako účinná aj proti bakteriálnym infekciám. Pri pokusoch na zvieratách sa zistil pozitívny účinok na systémovú streptokokovú infekciu. Predpokladá sa však, že táto ochranná funkcia môže byť vysvetlená aktiváciou imunitného systému, ktoré bolo opísané vyššie. Bez ohľadu na to sa však ABM odporúča pre preventívne a doplnkové užívanie pri bakteriálnych infekciách.

.

Doplnková terapia pre diabetes mellitus

Počiatočná klinická štúdia pacientov s diabetom typu 2 demonštrovala, že doplnková terapia 1500 mg extraktu ABM môže významne zlepšiť citlivosť na inzulín. To môže otvoriť novú možnosť aplikácie tejto všestrannej medicinálnej huby v indikačnom poli, ktoré bolo predtým prevažne ignorované.

.

Iné názvy Agaricus-u

ABM, šampiňón brazílsky, šampiňón mandľový, huba slnka, božská huba, kráľovské slnko agaricus, cogumelo medici¬nel, cogumelo piedade, cogumelo do sol, slnečná huba, ji song rong (Čína), himematsutake, agarikusutake, kawariharatake

.

Použitie Agaricus testované v praxi

Liečba alergií a autoimunitných ochorení
Stimulácia imunitného systému, ochrana pred infekciou
Prevencia rakoviny u vysoko rizikových skupín
Doplnková terapia rakoviny
Regulácia úrovne cukru v krvi

.

Charakteristika z pohľadu tradičnej čínskej medicíny

teplota – teplá
chuť – sladká, jemne pálivá
tropizmus – slezina, žalúdok, črevá

.

Účinky podľa tradičnej čínskej medicíny

posilňuje Qi celého organizmu
transformuje hlieny, zastavuje kašeľ
zmierňuje kŕče
vypudzuje červy

.

Prášok alebo extrakt zo šampiňóna brazílskeho?

Užívanie prášku alebo práškových kapsúl sa všeobecne odporúča ako preventívne opatrenie. Extrakty alebo kombinácia extraktu a prášku sa používajú pre existujúce choroby. Samozrejme sú možné aj iné predpisy.

.

Overené a testované možnosti kombinácií s inými medicinálnymi hubami

Liečba alergií a autoimunitných ochorení Reishi a Hericium
Stimulácia imunitného systému, ochrana pred infekciou: Coriolus, Reishi, Shiitake
Prevencia rakoviny a doplnková terapia rakoviny: cielená na typ nádoru
Regulácia úrovne cukru v krvi: Reishi a Hericium

.

 Objednať

Vedecká dokumentácia

Zložky Agaricus blazei Murill

ABM je charakterizovaná vyváženou koncentráciou cenných vitamínov, minerálov a aminokyselín, rovnako ako vysokým podielom polysacharidov. Uvádza sa, že ako principiálne aktívne zložky zodpovedné za terapeutickú efektivitu sú definované peptid-glukány, predovšetkým 1-4-alfa-D-glukán, 1-6-beta-D-glukán, ergosterol ako prekurzor vitamínu D a zlúčenina nazývaná A-1.

.

Všeobecné znaky kvality

Je dôležité, aby výrobok z medicinálnej huby mal dokonalú kvalitu, aby bol ľudský organizmus schopný mať prospech zo zdravie podporujúceho potenciálu medicinálnych húb. Zodpovední výrobcovia získali akreditáciu, nezávislé laboratóriá monitorujú pestovanie húb a rôzne fázy prípravy. Laboratórne výsledky by mali byť poskytnuté na vyžiadanie všetkým zainteresovaným stranám.

Ďalším prínosom k najvyššej možnej bezpečnosti výrobku je spracovanie suroviny na prášok alebo extrakt v súlade so striktnými normami kvality vydanými v Nemecku, ich dodržiavanie je potvrdené pečaťou.

Prášok z medicinálnej huby, ktorý sa vyrába metódou známou ako metóda polámaných škrupín (shellbroken), je považovaný za mimoriadne vysoko kvalitný vďaka dobrej biologickej dostupnosti. Touto metódou sa dosahuje mimoriadne jemné zrno s veľkosťou 0,125 mm, čo optimalizuje príjem látok obsiahnutých v hube.

.

Medzi najdôležitejšie zložky medicinálnych húb patria polysacharidy z čistých húb. Vysoko kvalitné extrakty z medicinálnych húb sú štandardizované podľa polysacharidov; optimálna hodnota polysacharidov je cca 20 % – 30 %, pretože tá tiež zodpovedá prírodnému zloženiu húb.
min. 30 % polysacharidov (reálne býva 33-34 %)
Obsahuje optimálne množstvo polysacharidov, glutamánových komplexov, kempesterinov a ďalších bioaktívnych látok.

.

Poznámky k predpisu

Úvodná dávka pre teenagerov a dospelých

Do telesnej hmotnosti 65 kg:
900 – 1 200 mg extraktu na hubu na deň alebo
1 500 – 2 000 mg hubového prášku na hubu na deň

Pre telesnú hmotnosť nad 65 kg:
cca 1 800 mg extraktu na hubu na deň alebo
2 000 – 3 000 mg hubového prášku na hubu na deň

Presná dávka závisí nielen od telesnej hmotnosti a veku, ale aj od typu a vážnosti choroby. Dávka by mala byť sledovaná počas postupu liečby môže byť postupne zvyšovaná, ak je to potrebné. Odporúča sa individuálne energetické testovanie.

Dávky uvedené vyššie sú všeobecné referenčné hodnoty a môžu byť prekročené, ak je to nutné.

Štítok: huby
Niečo pre vás
Odporúčané články
Napíšte komentár
Odoslať odpoveď
Prosím prihláste sa pred publikovaním komentára.

Menu

Vytvorte si bezplatný účet, aby ste si mohli ukladať obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet, aby ste mohli používať zoznam želaní.

Prihlásiť sa