Kliknite pre viac produktov
No products were found.
Pokračovaním v prehliadaní tejto webovej stránky súhlasíte s používaním súborov cookie a vašich osobných údajov v súlade s nariadením EÚ GDPR. Viac detailov
Kategórie blogu
Posledné komentáre
Vyhľadávanie v článkoch

Liečba vôňami

Publikované 10-09-2016 1253
Obľúbené0

Pomáhať pacientom, ktorí prekonali kómu znovu nájsť ich po/city a spomienky, vdychujúc vône čokolády, hríbov, lesa … - to je cieľom voňavých dielní. Reportáž z jedného reedukačného oddelenia.

Podivný zmysel – čuch

« Vône prebúdzajú pocity ktoré povzbudzujú (stimulujú) pamäť. Naša čuchová sústava je veľmi dôležitou podporou » vysvetľuje Christiane Samuel. Ale čuch sa ešte stále považuje za „zastaralý“ a teda podceňovaný zmysel. « Nevyučuje sa v škole, ale človek ho postupne získava počas života » podčiarkuje Patty Canac. Ďalšou jeho zvláštnosťou je, že sa obtiažne meria a teda aj vyhodnocuje.

« V istý deň som jednému pacientovi, ktorý bol vo fáze prebúdzania sa z kómy, ktorý sa nehýbal ani nekomunikoval, vložila do rúk mandarínku. Nestalo sa nič. Tak som mandarínku ošúpala a znova som mu ju vložila do ruky. Obrátil hlavu smerom k vôni. »

Kineziterapeutka (masérka) Joelle Régnaux zažila túto pozoruhodnú skúsenosť na oddelení neurologickej reedukácie Pr Bernarda Bussela v nemocnici Raymond Poincaré v Garches.

 

Stimulovať pozornosť a sústredenie sa

Cieľom voňavých dielní, ktoré na tomto oddelení prebiehajú už štyri roky je stimulácia pozornosti alebo pamäti pacientov po úrazoch hlavy (traumatismes crânienes) alebo mozgových príhodách (accidents vasculaires cérébraux, AVC). Organizuje ich Združenie CEW France (Cosmetic Executive Women), ktoré združuje ženy odborníčky z kozmetickej oblasti. Tieto dielne sú buď individuálne alebo skupinové.

Predstaviť si že sme v lese, vdychujúc vôňu hríbov, machu, stromov. Pripomenúť si veľkonočnú nedeľu vdychujúc vôňu čokolády. Pripomenúť si vône svojho domova vôňou čerstvo vypraného prádla, alebo svojho starého kresla …

« Tieto dielne umožňujú pacientom, ktorí prekonali zranenia hlavy (lésion cérébrale) počas jednej hodiny uniknúť z nemocničného prostredia, vrátiť sa do normálneho sveta. » vysvetľuje Joelle Régnaux.

Tieto dielne ponúkame pacientom vo fáze prebúdzania sa z kómy, alebo takým, ktorí sú ešte veľmi uzavretí do seba, s problémami vnímania, pohybu, chápania (pamäť, pozornosť, sústredenie sa).

 

Dôvera a zdôverenie sa medzi pacientami

Skupinové dielne sú určené pacientom, ktorých pozornosť je dostačujúca. Skladá sa z päť až desať pacientov, každý doprevádzaný svojim rehabilitačným pracovníkom, logopédom, ergoterapeutom alebo masérom a dvoch animátoriek – dobrovoľníčok zo združenia CEW. Rehabilitácie prebiehajú hravou formou. Pacientom ponúknu privoňať vôňam na rôznu tému : prechádzka lesom, na brehu mora, jedlo v reštaurácii, … Potom si vymieňajú svoje dojmy, spomienky, vyjadrujúc sa každý podľa svojich možností. « Je to spôsob ako ich znovu uviesť do spoločnosti (resociabilizovať), pretože sú väčšinou sami vo svojich izbách » upresňuje ergoterapeutka Catherine Rouy Thenaisy.

Tieto cvičenia vychádzajú z vnímania príjemného (notion de plaisir) : « Pýtame sa pacienta, alebo jeho rodiny na jeho príjemné vône. Najžiadanejšie sú vône potravy, veľmi žiadaná je čokoláda, citrón alebo mäta. Ak človek pochádza z krajín severnej Afriky, bude to korenie alebo rasca. Prvá otázka, ktorú im dávame je : Je vám to príjemné ? Ak sa dotyčná osoba nachádza vo fáze prebúdzania z kómy a nerozpráva, dohodneme si iný spôsob komunikácie : pohnutie viečkom, prstom » rozpráva logopédka Christiane Samuel.

 

Tieto dielne sú vo všeobecnosti veľmi vítané : Catherine Rouy Thenaisy hovorí, že videla niektorých pacientov, ktorí sa počas takéhoto cvičenia celkom zmenili - z depresívnych sa stali usmievaví ľudia. « Zabudnú, že sú v nemocnici. Cez tieto hry si niektorí ľudia vytvoria veľmi blízke vzťahy. » Veľmi povzbudzujúcou výhodou je, že sa nevyžaduje akýkoľvek výsledok či známkovanie. Lebo čuch sa nedá merať ako iné zmysly. « Pacienti sa necítia byť známkovaní a to ich rozväzuje. Takto sa oveľa ľahšie rozväzujú ich schopnosti, ktoré nehoda či ochorenie stiahli do uzla » mieni Christiane Samuel.

 

Pomoc zapamätávaniu

Tieto voňavé cvičenia sa odohrávajú viaczmyslovo (multisensorialité) - hmat, chuť, zrak, čuch : Napríklad potravinu, ktorú predstavuje vôňa prinesieme a pacient ju môže chytiť, manipulovať a zaradiť.

 

Tieto mnostranné (pluridisciplinárne) skupinové aktivity sa potom využívajú pri individuálnej rehabilitácii. Každý lekársky pracovník ich citlivo využíva : logopéd na stimuláciu reči, ergoterapeut na rozvoj iniciatívy, masér na rozvoj pohybu. « Počas rehabilitačného cvičenia sa ich pýtam na včerajšiu voňavú dielňu. Znova im dám voňať tie vône. Pomáha to zapamätávaniu a komunikácii » podčiarkuje Christiane Samuel.

 

Znovuobjaviť chuť jedla

Individuálne voňavé dielne sú určené pacientom, ktorí sa rýchlo unavia, alebo ktorých následky sú ťažké či inak zvláštne. Tak ako pri skupinových dielňach je pri pacientovi jeho rehabilitačný pracovník.

« Ciele sú rôzne » zveruje sa Patty Canac, zodpovedná animátorka za tieto dielne. « Naša práca je zameraná na určitý výsledok, ktorý je prispôsobený pacientovi a jeho postupnému napredovaniu. »

 

Ľudia so zraneniami tváre prejdú určitým vyhodnotením čuchových schopností. Prácou s vôňami potravín pomáhame tracheotomickým pacientom (pozn. to sú tí, ktorích kŕmia mixovanou potravou bez chuti hadičkou cez dieru v hrtane), ktorí už mesiace nejedia, znovuobjaviť chuť jedla : « Olfaktoterapia pomáha obnoveniu stravovacích návykov a zmierňuje ťažkosti s prehĺtaním » vysvetľuje Joëlle Régnaux.

« Olfaktoterapia nie je uznaná ako liečebná metóda, má však pozitívne účinky na obnovení pamäťových schopností (capacités mnésiques) pacientov. Je podporou pri neurologickej rehabilitácii » podčiarkuje primár oddelenia Pr Bussel. « Treba ešte rozvinúť veľa vecí v tejto oblasti, my sme iba na začiatku » dodáva  Joëlle Régnaux.

 

Začiatkom septembra vytvorilo združenie CEW skupinové dielne na geriatrickom oddelení nemocnice Ambroise Paré v Boulogne.

 

******************************************************************

Géraldine Combes

 

Santé magazine č. 352, apríl 2005

www.santemagazine.fr

http://www.aphp.fr/contenu/hopital-raymond-poincare-1

Napíšte komentár
Odoslať odpoveď
Prosím prihláste sa pred publikovaním komentára.

Menu

Vytvorte si bezplatný účet, aby ste si mohli ukladať obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet, aby ste mohli používať zoznam želaní.

Prihlásiť sa