Kliknite pre viac produktov
No products were found.
Kategórie blogu
Posledné komentáre
Vyhľadávanie v článkoch

Liečba na ochorenie žlčníka a pečene

Publikované 08-07-2021 Napísal 14130
Obľúbené0

Aké byliny pomáhajú na ochorenie žlčníka a pečene?

.

Pŕhľava

Pri chorobách pečene sa odporúča viactýždňová kúra s pŕhľavovým čajom. Denne sa vypijú až štyri šálky čaju. Jedna kopcovitá čajová lyžička pŕhľavy na šálku sa zaleje horúcou vodou, nechá sa desať minút stáť, precedí sa a pije sa po dúškoch.

.

Čajová zmes

Zmieša sa 100g lipkavca syridlového, 100g repíka lekárskeho a 100g lipkavca marinkového. Jedna kopcovitá čajová lyžička tejto zmesi byliniek sa zaleje horúcou vodou, nechá sa 10 minút stáť, precedí sa a denne sa po dúškoch pijú tri šálky čaju. Jedna šálka z troch sa vypije ráno nalačno.

.

Puškvorec obyčajný

Pri chorobách pečene by sa mala denne vypiť jedna šálka čaju z koreňa puškvorca. Jedna zarovnaná čajová lyžička koreňa puškvorca sa namáča 12 hodín v šálke studenej vody. Studený výluh sa potom zohreje. Pred každým jedlom a po ňom sa vypije jeden dúšok čaju z puškvorca.
Viac než jedna šálka čaju denne sa nesmie vypiť. Praktické je naliať si dennú dávku do zohriatej termosky.

.

Repík lekársky

Dodatočne k uvedeným čajom by sa mali pri chorobách pečene vypiť denne dve šálky repíkového čaju. Jedna kopcovitá čajová lyžička repíka na šálku sa zaleje horúcou vodou, nechá sa 10 minút stáť, precedí sa a pije po dúškoch.

.

Skorocel kopijovitý

Jedna kopcovitá čajová lyžička skorocelu na šálku sa zaleje horúcou vodou, nechá sa 10 minút stáť a precedí sa. Čaj sa pije po dúškoch, denne dve až tri šálky čaju.

.

Čajová zmes

Zmieša sa 50g veroniky lekárskej, 50g koreňa púpavy lekárskej, 25g lipkavca marinkového a 25g kvetov čakanky obyčajnej. Denne sa vypijú dve šálky tejto čajovej zmesi.
Jedna kopcovitá čajová lyžička byliniek na šálku sa zaleje horúcou vodou, nechá sa 10 minút stáť, precedí sa a pije sa po dúškoch.

.

Poruchy činnosti pečene

.

Kyslička obyčajná

Pri ľahkých poruchách činnosti pečene sa vypijú denne dve šálky vychladnutého čaju z kysličky obyčajnej. Používajú sa len čerstvé listy. Jedna kopcovitá čajová lyžička čerstvých listov na šálku sa zaleje horúcou vodou, nechá sa 10 minút stáť, precedí sa a denne sa po dúškoch pijú dve šálky čaju.

.

Rebríček obyčajný

Jedna kopcovitá čajová lyžička rebríčka na šálku sa zaleje horúcou vodou, nechá sa 10 minút stáť, precedí sa a denne sa po dúškoch pijú dve šálky čaju.

.

Čajová zmes na podporu činnosti pečene

Nasledujúce bylinky sa musia dobre premiešať:

50g pŕhľavy, 30g veroniky lekárskej, 10g dubovej kôry, 20g zemedymu lekárskeho, 30g nechtíka lekárskeho, 20g rebríčka obyčajného, 30g lastovičníka väčšieho, 20g šupky orecha vlašského, 30g vŕbovej kôry a 40g túžobníka brestovaného.

Jedna kopcovitá čajová lyžička bylinkovej zmesi na šálku sa zaleje horúcou vodou, nechá sa 10 minút stáť, precedí sa a počas celého dňa sa po dúškoch vypije šesť až osem šálok čaju.
Podľa možnosti by sa mali používať čerstvé bylinky, lebo majú vyššie liečebné účinky než sušené. Rovnako dôležíté, ako správne spracovať bylinky, je aj prísne dodržiavanie diéty.

.

Ochorenie žlčníka

.

Pŕhľava

Pri žlčníkových chorobách a ťažkostiach odporúčam niekoľkotýždňovú kúru. Jedna kopcovitá čajová lyžička pŕhľavy na šálku sa zaleje horúcou vodou, nechá sa 10 minút stáť, precedí sa a denne sa po dúškoch vypijú štyri šálky čaju.

.

Čakanka obyčajná

Jedna kopcovitá čajová lyžička koreňa čakanky sa namáča 12 hodín v šálke so studenou vodou. Studený výluh sa potom zohreje a precedí. Počas celého dňa sa vypijú dve šálky čaju. Praktické je naliať si dennú dávku do zohriatej termosky.

.

Púpava lekárska

Keď kvitne púpava lekárska, malo by sa denne zjesť 5 až 6 čerstvých púpavových stoniek. Púpava sa nazbiera aj s kvetmi, umyje sa, potom sa kvety odstránia a stonky surové zjedia.

.

Puškvorec obyčajný

Jedna zarovnaná čajová lyžička koreňa puškvorca sa namáča 12 hodín v šálke studenej vody. Studený výluh sa potom zohreje a precedí. Na šesť dúškov sa táto šálka vypije pred a po každom jedle. Praktické je naliať čaj do zohriatej termosky. Denne sa vypije len jedna šálka.

.

Šťava z lastovičníka väčšieho

Čerstvo nazbierané listy, kvety a stonky lastovičníka sa vylisujú v odšťavovači. Denne sa vypije jedna čajová lyžička čerstvej šťavy z lastovičníka zriedená v šálke vody.

.

PÚPAVOVÁ KÚRA NA ŽLČNÍK A PEČEŇ Z ČERSTVÝCH KVETOV

Okrem toho, že sa táto rastlinka často používa pri ochoreniach žlčníka a pečene, má aj prečisťujúce účinky na krv. Pomáha zmierňovať akné, svrbenie kože a rôzne kožné vyrážky.
Tieto účinky majú najmä korene púpavy, ktoré v čerstvom aj vysušenom stave majú tiež potopudné a močopudné účinky.

Koreň sa zbiera na jar alebo na jeseň. Kvety púpavy zbierame v dňoch kvetu, korene v dňoch Panny alebo celú rastlinku za splnu – majú vtedy najsilnejšie liečivé účinky.

.

Ako si doma pripraviť púpavovú kúru na pečeň a žlčník 

Polievkovú lyžicu zmesi nasekanej čersvej vňate, kvetov a koreňov púpavy zalejeme litrom vriacej vody a necháme 15 minút lúhovať. Scedené pijeme 3x denne po jednej šálke. Túto kúru môžeme kombinovať so žihľavovou kúrou obdeň.

Štítok: pečeň, žlčník
Niečo pre vás
Odporúčané články
Napíšte komentár
Odoslať odpoveď
Prosím prihláste sa pred publikovaním komentára.

Menu

Vytvorte si bezplatný účet, aby ste si mohli ukladať obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet, aby ste mohli používať zoznam želaní.

Prihlásiť sa