Kváskový koláč
(vegetariánsky)
Kváskový koláč z domácej pekárne sme si u nás zamilovali až tak, že ho robím skoro každý týždeň, ale len taký „obyčajný“. Jedávame ho na raňajky s džemom, medom, karobelou alebo domácou čokoládovou nátierkou. Dnes som si povedala, že skúsim urobiť zmenu - pridala som karob a orechy, ktoré nie len zlepšili chuť, ale zvýšili aj výživnú hodnotu našich obľúbených raňajok.
200 ml vlažného ryžového (alebo ovseného) mlieka, 150 ml vlažnej vody, 2 PL kvásku, 1 vajce, 3 PL olivového oleja, 250 g špaldovej celozrnnej múky hladkej, 150 g špaldovej celozrnnej múky hrubej, 100 g celozrnnej jačmennej múky, 1 kl lecitínu, 80 g hnedého cukru, 70 g mletých orechov, 3 PL karobu, štipka soli.
Všetky suroviny dáme v uvedenom poradí do nádoby domácej pekárne a zapneme program „cesto“ na 30 minút, potom pekáreň vypneme a necháme cesto kysnúť asi 6 hodín. Kvások je nevyspytateľný, niekedy to trvá dlhšie, niekedy kratšie, treba kontrolovať. ;-) Po nakysnutí zapneme program „pečenie“. Upečený koláč vyberieme z nádoby, necháme vychladnúť na rošte.
(tento recept pre Vás pripravila Ivanka - Vegetariánka s láskou k zdravému jedlu)