Kliknite pre viac produktov
Neboli nájdené žiadne produkty.
Vyhľadávanie v článkoch
Kategórie blogu
Posledné články
Posledné komentáre

Kváskovanie - ako na to?

Publikované 2017-04-15 Napísal 59966
Obľúbené1

Kváskový chlieb je zdravší a ľahšie stráviteľný ako klasický chlieb z obchodu. Kvások na chlieb si viete pripraviť aj doma. Ako na to vám poradíme v článku o kváskovaní

Kvások poznali už naše staré a prastaré mamy. Chlieb či pečivo piekli z doma pripraveného kvásku, ktorému dali všetku lásku a starostlivosť. Pozitívne účinky na zdravie pritom veľmi neskúmali, bolo pre nich prirodzené a veľmi jednoduché piecť domáci chlieb z kvásku. Neskôr vzniklo droždie a tak sa tradičné kváskovanie dostalo do úzadia. Pre gazdinky bolo časovo úspornejšie nechať droždie napučať v mlieku a za krátky čas pripraviť kysnuté cesto. A čo je ešte jednoduchšie, hodiť v obchode do košíka prvý chlieb či pečivo, ktoré sa nám dostane pod ruku. Nemysliac na to ako vznikalo a aké suroviny boli pri jeho výrobe použité. Ľuďom však čoraz viac začína záležať na zdraví a na tom, aby konzumovali kvalitné produkty a tak si kváskovanie opäť nachádza svojich priaznivcov.

Kvások vs. droždie

Hlavným rozdielom medzi týmito dvoma surovinami je ich zloženie a účinky na zdravie. Kvások je zložený len z múky a vody, výroba kvásku je teda veľmi jednoduchá.

Aký je recept na kvások a ako založiť kvások?

Po zmiešaní múky s vodou sa počas niekoľkých dní a uskladnení kvásku pri určitej teplote prebudia v múke prirodzené baktérie. Tie sa vďaka sacharidom ďalej rozmnožujú, pričom vytvárajú oxid uhličitý a kyseliny. Jednou z nich je kyselina mliečna, ktorá pôsobí ako prirodzený konzervant. Proces kvasenia zároveň rozkladá lepok na jednoduchšie látky, ktoré dokáže náš organizmus ľahšie stráviť. Okrem toho dokáže ľudský organizmus z kváskového pečiva získať potrebné vitamíny či minerály. Vypestovaný materský kvások obsahuje približne 50 druhov baktérií, ktorých je spolu niekoľko miliónov. Ďalšou výhodou kváskovania je možnosť pečenia chleba z prirodzene bezlepkových múk (ryžová, pohánková, tapioková, amarantová,...), obľubujú ho preto aj celiatici.

Droždie je tvorené len z jedného druhu baktérií, ktoré cesto prevzdušňujú. Zdravotné benefity by sme však pri pôsobení droždia nenašli. Keďže kvasnice nakysnú niekoľkonásobne rýchlejšie ako poctivý kvások, nestihne počas tohto procesu vzniknúť nič s pozitívnym zdravotným účinkom. Do kysnutého chleba (ktorý nakupujeme v obchodoch) je preto potrebné pridávať ďalšie látky, aby vydržal čo najdlhšie. A práve tieto látky spôsobujú mnohým konzumentom tráviace problémy.

kvaskovy chlieb

Začíname s kváskovaním

Po založení a vytvorení materského kvásku môže začať prvé pečenie. Najvhodnejšie je materský kvások zakladať z ražnej múky (pri bezlepkovej verzií napríklad z kukuričnej či ryžovej múky). Tvorba kvalitného materského kvásku môže trvať až 14 dní. Každá gazdinka či rodina obľubuje iné pečivo, preferuje iné druhy múk či obsah ďalších surovín v chlebe (napr. semienka), preto by si mala gazdinka nájsť pre ňu vhodný recept na chlieb na internete či v knihách venovaných kváskovaniu. Inšpirácií je naozaj veľa. Z materského kvásku sa odoberá určité množstvo, ktoré sa používa na rozkvas (zmiešanie kvásku s určitým pomerom múky a vody). Rozkvas sa necháva niekoľko hodín kysnúť (10-12 hodín). Až potom prichádza hlavná časť – príprava cesta na kváskový chlieb. Aj hotové cesto musí ešte pár hodín kvasiť pri izbovej teplote (2-4 hodiny) – počas tohto kvasenia sa cesto niekoľkokrát prekladá.

Celý proces sa môže zdať časovo náročný, no výsledný efekt a chuť domáceho kváskového pečiva stojí za to. Pre ženy, ktoré kváskovanie naozaj nadchne sú dokonca usporadúvané kurzy. Absolvovať kurz pečenia chleba je veľkým zážitkom, ženy (aj muži) majú možnosť spoznať všetky tajné zákutia kváskovania, vychytajú všetky mušky a zoznámia sa s kváskovaním oveľa detailnejšie.

Ako založiť materský kvások

Na založenie kvásku potrebujeme sklenený pohár s uzáverom, múku a vodu. Múku môžeme použiť podľa vlastnej preferencie – kto uprednostňuje klasickú, môže použiť pšeničnú múku. Zdravšími alternatívami je napríklad špaldová či ražná múka. Prvý deň zmiešame 2 polievkové lyžice vody a 1 polievkovú lyžicu múky (ráno) a večer do pohára pridáme ďalšie 2 polievkové lyžice vody a 1 PL múky. Pohár necháme voľne položený na kuchynskej linke – neschovávame ho do chladničky ani ho zbytočne neprehrievame napríklad uložením v blízkosti zdroja tepla. Takto postupujeme 3 dni – vždy kvások prikŕmime ráno a večer rovnakým množstvom vody a múky. Štvrtý deň si z kvásku odoberieme približne 50 g a opäť ho „prikŕmime“ – dvakrát za deň pridáme 2 PL múky a 2 PL vody. Od piateho dňa až po dokonalé vykysnutie kvásku (cca. 10-ty deň) pridávame raz za deň 2 PL múky a 2 PL vody. Z hotového materského kvásku si odoberieme 2-3 PL do zaváraninového pohára, ktorý si odložíme do chladničky. Z tohto kvásku sa postupne pečie chlieb, pečivo či koláče – vždy pri pečení z kvásku odoberieme 1-2 PL a opäť kvások prikŕmime.

Ako upiecť prvý chlieb

Príprava prvého chleba si vyžaduje dostatok trpezlivosti, kým bude vyzerať ako naozajstný chlebík, bude možno potrebné uskutočniť viac pokusov. 1 PL lyžicu materského kvásku zmiešame so 150 g vody a 150 g múky (väčšinou sa do rozkvasu pridáva taký druh múky, z akej máme materský kvások. Napríklad pri kvásku zo špaldovej múky použijeme na rozkvas špaldovú múku, ale do cesta už môžeme pridať aj iný druh.) Hmotu necháme spolu vykvasiť približne 12 hodín pri izbovej teplote. Do hotového rozkvasu pridáme múku (cca. 300 gramov), ďalej soľ (12 gramov), rascu (5 gramov) a vodu (cca. 230 ml). Vodu a múku dopĺňame aj podľa toho, akú má cesto konzistenciu – nesmie byť príliš hutné. Hotové cesto necháme opäť kvasiť pri izbovej teplote, prekryjeme ho čistou utierkou alebo potravinárskou fóliou. Cesto takto odpočíva približne 1 – 1,5 hodiny. Ak vidíme, že cesto ešte nie je dostatočne vykvasené, necháme ho odpočívať aj 2 hodiny. Po tejto dobe vytvarujeme bochníček a uložíme ho do pomúčenej ošatky (alebo prúteného košíka či sitka vystlaného utierkou) a necháme odstáť, kým cesto nezdvojnásobí svoj objem. Tento proces môže trvať približne 3 hodiny. Rúru si rozohrejeme na 250 stupňov, po vykvasení preklopíme cesto na horúci plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri rovnakej teplote približne 30 minút. Do rúry si môžeme umiestniť aj starší plech a vyliať na neho šálku vody – vďaka zapareniu získa chlebík krásnu farbu a chrumkavú kôrku. Po prvých 10-tich minútach plech na zaparenie odoberieme.

Napísali sme pre vás aj recenziu knihy Kváskovanie, ktorá je krásnym zhrnutím všetkého, čo potrebuje o kváskovaní vedieť. Prečítať si ju môžete tu.

--

Pre BZ napísala Miška.

 

Štítok: pečenie
Niečo pre vás
Odporúčané články

10 dôvodov prečo si upiecť domáci chlieb z kvásku

2073 2017-06-28
Obľúbené
S domácim kváskovým chlebom sa vyhnete nadúvaniu, priberaniu, tráviacim ťažkostiam. Prečítajte si všetky dôvody prečo...
Čítať ďalej

Kváskový chlieb - recenzia knihy

4492 2017-04-02
Obľúbené
Ak ste sa niekedy pokúšali upiecť kváskový chlieb, viete, že je to nádherná alchýmia. Kniha Kváskový chlieb je...
Čítať ďalej

Chlieb z medvedieho cesnaku

2080 2016-09-22
Obľúbené
Chrumkavý chlebík so zapečenými semienkami a bylinkami? To musíte ochutnať !
Čítať ďalej

Kváskový chlieb s paradajkami

1238 2016-09-22
Obľúbené
Vegánsky chlieb s chuťou Stredomoria :)
Čítať ďalej
7 Komentáre
  • De****

    De**** 2020-04-15 Odpovedať

    Skvelé, teraz ked už vieme ako na to, určite skúsime aj my doma. Predtým, než začala táto pandémia, tak sme boli aj na skvelú pizzu v Bratislave v LeTorri a už dlho rozmýšľam, že skúsim hneď po chlebíku urobiť aj ju.
  • Zu****

    Zu**** 2019-08-01 Odpovedať

    Dobrý večer, chcem sa spýtať či je možné aby mi kvasok kvasil už v prvý deň...do večera bolo 24 hodín od založenia a štarter už m v sebe bublinky. Ďakujem za odpoveď.
  • Zu****

    Zu**** 2019-08-01 Odpovedať

    Dobrý večer, chcem sa spýtať či je možné aby mi kvasok kvasil už v prvý deň...do večera bolo 24 hodín od založenia a štarter už m v sebe bublinky. Ďakujem za odpoveď.
  • Kl*****

    Kl***** 2019-07-28 Odpovedať

    Dobrý deň, rada by som sa opýtala, či je závažná chyba, ak som omylom kvások v 5. a 6. deň nakŕmila 2x (ráno a večer) a od 7. dňa pokračovala 1x denne.
    Ďakujem
  • So**

    So** 2019-04-25 Odpovedať

    Ivana, odpoved moze byt vselijaka podla toho, co sa stalo, treba opisat cely proces tvorby a pripravy a podla toho by sa dali odhalit chybne kroky. O ktore cesto sa jedna? Kvasok, rozkvas alebo chlebovu zmes uz? Aka bola teplota pri kvaseni? Kolko bolo kvasku na chlebovu zmes? Akej kvality bol kvasok a muka, aka bola teplota misy, vody pouzitej v ceste? Skuste si najst video navod na pripravu chleba na youtube a postupujte krok za krokom tak ako je v nom ukazane, vsimajte si ako im rastie kvasok, rozkvas a chlebove cesto, neriadte sa casom spomenutym v postupe, ale tym, ako vyzera finalne vysledok kroku. Teploty su totiz to, co ma velky vplyv na kvasny proces a Vas chlieb mohol nedokysnut alebo prekysnut a splasnut... Zelam vela uspechov v buducnosti!
  • Iv***

    Iv*** 2019-03-11 Odpovedať

    Dobry večer, chcem požiadať o radu, že aký môže byť dôvod keď mi nevyskyslo cesto.. Ake chyby som mohla spraviť?? Prosiiim o odpoved
  • Ti***

    Ti*** 2019-01-21 Odpovedať

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať na záver zarábania materského kvapku. V recepte sa píše že sa z hotového materského kvásku odoberu 2-3 PL do zaváraninového pohára (ktorý sa odkladá do chladničky). Z tohto odloženého kvásku sa potom pečie. Chcela by som vedieť čo robiť so zvyškom materského kvásku? Môže ostať vonku pri izbovej teplote, kde bude naďalej kvasit? Alebo je lepšie všetok kvasok uložiť do chladničky? Ďakujem
Napíšte komentár
Odoslať odpoveď

Menu

Kontakt

Mobilný kontakt +421 (0) 948 849 894

Email: info@babickinazahrada.sk

Settings

Vytvorte si bezplatný účet, aby ste si mohli ukladať obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet, aby ste mohli používať zoznam želaní.

Prihlásiť sa