
Kvasená zelenina PICKLES - účinná podpora imunity a zdravia
Kvasená zelenina je plná vitamínov C a B, mnohých minerálov a enzýmov v ľahko prijateľnej podobe a tiež dôležitých živých baktérií kvasenia, čo sú prirodzené probiotiká
Tieto probiotiká (baktérie) potrebujeme v našom čreve, aby nám pomáhali tráviť potravu. Rovnako pomáhajú aj s vylučovaním škodlivých patogénov. Probiotiká sú tiež veľmi dôležité pre našu imunitu a celkové zdravie organizmu. Zdravá črevná mikroflóra je úplne zásadná pre obranyschopnosť organizmu.
Podľa tradičnej čínskej medicíny (TČM) sa naša obranná čchi tvorí v pľúcach z energie, ktorú sme prijali zo stravy a dýchania. Pľúca a hrubé črevo sú spolu energeticky previazané. Tvoria pár jinového a jangového orgánu vo fáze KOV. Tak sa dá zjednodušene povedať, že pľúca a hrubé črevo sú energeticky zodpovedné za silu našej obranyschopnosti - imunity.
Aj preto jedzte kvasenú zeleninu Pickles, ktorá tieto orgány energeticky posilňuje
Všetci poznáme kvasenú kapustu. Môžete pokojne použiť aj tú. Tí z vás, ktorí ju doma nemáte alebo chcete vyskúšať niečo nové, môžete si urobiť PICKLES, teda rýchlo kvasenú zeleninu. Je to veľmi jednoduché a všetko, čo na to potrebujete, máte určite doma.
Posúva to očistný a imunizačný proces o úroveň vyššie. Pickles sú veľmi prospešné. Takže naberte odhodlanie a vyskúšajte si ich pripraviť. Sami uvidíte, či vám to bude kvasená zelenina chutiť a či vás to s ňou bude baviť.
.
JEDNODUCHÝ RECEPT NA DOMÁCU kvasenú ZELENINU PICKLES
.
Čo na kvasenú zeleninu potrebujete?
Zeleninu v podstate akúkoľvek, pre posilnenie pľúc je najlepšia biela reďkovka daikon, biele reďkovky, cibuľa, pór, ale skvele sa hodí aj kapusta, čínska kapusta, pekingská kapusta, kaleráb, cvikla (červená repa), mrkva, zeler, paprika, karfiol, brokolica a skoro všetko.
Ďalej budete potrebovať strúhadlo, škrabku, nôž, veľkú misu. Ak máte, tak tĺčik do mažiara alebo drevenú varešku, zaváracie poháre alebo malý súdok na kapustu či kameninový hrniec. K tomu nesmie v žiadnom prípade chýbať himalájska soľ, koreniny (rasca, koriander, čierne korenie, alebo čokoľvek čo vám chutí a chcete tým pozdvihnúť chuť zeleniny), bylinky - podľa chuti a zvyku. Bez umeoctu to radšej ani neskúšajte pretože umeocot zelenine dodá niele chute - slanosť, kyslos a ovocnú arómu, ale tiež podporí proces kvasenia a tvorenia probiotík. Ďalej potrebujete prevarenú a vychladenú vodu, ideálne kelový alebo vínny či kapustový list.
.
Postup prípravy kvasenej kapusty
Je to naozaj veľmi jednoduché a pomerne rýchle. Prevarte si vodu a dajte do nej soľ (na 1L cca 1 plnú PL himalájskej soli) a koreniny (bobkový list, nové korenie, rasca, ....). Nechajte vychladnúť na telesnú teplotu 36-40 ° C. Zeleninu očistite, olúpte, nastrúhajte alebo nakrájajte a natlačte do zaváracieho pohára - dávajte ju postupne a vždy dobre utlačte. Použite na tento úkon tĺčik z kamenného mažiara, varešku alebo ruku ak vám vôjde do pohára.
Naplňte cca 3 cm pod okraj pohára, prikryte kelovým listom, pritlačte, zalejte vychladnutou slanou vodou tak 2 cm od okraja a zavíčkujte. Víčko nedoťahujte úplne. Obaľte alobalom, aby sa k zelenine nedostalo svetlo a nechajte stáť v teple 4-5 dní (môžete až 7dní).
Odporúčam postaviť to na plech alebo do nejakej misky, pretože zelenina ožije a šťava bude pretekať. Každý deň zeleninu okom skontrolujte, ako sa má. Malo by prebiehať bujné mliečne kvasenie. Uvidíte na povrchu bublinky, možno až penu a celé to trochu naberie na objeme.
Po 3 dňoch môžete začať konzumovať, ale lepšie je počkať aspoň 5 dní. Poháre dajte do chladničky, kde ešte bude dobiehať kvasenie.
.
Inšpirácia pre vás
Do prevarenej vody dajte lyžicu himalájskej soli, bobkové listy, nové a čierne korenie, rascu a koriander. Zelenina: červená kapusta, kaleráb, karfiol, mrkva, petržlen, paprika, cibuľa ...).
Prikrytý vinným (kapustovým, kelovým) listom, zalejte vlažnou vodou, následne pridajte 2 lyžice ume octu a nechajte bežať proces mliečneho kvasenia.
Za 5 dní bude zdravá pochúťka hotová. Črievka budú zdravšie a imunita posilnená
.
Odporúčanie na záver
Každý deň od septembra (septembra) do marca (marca) zjedzte aspoň 2 lyžice kvasené zeleniny. Posilníte tým pľúca, hrubé črevo aj imunitný systém. Doplníte si vitamíny a minerály. Posilníte svoje zdravie a dobrú náladu. Prípravu pickles opakujte tak, aby ste stále mali zásobu.