Kvasená kapusta? Máme recept na tú najlepšiu!

Pulibkované: 21.11.2017 12:26:37
Kategórie: Domáca výroba polotovarov , Zaváranie a konzervovanie , Zdravé recepty

Kvasená kapusta? Máme recept na tú najlepšiu!

Ahojte!
Jeseň je čas, kedy je vhodné začať premýšľať nad tým, ako budeme získavať vitamíny v zime, kedy nebude k dispozícii toľko kvalitného ovocia, ako v lete. 
Ak máte možnosť, uskladnite si jabĺčka, mrkvu a inú zeleninu - tipy na to ako správne skladovať zeleninu a ovocie nájdete aj v tomto článku

Jedným z najtradičnejších zdrojov vitamínov v zime je aj kyslá kapusta. Pripraviť si ju môžete aj v obmedzených podmienkach bytu. Ako? Našli sme pre vás tie najlepšie tipy na kvasenie kapusty.

PREČO POVEDAŤ ÁNO KYSLEJ KAPUSTE?

  • zdroj vitamínov C, A, K a E
  • zdroj stopových prvkov - draslík, vápnik, fosfor, železo, zinok a horčík
  • antibiotické a protirakovinové účinky
  • obsahuje kyselinu mliečnu, ktorá obnovuje poškodenú črevnú sliznicu
  • pomáha pri spomalenom trávení a chronickej zápche

Pre dobré zdravie si denne doprajte 200-300g čerstvej kapusty, prípadne kapustovej šťavy. Výborné šťavy sme zaradili aj do ponuky Babičkinej záhrady - nájdete medzi nimi aj kapustovú


Ako si doma vyrobiť kyslú kapustu?

Na začiatok budete potrebovať kvalitný keramický súdok na kvasenie, ktorý nájdete aj u nás. Má akurátny rozmer, aby vám v byte, či dome nezaberal veľa miesta, ale aby ste z neho dostali dostatok kapusty. 

Premyslite si vopred, kde kapustu necháte kvasiť - najvhodnejšie sú chladnejšie priestory, nie vykúrené izby. Môže to byť garáž, balkón alebo iná miestnosť, ktorú nevykurujete.

Postup:

Kapustu si nastrúhate na rezáku na jemné kúsky. Do kapusty je výborné pridávať aj cibuľu /zhruba na každú 1-2 kapusty jednu cibuľu/ - kapusta má potom lepšiu chuť a ešte viac prospešných látok. Kapustu poriadne nasolíme - na 10 kg narezanej kapusty rátame cca. 150 až 200 gramov soli a necháme odstáť aspoň hodinu. Platí zásada, že čím viac soli, tým je kapusta chrumkavejšia. 

Na dno súdka uložíme pár listov kapusty, prípadne aj viniča. 



Potom začneme kapustu vrstviť - jednotlivé vrstvy kapusty okoreníme novým korením, rascou a bobkovým listom. Ak máte radi, pridajte aj jablko alebo mrkvu. 
Ak pridáte aj cviklu, bude kapusta po vykvasení krásne ružová.

Náš tip: Ku koreninám pridajte aj horčičné zrnká, chuť kapusty to ozvláštni a pekne doplní. 


kvasena-kapusta-recept

Dôležité je už pri nakladaní kapustu poriadne zatláčať, aby sa z nej uvoľnila šťava a s ňou aj kyselina mliečna, ktorá zabezpečí správne kvasenie a tiež kvalitný výsledný produkt. Vrch kapusty jemne zalejeme vodou. Vodu počas kvasenia priebežne dolievame vodu. 

Na konci kapustu čo najviac zaťažíme - buď veľkým kameňom, drevami alebo ťažítkom. Dbajte na to, aby bola zaťažená celá plocha a do kapusty sa nedostal vzduch

Kapustu nechávame kvasiť 3-4 týždne.


Pridať komentár