Kliknite pre viac produktov
No products were found.
Pokračovaním v prehliadaní tejto webovej stránky súhlasíte s používaním súborov cookie a vašich osobných údajov v súlade s nariadením EÚ GDPR. Viac detailov
Kategórie blogu
Posledné komentáre
Vyhľadávanie v článkoch

Kokosový olej patrí nielen do kuchyne

Publikované 13-01-2017 2853
Obľúbené0

Kokosový olej nielen do kuchyne, ale aj na telo

Kokosový olej je zázrak prírody, ktorý každý z nás pozná. Je ho plný internet a nie je to veru náhoda. Prečo si zasluhuje toľkú pozornosť? Dôvodov je naozaj veľmi veľa.

Väčšina z nás používa kokosový olej najmä v kuchyni. Jeho použitie je naozaj všestranné. Prinášame vám tipy, kde všade s ním môžete rátať:

1.    Pri tepelnom spracovaní – či už pri varení, pečení alebo vysmážaní sa odporúča uprednostniť kokosový olej pred inými. Dôvodom je, že sa neprepaľuje a neuvoľňuje karcinogénne látky do cca 200 stupňov. Okrem toho je veľmi ľahko stráviteľný.

2.    Pri káve – áno, dobre čítate. Pridajte si do kávy tento olej a nebudete potrebovať ani mlieko a ani cukor. Kokosový olej v káve zabezpečí, že získate veľmi rýchlo stráviteľnú energiu pre váš mozog. Ten nepotrebuje zbytočne veľa cukru, ale kvalitné tuky. Náš mozog funguje na ketónoch a práve vtedy stráca potrebu dopĺňať energiu prostredníctvom cukrov. A o toto sa postará kokosový olej.

3.    Pri raňajkách – veľmi vhodné použitie je aj na začiatku dňa. Napríklad, ak preferujete teplé raňajky, ako rôzne ovsené, pohánkové alebo iné kaše, je skvelé pridať trošku oleja aj do tejto kaše. Dodá jej nielen chuť, ale ju aj zjemní.

4.    Len tak na lyžičku – ak si dáte denne 1 lyžičku kokosového oleja, urobíte svojmu mozgu a aj telu veľkú službu. Ako bolo už spomínané, kokosový olej je výživa pre náš mozog a pomáha mu skončiť so závislosťou na glukóze. Okrem toho, vďaka nemu nepocítite hlad po 2 - 3 hodinách, budete na tom mentálne aj výkonnostne omnoho lepšie, ako po sacharidových jedlách.


To však nie je všetko, kokosový olej síce poznáme hlavne kvôli jeho využitiu v kuchyni, ale stále viac sa dostáva do popredia aj vďaka jeho rôznorodému použitiu v kozmetike. Kde všade nám môže byť nápomocný? Poďme sa spoločne na to pozrieť.

1.    Vlasy – kokosový olej je výborný pomocník v boji proti lupinám, na rozštiepené končeky vlasov, ale i v prípadoch, keď našim vlasom chýba lesk, prípadne sa nám zle rozčesávajú. Na toto všetko môžeme kľudne olej použiť. Netreba kupovať drahé masky na vlasy, stačí si aplikovať na ne kokosový olej a jeho účinok nenechá dlho na seba čakať.

2.    Pokožka – ak trpíte suchou pokožkou alebo máte ekzém, aj v tomto prípade možno olej použiť ako telové mlieko. Mne osobne sa osvedčil aj pri diagnóze keratosis pilaris, ktorá je vraj neliečiteľná. Avšak po pravidelnom aplikovaní kokosového oleja sa moja pokožka uzdravuje. A pritom ho stačí naniesť na pokožku, nechať pôsobiť a vstrebať, prípadne do hodiny len zotrieť uterákom.

3.    Zuby – tento zázračný olej sa používa aj pri bielení zubov. Netreba investovať do drahých bieliacich zubných pást, ktoré poškodzujú zubnú sklovinu. Vyskúšajte radšej cmúľať olej podobne ako ústnu vodu a výsledky sa dostavia čoskoro.

4.    Kvasinky – v boji proti nim je kokosový olej veľký bojovník. Vďaka nemu telo funguje na ketónoch a nie na glukóze, z ktorej práve kvasinky žijú. Pôsobí taktiež antibakteriálne, pretože má vysoký podiel kyseliny laurovej a tým podporuje imunitu.



Pri používaní kokosového oleja buďte kľudne kreatívni. Robte si rôzne masky, zábaly, prípadne peelingy. Jednoducho sa rozmaznávajte a verte, že kokosový olej vám v tom skutočne pomôže.

Pre inšpiráciu prikladáme veľmi jednoduchý a rýchly recept na kokosový peeling, ktorý môžete použiť na tvár i celé telo. Stačí, ak zmiešate 1-2 lyžice oleja s cukrom alebo morskou soľou, premiešate a nanesiete na tvár, prípadne iné časti tela. Používate ako klasický peeling, necháte pôsobiť a potom zmyjete. Výbornou alternatívou je kombinácia kokosový olej so škoricou a medom.

Ako vidíte, kokosový olej sa môže stať súčasťou nášho každodenného života, stačí si len vybrať, kde všade ho použijeme. Najlepšie je vyskúšať jeho blahodarné účinky na sebe a využívať tento zázrak prírody v prospech seba. Ak ste sa rozhodli, že to s ním skúsite a stále ho doma nemáte, stačí prejsť do nášho e-shopu a objednať si ho.

---

Pre Babičkinu záhradu napísala Zuzana D.
 

Napíšte komentár
Odoslať odpoveď
Prosím prihláste sa pred publikovaním komentára.

Menu

Vytvorte si bezplatný účet, aby ste si mohli ukladať obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet, aby ste mohli používať zoznam želaní.

Prihlásiť sa