Kliknite pre viac produktov
No products were found.
Pokračovaním v prehliadaní tejto webovej stránky súhlasíte s používaním súborov cookie a vašich osobných údajov v súlade s nariadením EÚ GDPR. Viac detailov
Kategórie blogu
Posledné komentáre
Vyhľadávanie v článkoch

Keď droždie spôsobuje problémy

Publikované 21-06-2017 7631
Obľúbené0

Droždie sa používa najmä pri pečení, aby cesto zväčšilo svoj objem a bolo nádherne nadýchané. Alkoholové kvasenie vyvolané droždím sa však využíva aj pri výrobe viacerých ďalších potravín. Hoci si to možno neuvedomujeme, často konzumujeme potraviny, ktoré vznikli vďaka kvasinkovým kultúram. Konzumácia potravín s obsahom droždia (kvasníc) ale mnohým ľudom môže spôsobovať tráviace ťažkosti ako nadúvanie, kŕče, nadmerná plynatosť, zadržiavanie vody, nevoľnosť, hnačka, problémy s nadváhou. Nehovoriac o diagnostikovanej intolerancií na droždie, ktorá sa okrem tráviacich problémoch môže prejavovať aj v podobe respiračných, dermatologických, svalovo-kostrových problémoch, či dokonca môže mať vplyv aj na centrálny nervový systém. Ak máme s touto zložkou potravín problém, treba sa jej dôsledne vyhýbať. Nájsť alternatívu kvasníc nie je až také ťažké, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať.

Kde sa vyskytujú kvasinkové kultúry a čím ich nahradiť?

  • Chlieb a rožky nahradíme ryžovými a kukuričnými chlebíčkami, tortillou, arménskym nekysnutým chlebom – lavaš, chlebom a rožkami pripravenými z kvásku.
  • Pizzu, kysnuté koláče, knedle pripravíme podobne ako chlieb a rožky z kvásku.
  • Strúhanku si vyrobíme zo suchého kváskového pečiva.
  • Tyčinky nahradíme kváskovými tyčinkami.
  • Čipsy zvolíme tie, ktoré neobsahujú droždie alebo extrakty z droždia, prípadne si vyberieme zdravšiu alternatívu v podobe zeleninových čipsov.
  • Pivo a víno vymeníme za tequillu, gin, vodku.
  • Ocot a potraviny s obsahom octu (dresing, kečup, horčica, chilli omáčka, majonéza a pod.) nahradíme citrónovou šťavou a dresingami z nej pripravenými.
  • Sójovú omáčku nahradí tahini – jemne opražené sezamové semienka.
  • Zrejúce a plesňové syry nahradí ovčí a kozí syr.
  • Instantným polievkam, bujónom a zmesiam korenín do polievok sa vyhneme ak budeme pripravovať jedlá z čerstvej zeleniny ako sú ligurček, zeler, petržlen, mrkva, saturejka.

 

Okrem uvedených potravín sa pri problémoch s droždím treba vyhýbať aj potravinám s obsahom veľkého množstva cukru (sušené ovocie, ovocné šťavy, sirupy), či potravinám obsahujúcim organizmy príbuzné kvasinkám (huby). Nezabúdajme však, že strava by mala byť pestrá. Aby sme si po vysadení jednej potraviny nevytvorili neznášanlivosť na niečo nové. Po približne trojmesačnom vylúčení problémových potravín z jedálnička, môžeme postupne niektoré potraviny znovu vyskúšať. Ak problémy ustúpili, môžeme ich občasne konzumovať.

--

Pre Babičkinu záhradu napísala Helena.

 

Napíšte komentár
Odoslať odpoveď
Prosím prihláste sa pred publikovaním komentára.

Menu

Vytvorte si bezplatný účet, aby ste si mohli ukladať obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet, aby ste mohli používať zoznam želaní.

Prihlásiť sa