Kaša čchou (congee)
Rýchlo stráviteľná, maximálne využiteľná a výživná Kaša pre okamžitú úľavu, rýchlu obnovu a nástup energie, povzbudenie a posilnenie organizmu pri začínajúcej chorobe
KAŠA ČCHOU (KONGEE)
V každom období, ale najmä v zimnom je naša energia zanorená hlboko do orgánov a obhospodaruje naše energetické rezervy z teplého obdobia, aby sme vedeli fungovať, aj vtedy keď príroda spí.
Náš organizmus najmä v zimnom období potrebuje vyživiť hrejivou energiou, ktorá bude prirodzene klesať až do týchto rezerv, aby ich doplnila a oživovala. Orgán, ktorý za to najviac zodpovedá sú obličky, pre ktoré je zimné obdobie veľmi náročné.
Sú dve jedlá, ktoré dokážu maximálne zastúpiť túto funkciu a využívajú sa jednak v zimnom období a potom vždy, keď dôjde k silnému vyčerpaniu napr. chorobou, pôrodom a pod.
Jedno jedlo je dlho varený VÝVAR (postup a recept čoskoro)
Druhé jedlo je KAŠA ČCHOU alebo tiež známa ako congee kaša.
.
Čo a čím je kaša čchou podľa Tradičnej Čínskej Medicíny (TČM)?
Kašu čchou získate dlhým varením celého obilného zrna. Najčastejšie sa varí z celozrnnej ryže, ktorá je zároveň najvhodnejšia aj v zime. Kaša čchou sa však môže pripraviť aj z iných obilnín, pokiaľ potrebujete vyživiť konkrétny orgán.
.
Čím je kaša čchou taká výnimočná?
Každé semienko je zásobáreň živín a energie. Obsahuje v sebe potenciál pre rast celej rastliny a túto obrovskú životnú silu nám vie odovzdať. Obilné semienko vyživuje našu ríšu stredu, teda najme tráviacu sústavu a všetky dôležité orgány. To znamená, že dodá potrebnú energiu našim orgánom, aby boli vitálne, plnili svoje funkcie, a teda aby boli zdravé.
Dlhým varením celozrnnej ryže alebo obilného zrna sa dosiahnu dva dôležité efekty.
Jednak sa dlhým varením pomaličky rozkladajú zložité, ťažko stráviteľné škroby na jednoduchšie molekuly a vďaka tomu sa takáto kaša stane ľahko a rýchlo stráviteľná. Inými slovami organizmus potrebuje vynaložiť minimum energie na to, aby z pripraveného jedla energiu získal v maximálnej možnej miere.
Druhý veľký benefit je, že dlhým varením sa v kaši naakumuluje veľa zohrievajúcej posilňujúcej energie, ktorú najmä v zime potrebujeme na zohriatie a vitalizáciu orgánov.
Kašu čchou si varte niekoľko krát v období od novembra do konca januára, kľudne aj každý týždeň. Postará sa Vám o lepšie zdravie, imunitu aj duševnú pohodu. Všetko, čo v zime potrebujeme posilňovať, aby ste mali dostatok.
.
Ako si kašu čchou pripraviť?
Ako prvé si odmerajte potrebné množstvo ryže (celozrnnej), podľa toho, koľko jej budete variť. Ryžu (ako aj iné obilniny) najskôr 3x dôkladne prepláchnite = nasypte ju do hrnca so silným (hrubým a nepripaľúcim) dnom, v ktorom ju budete variť a prepláchnite vodou.
Sceďte cez sito a nasypte späť do hrnca. Ešte 2x zopakujte kým pôjde čistá voda z ryže. Hrniec vyberte dostatočne veľký, ryža rada vzkypí, tak aby Vám "nevybehla" na šporák.
.
Na jeden diel obilniny použite 6-8 dielov vody (treba si vyskúšať, aká konečná konzistencia vám vyhovuje a koľko sa Vám vyparí vody pri varení – podľa dĺžky varenia). Osoľte troškou soli alebo gomasiom a varte 4 – 6 – 8 hodín.
Čím dlhšie budete ryžu variť, tým viac dielov vody bude treba. Zvyčajne na 4 hod. použite 4 diely vody, na 6 hod. 6 dielov vody atď., ale toto si treba vyskúšať v konkrétnom hrnci na konkrétnom šporáku.
Toto je základný recept, ktorý sa dopĺňa potravinami podľa toho, aký zdravotný efekt potrebujeme dosiahnuť, ktoré orgány potrebujeme vyživiť a posilniť.
V zimnom období od novembra po január pridávajte čierny sezam a napr. fazuľku adzuki, ktoré tiež dôkladne prepláchnite. Dobré je pridať aj kúsok morskej riasy. Okrem toho si môžete zvlášť uvariť alebo podusiť trochu zeleniny a primiešať do hotovej kaše.
V januári už okrem obličiek a močového mechúra potrebujete opäť podporiť aj slezinu a žalúdok a dávať pozor na vlhkosť.
.
Objednať celozrnnú ryžu na prípravu kaše čchou >>>
.
Tu je nasledovný recept, ktorý posilňuje obličky a slezinu, prehrieva a odvádza z tela vlhkosť:
Do pomalého hrnca si dajte:
- ¾ hrnčeka celozrnnej guľatozrnnej ryže
- ¼ hnčeka slzovky (spolu dôkladne prepláchnuté)
- 2 hrste tekvicových semiačok
- 3 kolieska sušeného lotosového koreňa
- 3 bobkové listy
- 1 PL čierneho sezamu
- mletý koriander
- kúsok riasy kombu
- trochu morskej soli
- 7 hrnčekov vody
V pomalom hrnci sa varila kaša 10 hod.
.
K tomu si na woku poduste zeler, cibuľu, mrkvu a pór na olivovom oleji, na konci pridajte sójovú omáčku Shoyu, trochu umeocta, štipku farebného korenia a môžete ju papať na raňajky aj na večeru.
K večeri môžete doplniť ešte 2 lyžice kvasenej zeleniny. Po kliknutí na nasledujúci odkaz Ako si pripraviť kvasenú zeleninu sa dozviete aj prečo je kvasená zelenina pickles tak dôležitá pre naše pevné zdravie a výbornú imunitu.
Na fotke je čchou z celozrnnej a čiernej ryže (silná podpora obličiek), s fazuľkami adzuki, preto je taká "hnedá".
.
Ste vyčerpaný, máte málo energie, lezie na vás choroba, cítite sa zle? - uvarte si kašu čchou
.
Určite nám do komentára po spapaní (lepšie viacdňovom) kaše čchou (ideálne pori chorobe alebo vyčerpaní či dlhodobejšej vyššej pracovnej a fyzickej vyťaženosti) napíšte vaše pocity. Nedočkavo na ne čakáme :)