Kliknite pre viac produktov
No products were found.
Pokračovaním v prehliadaní tejto webovej stránky súhlasíte s používaním súborov cookie a vašich osobných údajov v súlade s nariadením EÚ GDPR. Viac detailov
Kategórie blogu
Posledné komentáre
Vyhľadávanie v článkoch

Karobové muffiny - recept

Publikované 24-03-2017 3844
Obľúbené0

Dnes vám predstavím recept na „Karobové muffiny“. V muffinách som použila zdravšiu obmenu kakaa - karobový prášok. Ešte ste o ňom nepočuli? Nižšie vám prezradím viac ;*)

Karobový prášok

sa vyrába zo sušených a pomletých plodov i strukov stromu „Rohovníka obyčajného“ (Svätojánsky chlieb). Pestuje sa v oblasti Stredomoria, konkrétne: Grécko, Turecko, Španielsko, Taliansko, Portugalsko a Maroko. Karob výrazne napomáha zlepšovať trávenie, vďaka vysokému podielu vlákniny a minerálnych látok. Z nich má najväčšie zastúpenie vápnik, ktorý je prevenciou vzniku osteoporózy. Obsiahnutý pektín a lignín pomáhajú pri znižovaní cholesterolu. Vďaka vitamínu E je skvelým doplnkom pri liečbe anémie. Karob je navyše bohatým zdrojom prírodného cukru, ktorý sa do organizmu uvoľňuje postupne, a tým nás udrží dlhšie aktívnych a energických. Má významné antioxidačné vlastnosti.

Karob verzus Kakao

Sama som zástankyňou konzumácie kvalitného kakaa a horkej čokolády v primeranom množstve. Obsahujú kvantum prospešných látok a antioxidantov. Avšak, konzumácia karobu je výbornou alternatívou pri alergii na tieto dobroty! Neobsahuje stimulanty - teobromín a kofeín, takže je vhodný aj pre deti, starších ľudí a ľudí s  kardiovaskulárnymi ochoreniami. Má minimálny obsah tuku, a preto je vhodný na konzumáciu aj pri diétach na znižovanie hmotnosti.

Vôňa karobu je veľmi špecifická a nepodobá sa lahodnej aróme čokolády. Je to skôr taký jemný nasladlý buket orieškov. Konzistencia karobového prášku je jemnejšia („prašnejšia“) ako u kakaa. Prirodzená chuť karobu je sladšia. Napriek tomu v receptoch nahrádzam kakao karobom v pomere 1:1, pretože množstvo uvedeného sladidla vždy znižujem.

Karob, karobový prášok a jeho iné alternatívy sú vhodné pre Celiatikov a Laktatikov. Vzhľadom na to, že patrí k strukovinám, treba si jeho znášanlivosť overiť pri alergii na sóju, arašidy a histamínovej intolerancii! V tomto prípade je to veľmi individuálne.

Môj recept na rýchle a chutné „Karobové muffiny“

Potrebujeme:

-       150 g Špaldovej hladkej celozrnnej múky

-       100 g Ovsenej múky

-       100 g Ovsených vločiek BIO

-       2-3 čl Chia semienok

-       100 g Prírodného kokosového cukru

-       100 g Panenského kokosového oleja BIO

-       150 g Karobového prášku BIO

-       2 vajcia od šťastnej sliepočky, ktorá behá po babkinom dvore ;*) Prípadne z obchodu BIO.

-       30 kvapiek Vanilkového extraktu od Grešíka

-       250g Bieleho jogurtu, najlepšie Grécky

-       1 čl Kypriaceho prášku z vínneho kameňa

-       1 čl Sódy bikarbóny

-       Štipka soli

-       Oriešky, podľa chuti, na ozdobenie vrchu košíčka (Ja som použila Vlašské.)

Postup:

Do väčšej misky prv nasypeme všetky suché suroviny. Vareškou dôkladne premiešame. Pozor, karob sa „práši“, takže, nie príliš dominantne! Následne pridáme Jogurt, zmäknutý Kokosový olej a 2 vajíčka. Všetko rukami poriadne premiešame. Nakoniec nakvapkáme cca 30 kvapiek Vanilkového extraktu od Grešíka, a opäť rukami miešame. Vznikne nám husté tmavé cesto. Ak sa nám cesto zdá tekuté, dosypeme trošku ovsených vločiek na zahustenie.

 

Pripravíme si papierové muffinové košíčky, formu alebo silikónové formičky. Formičky vymastíme jemnou vrstvou kokosového oleja. Ak používame papierové košíčky, nie je to potrebné. Následne naplníme karobovým cestom do ½, alebo 1/3. Na vrch položíme jeden-dva oriešky a jemne vtlačíme do cesta.

 

Muffiny pečieme prv pri 180 stupňoch Celzia asi 10 minút. Potom znížime na 150 stupňov Celzia na ďalších 10 minút. Celková doba pečenia je cca 20-25 minút.

 

Ak by sme robili muffiny z dvojitej dávky na dve várky, druhá várka sa pečie len cca 10-15 minút. Záleží to od rúry. To už my gazdinky vieme ;*)

 

Muffiny kontrolujem po 10.-tich minútach suchým špáradlom. Ak ho vytiahnem mokré, ešte pečiem. Ak je suché, muffiny sú hotové, jupííí :*) Keďže je karobové cesto príliš tmavé, nevidíte na pohľad, či sú muffiny hotové, alebo nie. Preto stále odporúčam špáradlovú kontrolu! Priebežne aj po 5.-tich minútach.

 

DOBRÚ CHUŤ

 

--

Pre Babičkinu záhradu napísala Denisa Mateášiková

 

 

 

 

 

Napíšte komentár
Odoslať odpoveď
Prosím prihláste sa pred publikovaním komentára.

Menu

Vytvorte si bezplatný účet, aby ste si mohli ukladať obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet, aby ste mohli používať zoznam želaní.

Prihlásiť sa