Kapustová ryža na pestreci (HIT)

Pulibkované: 11.04.2017 12:40:58
Kategórie: Antihistamínová alergia , Bezlepkové recepty , Hlavné jedlá , Vegetariánske recepty , Zdravé recepty

Kapustová ryža na pestreci (HIT)

Vzhľadom na to, že mi nedávno diagnostikovali alergiu na histamín, a sama som na tomto poli úplný nováčik, rozhodla som sa postupne blogovať recepty pre ľudí, ktorí sú v rovnakej situácii ako ja: nováčikov, zmätených a úplne „bez šajny“, čo vôbec jesť.

Keďže histamínová intolerancia (ďalej len HIT) je veľmi individuálna pre každého jedinca, určite musíte samy sledovať, ktoré potraviny a doplnky vám škodia, a na ktoré máte reakciu. Do novej sekcii v „Babičkinej záhrade“ budem pridávať recepty, ktoré súhlasia s mojím telom a mojím trávením. Taktiež vychádzam zo „Švajčiarskeho zoznamu potravín pre histamínovú intoleranciu“, ktorý je voľne dostupný na internete v rôznych jazykoch. Verím, že moje recepty vás inšpirujú a časom zistíte, že predsa len nemusíte hladovať „o jablkách a o vode“ ;*)

Prečo „Kapustová ryža na pestreci?“

Biela kapusta: obsahuje vysoký podiel vlákniny a množstvo vitamínov a minerálov. Konkrétne – vitamín C, vitamíny skupiny B, vitamín E a K. Taktiež draslík, vápnik, horčík, železo, fosfor, selén, meď, mangán, zinok a kyselinu listovú. Odporúčam uprednostniť kapustu z vlastnej záhradky, prípadne takú, ktorá je vypestovaná lokálnymi výrobcami. Ak nemáte dostupné spomínané zdroje, siahnite po „Vyrobené na Slovensku“ :*)

Ryža: je bezlepková a ľahko stráviteľná potravina, aj pre ľudí s tráviacimi ťažkosťami. Je jednou z najvhodnejších potravín pre ľudí s HIT. Obsahuje množstvo sacharidov, ktoré nám dodajú energiu na dlhý čas. Rôzne vitamíny a minerály tiež pridajú tejto obilnine na výživovej hodnote. Najviac ich obsahuje naturálna ryža, hlavne „červená“ – hnedá ryža – basmati – jazmínová ryža, a najmenej klasická biela. Odporúčam konzumovať všetky dostupné druhy ryže na striedačku, aby bola strava pestrejšia.

Pestrec mariánsky: olej z tohto bodliaku má vysoký obsah nenasýtených mastných kyselín. Obsahuje látku silymarín, ktorá je výborná na obnovu pečeňového tkaniva. Preto sa ním lieči chorá pečeň a rôzne infekčné zápaly. Pravidelné užívanie Ostropestreca zbavuje pečeň chémie a toxických látok z potravín. Detoxikuje ju a chráni.

Na recept potrebujeme:

Menšiu hlavičku Bielej kapusty

200 gramov Červenej ryže

3 PL plus 3 PL Oleja z Pestreca Mariánskeho (Bodliakový olej)

2 čl Himalájska ružová soľ

1 PL Oregano byliniek (Pamajorán obyčajný)

2-3 ks Vajíčka BIO (pri HIT konzumovať iba žĺtok)

Postup:

Deň vopred si namočíme naturálnu ryžu. Pred prípravou ju ešte prepláchneme a necháme odkvapkať v sitku.

V hrnci si zohrejeme 3 polievkové lyžice oleja z Pestreca. Odkvapkanú ryžu hodíme na teplý olej, osolíme a jemne opražíme. Zalejeme vodou v pomere zhruba 1:2. Varíme asi 40-45 minút.

Kým sa varí ryža, umyjeme kapustu a pokrájame ju na malé kocky. Vsypeme ich do väčšej misky. Posypeme oreganom a zalejeme opäť Pestrecom. Všetko dôkladne pomiešame.

Keď sa dovarí ryža, ale je stále horúca, vsypeme k nej kapustu. Pomiešame a necháme ešte odstáť pod pokrývkou aspoň 15 – 20 minút. Chute sa krásne zladia.

Kým ryža s kapustou „stoja“, uvarím si 2 – 3 vajíčka na tvrdo (cca 15 minút). Bielky prenechám priateľovi, ktorý má zdravé trávenie, a žĺtky si nechám pre seba s HIT žalúdkom.

Uvedený recept vám krásne premastí a lieči žalúdok aj črevá. Zároveň telo prijme dostatok živín na plnohodnotné denné fungovanie.

Celková doba prípravy: zhruba 1 hodina.

--

Pre Babičkinu záhradu napísala Denisa Mateášiková

Zobraziť všetky komentáre (1)

daša


01.06.2019 09:44:17

Recept ma nadchol, ešte som si ho len prečítala...tento týždeň budem skúšať.

Pridať komentár