
Kapustová ryža na pestreci (HIT)
Vzhľadom na to, že mi nedávno diagnostikovali alergiu na histamín, a sama som na tomto poli úplný nováčik, rozhodla som sa postupne blogovať recepty pre ľudí, ktorí sú v rovnakej situácii ako ja: nováčikov, zmätených a úplne „bez šajny“, čo vôbec jesť.
Keďže histamínová intolerancia (ďalej len HIT) je veľmi individuálna pre každého jedinca, určite musíte samy sledovať, ktoré potraviny a doplnky vám škodia, a na ktoré máte reakciu. Do novej sekcii v „Babičkinej záhrade“ budem pridávať recepty, ktoré súhlasia s mojím telom a mojím trávením. Taktiež vychádzam zo „Švajčiarskeho zoznamu potravín pre histamínovú intoleranciu“, ktorý je voľne dostupný na internete v rôznych jazykoch. Verím, že moje recepty vás inšpirujú a časom zistíte, že predsa len nemusíte hladovať „o jablkách a o vode“ ;*)
Prečo „Kapustová ryža na pestreci?“
Biela kapusta: obsahuje vysoký podiel vlákniny a množstvo vitamínov a minerálov. Konkrétne – vitamín C, vitamíny skupiny B, vitamín E a K. Taktiež draslík, vápnik, horčík, železo, fosfor, selén, meď, mangán, zinok a kyselinu listovú. Odporúčam uprednostniť kapustu z vlastnej záhradky, prípadne takú, ktorá je vypestovaná lokálnymi výrobcami. Ak nemáte dostupné spomínané zdroje, siahnite po „Vyrobené na Slovensku“ :*)
Ryža: je bezlepková a ľahko stráviteľná potravina, aj pre ľudí s tráviacimi ťažkosťami. Je jednou z najvhodnejších potravín pre ľudí s HIT. Obsahuje množstvo sacharidov, ktoré nám dodajú energiu na dlhý čas. Rôzne vitamíny a minerály tiež pridajú tejto obilnine na výživovej hodnote. Najviac ich obsahuje naturálna ryža, hlavne „červená“ – hnedá ryža – basmati – jazmínová ryža, a najmenej klasická biela. Odporúčam konzumovať všetky dostupné druhy ryže na striedačku, aby bola strava pestrejšia.
Pestrec mariánsky: olej z tohto bodliaku má vysoký obsah nenasýtených mastných kyselín. Obsahuje látku silymarín, ktorá je výborná na obnovu pečeňového tkaniva. Preto sa ním lieči chorá pečeň a rôzne infekčné zápaly. Pravidelné užívanie Ostropestreca zbavuje pečeň chémie a toxických látok z potravín. Detoxikuje ju a chráni.
Na recept potrebujeme:
Menšiu hlavičku Bielej kapusty
200 gramov Červenej ryže
3 PL plus 3 PL Oleja z Pestreca Mariánskeho (Bodliakový olej)
2 čl Himalájska ružová soľ
1 PL Oregano byliniek (Pamajorán obyčajný)
2-3 ks Vajíčka BIO (pri HIT konzumovať iba žĺtok)
Postup:
Deň vopred si namočíme naturálnu ryžu. Pred prípravou ju ešte prepláchneme a necháme odkvapkať v sitku.
V hrnci si zohrejeme 3 polievkové lyžice oleja z Pestreca. Odkvapkanú ryžu hodíme na teplý olej, osolíme a jemne opražíme. Zalejeme vodou v pomere zhruba 1:2. Varíme asi 40-45 minút.
Kým sa varí ryža, umyjeme kapustu a pokrájame ju na malé kocky. Vsypeme ich do väčšej misky. Posypeme oreganom a zalejeme opäť Pestrecom. Všetko dôkladne pomiešame.
Keď sa dovarí ryža, ale je stále horúca, vsypeme k nej kapustu. Pomiešame a necháme ešte odstáť pod pokrývkou aspoň 15 – 20 minút. Chute sa krásne zladia.
Kým ryža s kapustou „stoja“, uvarím si 2 – 3 vajíčka na tvrdo (cca 15 minút). Bielky prenechám priateľovi, ktorý má zdravé trávenie, a žĺtky si nechám pre seba s HIT žalúdkom.
Uvedený recept vám krásne premastí a lieči žalúdok aj črevá. Zároveň telo prijme dostatok živín na plnohodnotné denné fungovanie.
Celková doba prípravy: zhruba 1 hodina.
--
Pre Babičkinu záhradu napísala Denisa Mateášiková
da*** 01-06-2019
Recept ma nadchol, ešte som si ho len prečítala...tento týždeň budem skúšať.