Vyhľadávanie na blogu

Jogurtový šalát s cukinou a klíčkami

Pulibkované: 25.08.2017 10:10:10
Kategórie: Šaláty , Vegetariánske recepty

Jogurtový šalát s cukinou a klíčkami

Svieži raňajkový recept na teplé dni. Vedeli ste o tom, že jogurt patrí k ochladzujúcim potravinám? Preto je taký obľúbený v prímorských destináciách. Dokonca, pomáha chrániť pokožku pri dlhodobom vystavovaní sa slnečnému žiareniu. Smelo si pochutnávajte na jogurtových šalátoch a telo sa vám poďakuje aj zdravým trávením. Nižšie nájdete recept na môj obľúbený jogurtový šalát, ktorý často konzumujeme v období dozrievania cukín a tekvíc.

Potrebujeme:

-       400 – 500 ml Kvalitný Grécky jogurt plnotučný

-       Šálku čerstvých klíčkov, podľa chuti: Mungo, Cícer, Šošovica, Hrášok

-       1 menšiu cukinu/cuketu (veľkosti bežnej šalátovej uhorky)

-       2 malé červené cibuľky

-       Cca ½ kávovej lyžičky Kurkumy od Grešíka

-       Cca ½ kávovej lyžičky mletého Čierneho korenia

-       Do ½ kávovej lyžičky čiernej lávovej soli Kala Namak

-       1 lyžicu sušených byliniek, napr. Bazalka, Oregano, Čubrica. (každá bylina pridá šalátiku inú špecifickú chuť)

 

Postup:

Jogurt vylejeme do väčšej misy. Na veľkom strúhadle nastrúhame cukinu na slíže. Pokojne aj so šupkou, pokiaľ je čerstvá a z kvalitného zdroja (záhrada, bio obchod, tržnica). Vmiešame do jogurtu. Pridáme umyté klíčky a cibuľu pokrájanú na malinké kocky. Posolíme a dôkladne premiešame.

Ochutíme Kurkumou a Čiernym korením. Pomiešame. Nakoniec nasypeme bylinky, podľa aktuálnej chuti a opäť dôkladne premiešame.

Šalát chutí najlepšie odstáty. Aspoň dve hodinky v chladničke. Najlepšie, večer urobiť a ráno konzumovať.

Kyslo-pikantná chuť šalátu sa skvele doladí s tmavým celozrnným pečivom a čerstvou zeleninou. V lete preferujem hlavne paradajky, papriky, uhorky a olivy. Proste, lokálne a sezónne ;*)

 

Doba prípravy je cca 15 minút.

 

Porcia je vhodná pre zhruba 6 hladošov.

 

 

Pridať komentár