Hokkaido nátierka
Keďže nebudeme hokkaido šúpať, tak ju najskôr dokladne umyjeme, vyberieme jaderník a nakrájame na menšie časti, poukladáme na plech, pokvapkáme olejom a dáme piecť do rúry na 15 minút pri teplote asi 220 st. (ak by sme ešte pred pečením posolili, prípadne posypali sušeným cesnakom, bola by z toho už po upečení bez ďalšej prípravy výborná mňamka, my však budeme pokračovať ďalej). Po upečení pridáme čerstvý prelisovaný cesnak a trochu oleja (zvoľte nejaký kvalitný za studena lisovaný s výraznou chuťou a vôňou, napr. tekvicový) a roztlačíme vidličkou, ak chcete mať hmotu jemnejšiu, tak aj rozmixujeme. Potom pridáme bylinkovú soľ, korenie, petrž. vňaťku alebo pažítku (alebo skúste jednoducho naklíčiť žeruchu alebo alfalfu). Komu sa žiada, môže dať aj trochu kyslej smotany na zjemnenie a lepšie roztieranie. Cesnaku sa nebojte, dajte ho radšej viac ako menej. lebo tekvica jeho chuť pohltí a zjemní. Natrieme na hrianku alebo doma upečený teplý chlebík :)
foto: http://varecha.pravda.sk/recepty/hokkaido-natierka-fotorecept/30623-recept.html