
Hokkaido - mrkvová omáčka a celozrnné obilné placky so zelerom
Rýchle a zdravé recepty to je také naše. O to viac nás to baví, keď sú jemné a lahodné
Hokkaido - mrkvová omáčka s celozrnnými plackami pre slezinu a žalúdok
Táto omáčka pomôže s harmonizáciou vášmu stredu. Výborná je aj pre deti.
Na hokkaido - mrkvovú omáčku potrebujeme
200gr tekvice Hokaido poriadne umytej a nakrájanej na kocky /nemusíte šúpať/
150 gr mrkvy očistené a nakrájané na kocky
3 cibule očistené a nakrájané
1PL konopného semiačka
Čerstvý zázvor
¼ čl kari
Stredomorská soľ
Kokosový olej
Šťava z pol citróna
1čl miso pasty – svetlej
Na celozrnné obilné bezlepkové placky potrebujeme
1 menší zeler
500gr uvarenej obilniny (podľa toho, čo práve máte uvarené-ryža, pšeno, pohánka)
¼ lyžička rasce
stredomorská alebo himalájska soľ
čierne korenie
1čl majoránky
pohánková múka podľa potreby
kokosový olej na smaženie
Urobte si poriadny cibuľový základ, pridajte k nemu hokkaido aj s šupkou a tiež očistenú mrkvu. Osoľte, pridajte zázvor nastrúhaný najemno a zalejte vodou alebo vývarom tak, aby zelenina bola vo vode. Následne varte do zmäknutia zeleniny.
Hustú zmes s trochou vody preložte do mixéra, pridaje konopné semienka a zmixujte na hladkú zmes. Vodu z varenia prilievajte podľa toho akú hustú omáčku chcete mať. Dochuťte citrónom a môžete podávať.
Podávajte s celozrnnými ryžovými plackami so zelerom
Postup na ich prípravu je nasledovný:
Najskôr si očistite zeler. Varte ho asi 10minút v osolenej vode, nechjate vychladnúť a nastrúhajte na jemnom strúhadle. Obilninu preložte do misy, pridajte nastrúhaný zeler a koreniny, premiešajte a na "zlepenie" pridajte pohánkovú múku. Mokrou rukou vytvarujte placky aké vám vyhovujú. Vysmážajte na rozpálenom kokosovom oleji.
Ak chcete mať placky úplne bez oleja, môžete si ich dať aj na papier na pečenie a piecť vo vyhriatej rúre na 180 stupňov asi 20 minút. Sú výborné aj na cesty s rôznymi nátierkami podľa chuti – hummus, cviklová, fazuľová....
Nezabudnite popri tom všetkom na kúsok surovej zeleniny. Ideálne keď zvolíte kvasenú zeleninu Pickles. Jedlo doplňte polievkou so strukovinou, napríklad rýchla hrachová polievka
recept z alenadudasova.sk