Kliknite pre viac produktov
No products were found.
Pokračovaním v prehliadaní tejto webovej stránky súhlasíte s používaním súborov cookie a vašich osobných údajov v súlade s nariadením EÚ GDPR. Viac detailov
Kategórie blogu
Posledné komentáre
Vyhľadávanie v článkoch

Hnisavá angína - vysporiadajte sa s ňou bez antibiotík

Publikované 16-02-2022 Napísal 15084
Obľúbené0

Ako spoznať angínu - zápal krčných mandlí?

Angína môže mať niekoľko  rôznych príčin. Baktérie, vírusy alebo kvasinky. Každá z nich si žiada inú liečbu, a preto je vhodné určiť jej pôvodcu. Medzi hlavné príznaky angíny patrí silná bolesť pri prehĺtaní, zdurené uzliny a biely povlak na mandliach.

Angína je zvyčajne spojená s relatívne neškodným detským ochorením. Môže sa však vyskytnúť aj u dospelých. Netreba ju podceňovať, pretože komplikácie v jej dôsledku sú niekedy dosť nebezpečné. vysvetlíme si ako rozpoznať angínu, čím ju liečiť a kedy ísť k lekárovi.

Angína je akútny tonzilitída (zápal) mandlí a sliznice spôsobený infekciou alebo podráždením. Na rozdiel od zaužívaného názoru je toto ochorenie najčastejšie spôsobené vírusmi a len asi 10 - 15 % angíny u dospelých má bakteriálnu etiológiu (ešte menej často mykotickú), ktorá si vyžaduje antibiotickú liečbu.

.

Ako rozlíšiť vírusovú a bakteriálnu (hnisavú) angínu?

.

Príznaky vírusovej angíny

Vírusová angína alebo vírusová faryngitída začína počiatočným pocitom slabosti, bolesťou svalov a kĺbov a nepríjemným pocitom škriabania v hrdle. Postupom času sa objaví mierna bolesť hrdla, ktorá je však subjektívnym príznakom a niekedy môže byť aj nepríjemná.

Hrdlo je zvyčajne červené a mandle môžu byť mierne zväčšené, ale bez bakteriálnych streptokokov, ktoré sú charakteristické pre angínu. Pri vírusovej faryngitíde sa zvyčajne vyskytuje subfebrilný horúčkový stav (telesná teplota je 36,7 - 38,0° C).

Niekedy nie je telesná teplota zvýšená vôbec a horúčka je ešte menej častá (teplota nad 38,0°C). Vírusové symptómy a kašeľ sú pri vírusovej angíne veľmi časté.

.

Príznaky bakteriálnej (hnisavej) angíny

V prípade angíny s bakteriálnou príčinou (najčastejšie spôsobenou Streptococcus pyogenes) je charakteristický rýchly výskyt symptómov. Zápal postihuje krčné aj podnebné mandle, na ktorých vznikajú charakteristické biele alebo belavožlté ložiská.

To má za následok veľmi silnú bolesť hrdla, ktorá často bráni prehĺtaniu pevných, ale aj tekutých potravín. Na rozdiel od vírusovej angíny je pri bakteriálnej angíne takmer vždy prítomná horúčka (teplota > 38°C), ktorá niekedy dosahuje aj 40°C a objaviť sa môže aj zimnica.

Zvyčajne sa pri hnisavej angíne nevyskytuje kašeľ ani nádcha. Veľmi často je prítomné aj zväčšenie submandibulárnych a krčných lymfatických uzlín.

.

Faryngitída a tonzilitída alebo zápal hltana a zápal krčných mandlí

Faryngitída a tonzilitída sú bežné ochorenia, ktoré sa často opisujú zjednodušene ako bolesť v krku. Hltan spája zadnú časť úst a nosa s hrtanom a pažerákom. Krčné mandle ležia v hornej časti hltana.

Tonsillitída (zápal krčných mandlí) je bežnejšia u detí, pretože majú veľké mandle, ktoré sa počas rokov zmenšujú. Dospelí mávajú častejšie faryngitídu (zápal hltana).

Obe ochorenia sa však môžu vyskytovať u dospelých aj u detí. Faryngitída a tonzilitída sú zvyčajne spôsobené vírusovou infekciou, ako je bežné prechladnutie alebo infekčná mono-nukleóza, ale niekedy môžu byť tieto ochorenia spôsobené bakteriálnou alebo hubovou infekciou.

Príznaky oboch sú podobné a môže k nim patriť bolesť v krku, problémy s prehĺtaním, bolesť uší a zdurenie lymfatických uzlín v krku. Môže sa objaviť aj horúčka.

.

Prírodná liečba hnisavej angíny (zápalu krčných mandlí)

.

Čo užívať pri angíne

BIELY ZÁMOTOK tinktúra + CORIOLUS extrakt z huby

.

Dávkovanie a doba užívania pri hnisavej angíne

Uvedenú kombináciu užívajte do vyriešenia problémov a ešte 5 dní po ich ústupe

.

BIELY ZÁMOTOK tinktúra

Biely zámotok - hnisavá angína, angína Objednať

Denná dávka je 1 kvapka na 1 kg telesnej hmotnosti. Dennú dávku si rozdeľte na dve časti - ráno a večer. Tzn., ak vážite napríklad 70 kg, tak si dáte 35 kvapiek ráno a 35 kvapiek večer. Prvé 3 dni akútneho stavu túto dávku užívajte 4-6 x denne - tzn. 35 kvapiek užívať 4-6 x denne.

Pred použitím je vhodné tinktúru pretrepať. Mierne zakalenie je v poriadku. Bylinné tinktúry užívajte nalačno. Minimálny odstup je 30 minút pred jedlom alebo jedna hodina po jedle.

Tinktúru je možné zaliať trochou horúcej vody, čím dôjde k odpareniu alkoholu. Tento postup je vhodný pre deti alebo vodičov. Ak užívate lieky predpísané lekárom či iné potravinové doplnky, užívajte ich s odstupom od liečivých húb či bylinných tinktúr 1/2 až 1 hod.

.

CORIOLUS extrakt z huby

Coriolus - angína, hnisavá angína, zápaly Objednať

Prvé 3 dni akútneho stavu užívajte 3 kapsuly coriolus 4x denne. Následne prejdite na 2-2-2 kapsuly denne.

Extrakt z huby coriolus užívajte nalačno. Minimálny odstup je 30 minút pred jedlom alebo jedna hodina po jedle. Ak užívate huby spoločne s tinktúrami, tak najskôr užite liečivú hubu a v odstupe cca 15 minút užite tinktúru.

Ak zároveň užívate lieky predpísané lekárom či iné potravinové doplnky, užívajte ich s odstupom od liečivých húb či bylinných tinktúr 1/2 až 1 hod.

Štítok: angína
Niečo pre vás
Odporúčané články
Napíšte komentár
Odoslať odpoveď
Prosím prihláste sa pred publikovaním komentára.

Menu

Vytvorte si bezplatný účet, aby ste si mohli ukladať obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet, aby ste mohli používať zoznam želaní.

Prihlásiť sa