Kliknite pre viac produktov
No products were found.
Kategórie blogu
Posledné komentáre
Vyhľadávanie v článkoch

Herpes si nosíme v sebe, z tela ho nevyženieme

Publikované 04-04-2017 5781
Obľúbené0

Tí, ktorí to už raz zažili vedia, ako nepríjemná môže byť táto nenápadná infekcia. Raz v živote sa omylom nakazíte, a bude vo vás ticho spať už navždy. A keďže zákon schválnosti funguje neomylne, objaví sa vždy vtedy, keď si to prajete najmenej. Áno, reč je o herpese, opare alebo v západoslovenskom nárečí sa mu hovorí „zima“.

Poďme sa spolu pozrieť „pod kožu“ tomuto nepríjemnému vírusu. Herpes simplex je považovaný za najrozšírenejší vírus na Zemi. Jeho názov pochádza z gréckeho slova a znamená – zakrádať sa. Existujú dva druhy:

Herpes Simplex Virus (HSV) 1 sa objavuje väčšinou na tvári, herpes v nose alebo ako herpes na perách a HSV 2 je genitálny herpes. Ak ho máte celý život v oblasti tváre, nie je to tým, že ste ho zdedili po rodičoch. Pravdepodobne, keď ste boli ešte deti, ste sa napili z infikovaného pohára, použili príbor alebo vám niekto v akútnej fáze dal jednoducho pusu. Takže prvá rada hneď na začiatok znie : Ak máte alebo ste už niekedy mali herpes na pere, buďte opatrný hlavne počas tejto akútnej fázy pri styku s ostatnými ľuďmi. Nebozkávajte ani na líce v tomto období najmä malé deti. Budú si takúto chorobu niesť celý život.

A ako sa táto nepríjemná „choroba“ prejavuje ? Ak budete pozorný, zistíte, že herpes sa z latentnej fázy prebudí väčšinou vo vypätých situáciách vášho života. Prvé rande, skúška v škole, svadba... Alebo je to len menštruácia, ste pred alebo po chorobe, alebo po prílišnom opaľovaní a zrazu je opar na pere. Všetky tieto situácie majú spoločný znak a tým je – oslabená imunita. Takže zostávajú dve možnosti.

Tou prvou je v prvých príznakoch, akými je napríklad svrbenie, šteklenie, napätie v perách alebo okolí okamžite zasiahnuť antivirotikami, ktoré si o chvíľu popíšeme. Tou druhou, síce nie jednoduchšou ale trvalejšou možnosťou, je zvýšenie si imunity. Mne osobne sa osvedčila druhá možnosť.

Herpes a jeho liečba

Samozrejme, že vypätým situáciám v živote sa ťažko vyhneme, a preto by ste mali so sebou v týchto chvíľach mať už spomínané antivirotiká. Medzi najznámejšie patria cesnak, kokosový olej, kapucínka väčšia, propolis, tee tree oil alebo aloe vera. Keďže cesnak si v kabelke nosiť nebudeme, pre tých čo majú opakované infekcie, odporúčam zakúpiť si kvalitný balzam na pery s väčšinovým podielom kokosového oleja, najlepšie s propolisom. Nenápadná je aj malá fľaštička od tinktúry kapucínky väčšej, ktorá je výborným pomocníkom nielen pri oparoch, ale v prvotných príznakoch akéhokoľvek vírusového ochorenia. (100% odskúšané :)). Môžu ju užívať aj tehotné ženy, opatrní by mali byť ľudia, ktorí nesmú alkohol a astmatici.

Títo prírodní pomocníci vám pomôžu ak ich použijete okamžite pri prvom príznaku, akým je jemné šteklenie vo zvyčajnom mieste výskytu. Všetky z vyššie vymenovaných prírodných produktov môžete použiť nielen na vonkajšie použitie ale aj vnútorné. Opatrne len s tea tree olejom. Ak ste doma, nakrájate cesnak, jeden strúčik zjedzte, druhým potierajte citlivé miesto, ale nepreháňajte to, aby ste si prípadne kožu nepodráždili ešte viac. Ak budete poctivý je dosť možné, že herpes ani nestihne vystrčiť rožky. :)

Ak napriek vašej snahe aj tak stihol, liečba herpesu sa môže skrátiť z obvyklých 10 dní na polovicu. Neprestávajte v užívaní antivirotík aj nasledujúce dni. Vhodné je podporiť imunitný systém probiotikami, vitamínom C a vitamínmi skupiny B a aminokyselinou lyzín (nájdeme ju v strukovinách, syre, vajíčkach a orechoch). Vyhýbajte sa alkoholu a fajčeniu, nielenže si tak škodíte ale zároveň si oslabujete imunitu a v podstate rušíte účinky ostatných liečiv. Na sladké bozky na pár dní zabudnite.

Nezabudnite na dôkladnú hygienu – po každej manipulácii s herpesom (natieranie, osušovanie...) si dôkladne umyte ruky, používajte jeden uterák a po zahojení vymeňte zubnú kefku.

Genitálny herpes

Ďalším v poradí je nepríjemný genitálny herpes. Pýtate sa, aký je v tomto prípade teda herpes a jeho prenos? Je to kvapôčková, sexuálne prenosná choroba. Vo výnimočných prípadoch sa môže preniesť pri pôrode na novorodenca od nakazenej matky. Platí tu to isté ako u herpesu simplex. Ak ho raz dostaneme, bude v nervových zakončeniach spať navždy. Preto je dôležité používať pri pohlavnom styku ochranu, ktorá síce nechráni 100%-ne, ale minimálne znižuje riziko prenosu. U žien má zväčša závažnejší priebeh ako u mužov, pretože je spájaný aj s bolesťou pri močení a vyprázdňovaní. Akútnu fázu môže sprevádzať horúčka, zväčšenie lymfatických uzlín a bolesť hlavy. Pri neliečenej infekcii môže prechádzať na okolité vnútorné orgány a slabiny. Takáto liečba potom býva veľmi komplikovaná.

Herpes – liečba : ak tieto prejavy už pociťujete, nemali by ste v tomto prípade liečbu brať do vlastných rúk. Najlepšie je v prvom rade navštíviť urológa – gynekológa, ktorý vás odporučí ku kožnému lekárovi. Tí vám predpíšu vhodnú liečbu silnými antivirotikami, v závislosti od rozsahu ochorenia. Liečba môže trvať od niekoľko dní až do pár týždňov. Genitálny herpes je nepríjemná choroba, preto myslite na preventívne opatrenia. Táto infekcia sa môže opakovať neskôr aj bez predošlého nakazenia od partnera - pretože vírus už vo vašich bunkách drieme. Jediné čo pomôže je budovať si imunitu a nedovoliť mu aby sa z tejto fázy prebral.

Pásový opar

Posledným, trochu odlišným druhom herpesu je herpes zoster. Známy je aj pod menom pásový opar. Toto vírusové ochorenie je spôsobené rovnakým vírusom, aký vyvoláva ovčie kiahne. Vyskytuje sa v podstate kdekoľvek na koži, najmä v oblasti trupu, oka, ucha alebo krku. Prvým príznakom sú drobné pľuzgieriky, ktoré sa rozrastajú, svrbia a pália a môžu byť spojené aj s horúčkou a opuchom lymfatických uzlín. Prvou pomocou v takomto prípade sú studené obklady, propolisové tinktúry, cesnaková kúra a okamžitá podpora imunitného systému. Veľmi dôležité je v akútnej fáze dodržiavať hygienické opatrenia, vyhýbať sa kontaktu s ľuďmi a oddych. Snažte sa pľuzgieriky ani následné chrasty neškriabať, mohlo by dôjsť ku zjazveniu pokožky.

Dobrou správou je, že sa takýto typ vírusu, aj keď prebýva v tele v spiacej forme celý život objaví väčšinou iba raz za život. Najčastejšie sa objavuje u ľudí, ktorí v detstve prekonali ovčie kiahne a majú zníženú imunitu. Častokrát sú to ľudia po 50-tke. Aj tento typ herpesu si vyžaduje odbornú lekársku starostlivosť.

Takže slovo na záver. Prvoradá je jednoznačne vaša imunita. Na nej to všetko stojí. Nielen čo sa týka vírusových ochorení akým je herpes, ale aj rada ďalších od chrípky až po atopický ekzém. Váš imunitný systém sa tvorí hlavne v črevách. Môžete to pozorovať najmä počas nachladnutia, kedy minimálne deň pred vypuknutím choroby máte problém so stolicou. Ak sa vám herpes na perách objavuje viac ako 3 krát do roka, je lepšie zbystriť pozornosť. Môžete skúsiť domáce prostriedky na zvýšenie imunity a to najmä správnou stravou (podrobné návody nájdete na stránke Babičkina Záhrada v sekcii Blog). V akútnych prípadoch si môžete zakúpiť v lekárni voľnopredajné probiotiká, vitamíny skupiny B a C. No snažte sa budovať imunitu hlavne na produktoch, ktoré máme prirodzene všade okolo nás, len sme v tom zhone na zázraky z prírody akosi pozabudli. Taká naša slovenská nepasterizovaná bryndza alebo fermentované výrobky( kvasená kapusta, kváskový chlebík...) sme jedávali v minulosti denne. Dajte možnosť svojmu telu, aby sa vyliečilo samo, dodajte mu iba správne „palivo“ :)

---

Pre Babičkinu záhradu napísala Zuzka

Napíšte komentár
Odoslať odpoveď
Prosím prihláste sa pred publikovaním komentára.

Menu

Vytvorte si bezplatný účet, aby ste si mohli ukladať obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet, aby ste mohli používať zoznam želaní.

Prihlásiť sa