Kliknite pre viac produktov
No products were found.
Pokračovaním v prehliadaní tejto webovej stránky súhlasíte s používaním súborov cookie a vašich osobných údajov v súlade s nariadením EÚ GDPR. Viac detailov
Kategórie blogu
Posledné komentáre
Vyhľadávanie v článkoch

Frutariánstvo - kedy áno a kedy nie?

Publikované 14-04-2017 1664
Obľúbené0

V dnešnej dobe, kedy si niektorí ľudia začínajú viac uvedomovať zodpovednosť za svoje zdravie aj okolie, sú hojne rozšírené rôzne formy stravovacích štýlov. Najznámejšie je azda vegetariánstvo, do povedomia sa stále viac prediera aj vegánstvo. Tieto hlavné skupiny sa rozdeľujú do menších, podľa druhu stravy, ktorú je dovolené jesť alebo sa vylučuje.

Vegetariánska strava neobsahuje žiadne mäso, mäsové výrobky, vajcia, mlieko ani produkty z neho. Lakto – vegetariáni konzumujú aj mliečne výrobky. Ovo – vegetariáni majú v jedálničku aj vajcia. Kombinácia týchto dvoch výživných smerov je najrozšírenejšou ako vo svete, tak aj v našich končinách.

Vegánska strava je zameraná čisto na rastlinné produkty, čiže ani vajcia, mlieko, mliečne výrobky neprichádzajú do úvahy. Mnohí si nevedia predstaviť, čím sa vlastne tí vegáni živia? Táto strava je vcelku rôznorodá, len treba dbať na správne doplnenie všetkých vitamínov, stopových prvkov, minerálnych látok.

Vegánstvo jedálniček:

Zelenina – či už surová, šťavy z nej, varená, grilovaná, zapekaná

Ovocie – v surovom stave, odšťavené,  smoothies, pridané do ovsenej, pohánkovej, ryžovej alebo inej kaše a pod.

Rastlinné mlieka – vyrobené napr. z mandlí, sóje, ryže, špaldy, ovsa

Semienka, orechy, jadierka – tých je veru požehnane a je si z čoho vyberať

Rastlinné nátierky – od výmyslu sveta, fantázii sa medze nekladú. Napr. brokolicová, cícerová, mrkvová, strukovinová.

Oleje – často využívaný okrem známeho olivového je aj  ľanový, tekvicový, sezamový  či  kokosový. Je ich samozrejme omnoho viac.

Rôzne špeciálne potraviny, či už zo sóje alebo obilnín napr. kus kus, bulgur, tofu, tempeh, seitan.

Odlišnou formou klasického vegánstva je frutariánstvo. V Európe je známe už niekoľko storočí. Existuje niekoľko druhov frutariánstva. Najprísnejšou je tá, kde sa konzumuje len ovocie, orechy a semená. Dovolené je jesť len plody, ktorých zužitkovaním sa rastlinka nepoškodí. Miernejšia forma pridáva aj zelené časti rastlín – listy. Podaktorí si doprajú aj iné druhy zeleniny, napr. papriku, rajčinu. Dôležité je, aby bola strava v surovom, tepelne neupravenom stave. Spôsob konzumácie je zvláštny aj tým, že sa je len jeden druh ovocia, nekombinuje sa s iným. Čiže ak chcete jesť jablko, dáte si ho toľko, kým sa nezasýtite. Ak máte potom chuť na banány, je vhodné počkať cca 30 – 45 minút. Zjete len banány. Pocítite hlad, najete sa. Nerieši sa, či je čas obeda alebo raňajok. Hlad je ukazovateľ, kedy sa siahne po strave. Každá minca má dve strany. Svetlé stránky tohto stravovacieho štýlu:

-          Očisťuje sa organizmus

-          Veľa vitamínov a vlákniny

-          Znižuje sa hmotnosť

-          Pozitívny vplyv na psychické zdravie

Strava je pomerne obmedzená. Dôležité je dbať na kvalitu, aby obsahovala čo najviac potrebných a prospešných látok, s čo najmenším použitím chemikálií. Proteíny v potravinách ako sú oriešky a semienka nájdeme v dostatočnom množstve, sú ľahšie stráviteľné ako živočíšne, ale neobsahujú komplexný rad aminokyselín. Tie sú len v živočíšnej strave.

Rozhodne je potrebné ozajstné vnútorné presvedčenie a dávka sebadisciplíny, ak sa človek rozhodne pre tento spôsob stravovania. No ak ide od srdca, pôjde to prirodzene a časom úplne jednoducho. Nerada hádžem hneď flintu do žita, preto ma zaujali pozitívne stránky frutariánstva. Je úplne skvelé na detoxikačné obdobie. Podľa mňa sa môže priradiť k  najprirodzenejšiemu a pre telo prospešnému spôsobu. Dá sa využiť aj ako diéta pre zdravé chudnutie. Alebo sa tak môžete stravovať len v lete, kedy je ovocia všade dostatok, takže nebude ani príliš zložité zohnať ho v dobrej kvalite. Možností je viacero, ak sa niekomu tento štýl zdá sympatický, určite si ten svoj najvhodnejší spôsob nájde.

--

Pre BZ napísala Eva Š.

1 Komentár
  • Pe***

    Pe*** 11-01-2018

    Je to to najlepšie čo môžeme pre seba a svoje zdravie urobiť.Frutarianstvo je proste naj na všetky neduhy.
Napíšte komentár
Odoslať odpoveď
Prosím prihláste sa pred publikovaním komentára.

Menu

Vytvorte si bezplatný účet, aby ste si mohli ukladať obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet, aby ste mohli používať zoznam želaní.

Prihlásiť sa