Kliknite pre viac produktov
No products were found.
Pokračovaním v prehliadaní tejto webovej stránky súhlasíte s používaním súborov cookie a vašich osobných údajov v súlade s nariadením EÚ GDPR. Viac detailov
Kategórie blogu
Posledné komentáre
Vyhľadávanie v článkoch

Existuje univerzálna diéta?

Publikované 05-02-2017 2680
Obľúbené0

Sú isté dni v roku, kedy sa nám zdá, že práve v ten deň je ľahšie začať „nový život“. Odznova. Veď to poznáte, po každom spoločenskom unavení alebo chorobe sme ochotné podpísať krvou, ako už nikdy nevezmeme do rúk pohárik, cigaretu a ani obložený chlebíček. No ako dlho nám to zväčša vydrží? :)

Väčšina z nás sa stále spolieha na to, že nejaký dátum je magický, že nám pomôže začať plniť záväzky. Spoliehame aj na vonkajšie udalosti. Najčastejším predsavzatím na zmenu je samozrejme chudnutie – diéta. A ako sa v tom všetkom v dnešnom svete diét zorientovať ? Ktorú diétu si mám vybrať ? Ktorá je pre mňa tá správna ?

Tento článok by sa mohol uberať dvoma smermi. Jedným je konkrétny návod ako schudnúť – zmena jedálnička, čo jesť a čomu sa vyhnúť, sacharidy, tuky, bielkoviny atď. a prípadne vhodné cvičenie. Ale to by si odporovalo s hlavnou myšlienkou článku. A keďže podľa mňa univerzálna diéta neexistuje, a verím, že v dnešnej dobe už bolo článkov o správnom stravovaní a zostavených jedálničkoch publikovaných až príliš, ďalší by vás mohol iba uviesť do ešte väčšieho zmätku. Ďalej si myslím, že tento článok číta najmä to vedomejšie publikum, ktoré tu zablúdi, keď nakupuje aspoň pár vecí z nášho úžasného obchodíka so zdravou stravou. Zameriam sa preto na druhý smer, a tým je pokus o vysvetlenie, prečo vlastne všetci chceme schudnúť, prečo som sa dostal/a do stavu, že MUSÍM schudnúť, je to pre mňa naozaj potrebné a prečo diéta, ktorá by vyhovovala absolútne všetkým neexistuje ?

Slovo diéta a s ním spojené asociácie a rady v dnešnej dobe číhajú na nás z každého rohu. Všetci by mali byť fit a kto nechodí do fitka, necvičí a neužíva proteínové doplnky, akoby ani nebol človekom. Silný mediálny tlak o dokonalej postave modeliek stále extrémnejšej štíhlosti ako ideálu krásy vplýva hlavne na ženské vedomie. V ťažších prípadoch to ženy môžu dohnať až k anorexii alebo bulímii, v tom lepšom obraz ženy vypadá skôr ako „vyrysovaný“ bodybuilder než ako matka. Netvrdím, že športovanie je zlé, no snažme sa držať pravidla : „Všetko s mierou!“. Mimochodom, nebolo to tak dávno, keď pomyselnou bohyňou bola krásna Marilyn Monroe. Myslíte si, že mala „six-pack“ na bruchu ? :)

Ak v dnešnej dobe nemáte naozaj dobrého osobného trénera alebo nutričného poradcu, ktorý vám na začiatok vysvetlí ako telo funguje, na VAŠU mieru zostaví jedálny lístok, špeciálne cvičenia, ktoré sú na VAŠU postavu a metabolizmus vhodné, alebo preštudovaných veľa článkov, či už slovenských alebo zahraničných, môžete sa ľahko stratiť. Vyberať podľa toho, čo čítate v najnovšom čísle magazínu alebo čo vám odporučí kamarátka, nemusí dopadnúť najlepšie. Určite ste už počuli rady od kamarátok o zázračnej (ryžovej, ovocnej,...) diéte, ktorú ste hneď vyskúšala, no hneď druhý deň vás prepadla tak neodolateľná chuť na sladké, že tá 200g čokoláda zmizla na posedenie. Na váhu ste sa druhý deň neodvážila postaviť. :)

Aby sme už nechodili okolo horúcej kaše.... :)

Podľa mňa je obrovským problémom dnešnej doby to, že ľudia sa kvôli nedostatku času a motivácie často spoliehajú na instantné riešenia. Tak, ako je to najjednoduchšie. Dajte mi recept. Návod. Postup. Najlepšie zadarmo od A po Z. Hlavne aby to fungovalo do 24 hodín. Do plaviek do leta!

No bohužiaľ, mám zlú správu. Ak chceme svoj životný štýl DLHODOBO zmeniť a udržať, takto to nefunguje.

Ideálne by každá diéta mala začať a byť zameraná ako dlhodobý, najlepšie celoživotný proces vzdelávania. Nemala by byť len o chudnutí, ale hlavne o správnom postoji k jedlu a tiež aby bola liekom a prevenciou pred chorobami. O tom, ako funguje mobilný telefón vieme viac ako o tom, ako pracuje naše telo a čo mu prospieva najviac a naopak čo nie, čomu by sme sa mali radšej vyhnúť. Neoplatí sa postupovať štýlom, keď schudnem čo najrýchlejšie 10-15 kg do svojej vysnívanej konfekčnej veľkosti(do plaviek!!!) a potom budem jesť znova úplne všetko. Naopak, takéto diéty sú pre telo nebezpečné a veľmi stresujúce. Môžete si dokonca privodiť rôzne hormonálne poruchy, oslabenie imunity alebo vypadávanie vlasov Alebo ste sa určite stretli s diétou týždeň suchá ryža, ďalší týždeň hranolčeky a donuty. V takých prípadoch v podstate nejde o skutočné chudnutie. Iba si potrebujeme niečo krátkodobo dokázať. Alebo ešte v horšom prípade, dokázať druhým. Najdôležitejšie zo všetkého je si najskôr uvedomiť, prečo vlastne chcete schudnúť. Prečo si najbližší mesiac, rok... budete odpierať tie síce oku lahodiace, no telu ubližujúce pOTRAVINY. Sadnite si v tichu, napíšte si zoznam dôvodov prečo chcete schudnúť. Neskôr vám tieto body budú motiváciou na ceste za zdravým telom.

Človek sa až na jedinečné prípady genetických chorôb nemôže narodiť obézny, no podľa najnovších štatistík je na svete už viac obéznych ako hladujúcich ľudí. Ako je to možné ? V Českej Republike dokonca počet detí v školskom veku, ktoré majú problémy s obezitou je približne 30-40 %. To je takmer polovica. Ľudia majú všetkého prebytok. Naši predkovia jedli vtedy, keď mali hlad. Odborníci na výživu tvrdia, že v tejto dobe konzumujeme vtedy, keď iba vidíme potraviny. V dobe, kedy by v podstate nemali existovať žiadne civilizačné choroby, trpíme na príznaky, ktoré neboli známe nikdy v histórii. Epidémie cukrovky, vysoký krvný tlak, ekzémy, autoimúnne choroby... A myslím, že už nastal čas, kedy by sme mali prestať ďalej viniť okolnosti, genetiku, prípadne štát – za potraviny, ktoré vám ponúka. Vy ste predsa tá/ten, kto si prikladá vidličku k ústam. Zamysleli ste sa niekedy, či nám všetko z toho, čo nám supermarkety podsúvajú naozaj treba ? Žltučké banány z opačnej strany zemegule 365 dní v roku, mäso od pondelka do nedele, potraviny, ktoré bez problémov vydržia aj 2 roky... Homo sapiens sapiens asi spravil niekde na ceste k vývoju chybu. Ale kde?

Psychológia a psychosomatika nám tvrdí, že prejedanie je istý spôsob ako zaplniť prázdno, ktoré máme vo vnútri. No nie v žalúdku, myslím to emocionálne vnútro. A naozaj, všetko v dnešnom svete nasvedčuje tomu, že iná epidémia ako obezita a s ňou spojené choroby nás ani zastihnúť nemohli. Ľudia majú všetko materiálne, no stratili spojenie s tým najdôležitejším – so svojím vnútrom. Nazvite si to duša, boh, telesná múdrosť... Tak čo iné nám prirodzene zostalo ? Doplniť prázdnotu jedlom a materiálnymi hodnotami. Vraj ľudia, ktorí pojedajú skôr sladké, potrebujú viac lásky, v akomkoľvek význame slova. Objatie, pohladenie, ale hlavne lásku. Veď pamätáte, keď ste boli naposledy až po uši zaľúbená ? Spomenuli ste si vtedy na jedlo ? :) A naopak ľudia, ktorí preferujú slané snacky potrebujú viac zmyslových podnetov. Sú to skôr tie premýšľavé typy ľudí. Častokrát hľadáme v jedle akýsi únik, spôsob, akým zaženieme stres, strach, emočnú záťaž alebo „prázdnotu“ prípadne iba nudu. To sa týka nielen ľudí, ktorí sú obézni, ale v podstate nás všetkých. Môže nám teda pomôcť fyzické zasýtenie, ak je problém psychologický? Odpoveď je jednoduchá – nemôže. Takéto nárazové prejedanie je častokrát nevedomé, tak ako aj jeho spúšťač. Preto, ak najskôr začneme pozorovať v akých situáciách jeme nezdravo, rýchlo a neprimerané množstvá môžeme ľahko vypozorovať, akú emóciu sa snažíme vykompenzovať. Máme pocit, že jedlo nás akýmsi spôsobom uchráni od nepríjemnej emócie, no v momente, keď dojeme, zväčša je nám ešte horšie ako predtým. Túžime sa akosi „obaliť“ , obrániť pred vonkajšími vplyvmi. No v skutočnosti vieme, že čokoláda smútok nezaženie. Dostaví sa pocit viny, zlyhania... Nie vždy sa musí následok prejaviť ako nadváha, no telo tak či tak zažíva na psychickej aj fyzickej úrovni obrovský stres. Takíto ľudia sa následne môžu trestať buď odoprením jedla na pár dní alebo veľmi ťažkým fyzickým cvičením. Takéto správanie nás môže veľmi rýchlo vtiahnuť do akéhosi kolotoča, z ktorého je ťažké vystúpiť. A v tomto momente, ak ste si uvedomila, že ste sa v týchto opisoch našla, môže pre vás začať dôležitá cesta. Buď sa môžete vydať smerom sebavzdelávania, ktorá pravdepodobne nikdy nekončí - cez literatúru, rôzne články ako telo funguje, aké orgány sú spojené s akými emóciami, prečo sladké/slané, aké jedlo mi prospieva, a prečo sa oplatí zastaviť kolotoč seba- ničenia. A vedzte, že telo vás samo na správnu cestu postupne dovedie. No ak si na to sama netrúfate, určite môžete navštíviť nutričné alebo terapeutické poradne, kde vás ľudia trénovaní na takéto a podobné problémy dokážu previesť „za ruku“ presne tou istou cestou, ktorú nakoniec musíte aj tak prejsť sama. No na konci vás čaká odmena v podobe vás, s nielen trvale nádherným telom ale aj dušou. Je to celoživotná práca, ale kto viac stojí za to ako vy sama ?

Takže, dobrou správou je, že schudnúť sa dá :)

Zjednodušene, ak máme problém schudnúť, musíme najskôr preskúmať, aký máme vzťah k jedlu. Ak si jedlom iba niečo nahrádzame, bez hlbšieho uvedomenia si čo sa za tým skrýva, pôjde to ťažšie alebo nie dlhodobo. Ďalej je samozrejme základom zdravého chudnutia upraviť vašu životosprávu spôsobom, aby ste nezaťažili telo tým, že mu odopriete stravu, bohatú na potrebné živiny, ale postupnou zmenou jedálnička. Chudnutie nie je ťažké ani tak fyzicky ako psychicky. Najdôležitejšia je odhodlanosť, motivácia a výdrž...

A na záver, prečo taká diéta neexistuje ? Názory vedcov sa rôznia. Jedni zastávajú teóriu inej DNA a tým pádom iného metabolického typu – jedni, čo trávia lepšie sacharidy a druhí proteíny, iní tvrdia, že za to môžu prospešné baktérie, ktoré žijú v našich črevách. Správnou stravou sa staráme my o ne a ony na oplátku o nás tým, že ľahšie strácame kilá. Môj názor je taký, že ako vždy, pravdu majú čiastočne všetci. Keby sme išli ďalej na východ, diétni poradcovia by nám povedali, že je to o našej telesnej konštitúcii. Každý človek je jedinečný. Tak ako máme každý výnimočný otlačok prsta, zreničky, DNA, baktérie, a hlavne iné životy, tak nemôžeme chcieť, aby najnovšia diéta bola pre nás tá najvhodnejšia. Dôležité je najskôr zistiť, či máme k jedlu zdravý vzťah, či si iba nekompenzujeme to psychické a potom konečne na našej fyzičke skúšať, čo nášmu telu vyhovuje, čo naopak nie. Jedného môže nadúvať z hrášku, iného z rožku. J Skúšajte, hoci každý deň, nebojte sa experimentovať. Počúvajte a cíťte svoje telo. Ono vie najlepšie, čo chce, aj vám to celý čas hovorí, len sa musíme znovu započúvať do jeho odpovedí. Nie je to tak komplikované ako sa na prvý pohľad môže zdať. Najťažší je vždy ten prvý krok. Odhodlať sa...Tým, že zmeníte svoje postoje, návyky a myslenie, tak aj vaša myseľ prirodzene začne túžiť po iných potravinách. A naopak. Veď naši predkovia to všetko vedeli, tak obnovme svoju telesnú múdrosť. Jesť do polosýta, piť do polopita. :)

Pre konkrétne rady týkajúce sa zmeny jedálnička nájdete na našej stránke v sekcii Zdravé recepty.

 ---

 Pre Babičkinu záhradu napísala Zuzana K.

 

Napíšte komentár
Odoslať odpoveď
Prosím prihláste sa pred publikovaním komentára.

Menu

Vytvorte si bezplatný účet, aby ste si mohli ukladať obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet, aby ste mohli používať zoznam želaní.

Prihlásiť sa