Kliknite pre viac produktov
Neboli nájdené žiadne produkty.
Vyhľadávanie v článkoch
Kategórie blogu
Posledné články
Posledné komentáre

Energia a vplyv potravín na orgány - šošovica

Publikované 2021-05-26 Napísal 52
Obľúbené0

Šošovica obsahuje trikrát viac vápnika než obilniny a sedemkrát viac železa ako špenát. Zo všetkých strukovín je najbohatšia na bielkoviny a obsahuje najmenej tukov. Šošovica má v sebe veľa železa - podporuje tvorbu a cielenú obnovu krvi. Je vhodná pre diabetikov - znižuje obsah cukru v krvi. Vysoký obsah vitamínu B povzbudzuje látkovú premenu. Dôležitá je pri liečbe rakoviny čreva a srdcových chorobách.

Šošovica červená, zelená, čierna, hnedá aj žltá

.

Šošovica pochádza zo Stredného východu a bola súčasťou stravy lovcov už 8 000 rokov pred n. l. Šošovica je výrazným zdrojom vápnika, železa, selénu, fosforu, zinku, vitamínov B1, B2, B6. Obsahuje sedem krát viac železa ako špenát. Zo všetkých strukovín je šošovica najbohatšia na bielkoviny (25 %) a obsahuje najmenej tukov (0,6 %).

Bielkovinám chýba esenciálna aminokyselina metionín a neesenciálna cysteín. Avšak naklíčená šošovica obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny, vrátane týchto dvoch a jej obsah vitamínov po naklíčení v nakličovacej miske stúpne niekoľkonásobne.

.

Šošovica obsahuje vlákninu, ktorá podporuje činnosť čriev a pomáha pri zápche. Je ľahšie stráviteľná ako fazuľa, pretože obsahuje oveľa menej trieslovín. Šošovica má výborné nutričné hodnoty a vďaka tomu je veľmi cenenou potravinou napríklad aj pre vegetariánov.

100g šošovice obsahuje okolo: 60g sacharidov, 26g bielkovín a 31g vlákniny.

Minerály:
Draslík - 955mg
Fosfor - 451mg
Horčík - 122mg
Sodík - 6mg
Vápnik - 56mg
Zinok - 4.78mg
Železo - 7.54mg
    Vitamíny:
Vitamín B1 - 0.87mg
Vitamín B2 - 0.211mg
Vitamín B3 - 2.605mg
Vitamín B5 - 2.12mg
Vitamín B6 - 0.54mg
Vitamín B9 - 479mg
Vitamín C - 4.4mg

.

Objednať červenú šošovicu >>>

.

Účinky šošovice

  • podporuje tvorbu a cielenú obnovu krvi
  • reguluje činnosť čriev a funguje ako prevencia pri zápche
  • predchádza kardiovaskulárnym ochoreniam
  • vhodná aj pre diabetikov, lebo znižuje obsah cukru v krvi

.

Šošovica podľa TČM

Šošovica má neutrálnu povahu aj chuť. Posilňuje srdce a obličky, dehydratuje. Patrí elementu Zem.
Červená šošovica má vplyv viac na srdce, čierna šošovica má vplyv viac na obličky.

Šošovica spolu s obilninami, napr. celozrnnou ryžou či cestovinami poskytuje kompletné bielkovinové jedlo.

.

Milujem Dhal z červenej šošovice

Aké jedlo si vy najradšej pripravujete z červenej šošovice?

Štítok: strukoviny
Niečo pre vás
Odporúčané články

Šošovicová polievka s jačmeňom a hlivou

NapísalAlchymilka 217 2021-04-30
Obľúbené
Výživná hutná polievka pre čas skoršej jari, keď ešte býva nestabilné a chladné počasie a potrebujete prehriať alebo...
Čítať ďalej

Slezina, zdroj hybnej životnej sily a riadenie trávenia

NapísalMichal 278 2021-03-22
Obľúbené
Hlavnou úlohou sleziny je, spolu so svojím párovým orgánom žalúdkom, riadiť tráviaci proces. Slezina napomáha...
Čítať ďalej

Šošovicový falafel s tahini dressingom

1921 2018-02-22
Obľúbené
Prešli už dva mesiace a vy si stále neviete zapnúť gombík na obľúbených rifliach? Nič sa nedá robiť - začiatok roka...
Čítať ďalej

Šošovicová nátierka

4334 2016-09-22
Obľúbené
Strukovinová nátierka s kurkumou a cibuľkou skvelá na zdravý štart do nového dňa :)
Čítať ďalej
Napíšte komentár
Odoslať odpoveď

Menu

Kontakt

Mobilný kontakt +421 (0) 948 849 894

Email: info@babickinazahrada.sk

Settings

Vytvorte si bezplatný účet, aby ste si mohli ukladať obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet, aby ste mohli používať zoznam želaní.

Prihlásiť sa