Kliknite pre viac produktov
No products were found.
Kategórie blogu
Posledné komentáre
Vyhľadávanie v článkoch

Energia a vplyv potravín na orgány - ryža

Publikované 22-04-2021 Napísal 2040
Obľúbené0

Celozrnná ryža ako ju nepoznáte

.

Ryža je základnou potravinou pre dve miliardy ľudí v Ázií, v Afrike a Latinskej Amerike. Hlavnou súčasťou nášho jedálneho lístku by mali jednoznačne byť celozrnné obilniny. Medzi päť základných obilnín patrí aj ryža akéhokoľvek druhu. Samozrejme najhodnotnejšia je celozrnná tak ako narástla, tzn ryža bez mechanických úprav.

Ryža má vysokú nutričnú hodnotu, je zdrojom bielkovín, niektorých esenciálnych aminokyselín, hnedá ryža obsahuje aj vlákninu a veľa dôležitých  minerálov a vitamínov. V TČM sa využíva hlavne celozrnná ryža. Takto uvarená ryža má chuť sladkú, pôsobí na slezinu, žalúdok a pľúca, dodáva energiu a vyživuje krv.

.

Vďaka ryžovej kaši congee má organizmus dokonalú rovnováhu medzi jinom a jangom, medzi šťavami a qi. 

.

V ryži sa nachádza viac kvalitných rastlinných bielkovín ako v pšenici a neobsahuje lepok ani tuk. Preto ju môžete jesť aj pri celiakii a problémoch s cholesterolom. celozrnná ryža je bohatá na škrob, obsahuje menšie množstvo bielkovín, ale ich biologická hodnota je veľmi vysoká.

Ryža obsahuje jednoduché aj zložené sacharidy. Jednoduché sacharidy zahŕňajú glukózu, fruktózu a laktózu. Zo zložených sacharidov je to škrob (85% hmotnosti ryžového zrna). Naturálna ryža má nízky obsah tukov, neobsahuje cholesterol. Kyselina linolová, ktorú si telo nevie samo syntetizovať, tvorí až 30% z celkového množstva tukov v ryži.

.

Prínosy ryže pre Vaše zdravie

.

Nelúpaná ryža obsahuje vitamíny skupiny B: vitamín B1 (tiamín), vitamín B2 (riboflavín), vitamín B3 (niacín) a vitamín B6 (pyridoxín). Z vitamínov, ktoré sú rozpustné v tukoch, sa v nelúpanej ryži nachádza vitamín A a vitamín E. Bohato zastúpené sú v natural ryži minerálne látky. Obsahuje veľa draslíka a má nízky obsah sodíka. Ďalej v ryži nájdete zinok, vápnik, železo, horčík, mangán, fosfor, kobalt, selén a fluór. Obsah jednotlivých látok závisí aj od druhu ryže.

.

Celozrnná ryža (nebrúsená, natural) obsahuje v porovnaní s bielou ryžou väčšie množstvo vitamínov a minerálnych látokviac živín a vysoký obsah vlákniny a antioxidantov, ktoré chránia pred rakovinou hrubého čreva, prsníka a prostaty. Obsahuje viac bielkovín, vápnika, fosforu, tiamínu, niacínu, aj vitamínu E. 
Najvýznamnejšou výhodou hnedej ryže v porovnaní s bielou ryžou je výrazne vyšší obsah vlákniny. Aj keď hnedá ryža obsahuje viac tukov ako biela, oleje pochádzajúce z hnedej ryže patria medzi zdravé tuky.

.

Nelúpaná dlhozrnná natural ryža je najtmavšia ryža, označovaná aj ako natural. Je naozaj prírodná, nebrúsená a neleštená. Zachováva si všetky vitamíny, minerály a vlákninu, no má aj jednu nevýhodu. Šupky obsahujú kyselinu fytovú, ktorá bráni vstrebávaniu vápnika a železa, preto by ste ju občas mali striedať s inými typmi ryže.

Celozrnná ryža sa varí dlhšie ako biela ryža a aj potom je tvrdšia, ako by ste čakali. To, či je surová ryža biela, žltkastá alebo hnedá, závisí od spôsobu úpravy. Biela ryža sa najprv olúpe a potom brúsi a leští. Béžovú farbu má pololúpaná ryža, z ktorej je šupka obrúsená iba čiastočne.

.

Hoci pestovanie ryže nie je pre našu oblasť typické, jej konzumáciu ocenia najmä celiatici. Ryža vo všeobecnosti patrí medzi najmenej alergénne potraviny a dobre ju znášajú deti a tiež dospelí s tráviacimi problémami.

Keďže existuje nespočetné množstvá druhov ryže, buďte dôslední aspoň v tom, že uprednostníte prírodnú a nelúpanú ryžu, čiže natural.
Obsahuje časť šupiek a klíčkov, kde sú uchované všetky biologicky hodnotné živiny – vláknina, vitamíny skupiny B, vitamín E, draslík, horčík, nenasýtené mastné kyseliny.

.

Prečo konzumovať celozrnnú ryžu?

.
- ryža nenadúva, preto je ideálna pre deti, starších ľudí a pri žalúdočnej a žlčníkovej diéte,
- ryžový odvar pomáha pri vysokých teplotách a zápaloch, zmierňuje hnačku a zápchu, lieči tráviace a črevné problémy,
- ryža mierne odvodňuje, zbavuje telo škodlivín a je dobrou prevenciou obličkových kameňov

.

Ryža je vhodná pri rôznych diétach, dlho trvajúcich chorobách, pri hnačke, tráviacich problémoch, pri riedkej stolici. Je vhodná aj pre starších ľudí, ktorý majú problém s konzumáciou inej potravy. Malé deti odstavené po kojení by mali ako prvé jesť ryžovú kašu.
Musím povedať, že ryžová kaša alebo čchou (congee kaša), čínsky shui fan je pre nás rozmaznaných výraznými chuťami pečiva, džemov a šunky úplne bez chuti a strašne fádna. Konzumácia takejto ryžovej kaše však prináša očakávaný výsledok.

.

Ryžu môžete bez obáv jesť, aj keď si strážite hmotnosť.
Sto gramov surovej ryže má priemerne 365 kJ, ale pri varení trojnásobne zväčší svoj objem.
Na zasýtenie vám celozrnnej ryže bohato stačí aj polovičné množstvo oproti už spracovanej ryži ako je biela či iný druh ryže.

.

Čo ste možno nevedeli o celozrnnej ryži (TČM)

.

Ryža je bohatá na energiu, dodáva silu a emočnú stabilitu. Ryža je neutrálnej až teplej povahy, vďaka čomu napríklad zahrieva chlad. Pokiaľ ste chladnej povahy, či často mávate návaly chladu a nekonzumujete ryžu alebo jej konzumujete menej, určite ju do jedálnička zaraďte častejšie.
Ryža zvyšuje energiu, vyháňa chlad, je proti hnačkám, taktiež je diuretická. Ryža pôsobí na element Zem, a na orgány slezinu a žalúdok. Konzumujte ju celoročne.

Pre obrovský efekt využitia ryže, získanie maximálnej energie a využiteľnosť živín z ryže si pripravte kašu čchou (congee). V skratke je príprava takejto kaše nasledovná: Pohár celozrnnej ryže dáme variť so 6-10 pohármi vody (v záležitosti od dĺžky varenia, a necháme na minimálnom ohni variť niekoľko hodín (4-12h). Detailný recept si napíšeme v niektorom z ďalších článkov

.

napíšte nám do komentárov: Aké jedlo si dnes alebo v najbližších dňoch z ryže pripravíte?

Štítok: ryža
Odporúčané články
Napíšte komentár
Odoslať odpoveď
Prosím prihláste sa pred publikovaním komentára.

Menu

Vytvorte si bezplatný účet, aby ste si mohli ukladať obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet, aby ste mohli používať zoznam želaní.

Prihlásiť sa