Kliknite pre viac produktov
No products were found.
Kategórie blogu
Posledné komentáre
Vyhľadávanie v článkoch

Energia a vplyv potravín na orgány - cícer

Publikované 28-05-2021 Napísal 1367
Obľúbené0

Čo je ten cícer zač?

.

Cícer, alebo tiež označovaný ako rímsky hrach, ale v hovorenom slove takto vôbec nepoužívaný, je obľúbenou pochúťkou Talianov. Aj jeho názov – rímsky hrach – je používaný preto, že svojím tvarom pripomína spomínanú strukovinu. Historici odhadujú cíceru viac ako 7500 rokov. V stredoveku sa rozšíril do Európy, no najprv len do kuchýň chudobnejších vrstiev.

Dnes je cícer veľmi obľúbený najmä v kuchyniach Španielska, Talianska, Francúzska a Grécka, výnimočné postavenie tiež zastáva v arabských a balkánskych krajinách. Existujú dva druhy cíceru. Kabul má svetlé, väčšie semená a jemnú šupku, pestuje sa na juhu Európy a v severnej Afrike. Desi má tmavšie, menšie semená a hrubšiu šupku, najčastejšie ho pestujú v Indii a Etiópii.

Na Balkáne bolo v minulosti tradíciou, že pravú zrnkovú kávu pripravovali s pridaním malého množstva praženého a pomletého cícera, ktorý v nápoji udržiaval žiadúcu penu. V minulosti sa na našom území z cíceru pripravovali napr. zeleninové polievky, ktorým dodával chuť „kuraciny“.

.

Aké živiny cícer obsahuje?

.

Cícer obsahuje množstvo bielkovín, vlákninu, draslík, vápnik, horčík, zinok, fosfor, sodík, vitamíny A, B, C, E, K, kyselinu listovú, kyselinu pantoténovú, omega3 a omega6 mastné nenasýtené kyseliny a betakarotén. V jeho semenách sa nachádza 7 percent tukov. Je tiež bohatým zdrojom lecitínu.

Skvelou správou je, že varením a jeho prípravou sa nestrácajú žiadne vitamíny ani živiny. Cícer neobsahuje žiaden lepok, preto okrem vegetariánov ocenia túto skvelú potravinu aj celiatici. Cícer má v sebe prirodzene veľa vlákniny a obsahuje veľmi veľa železa, vďaka čomu dokáže už jeden pokrm z cíceru pokryť takmer celú dennú dávku, ktorú pre naše potrebujeme.

Z hľadiska nutričných a organoleptických vlastností patrí cícer medzi najkvalitnejšie strukoviny vhodné pre ľudskú výživu.

.

Výhody cícera alebo čo všetko nám konzumácia prinesie

.

Ǔžasnou výhodou cíceru je, že je najľahšie stráviteľnou strukovinou, a zo strukovín nafukuje najmenej. Varte ho rovnako ako fazuľu. Čiže večer namočiť, nechať do rána, následne priviesť k varu, nechať povariť 3minúty, zliať, napustiť čistú vodu, pridať bobkový list a variť do zmäknutia.

Cícer vyhľadávajú tiež muži vďaka jeho afrodiziakálnym účinkom. Pre deti poskytuje množstvo podporných látok ku správnemu vývinu. Nemali by ho obchádzať ani tehotné ženy, pretože cícer obsahuje množstvo kyseliny listovej, ktorá ovplyvňuje vývoj plodu v lone matky. Je bohatým zdrojom vápnika, železa a vitamínu B15.

.

Cícer je ideálny aj pri mnohých diétach - bezlepková, diabetická, diéta s obmedzením kuchynskej soli, nízkokalorická, bezcholesterolová alebo diéta s vysokým obsahom vlákniny. Používa sa tiež v delenej strave a jeho ďalšou výhodou je, že je sýty.

Cícer je nabitý antioxidantmi, ktoré pokožku chránia pred škodlivými voľnými radikálmi. Dodáva pleti hebkosť, pevnosť a pružnosť. Je vhodný aj pri liečbe nespavosti, pretože je výborným zdrojom aminokyseliny s názvom tryptofán, ktorá upokojuje a pomáha navodiť pokojný spánok. 

Cícer má vysoký obsah nenasýtených mastných kyselín, ktoré pôsobia na znižovanie hladiny cholesterolu a udržujú našu pokožku jemnú a vláčnu. Veľké množstvo vlákniny obsiahnuté v cícere pôsobí ako prevencia tzv. civilizačných ochorení (srdcovocievne, rakovina hrubého čreva, obezita).

.

Cícer má jemne orieškovú chuť. V kombinácii s obilovinami je výborným zdrojom dobre využiteľných bielkovín a aminokyselín. Spolu s červenou šošovicou a fazuľkami adzuki patrí cícer k najlepšie stráviteľným strukovinám.

Kvalita semien cícera je daná vysokým obsahom cukrov, bielkovín a vlákniny, je dobrým zdrojom lyzínu (cca 7%), nízke hodnoty vykazujú sírne aminokyseliny. Z mastných kyselín je významný vysoký podiel kyseliny linolovej. V semenách cícera sa nachádza 7 percent tukov. Cícer je tiež pomerne bohatým zdrojom lecitínu.

.

Dôležité účinky cícera pre naše zdravie

.

- zvyšuje obranyschopnosť organizmu
- podporuje rast zdravých kostí, nechtov a zubov
- pomáha pri žalúdočných problémoch
- je prevenciou proti osteoporóze
- je prevenciou proti kardiovaskulárnym chorobám
- znižuje vysoký cholesterol v krvi
- normalizuje hladinu cukru v krvi
- zlepšuje príznaky kožných ochorení
- podporuje dobrý zrak
- zlepšuje vyprázdňovanie
- podporuje metabolizmus

.

 Objednať cícer (rímsky hrach) >>>

.

100g cíceru obsahuje 27,42g sacharidov, 8,86g bielkovín a 7,6g vlákniny.

Minerály:
Draslík - 291mg
Fosfor - 168mg
Horčík - 48mg
Sodík - 7mg
Vápnik - 49mg
Zinok - 1.53mg
Železo - 2.89mg

Vitamíny:
Vitamín B1 - 0.116mg
Vitamín B2 - 0.063mg
Vitamín B3 - 0.526mg
Vitamín B5 - 0.286mg
Vitamín B6 - 0.139mg
Vitamín B9 - 172mg
Vitamín C - 1.3mg
Vitamín E - 0.4mg

.

Cícer a jeho vplyv na orgány podľa TČM

Cícer má neutrálnu až teplú povahu, sladkú chuť. Posilňuje žalúdok a srdce. Stimuluje vylučovanie moču a detoxikuje. Reguluje cukor v krvi, anémia, hnačka.
Pôsobí na slezinu, žalúdok a srdce. patrí elementu Zem.

.

Cícer je ako strukovina, či už chuťou alebo konzistenciou fakt topka, dá sa pripraviť s čímkoľvek na akýkoľvek spôsob. Možno ho kombinovať, pridávať či použiť ako hlavnú surovinu. Vyskúšajte napríklad pečený cícer ochutený bylinkami, koreninami, dosladený či posolený. Zvyknem robievať aj zdravú, sýtu a chuťovo excelentnú čokoládovú tortu, ktorej základ namiesto múky tvorí cícer.

Napíšte nám do komentára Akým jedlom či receptom z cíceru by ste nás chceli inšpirovať?

Štítok: obilniny
Niečo pre vás
Odporúčané články
Napíšte komentár
Odoslať odpoveď
Prosím prihláste sa pred publikovaním komentára.

Menu

Vytvorte si bezplatný účet, aby ste si mohli ukladať obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet, aby ste mohli používať zoznam želaní.

Prihlásiť sa