Kliknite pre viac produktov
No products were found.
Pokračovaním v prehliadaní tejto webovej stránky súhlasíte s používaním súborov cookie a vašich osobných údajov v súlade s nariadením EÚ GDPR. Viac detailov
Kategórie blogu
Posledné komentáre
Vyhľadávanie v článkoch

Detská imunita očami Tradičnej Čínskej Medicíny

Publikované 17-08-2022 Napísal 1610
Obľúbené0

Imunita detí očami Tradičnej Čínskej Medicíny

Detská imunita. To je téma, ktorá by chcela mať v malíčku snáď každá mamička. Prečo ja nešla na doktorku, ľutujeme vo chvíli, keď je náš malý poklad chorý.

V klasických čínskych knihách sa obvykle deti označujú ako malí ľudia alebo aj malí priatelia. „Liečenie detí v tradičnej čínskej medicíne je oproti dospelým trochu odlišné, nie sú totiž do určitého veku iba akousi zmenšeninou nás dospelých. Preto k nim musíme pri liečbe pristupovať inak ako k dospelým pacientom. Ten prístup je rozdielny v mnohých ohľadoch. Už len robiť diagnostiku malým deťom je často náročné, najmä ak sú živšie.“ hovorí terapeut tradičnej čínskej medicíny.

Veľký rozdiel ale je v tom, že deti sa rodia s orgánmi nie celkom vyvinutými. Preto sú malé deti oveľa citlivejšie a aj preto by sa dvojročné dieťa nemalo stravovať ako dospelý človek. Pálivé, korenené, vyprážané a pod. by malo byť tabu, pretože by mu mohlo príliš zaťažiť tráviaci systém a vytvoriť mnohé zdravotné nerovnováhy.

„Keď sme pri tom trávení, tak malé deti, najmä ak sú ešte dojčené, majú oveľa priepustnejšie črevá, a tak sa rôzne nepriateľské látky môžu ľahko dostať do obehu. Rovnako respiračný systém ešte nie je plne vyvinutý a malé deti sú tak náchylnejšie“ dodáva terapeut.

Slezina a detská imunita

Druhou príčinou slabšej imunity býva oslabená energia Qi Sleziny. Čo tým myslíme? Qi /čítame čchi/ je v tradičnej čínskej medicíne pojem označujúci životnú energiu. A slezina písaná s veľkým S je v čínskom liečebnom poňatí viac, než len „malý orgán“ vľavo pod rebrami. Slezina je vnímaná ako orgán zodpovedný za riadenie celého tráviaceho systému. A ten má v klasickom medicíne veľmi dôležitú funkciu - premieňať potravu, ale aj tekutiny a vdychovaný vzduch na energiu Qi nutnú pre fungovanie nášho tela i ducha. Bez Qi nie je života, bez Sleziny nie je dostatok Qi. Preto čínska medicína kladie veľký dôraz na stravu, na starostlivý výber potravín, ktoré podporujú zdravie Sleziny.

V jednej zo starých kníh sa píše: „Prepravné a premenné funkcie nie sú u detí dostatočne silné a úplné, preto môže ľahko dôjsť k ich poškodeniu v dôsledku nevhodnej stravy“. Je to tak, malé deti ešte nemajú systém Sleziny dostatočne vyvinutý, a preto sú citlivé na rôzne dietetické chyby. Preto tiež často trpia problémami tráviaceho traktu, ako je nadúvanie, bolesti bruška, zvracanie, hnačky a pod.

Oslabená Qi Sleziny môže u detí vyvolať:

Spomalenie trávenia. To spôsobí nedostatočnú tvorbu energie Qi a tiež krvi, čo je v čínskom poňatí symbol pre výživu organizmu. Tento nedostatok sa potom prejavuje ako: slabá imunita, únava, bledosť, vývojové problémy, oslabenie ostatných orgánov alebo funkcií atď. Pri spomalení trávenia ďalej dochádza ku kumulácii potravy. Tá sa zablokuje a máme tu nadúvanie, grganie, škrúkanie, bolesti bruška a pod.
Hromadenie odpadových látok. Z nich sa následne tvorí patologická vlhkosť a takzvaný hlien. Vlhkosť sa prejaví napr. hnačkou. Hlienky sú v podstate zrazená vlhkosť zo zle strávenej potravy. Je dobré vedieť, že Slezina je vždy miestom ich tvorby. Preto za tvorbu hlienov môže predovšetkým to, čo jeme. Hlienky v tele nechceme, môžu sa hromadiť a potom bránia voľnému toku energie Qi v tele.
Oslabenie zdvíhacie funkcie Sleziny. Správne má Slezina čistú esenciu z potravy posielať nahor k Pľúcam a Srdcu, ktoré ju potom distribuujú do celého organizmu. Číňania hovoria, že Slezina je zodpovedná za vzostup čistého. Oproti tomu žalúdok má za úlohu tie menej čisté zvyšky posielať smerom dole. Hovorí sa, že žalúdok riadi pokles kalného. Pokiaľ má ale Slezina svoju funkciu oslabenú, posiela to svoje čisté zlým smerom. No a na svete je hnačka.
Stagnujúca potrava. Tá vytvára takzvané horúco. To stúpa prirodzene nahor a vyvoláva stavy ako reflux, pálenie záhy či krvácanie ďasien pri čistení zubov. A toto horúco, ak sa spojí ešte s vlhkom, spôsobuje rôzne druhy chronických zápalov, u detí napríklad v strednom uchu.
Áno, všetky tieto problémy môže spôsobiť oslabená Slezina alebo oslabené trávenie. Z toho vyplýva, že stravovanie zohráva veľkú úlohu v tom, či budú deti zdravé alebo choré. A pokiaľ sú choré, úprava jedálnička môže – na rozdiel od dospelých – ich zdravotný stav výrazne ovplyvniť. Samozrejme k lepšiemu.

Na čom si Slezina pochutí

Základom jedálnička zdravého dieťaťa by mali byť zložité sacharidy doplnené malým množstvom vysoko hodnotných bielkovín a porcií ľahko povarenej zeleniny. Deti samozrejme potrebujú stravu, ktorá je čerstvá a chutná, veľmi vhodné sú lokálne potraviny. Väčšinu potravín stačí ľahko povariť, aby jedlo zostalo chrumkavé.

Trávenie začína už v ústach, preto je dobré deti učiť, aby jedlo najskôr dôkladne rozžuvali a vychutnali si každé sústo. Nie nadarmo sa hovorí, že sme to, čo jeme au detí, ktoré potrebujú kvalitnú stravu pre svoj zdravý vývoj, to platí dvojnásobne.

Všeobecne sa dá povedať, že potraviny, ktoré posilňujú Slezinu, sú neutrálne alebo teplé sladké povahy: ľahké obilniny, obzvlášť biela ryža a ryžová kaša (congee), ovos, pražený jačmeň, lepkavá (sladká) ryža, špalda, tekvica, sladké zeler, tekvica, mrkva, kukurica, paštrnák, cícer, čierna fazuľa, batáty, jamy, hrach, vlašské orechy, kuracie mäso, hovädzie mäso, jahňacie mäso, pečeň, obličky, makrela, tuniak.

Ako súčasť zdravého jedálnička dobre fungujú aj vitálne huby, ktorých priaznivé pôsobenie na organizmus je potvrdené nielen tradičnou čínskou medicínou, ale aj modernými vedeckými štúdiami.

Čo Slezina nemá rada, sú nevarené a surové potraviny chladnej povahy (najmä na jeseň av zime): šaláty, surové ovocie (celé ale aj vylisovaný džús, najmä z citrusov), pšenica, klíčky a obilné výhonky, surová zelenina, paradajky, špená , mangold stopkatý (rímsky špenát), tofu, pšeno, chaluhy, soľ, príliš veľké množstvo sladkých jedál a koncentrované sladidlá.

Tiež príliš nemusí hnedú ryžu a potraviny, ktoré zadržujú a vytvárajú tzv. vlhkosť v tele: zmrzlinu a mliečne výrobky (okrem malého množstva masla a jogurtu). Nebude rozhodne spokojná s cukrom a čokoládou, dokonca ani nemá veľmi rada semienka, avšak s výnimkou vlašských orechov.

Povolajte huby

Ale vráťme sa späť k vitálnym hubám. Napríklad taká huba Reishi. Je považovaná za kráľovnú medzi hubami a to plným právom. Reishi obsahuje mnoho bioaktívnych látok, ktoré ju robia úplne jedinečnú. V Reishi môžeme nájsť okrem vitamínov, minerálov aj veľké množstvo polysacharidov beta glukánov, ganoderanov, ale aj steroidov, cyklických esterov laktónov, triterpénov, kam patrí aj kyselina ganoderická či lanostany. Vďaka tomu dokáže Reishi podporiť organizmus a udržiavať tak našu prirodzenú obranyschopnosť, ako aj prispievať k zachovaniu normálnej funkcie obehového systému.

Nájdete ju napríklad v Dračom sirupe alebo produkte MycoComplex. Sirup je vhodný predovšetkým pre malé deti, ktoré nie sú schopné prehĺtať tabletky. Sirup obsahuje huby Reishi a Cordyceps, Echinaceu a Acerolu (prírodný zdroj vitamínu C) a mamičky ho začínajú používať už počas letných mesiacov, kedy deti čaká návrat do detského kolektívu, chladnú jeseň a dlhá zima.

MycoComplex je vhodný pre väčšie deti (od 5 rokov) aj pre dospelých. Tiež obsahuje vitálne huby Reishi a Cordyceps, Acerolu a navyše huby Agaricus a Shiitake. Agaricus je zo všetkých vitálnych húb najaktívnejší a vďaka tomu je veľmi vhodný na udržiavanie správnej funkcie imunitného systému.

K hubám pridávame často aj MycoClean, ktorý obsahuje extrakt zo slzovky.

Zbaviť sa ťažkostí u detí býva obvykle oveľa jednoduchšie a rýchlejšie ako u dospelých. Choroby u detí prichádzajú rýchlo, ale väčšinou aj rýchlo odídu. Treba tak venovať veľkú pozornosť vhodnému jedálničku a starostlivosti o zažívanie, ktorému čínska medicína symbolicky hovorí „zdravá Slezina“. Veď ona je zodpovedná za imunitu malých ľudí, malých priateľov, skrátka našich detí. V tom prípade je pre nás najdôležitejším orgánom na svete.

Štítok: imunita
Niečo pre vás
Odporúčané články
Napíšte komentár
Odoslať odpoveď
Prosím prihláste sa pred publikovaním komentára.

Menu

Vytvorte si bezplatný účet, aby ste si mohli ukladať obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet, aby ste mohli používať zoznam želaní.

Prihlásiť sa