Kliknite pre viac produktov
No products were found.
Pokračovaním v prehliadaní tejto webovej stránky súhlasíte s používaním súborov cookie a vašich osobných údajov v súlade s nariadením EÚ GDPR. Viac detailov
Kategórie blogu
Posledné komentáre
Vyhľadávanie v článkoch

Detoxikácia a očista organizmu

Publikované 03-09-2016 Napísal 2443
Obľúbené0

Alergia sa u mňa prvýkrát prejavila v dospelom veku (23 rokov). Tiež som bola z toho v šoku, tak ako ľudia, ktorí mi s hrôzou a vyvalenými očami rozprávajú, že dostali alergiu až po 30-tke, 40-tke (akoby alergia mala byť len chorobou detí). Teraz už viem, že alergické reakcie, ktoré sprevádzajú človeka sú vo veľkej miere spôsobené sústavným zanášaním organizmu a nezdravým životným štýlom (ale o tom neskôr :))

Jedného pekného dňa mi po zjedení jablka z ničoho nič napuchla pera, nie veľmi výrazne, nie tak, aby som bežala na pohotovosť, ale viditeľne aj citeľne. Bola som prekvapená, ale neriešila som to. O dva dni pri jedení jablka rovnaká reakcia, ale k tomu aj výrazné škrabanie v krku a pocit, že máte zapichnutú v krku kostičku a musíte neustále pregĺgať alebo to niečím zapiť, aby ste sa jej zbavili. Behom polroka sa pridalo k tomu tečenie z nosa, zapuchnuté oči, spávanie posediačky, aby som aspoň čo-to v noci udýchala, nepríjené svrbenie uší, krku a stále sa stupňujúca alergia na viac ovocia a zeleniny (jablká, hrušky, mrkva, slivky, marhule, hrach, zemiaky – ak som sa porezala pri čistení zemiakov, tak som mala ruku ako krhlu...). Neviem ako dlho som tento stav prehliadala a nevedela si „stanoviť diagnózu“, ale keď to bolo už naozaj neúnosné, lebo som nemohla odšoférovať do práce pre napuchnuté oči, tak som zašla za alergológom. Odchádzala som s urobenými testami, alergiou na peľ, trávy a aby toho nebolo málo , mala som aj skríženú potravinovú alergiu! Dostala som lieky (spreje na dýchanie) a bola som upovedomená s tým, že ich budem musieť brať celoročne a každodenne, pravdepodobne do konca života.

Našťastie, prišla krásna záchrana v podobe tehotenstva :) V tej dobe som ešte plne dôverovala lekárom, nevedela som nič o alergii a bola som „nepobozkaná aternatívnou liečbou“. S istotou som ale vedela, že nechcem brať ŽIADNE lieky počas tehotentstva. Telo som mnou urobilo zvláštnu dohodu a počas 9 mesiacov som ani raz alergicky nekýchla, nechodila som všade s kapesníkmi a ovocia a zeleniny som si dovolila toľko, koľko sa mi žiadalo.

Pár dní po pôrode som bola tam kde predtým, ale ešte výrazne horšie. Po vypití čerstvej šťavy z domácej mrkvy som bežala na pohotovosť s napuchnutým hrdlom ledva lapajúc po troške vzduchu, ktorá sa do mňa dostala. Pocit, že máte úplne opuchnuté/nepriechodné nosné sliznice a k tomu napuchnuté hrdlo tak, že vám ním neprejde ani trocha vzduchu nie je žiadna malina :)

Po tomto zážitku som začala viac premýšľať o svojej chorobe  a jej príčine. Toto je moment, ktorý u mnohých chorých ľudí výrazne absentuje. Zveria sa absolútne a apaticky do rúk cudzej osoby (najčastejšie lekára), ktorý ich nepozná, nevie čo prežili, čím prešli, čoho sa museli vzdať, aké zmeny nastali v ich živote, čo im robí dobre a čo nie, v akých súvislostiach ochoreli a aj keby strávili v rozhovore hodinu, nikdy vás nebude poznať cudzí človek viac ako sa poznáte sami. Cudzí človek vás môže otázkami akurát naviesť tak, aby ste sami prišli na to, čo môže byť príčinou vášho ochorenia a túto príčinu odstrániť. (Tak to robím s chorými zákazníkmi aj ja, lebo aj správne sa pýtať je niekedy umenie. )

Keďže moje telo, reagovalo alergicky na všetko čerstvé (kvety, tráva, stromy, jedlo) iba v období, keď som nebola tehotná, mala som len dve možnosti – rodiť každý rok  :) alebo sa vyliečiť. Vedela som, že nie som nevyliečiteľné chorá a vedela som, že moje telo je v skutočnosti zdravé, ak sa tak dokáže správať vždy v tehotenstve (potvrdilo sa mi to 3x :))

Obdobie hľadania, skúmania, skúšania a pozorovania reakcií môjho tela trvalo 6 rokov. Pre niekoho možno katastrofálne dlhý čas boja, hlavne, ak sa dá všetko vyriešiť sprejom alebo zaočkovaním pred sezónou. Mne tá cesta za to stála, lebo som vedela, že to dotiahnem do zdravého konca len za pomoci mojich vlastných síl a rozumu a čas už pre mňa nehral rolu. Pochopila som, že výrazný vplyv na vznik alergie mala súhra viacerých vecí, ktoré sa udiali behom 1 mesiaca – koniec školy, nový režim, zamestnanie sa, zmena bydliska, odchod z rodičovského domu, nový vzťah, noví ľudia, a najmä to, že som sa po 5 rokoch vrátila od vegetariánstva opäť k mäsu (teraz som už zase na poriadku :)). Pochopila som počas tých pár rokov, že homeopatia, akupunktúra a všetky iné najrôznejšie techniky môžu byť fajn a výrazne môžu dopomôcť k požadovanému výsledku, ale neurobia prácu za vás, tak ako to neurobí žiadna zázračná tabletka. Prvotné je pochopiť príčinu choroby a pracovať na jej odstránení.  A ja som pochopila, že moje telo potrebuje úplnú detoxikáciu !

Ak niekto tvrdí, že človek detoxikáciu nepotrebuje a ten, čo sa celý rok stravuje zdravo, už vôbec nie, tak pôst/resp. hladovku alebo inú formu očisty tela nikdy neskúsil, píše čisto teoreticky!

Jednodňovky na ovocí a zelenine alebo na ovocno-zeleninových šťavách počas týchto rokov pre mňa neboli neznámym pojmom, ale stále častejšie som cítila, že telo si pýta absolútny reset :), ktorým sa definitívne uzdraví každá chorá bunka môjho organizmu a ja úplne zregenerujem :)

A tak začala moja praktická a aktívna cesta za zdravím :)

Minulý rok som sa prvýkrát odhodlala na 7 dňový pôst, ktorý spočíval v pití čerstvých ovocných alebo zeleninových štiav bez akejkoľvek tuhej stravy. Predchádzalo mu zopár dní na ľahšej strave. V nasledujúcich riadkoch bude detailný opis zmien tela aj pocitov, verím, že poznanie týchto skutočností vám pomôže pri vašej vlastnej očiste :) :

Príznaky počas jednotlivých dní:

  1. Deň – hlad, škvrkanie v bruchu, bolesť hlavy, únava z chodenia (šport, resp. aspoň rýchla chôdza má silné detoxikačné účinky, kedy sa vám z tela rýchlejšie odplavujú toxíny, takže detoxikačné príznaky, ako bolenie hlavy a pod. rýchlejšie ustúpia)
  2. Deň – bolesť hlavy po výdatnom spánku ustúpila úplne, škručanie v bruchu je počuť stále, najmä keď zacítim vôňu jedla – napr. pečeného mäsa, ktoré by som si ale nedala a ani ho nejedávam :) , prestávam cítiť hlad v bruchu, chute mám však na všetko jedlo, hlavne. keď o ňom rozmýšľam, keď varím, alebo si dookola prezerám zdravé recepty na internete.
  3. Deň- žalúdok a trávenie si úplne zvyklo na nový príjem potravy, v bruchu mi už nevyhráva, aj keď chuť na jedlo by bola, ale je to len pocit v hlave nie v tele. Únava žiadna napriek tomu, že mám v nohe 2x za deň 5 až 7 km rýchlej chôdze. Neviem, či je to ľahkou „stravou“ alebo poobedným spaním, masážami, relaxom, pohodou bez stresov a večerným časom, kedy idem spať (20:30). Pochopila som, že keby som necítila vône, dá sa takto vydržať v pohode mesiac. Kto si myslí, že by to nedokázal, tak hovorím, že URČITE dokázal.
  4. Deň Hlad absolútne necítim a čo je najlepšie už aj hlava prestala myslieť na jedlo, keď vidím reštauračných hostí s plným tanierom, zostávam v pohode, nerobia sa mi sliny :) Viditeľne mi telo detoxikuje – tvár je vyhádzaná ako v 15-tich (nejem mastné, korenisté ani sladké a napriek tomu som ako puberťák, vlastne nejem nič :))
  5. Deň – pleť sa cez noc zázračne vyčistila, to sú mi zázraky :), počas dňa sa ozýva opäť škručanie v bruchu (alebo je to len práca čriev? ), sama som z toho prekvapená, lebo necítim hlad a nemám ani chuť na jedlo. Nepríjemná chuť v ústach, zuby si čistím 3-4x denne a oškrabávam jazyk – to je ďalší orgán, ktorým telo výrazne detoxikuje. Ústa mám stále zlepené akoby som sa práve zobudila po ťažkej noci :). Počas detoxu sa neodporúča krémovanie, aby pokožka lepšie dýchala, ale ja som si dopriala olejovú ajurvédsku masáž :) Vypila som len 0,75l šťavy za deň, zvyšok sa mi už nežiada, pijem vodu. Keďže aj pokožkou detoxikejeme, nasucho sa každé ráno a večer vyšúcham pred sprchou sisalovou rukavicou.
  6. Deň -  pleť úplne vyčistená, chuť žiadna, črevá pracujú stále a nahlas, nohavice obliekam bez rozopnutia :), pri rýchlom vstávaní mám točenie hlavy, musím vstávať pomalšie, veľmi veľmi nepríjemný povlak na jazyku, nejde ho ani zoškrabať lyžičkou ani kefkou, začínam cítiť citlivosť zubov – neviem, či to robí to časté umývane, alebo koncentrované šťavy alebo kombinácia oboch... 1l šťavy už vôbec  nepotrebujem, stačí mi 0,5 – 0,75l.
  7. Deň – pomaly končím s detoxom, teším sa na kúsok ovocia, ktoré si budem môcť dopriať nasledujúci deň, energie je na rozdávanie, v noci potrebujem max 5 hodín spánku, mám potrebu stále niečo robiť, nútim do aktivity celú rodinu J váha -3 kg dole

Nasledujúcich pár dní je veľmi pomalý presun na tuhú stravu, v prvý deň je to okrem tradičných štiav hrsť ovocia, na druhý deň 2 porcie na raňajky a večeru, na tretí deň, pridávam zeleninu, atď.

 Po detoxe prišlo moje druhé alergické obdobie (prvé mám v rozmedzí marec – máj), druhé v auguste. So zadosťučinením som zistila, že august je tu a ja nesmrkám, nekašlem, nesvrbia ma oči, krk, môžem jesť svoje obľúbené ovocie. (mimochodom počas 7 dňového pôstu na šťavách som volila šťavu z bazy, černíc, repy atď. nealergických plodín, na piaty deň som v pohode prijímala mrkvu aj jablko ). Mala som napoly vyhraté !!!!

Vedela som, že musím zvládnuť ešte jarnú alergiu, tohtoročný detox som si teda naplánovala na koniec februára/začiatok marca. Dala som 9 dní a som bez alergických prejavov, môžem spať vo vodorovnej polohe, jem obľúbené ovocie aj zeleninu, žijem život zdravého človeka :)

Táto skúsenosť ma ovplyvnila natoľko, že som sa rozhodla nielen podeliť sa o túto skúsenosť vo forme článku, ale pripraviť aj ďalšie aktivity, ktoré pomôžu na vašej ceste za zdravím. Predstavíme vám ich už čoskoro :)

Až človek, ktorý niečo podobné skúsi, vie povedať, či takáto akcia má resp. nemá zmysel pre jeho telo a zdravie a nakoľko ho ovplyvnila. Nenechajte sa zmiasť článkami o tom, že nie je potrebné telo čistiť, že sa vie regenerovať samo. Súhlasím s tým, že vie, ale je potrebné mu pomôcť, lebo aj keď žijeme nanajvýš zdravo, neustále sme vystavený výfukovým plynom, splodinám z tovární, ťažkým kovom a dusičnanom v zelenine atď atď. Detoxikácia sa dá robiť aj zadarmo, nepotrebujete na to extra multi zázračné prípravky. Stačí čerstvá šťava, voda a bylinkové čaje.

A čím som ešte očistu tela podporila?

-      1x denne derivačný kúpeľ – viac informácií tu

-      2x denne čistenie tela sisalovou rukavicou –detoxikácie cez pokožku

-      2x denne preplach dutín s konvičkou Néti – detoxikácia slizníc

-      Každý druhý deň klystír pomocou Irigátora - (telo nepríjima tuhú stravu, teda ani vlákninu, v črevách     nedochádza k pohybu a vyprázdňovaniu, napriek tomu treba čistiť usadeniny zo stien čriev a to   vďaka klystíru, čisté črevá = zdravé telo !)

-      2x denne bylinkový čaj – striedala som pestrec mariánsky, prhľavu, púpavu, prasličku, podbeľ  - podporujú detoxikáciu cez pečeň, obličky, pľúca

-      1x sauna – detoxikácia cez pokožku

-      2x denne dlhá prechádzka

-      2x za týždeň masáž

-      Denne relax, cvičenie, meditácie a radosť z každého dňa a z toho, aká ste silná osobnosť :)

----

DôLEŽITÉ!

Prečo by mala byť detoxikácia pod vedením lektora?

Hlavne prvá detoxikácia je mimoriadne potrebná pod vedením niekoho skúsenejšieho. Niekoho, kto ťa pripraví na nekomfortný stav počas prvého dňa a pomôže ti ho prekonať rôznymi technikami, uľaví ti od bolesti hlavy, namotivuje, vysvetlí procesy v tele, zamestná telo a hlavu a vyskladá týždeň detoxu tak, aby bolo 7 dní využitých čo najlepšie a tak, aby sme detoxikovali na všetkých úrovniach tela a mysle. Je to zároveň čas na nezaplateni, lebo máš možnosť byť v kolektíve ľudí, ktorý sa navzájom obohacujú svojimi skúsenosťami z oblasti dzravého životného štýlu a prítomnosť skúseného lektora je viac akoby si prečítal 100 kníh, ktoré ťa len zbytočne zmätú. Ukáže cestu a nasmeruje ťa aj po ukončení detoxu tak, aby si sa vracal na detox pobyty len ako na udržiavaciu dovolenku, vďaka ktorej u teba neprepuknú civilizačné ochorenia a budeš aktívna a zdravá aj na dôchodku.

---

Chcete si detoxikovať pečeň bez hladovania?

V tom prípade je pre vás vhodný skvelý program zameraný na detoxikáciu a očistu pečene >>>

.

Alebo vás zaujíma hlbšie poznanie svojho tela, ako funguje strava na organizmus z dlhodobého hľadiska?

V tom prípade je pre vás vhodný detoxikačný program Cítim sa skvelo vo svojom tele "alebo Zdravo do plaviek" >>>

zdravé chudnutie pomocou vedomej stravy, vedomého pohybu a vedomej práce na sebe

ľahkosť – vitalita – láska k sebe

Štítok: detoxikácia, očista
Niečo pre vás
Odporúčané články
Napíšte komentár
Odoslať odpoveď
Prosím prihláste sa pred publikovaním komentára.

Menu

Vytvorte si bezplatný účet, aby ste si mohli ukladať obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet, aby ste mohli používať zoznam želaní.

Prihlásiť sa