Kliknite pre viac produktov
Neboli nájdené žiadne produkty.
Vyhľadávanie v článkoch
Kategórie blogu
Posledné články
Posledné komentáre

Cvikla

Publikované 2016-09-10 32422
Obľúbené1

Cvikla ako červená repa s krásnym "letokruhom" uprostred ako ďalší zázrak prírody

Hneď na úvod treba upozorniť všetkých, ktorí pri slove „cvikla“ ohrňujú nosom, že cvikla – to nie sú len tie nevábne zavárané červené kocky, ktoré sme tak svedomite v školskej jedálni odkladali na okraj taniera. Veríme, že aj najväčších odporcov navnadíme na ochutnanie niektorých z cviklových receptov najmä, keď uvážia, koľko má cvikla v sebe cenných vitamínov a zdraviu prospešných látok.

Červená repa a jej základné pestovanie

Nie nadarmo je cvikla jedna z našich najtradičnejších plodín. Jej pestovanie je doslova hračka. Na jar stačí do riadku nasypať pár semienok (ja sadím úplne nariedko, aby som ju nemusela neskôr pretrhávať a zbytočne vyhadzovať). Je absolútne odolná, nenáročná na pôdu aj vodu, krásne rastie aj v skutočne veľkých suchách, je odolná voči škodcom a hoci vedľa nej vošky svedomito obhrýzajú kaleráb, na cviklu sa ani neobzrú... ktovie prečo? :)

Cvikla sa dobre skladuje a môžeme ju tak mať k dispozícii celú zimu, stačí ju dobre očistiť od zeme a suchú vložiť do debničiek do chladnej a tmavej miestnosti. Kvalitná repa sa vyznačuje veľmi tmavou farbou a kruhy sú čo najmenej výrazné. Má silnú schopnosť zafarbenia všetkého s čím príde do styku, pri práci s ňou (varenie, čistenie a pod.) používajte rukavice. (Škvrny vyčistíte citrónovou šťavou a soľou.)

Túto jej farbiacu prednosť však viete využiť na farbenie veľkonočných kraslíc. Stačí dať povariť trochu červenej repy, odvar vychladíme a ponoríme do neho očistené vajíčka. Čím dlhšie necháte vajíčka ponorené, tým sýtejší odtieň červenej budú mať.

Okrem koreňa cvikly sú veľmi zdravé aj listy, ktoré môžete pridať do šalátov alebo odšťaviť. Uvarené alebo udusené listy pripomínajú svojou chuťou špenát.

Čo cvikla obsahuje:

  • na pevné nechty a vlasy je to jód, zinok a meď
  • vitamín E zase spomaľuje stranutie
  • pre pevné väzivá a pružné cvievy je dôležitý kremík
  • horčík a draslík zabraňuje prekysleniu tela, pomáhajú znižovať hladinu kyseliny močovej v tele, čo je podstatné pri liečbe dny
  • vláknina nám pomáha pri pravidelnom vyprázdňovaní, upravuje činnosť čriev a pomáha proti zápche a hnačke
  • vitamínu C z nej robí výborný prostriedok na podporu imunitného systému
  • vitamín B a kyslina listová podporujú rast tkaniva a pomáhajú tak dieťatku, správne sa vyvíjať.

 

Účinky červenej repy na organizmus:

  • zmierňuje infekcie dýchacích ciest
  • predchádza zápche
  • varená obsahuje rozpustné vlákniny, ktoré znižujú hladinu cholesterolu
  • je súčasť diét pri ochoreniach pečene a ateroskleróze
  • obsahuje látky s protirakovinovými účinkami
  • odporúča sa pri odtučňovacích kúrach – vysoký obsah vlákniny, nízky obsah tuku a minimum kalórií
  • ochorenie pečene a obličiek – zbavuje telo toxických látok
  • šťava z cvikly je prospešná pri menštruačných ťažkostiach
  • má málo kalórií, urýchľuje metabolizmus, pomáha pri vstrebávaní potravy
  • jej príjem by mali zvýšiť najmä starí ľudia – pomáha pri liečbe demencie a Alzheimerovej choroby
  • napomáha pri liečbe rakoviny, je tomu tak vďaka vysokému obsahu antioxidantu betanínu 
  • spevňuje väzivové tkanivo
  • spevňuje pokožku, cievy a kosti
  • neutralizuje a odstraňuje toxíny, najmä v mozgu
  • podporuje rast buniek a regeneruje jadrá buniek
  • zabezpečuje tvorbu žalúdočnej kyseliny na lepšie využitie bielkovín v organizme
  • aktivizuje produkciu červených krviniek a okysličovanie buniek
  • podporuje optimistickú náladu
  • dodáva vlasom lesk, pokožke hebkosť a nechtom pevnosť
  • má odvodňujúce a odkysľujúce účinky
  • detoxikuje črevá, odstraňuje zápchu

Cvikla je zelenina s množstvom hodnotných nutričných látok za pomerne nízku cenu. Nikde inde nenájdeme taký vzácny kombinovaný preparát s obsahom kremíka a kyseliny listovej na oživenie a povzbudenie buniek. Je medzi všetkými plodmi, dozrievajúcimi na zemi, či na stromoch, neprekonateľná svojimi omladzujúcimi účinkami na celý organizmus.

O červenej repe sa tradovalo, že dokáže vyliečiť chudokrvnosť. Aj v tomto prípade však platí „všetko s mierou“, cvikla iba môže napomôcť k tvorbe krvi a do stravy by ju anemici rozhodne mali zaradiť, obsah železa v repe však nie je až taký vysoký. Ak by ste si chceli zvýšiť príjem železa väčším množstvom cvikle, mohlo by Vám to privodiť zažívacie/ tráviace problémy, žalúdočné kŕče, nevoľnosť až točenie hlavy. Tí, ktorí to skúsili už iste vedia o čom hovorím  :) Odporúča sa vypiť max. 100 ml odšťavenej cvikle naraz, najlepšie zmiešať s jablkovou alebo mrkvovou šťavou. Po výdatnom pití cvikle sa nezľaknite ružovej farby moču :) (je to známka dobrej funkčnosti obličiek a trávenia)

Konzumáciu surovej cvikle by mali obmedziť ľudia trpiaci na obličkové kamene a diabetici, obsahuje vyšší podiel sacharózy.


Ako si pripraviť cviklu, aby vaše chuťové poháriky po nej túžili aj nabudúce?

Cviklu môžete nielen zavárať, ale aj variť či piecť, pripravte si z nej koláč, nápoj alebo nátierku. Cvikla sa na väčšinu receptov vopred pečie v šupke v alobale a tak ďalej upravuje, jej farba tak zostane tmavofilová. Najdôležitejšie je povedať, že najviac účinných látok má cvikla (rovnako ako iné ovocie a zelenina) v surovom stave, teda to najjednoduchšie, čo môžete urobiť, je odšťaviť si ju alebo zasurova nakrájať do šalátu alebo ako prílohu a pod. 

Pri varení cviklu iba prudko sparíme, pridlho nevaríme, inak znížime 80 percent citlivej kyseliny listovej. Do cvikle   nepicháme, aby nevytiekla šťava. Najznámejším receptom je zrejme sterilizovaná cvikla, takže prinášame aj recept na jej trochu ozvláštnenú podobu:

Sterilizovaná cvikla s kapustou

5 kg kapusty

2 kg uvarenej cvikle

0,5 kg postrúhaného chrenu

1 celé deko

400 g cukru

500 ml octu.

Kapustu a cviklu nakrájajte, všetko zmiešajte, nechajte odstáť. Dajte do pohárov a sterilizujte, aby chytili viečka.

 

A teraz zopár receptov , ktoré Vám isto spravia chuť a zmenia názor na kulinárske umenie kuchárok v školských jedálňach. :)

Cviklový sirup na letné dni

2 kg cvikle, 1 kg mrkvy , 2 kg kyslých jabĺk, 2 kg cukru , 70 gr kyseliny citrónovej , 4 bal vanilkový cukor , cca 1OO gr zázvoru a 2 citróny – všetko ovocie a zeleninu buď odšťavíme  alebo najemno nastrúhame, dáme pomaly variť, kým sa neroztopí cukor (neprivádzame do varu). Plníme po scedení do vyvarených fliaš a uchováme po vychladnutí v chlade. Z tohto množstva budeme mať asi 4 l sirupu. Kyselina citrónová nám sirup zakonzervuje.

Cviklový šalát

Nahrubo nastrúhané 3 kusy nevarenej cvikly zmiešame s 3 strúčikmi rozotretého cesnaku, jednou nakrájanou cibuľou, šťavou z 1 citrónu a 200 ml kyslej smotany. Osolíme, okoreníme a premiešame, necháme hodinku odležať, aby sa spojili všetky chute a vychladené podávame s čiernym chlebíkom.

Sirup z cvikle pre dospelých

0,7 kg surová cvikla, 2 l voda, 1,5 kg cukor, 2,5 dkg kyselina citrónová, 0,5 dl rum . Surovú cviklu pokrájame , pridáme vodu a varíme 4 hodiny. Po precedení pridáme cukor a varíme ešte pol hodiny. Po dovarení pridáme ešte rum a kys. Citrónovú. Ešte teplý vlejeme do fliaš a pevne uzatvoríme.

Cviklový burger

Do celozrnného sendviča nakrájame tenké kolieska surovej cvikly, pridáme čerstvý kozí syr, najemno nakrájané vlašské orechy a listový šalát ( fantázii sa medze nekladú)...

 

Pečená cvikla

Cviklu nakrájame na mesiačiky, pokvapkáme kvalitným balzamikom (naozaj hustým, kvalitným, výrazným), potrieme rozotretým cesnakom, okoreníme, osolíme a dáme zapiecť.

Zapečená cvikla s koreňovou zeleninou

foto: http://fitmama.blog.cz/en/1304/16

Umytú a ošúpanú cviklu nakrájame na mesiačky spolu so zemiakmi, zelerom, mrkvou a pod. , pridáme celé strúčiky cesnaku, polejeme olivovým olejom, posypeme sézamom, soľou, korením, tymiánom alebo kvalitnými  grilovacími bylinkami. Celú túto zmes dáme do alobalu a jenskej misy a pečieme pri 220 stupňoch asi 30 minút najskôr zabalené v alobale a potom ešte 10 minút odokryté. Môžeme podávať s cottage syrom a čerstvou pažítkou.

Cviklové chipsy

foto: http://www.food4fun.sk/?food=1&id=106/

Nezdravšia verzia (občas dobre padne) :

2 väčšie cvikle ošúpeme, nakrájame na tenké plátky so škrabkou, hodíme na panvicu s rozohriatym olejom, opečieme, vyberieme na servítku, ktorá vysaje prebytočný tuk a potom posolíme a okoreníme.

 

Zdravšia verzia (chuťovo nezaostáva za tou nezdravou )

2 väčšie cvikle ošúpeme, nakrájame na tenké plátky so škrabkou alebo nožom, posypeme grilovacími bylinkami, dáme do sušičky alebo na slniečko a uskladníme v dobre uzatvárateľnom pohári.

Cviklová nátierka

foto: http://www.food4fun.sk/?food=1&id=106/

300 g varenej cvikle nastrúhame, pridáme malý biely jogurt, 4 Pl majonézy (prípadne podľa potreby), hrsť opražených a posekaných orechov, 2 strúčiky prelisovaného cesnaku, osolíme, okoreníme a najemno nastrúhame tvrdý syr.

 

(Tepelne upravenú cviklu môžete zmraziť vcelku aj pokrájanú. Vo vzduchotesnej nádobe vydrží až rok.)

 

Cviklové liečebné kúry

 

PRI VYSOKOM CHOLESTEROLE (užívať 10 dní, 7 dní pauza, 10 dní užívať)

Potrebujeme každý deň nasledovné: 1 cviklu, 1 citrón, 1 Pl medu.

Cviklu umyjeme, zrežeme hlavičku cvikly, vydlabeme stred (samozrejme nevyhadzujeme, ale použijeme na inú prípravu), vyžmýkame štavu z citróna, prikryjeme čapičkou a dáme do chladničky.  Po 12 hodinách štavu vylejeme dosladíme medom a vypijeme.

PROTI PLESNI NA NOHÁCH

Denne čerstvú šťavu z cvikle masírujeme do postihnutých miest na nohách. Kúra trvá obyčajne 7 – 10 dní.

"POLIEVKA" NA PREČISTENIE KRVI

Zväzok listov cvikle a menší zväzok petržlenovej vňate povaríme 15 minút, pridáme cibuľu, cesnak, menší zeler a 2 mrkvy, nakoniec najemno postrúhané cvikly podľa potreby, podľa chuti ešte kapka olivového oleja  a citrónová šťava. Odstavíme s ohňa a podávame.

Šalát z cvikle pri REUMATICKÝCH BOLESTIACH

Zmiešame postrúhanú surovú cviklu, jablko, mrkvu a zeler, pridáme citrónovú šťavu a olivový olej + soľ a korenie.

Niečo pre vás
Odporúčané články

Pohánkovo-cviklová mňamka s červenou šošovicou

3649 2017-01-07
Obľúbené
Vonku stále viac prituhuje a radiátory pomaly posúvame na vyššie čísla. Mnohí z nás sú zimomraví a potrebujú ohriať...
Čítať ďalej

Cviklový raw koláč

1645 2016-09-22
Obľúbené
Ak sa prestanete na cviklu pozerať ako na jedlo, ktoré sme odmietali v školskej jedálni a dáte jej druhú šancu,...
Čítať ďalej

Pohánkové placky s cviklou

1848 2016-09-22
Obľúbené
Placky z pohánky nie sú jedlom, ktoré sa pripraví za 10minút. Napriek tomu sa však rozhodne oplatí počkať a vychutnať...
Čítať ďalej
1 Komentár
  • Ju****

    Ju**** 2019-09-05 Odpovedať

    WAAAU viete mi prosím poradiť nejaký dobrý odšťavovač na cviklu ?
Napíšte komentár
Odoslať odpoveď

Menu

Kontakt

Mobilný kontakt +421 (0) 948 849 894

Email: info@babickinazahrada.sk

Settings

Vytvorte si bezplatný účet, aby ste si mohli ukladať obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet, aby ste mohli používať zoznam želaní.

Prihlásiť sa