
Cuketový koláč slaný (nákyp)
Veľmi, veľmi chutný a obľúbený slaný cuketový koláč.
Slaný cuketový koláč alebo nákyp
Suroviny potrebné na prípravu cuketového slaného koláča
500g cuketa
200g syr
200g šunka
4 vajíčka
1 väčšia cibuľa
3-4 strúčiky cesnaku
200g cícerová múka
12g/1bal kypriaci prášok do pečiva
50ml olivový olej
soľ, korenie podľa chuti
.
Postup prípravy - cuketový slaný koláč
Ako prvé si pripravte všetky suroviny, ktoré potrebujete na cuketový slaný koláč. Cuketu, cibuľu a syr nastrúhajte, cesnak pretlačte a šunku nakrájajte na pásiky. V miske zmiešajte cuketu, cibuľu, cesnak, syr, vajcia a šunku. Osoľte a okoreňte.
Pridajte 2-3 PL olivového oleja, cícerovú múku, a kypriaci prášok do pečiva. Zamiešajte. Cesto by nemalo byť riedke, skôr hustejšie. Ak je moc husté pridajte ešte vajíčko, ak riedke pridajte po troške múku. Múku môžete použiť aj inú, ale nemala by byť hladká.
Masu preložte do koláčovej formy alebo na vymastený plech a dajte piecť do vyhriatej rúry. Pečte na 200°C asi 25 minút, potom môžete zvýšiť teplotu na 250°C a nechajte zapiecť ešte asi 5 minút, aby mal cuketový koláč peknú zlatú kôrku.
Nechajte mierne vychladnúť. Podávajte teplé alebo studené, samotné alebo napríklad so zeleninovým šalátom.
Výborný je k nemu dresing z kyslej smotany, pretlačeného cesnaku a mletého bieleho korenia :-)
P.S. Kto si chce pripraviť vegetarian verziu, šunku môžete nahradiť tofu alebo tempehom