Kliknite pre viac produktov
No products were found.
Pokračovaním v prehliadaní tejto webovej stránky súhlasíte s používaním súborov cookie a vašich osobných údajov v súlade s nariadením EÚ GDPR. Viac detailov
Kategórie blogu
Posledné komentáre
Vyhľadávanie v článkoch

Cuketovo-patizónové

Publikované 13-01-2017 1778
Obľúbené0

Cukinovo-patizónové le(da)čo na ryži s quinoou

BIO u mňa chápte v širšom zmysle ako kvalitné, výživné, lokálne ;*) Nie všetky potraviny, ktoré sa dnes označujú nálepkou BIO sú totiž skutočne zdraviu prospešné. Často ide len o biznis! Určite čítajte obaly balených produktov a zaujímajte sa odkiaľ pochádza zelenina a ovocie, ktoré sa krásne leskne na pultoch v Potravinách!

Dusená zeleninka na olivovom oleji je to najlepšie, čo môžete dopriať vášmu uzimenému telu. Keď ju doplníte kvalitnou Basmati ryžou a super zdravou Quinoou, zásobíte telo vysokou dávkou prospešných živín.

Prečo variť Basmati ryžu?

Doma nie sme veľmi na zemiaky. Okrem pohánky, veľmi často varievam, ako prílohu, práve ryžu. Basmati má výraznú a lahodnú chuť aj vôňu. Odkedy som ju objavila, preferujem ju pred ostatnými druhmi. Navyše je to výborná potravina, keď chcete odľahčiť žalúdok a pomôcť tráveniu. Má nízky obsah kalórií a je prirodzene bezlepková.

A čo Quinoa?

Kdesi som sa dočítala o vhodnej kombinácii ryži s quinoou. Samotná quinoa má veľmi výraznú orieškovú chuť. Spolu s kvalitnou ryžou sa dosiahne výborná harmónia chutí. Quinoa je sama o sebe veľmi zdravou bezlepkovou potravinou. Obsahuje množstvo vlákniny, takže pôsobí prirodzene detoxikačne na náš organizmus. Ukrýva aj vysoký podiel vápnika, horčíka a vitamínu E. Môžete si ju dopriať na raňajky v sladkej verzii, alebo skombinovať na slano, ako „rizoto“.

RECEPT:

Potrebujeme:

-       150 gramov bielej ryže Basmati

-       150 gramov Quinoy BIO

-       1 malý patizón

-       2 malé žlté cukiny

-       3 stredne veľké cibule

-       2 stredne veľké zelené/biele papriky

-       5 – 6 cherry paradajok

-       Extra panenský olivový olej v BIO kvalite

-       Himalájska soľ ružová jemná

-       Oregano v bio kvalite od „Grešíka“

Postup:

Ryža s quinoou: V stredne veľkom hrnci ohrejeme zhruba 1 - 1,5 PL olivového oleja. Vsypeme opláchnutú a odkvapkanú Basmati ryžu, ktorú následne osolíme 1 kl himalájskej soli. Jemne opražíme a dolejeme vodou v pomere 1:1, alebo 1:1,5. Varíme zruba 15-20 minút, kým sa na povrchu ryže začnú tvoriť jamky. Vtedy vypneme a necháme dôjsť pod vrchnákom v pare. Podobne varíme v druhom hrnci Quinou. Tej stačí cca 15 minút. Keď sú obe potraviny uvarené a napučané, pomiešame ich vo väčšom hrnci a necháme spojiť chute pod vrchnáčikom, kým sú ešte teplé.

Cukinovo-patizónové lečo: Všetku zeleninu (môžete si urobiť aj vlastný mix iných druhov zeleniny) si dôkladne umyjem a nechám odkvapkať v drese. Vopred si ju nakrájam a ošúpem, aby som mohla postupne pridávať do leča. Na panvici si zohrejem asi 3 PL olivového oleja. Keď je horúci, pridám nadrobno nakrájanú cibuľku spolu s paprikou. Keď zosklovatia, pridám na kocky nakrájaný patizón spolu s cukinou. Posolím a pomiešam. Chvíľu restujem na cibuľke, potom dolejem asi pol deci až deci vody a nechám variť. Posledné pridávam cherry paradajky nakrájané na 4 časti každú. Keď sa mi zdá zeleninka už dostatočne mäkká a voda sa vyparila, vypnem sporák. Nakoniec dosypem asi 3 – 4 čl oregana a dôkladne pomiešam.

Doba varenia pri relaxačnej hudbičke je tak do 60 minút. Keď sa ponáhľate, tak za 45 minút je to určite hotové.

Porcia je vhodná pre 4 až 6 osôb. Záleží od apetítu :*)

--

Recept napísala Denisa Mateášiková

Napíšte komentár
Odoslať odpoveď
Prosím prihláste sa pred publikovaním komentára.

Menu

Vytvorte si bezplatný účet, aby ste si mohli ukladať obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet, aby ste mohli používať zoznam želaní.

Prihlásiť sa