Kliknite pre viac produktov
No products were found.
Pokračovaním v prehliadaní tejto webovej stránky súhlasíte s používaním súborov cookie a vašich osobných údajov v súlade s nariadením EÚ GDPR. Viac detailov
Kategórie blogu
Posledné komentáre
Vyhľadávanie v článkoch

Cordyceps liečivá huba extrakt (húsenica čínska)

Publikované 10-03-2022 Napísal 886
Obľúbené0

Cordyceps liečivá huba

Použitie Cordycepsu v praxi

Podpora výkonu a skrátenie fáz regenerácie + REISHI, CORIOLUS
Zlepšenie odolnosti voči stresu + REISHI, HERICIUM
Regulácia plodnosti a sexuálnych dysfunkcií / porúch (podpora libida)
Podpora funkcie obličiek (časté močenie)
Regulácia štítnej žľazy + REISHI, AGARICUS
Posilnenie imunitného systému + väčšina ostatných húb
Pozdvihnutie ľudskej nálady + REISHI, HERICIUM
Podpora funkcie srdca a kardiovaskulárneho systému + REISHI, AGARICUS, SHIITAKE
Podpora funkcie pľúc a ich regenerácia, napr. pri astme, chronickej obštrukčnej chorobe pľúc, emfyzém pľúc + REISHI, CORIOLUS
Anti-aging účinky a zníženie oxidačného stresu (proti vráskam)+ REISHI, CORIOLUS
Pomoc s infekciami, napr. borelióza + CORIOLUS
Posilňuje vitalitu v menopauze - klimaktériu (poháma napríklad pri návaloch tepla) + REISHI
Hypotenzia

.

Ďalšie diagnózy pre použitie Cordycepsu

zlepšenie kvality spermií, impotencia, predčasná ejakulácia, zvyšuje hladinu testosterónu, astmu (predovšetkým u detí), pretrvávajúci kašeľ, choroby pľúc (COPD, emfyzém, emfyzém), alergická nádcha, Bechterevova choroba, opakujúce sa infekcie močových ciest, únavy, pečene (cirhózy, hepatitídy), vírusové či bakteriálne infekcie, osteoporóza, znižuje cholesterol, regenerácia svalov, stimuluje obeh krvi a reguluje menštruáciu (metrorrhagie, silná menštruácia ...), podpora pri zlyhávaní obličiek, stresové stavy, aktivuje fagocytózu makro (ak je málo energie), ateroskleróza, arytmia, zvyšuje počet trombocytov (trombocytopénia po chemoterapiách), borelióza, strach, depresia, profilaxia očkovania (+ Coriolus), alergia na spermie, slabá imunita od detstva

.

.

Liečivá huba Cordyceps očami odborníka

Cordyceps (Housenice čínska, Yartsa gunbu, Dong Chong Xià Cǎo, Ophiocordyceps sinensis, Cordyceps sinensis) má medzi medicinálnymi hubami špecifické postavenie. Jeho pôvodným domovom je tibetská náhorná plošina - rastie v oblastiach až 4.000m nad morom.

V dávnych dobách dynastie Ming si tibetskí pastieri všimli, že zvieratá spásajúce Cordyceps majú úžasnú silu, vitalitu a sú mimoriadne plodné. Preto začali Cordyceps zbierať a čoskoro sa z neho stalo veľmi cenené liečivo na cisárskom dvore.

Cordyceps je zo všetkých húb asi najsilnejší dobíjač energie. Vďaka tomu, že pochádza z vysokých nadmorských výšok Himalájí, je schopný stimulovať našu imunitu a odolnosť. A to nielen proti vírusom, baktériám, parazitom, ale aj odolnosť voči stresu.

.

Cordyceps podporuje obličky, ich esenciu a yang. Esencia je to, čo získavame po predkoch. Esencia je základná sila nášho života. Určite ste si všimli, že niekto žije zdravo a napriek tomu je chorý, kým niekto iný má nezdravý životný štýl a dožije sa v zdraví vysokého veku. To súvisí často práve s esenciou.

Obličková esencia je ako sviečka, keď dohorí, umierame. Esenciu strácame sexom (muži), pôrody (ženy), tým, že príliš pracujeme, braním si z rezerv, nedostatkom spánku, nekvalitnou či nepravidelnou stravou, dlhodobým stresom, dlhotrvajúcou nespokojnosťou so svojím stavom či emočnou nestabilitou, dlhotrvajúcou chorobou či alkoholovou/drogovou závislosťou.

Esencia sa veľmi ťažko dopĺňa. Cordyceps patrí k niekoľkým málo produktom, ktoré to dokážu.

.

Cordyceps posilňuje obličkový yang. Toho využijú hlavne ľudia celkovo zimomriví (so studenými končatinami), unavení a vyčerpaní, chronický únavový syndróm. Zaujímavé je, že funguje pri tzv. syndróme vyhorenia, kde pacienti (najčastejšie vrcholoví manažéri) sú pomerne do horúčosti. Aj tu Cordyceps výborne zaberá.

Pre schopnosť posilňovať obličky sa často používa pri neplodnostiach či rôznych sexuálnych problémoch (slabé libido, impotencia, nízka kvalita spermií), alebo v rámci prípravy na tehotenstvo. Tiež napríklad aj pri problematike obličiek podľa západného prístupu, ako sú rôzne zápaly obličiek, zlyhávanie obličiek a pod.

Veľmi často sa Cordycpes používa pri zápaloch močového mechúra. Zvlášť pokiaľ je pacient aspoň trochu zimomrivý, čo súvisí s oslabeným yangom obličiek. Často sa užíva v kombinácii s Coriolom. Pozor, iba v medziobdobí!!!

Pokiaľ je stav (zápal) akútny, tak sa Cordyceps vysádza a zvyšuje sa dávka Coriolus. Prípadne sa dáva urologický čaj. Antibiotiká len v najnutnejšom prípade.

.

Často sa podáva Cordyceps pri nedostatočnej funkcii štítnej žľazy, čo s oslabeným yangom tiež súvisí. Niekedy ho v podobných prípadoch kombinujeme s Reishi či Coriolom.

Je vhodný tiež pri nadváhe, pokiaľ je oslabená slezina a človek je opäť skôr zimomrivý. Pomáha rozhýbať tekutiny. Podľa čínskej medicíny je priberanie usadzovaním patologických tekutín.

Cordyceps nie je voľbou číslo jedna pri nespavosti, ale ak je pacient výrazne vyčerpaný, tak aj toto vyčerpanie môže byť príčinou spánkovej poruchy. Potom je Cordyceps vhodný. Často treba užívať v kombinácii s Reishi a jujubou.

.

Veľmi často sa podáva Cordyceps športovcom. Okrem toho, že im zlepší imunitný systém (byť chorý v sezóne nie je obvykle žiadúce), cordyceps zlepšuje výkon a skracuje fázu regenerácie. To je už veľakrát vyskúšané a potvrdené.

Cordyceps má tropismus k pľúcam. Je vhodné ho použiť pri rôznych respiračných problémov, ktoré súvisia s oslabenou imunitou. Nie ale u akútneho stavu - prechladnutie, chrípka a pod. Tu treba použiť betaglukán vo vysokých dávkach.

Vďaka schopnosti posilňovať pľúca sa často používa u astmy, kašľov a ďalších pľúcnych problémov ako je CHOCHP či emfyzém. U malých detí je výborný aj pri rôznych alergiách. Spolu s Reishi je Cordyceps asi najvýraznejšia huba s An Shen účinkom – harmonizuje psychiku.

Odborné články o CORDYCEPSU

.

Cordyceps liečivú hubu nepoužívajte v prípade

Nepodávať večer (iba pri stavoch veľkého vyčerpania áno)!
Nie pri stavoch nespavosti, horúcich ochoreniach, pri akútnych zápaloch, pri všetkých stavoch horúčosti. Opatrne v tehotenstve.

.

Cordyceps liečivá huba extrakt Objednať

.

Dávkovanie liečivej huby Cordyceps

Konkrétne dávkovanie nájdete pri jednotlivých problémoch - vyhľadávanie podľa problémov
Pri zdravotných problémoch: 4–6 kapsúl denne
Pri preventívnom užívaní: 1–3 kapsule denne
Odporúčame užívať vždy 5 dní v týždni a 2 dni vynechať
Kapsuly užívajte na lačno (min. 30 minút pred jedlom či 60 minút po jedle), zapíjajte vodou alebo slabým zeleným čajom
Cordyceps by sa nemal užívať neskoro večer, aby nenarušoval spánok
Pri užívaní medicinálnych húb odporúčame zvýšiť príjem vitamínu C. Zvýši sa vstrebateľnosť účinných látok medicinálnych húb. Napríklad vo forme extraktu brazílskej čerešne Aceroly.

.

Pôsobenie liečivej huby Cordyceps podľa tradičnej čínskej medicíny

Dopĺňa obličkový yang a ming men
Posilňuje pľúcny yin
Vyživuje esenciu obličiek
Transformuje hlien a zastavuje kašeľ
Upokojuje ducha
Podporuje obrannú qi

.

Cordyceps, čiže húsenica čínska, je medicinálna huba, ktorá sa na ázijskom kontinente už tisíce rokov využíva pre svoje blahodárne účinky na ľudskú psychiku a najmä fyzický stav človeka.
Aj v Európe sa postupne dostáva do hľadáčika športovcov, najmä v optike tých najlepších výkonov a zlepšujúcej sa kondície. Ak ste sa rozhodli posunúť svoje športové hranice, tak si rozhodne prečítajte, v čom tkvie tajomstvo zvláštnej cudzopasnej huby?

.

Testosterón a kyslík – najlepší parťáci

Kto aspoň trochu holduje športu, či už rekreačne alebo vrcholovo, vie, že synonymami dobrého výkonu sú hlavne testosterón a kyslík. Dostatočná hladina testosterónu je totiž potrebná pre budovanie svalovej hmoty, ale aj celkovú energiu organizmu.

Cordyceps dokáže podľa najnovších prieskumov hladinu testosterónu v krvi zvyšovať (čo okrem iného pôsobí napríklad aj na sexuálnu aktivitu a libido). Zvyšuje zároveň aj príjem a využitie kyslíka tkanivami, čo má za následok ako efektívnejšiu svalovú činnosť, tak aj celkové skvalitnenie tréningu.

.

Kortizol na tréning nepatrí

Pri riešení nepríjemných stresových situácií je to náš veľký pomocník. Jeho vysoká hladina v tele dlhšiu dobu je však viac než nevhodná. Reč je o stresovom hormóne kortizolu. V spojení s tréningom ho vlastne považujeme za jedného z úhlavných nepriateľov v snahe budovať svalovú hmotu.

Dlhodobo vysoká hladina kortizolu totiž dokáže zabrániť efektívnemu budovaniu svalovej hmoty, ale aj vyššiemu využitiu cukrov namiesto zásobných tukov, má vplyv na zvyšovanie krvného tlaku alebo na nábeh na cukrovku. Ďalšou nespornou výhodou cordycepsu teda je, že dokáže hladinu tohto stresového hormónu znižovať.

.

Kúzelná formula ATP

Okrem mnohých ďalších pozitívnych účinkov pôsobí cordyceps priaznivo aj na energetický metabolizmus a s jeho prítomnosťou v ľudskom tele sa zvyšuje produkcia ATP, čiže adenosintrifosfátu.

ATP si môžeme predstaviť ako základnú energetickú jednotku v tele, ktorá dodáva energiu svalovým bunkám, je to základné palivo pre všetky rýchlejšie a výbušnejšie činnosti, ako napríklad skoky alebo šprinty.

Vďaka vyššej produkcii ATP dokáže v podstate telo predĺžiť svoje intenzívne tréningové série, čo zaistí lepšiu stimuláciu svalov a umožní väčší nárast výkonnosti a svalovej hmoty.

.

Cordyceps nabudí, ale tiež regeneruje

Aby to nevyznelo iba tak, že cordyceps je „iba“ zdravým dopingom pre maximálny výkon, je potrebné spomenúť aj jeho nesporné regeneračné vlastnosti. Je skvelým pomocníkom aj po športovom výkone, kedy pomáha rýchlejšie odbúravať vo svaloch nahromadený laktát a zlepšuje regeneráciu svalov, ktoré mávajú po záťaži rôzne mikrozranenia.

Vďaka svojej antioxidačnej schopnosti ešte znižuje akumuláciu voľných radikálov prispievajúcich k rozvoju únavy a poškodeniu organizmu. V podstate tak výrazne znižuje riziko prepätia, pretrénovania a urýchľuje zotavenie po záťaži.

Ak by sme chceli vo vymenovávaní benefitov tejto zázračnej huby pokračovať, mohli by sme. Ale kde sa vlastne vzala?

.

Himalájsky zázrak Cordyceps

Húsenicu môžeme s pokojným svedomím označiť v ríši medicinálnych húb za najsilnejší dobíjač energie. Je to aj vďaka tomu, že pochádza z vysokých nadmorských výšok Himalájí, nad 3 500 metrov. Rastie hlavne v horách Tibetu a v čínskych provinciách Sichuan a Yunnan, na náhorných plošinách.

Dochované starodávne príbehy popisujú, ako zásadné účinky cordycepsu odhalili v týchto miestach pasáci yakov. Zvieratá, ktoré okrem trávy spásali práve aj cordyceps, boli výrazne vitálnejšie, silnejšie i zdravšie a tiež potentnejšie. Čo prinútilo pastierov, aby sami túto hubu začali využívať.

.

Ako liečivú hubu Cordyceps vidí čínska medicína?

Je jasné, že cordyceps z vás sám o sebe svetových rekordérov neurobí. Avšak môže byť skvelým doplnkom pre šport aj veľmi vitálny a harmonický život. Okrem mnohých spomínaných vedecky preukázateľných účinkov na fyzičku podporuje aj obličky.

Z pohľadu tradičnej čínskej medicíny podporuje esenciu obličiek, tzv. yang. Esencia je to, čo získavame po predkoch, je to základná sila nášho života. Určite ste si všimli, že niekto žije zdravo, a napriek tomu je chorý, kým niekto iný má nezdravý životný štýl a dožije sa v zdraví vysokého veku. To súvisí často práve s esenciou.

Obličková esencia je ako sviečka, keď dohorí, umierame. Zmenšujeme ju sexom (muži), pôrodmi (ženy), tým, že príliš pracujeme, braním si z rezerv, nedostatkom spánku, nekvalitnou či nepravidelnou stravou, dlhodobým stresom, dlhotrvajúcou nespokojnosťou so svojím stavom či emočnou nestabilitou, dlhotrvajúcou chorobou či alkoholovou/drogovou závislosťou.
Táto esencia sa veľmi ťažko dopĺňa. Cordyceps patrí k niekoľkým mála produktom, ktoré to dokážu.

.

Čo je optimálna koncentrácia polysacharidov v extraktoch liečivých húb?

Znamená vysoký podiel polysacharidov vyšší efekt?

Na trhu nájdete výrobcov, ktorí sa predbiehajú a ponúkajú extrakty so 40-60% polysacharidov u všetkých svojich výrobkov. Tvrdí, že čím viac polysacharidov, tým väčší efekt huba dosahuje.

Bohužiaľ takto to u liečivých húb nefunguje.

.

Čo sa vlastne stane, ak bude koncentrácia vyššia tj 40, 50, 60 a viac %?

Zvýši sa podiel polysacharidov v extrakte, ale bohužiaľ na úkor ostatných účinných látok, ktoré sú rovnako dôležité. Tým sa zmení celkový účinok extraktu oproti surovej hube, takže extrakt už nebude mať ten istý komplexný účinok.

.

Aká je teda tá optimálna koncentrácia polysacharidov, ktorá funguje najlepšie?

Na základe mnohých desiatok rokov skúseností a výskumov je optimálna koncentrácia 30% polysacharidov (len pre Coriolus sa odporúča 40% polysacharidov)

.

Sú stavy, kde je možné využiť vyššiu koncentráciu polysacharidov (napríklad Cordyceps 50% alebo Reishi 50%)?

Existujú aj prípady, ktoré vyžadujú razantnejší impulz pre telo – akútne stavy, psychické či fyzické vyčerpanie, prípady, keď je nutné šokovo posilniť prirodzenú obranyschopnosť.

V niektorých prípadoch je samozrejme možné kombinovať obe varianty (Reishi 30% a 50%). Ale pri väčšine vážnych problémov odporúčame užívať Reishi s 30% koncentráciou polysacharidov.

.

Cordyceps liečivá huba a jej využitie pri diagnózach

Astma - dýchavičnosť
Borelióza
Doping športovcov prírodný
Ekzém
Emfyzém pľúcny - emfyzém pľúc
Erekcia slabá - erektilná dysfunkcia - impotencia
Hypotenzia - Nízky krvný tlak
Podpora pri chemoterapii
CHOCHP - Chronická obštrukčná choroba pľúc
Imunita oslabená, posilnenie imunity
Kardiovaskulárne problémy
Kašeľ
Krvný obeh - posilnenie
Obličkové problémy
Menopauza - klimaktérium - prechod
Močový mechúr - posilnenie
Návaly tepla
Neplodnosť (u mužov aj u žien)
Herpes
Pľúca - posilnenie
Regenerácia svalov
Sexuálna túžba znížená ( Strata libida )
Spermie - zlepšenie kvality a počtu
Srdce - posilnenie
Srdcové mestanie (Astma cardiale)
Syndróm vyhorenia ( Burnout syndróm )
Štítna žľaza - znížená funkcia ( hypofunkcia ) - hypothyreoza, autoimunitný zápal
Únava - vyčerpanie - strata energie
Únavový syndróm chronický ( CFS )
Zápal obličiek - nefritída
Zápal močového mechúra ( cystitída - cystitída ) a močových ciest ( uretritída )
Zimomrivosť
CORDYCEPS SINENSIS - HÚSENICA ČÍNSKA
Kvasinková infekcia, kvasinky, vaginálna mykóza, kandidóza
Anorexia
Športovci - vytrvalosť, energia
Impotencia
Infekcia respiračného traktu
Rakovina - karcinóm - duodena
Močenie časté
Studené končatiny
Tehotenstvo - príprava
Vitalita
Vrásky
Bechterevova choroba

Niečo pre vás
Odporúčané články
Napíšte komentár
Odoslať odpoveď
Prosím prihláste sa pred publikovaním komentára.

Menu

Vytvorte si bezplatný účet, aby ste si mohli ukladať obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet, aby ste mohli používať zoznam želaní.

Prihlásiť sa