Kliknite pre viac produktov
No products were found.
Pokračovaním v prehliadaní tejto webovej stránky súhlasíte s používaním súborov cookie a vašich osobných údajov v súlade s nariadením EÚ GDPR. Viac detailov
Kategórie blogu
Posledné komentáre
Vyhľadávanie v článkoch

Čokoláda a láska

Publikované 12-02-2017 2139
Obľúbené0

Obľúbená sladká chuť

Nepoznám človeka, ktorý by nemiloval sladkú chuť. Nepoznám dieťa, ktoré by si nepýtalo sladkú maškrtu častejšie ako uvarenú mrkvu či zdravú polievku. Dôvod je jasný – sladká chuť sa v našom tele spája so slastným pocitom niečoho dobrého, príjemného, s pocitom uspokojenia. A kvalitná čokoláda je výborným, tiež zdravým (áno nečudujte sa :) veru zdravým) spoločníkom a malým pomocníkom nielen na občasné maškrtenie, ale aj ako prísada požívaná pri pečení, zdobení či dochucovaní koláčov, dezertov, keksov, káv, medu, výrobu zmrzlín či na obaľovanie orieškov. Dokonca je obľúbená ako prísada v telovej kozmetike či používaná pri špeciálnych čokoládových masážach a šamanských posvätných ceremóniách a rituáloch.

 

Kakaové bôby - pokrm Bohov

Základnou surovinou pre výrobu čokolády sú kakaové bôby. Sú plodmi kakaovníka, ktorý rastie v tropických amazonských pralesoch. Jeho plody začali využívať Aztékovia a Máyovia. Nápoj, ktorý si pripravovali sa zďaleka nepodobal čokoládovým pochúťkam aké poznáme dnes, pretože si ho miesto cukru dochucovali chilli a vanilkou. Napriek dnešnej obrovskej obľube a využívaniu kakaových bôbov v potravinárstve či kozmetickom priemysle, nebol tento nápoj spočiatku vôbec obľúbený. Až keď kakao začali v Španielsku ochucovať škoricou a cukrom, stalo sa kakao pochúťkou majetných ľudí. Kakaové bôby boli veľmi drahé a v Mexiku sa popri zlate a striebre používali ako platidlo. V 17. storočí bolo kakao spoločne s čokoládou na anglickom kráľovskom dvore podávané dokonca ako afrodiziakum. Po celej Európe vznikali salóniky, kde sa pri šálke čokolády viedli vášnivé debaty.

 

Tajomstvo čokolády - elixír zdravia, antidepresívum, afrodiziakum

V Európe sa teda čokoláda pokladala za lahodnú pochúťku. U Indiánov však bola nápojom, ktorý bol zdrojom duchovnej múdrostiobrovskej energie a zlepšenia sexuálnej vitality. Kvalitná čokoláda má na ľudský organizmus totiž stimulujúce účinky. Obsahuje železo, ktoré dopravuje do mozgu kyslík, čo podporuje duševnú aktivitu a vylučovanie endorfínov. Jedna tabuľka čokolády vraj dodáva človeku celodennú dávku horčíka. Ďalej je čokoláda bohatá aj na  draslíkfosforvitamín AB a E a proteíny. Isté štúdie hovoria o tom, prečo si najmä ženy pred menštruáciou zlepšujú náladu čokoládou a práve v tomto období cítia neodolateľnú chuť na túto dobrotu. Jedným z dôvodov môže byť fakt, že sladké potešenie dokáže aktivizovať časť mozgu, ktorá tlmí bolesť. Vedci sa zhodujú v tom, že za takýmto účinkom nie je len teobromín a kofeín, ale ďalších 400 látok s podobnými účinkami. Teobromín je slabé antidepresívum s povzbudzujúcim účinkom na organizmus. Okrem toho, v čokoláde nachádzame aj anandamit, ktorý je prirodzeným mozgovým stimulátorom. Jeho vyššia hladina v krvi „spôsobuje“ príjemnú náladu. Vďaka svojmu vysoko-kalorickému obsahu, je čokoláda vhodným doplnkom aj pri vytrvalostných športoch.

 

Naj - horká čokoláda s obsahom kakaa od 50 do 70 %

Tvrdia to odborníci na výživu. Čím viac kakaa, tým je čokoláda kvalitnejšia. V dnešnej dobe však klasické čokolády, ktoré nájdete na pultoch obchodov a supermarketov dosahujú len 10-20%-ný podiel kakaa. Zvyšok tvoria emulgátory, lecitín, mliečne deriváty a rôzne iné prídavky a chuť takejto čokolády má len veľmi málo spoločného s chuťou skutočnej prirodzenej čokolády. Len niektoré čokolády z vysokým obsahom kakaa sa svojou chuťou blížia tejto prirodzenej chuti. V poslednej dobe sa však na trhu začína pomaly objavovať nový produkt a to lúpané nepražené kakaové bôby. Ide o najčistejšiu a skutočne pravú čokoládu vo svojej prirodzenej podobe. Nepražené surové čisté kakao je tá najčokoládovejšia čokoláda na svete.

 

Zázračné účinky čokolády na telo i psychiku

Veľmi by sme čokoláde – tejto úžasnej pochúťke krivdili, keby sme jej dávali iba prívlastok sladkej kalorickej bomby, ktorá je zodpovedná za naše priberanie, či nebodaj nepeknú pleť na tvári. Ak sa čokoláda, tá vysoko kvalitná najideálnejšie horká s najvyšším podielom kvalitného kakaa konzumuje s mierou a pomaly vychutnáva, je to ako malý zázrak či tabletka šťastia. Okrem toho, že poteší naše chuťové bunky, doplní časť potrebných cukrov, vitamínov a minerálov, pomáha v mozgu produkovať látky ako dopamín, a serotonín nazývaný hormón šťastia. Z chemického hľadiska je teda ČOKOLÁDA najdokonalejším pokrmom na svete :)

--

Pre Babičkinu záhradu napísala Michaela P.

 

Napíšte komentár
Odoslať odpoveď
Prosím prihláste sa pred publikovaním komentára.

Menu

Vytvorte si bezplatný účet, aby ste si mohli ukladať obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet, aby ste mohli používať zoznam želaní.

Prihlásiť sa