Kliknite pre viac produktov
No products were found.
Pokračovaním v prehliadaní tejto webovej stránky súhlasíte s používaním súborov cookie a vašich osobných údajov v súlade s nariadením EÚ GDPR. Viac detailov
Kategórie blogu
Posledné komentáre
Vyhľadávanie v článkoch

Ako správne mraziť bylinky a ovocie

Publikované 01-09-2016 Napísal 14667
Obľúbené0

Zatiaľ čo ostatní trpia v horúčavach pri hrncoch a pripravujú nálevy na zaváranie, ja ovocie a zeleninu rýchlo očistím a šup do mrazničky. (S výnimkou uhoriek a baraních rohov nezavárame absolútne nič.) Príde mi to ľúto, že namiesto čerstvého ovocia by som mala vytiahnuť v zime z pohára marhuľové alebo jahodové blatko :)

Najskôr musím napísať, čo nemrazíme, hoci je to v slovenských domácnostiach bežné. Nemrazíme mäso – jednak preto, že zvieratká nepapáme a ak by sme ho jedli, tak by mi bolo ľúto zaplniť chladničku mäsom na úkor ovocia a zeleniny. Mäso je k dostaniu celoročne a všade (ak nerátam domáce zabíjačkové), zato domáce ovo-zel nie a ja si v zime tak rada vychutnávam vôňu a chuť našej záhrady prostredníctvom letného ovocia :)

Nemrazíme tiež varené jedlá ako polievky a všetko ostatné čo zostane z obeda. Príprava jedla (varenie aj rawenie) je pre mňa pôžitok, ktorý vnímam všetkými zmyslami, najskôr musím suroviny vidieť, pochytať, spracovať, hodinu cítiť v dome vôňu a potom sa pokochajú aj chuťové poháriky. Nie rozmraziť, ohriať a šup do taniera :)

Nemá tiež veľký zmysel mraziť kupovanú zeleninu a ovocie (zamrazenú zeleninu si už môžete kúpiť, snáď to má zmysel len ekonomický, teda, keď kúpite množstvo brokolice a pod., ktoré nedokážete hneď spracovať. Vtedy je samozrejme múdrejšie ju radšej zamraziť). My však využívame mrazničku najmä na uchovanie domácej úrody.

Takže, čo konkrétne mrazíme a čo by ste našli v našej mrazničke:

Chlieb: pečivo a chlieb kupujeme minimálne, pečiem 3x do týždňa, ak viem, že bude bláznivý týždeň, tak upečiem aj 4 chleby (polkilové) počas víkendu. Chlieb po úplnom vychladnutí zabalím do mikroténového sáčku v celku tak ako som ho vytiahla z trúby. Chlebík z mrazničky je takmer na nerozoznanie od čerstvého (ak nerátam chýbajúcu vôňu a horúčosť čerstvo upečeného). Je to rozhodne lepšie ako kúpený chlieb, v ktorom neviete, čo sa skrýva. Polkilový chlebík budete mať rozmrazený asi do hodinky, rozmrazujem voľne položený na kuchynskej linke, mikrovlnku na rozmarovanie nepoužívame, mikrovlnku vlastne ani nemáme :) Ak ho ponúknete návšteve, rozhodne nezbadá, že bol vytiahnutý z mrazničky, striedka je krásne mäkká.

Víno: teraz ma asi vinári dokaličia, ale mrazím aj víno. Keď zostane po večernom terasovom popíjaní s manželom ešte polovička fľašky červeného, tak ho nalejem do nádobiek na ľad a zamrazím. Výborne sa mi potom hodí do varenia, ak potrebujem jedlo len trošku podliať pre chuť a nemusím otvárať novú fľašku :)

Drene, nanuky, zmrzlina: To by bolo samostatná kapitola, odporúčam prečítať naše tipy, rady a recepty na rôzne ovocné aj zeleninové, variácia skvelých osviežujúcich nanukov.. je to pohodlné, praktické, deti to milujú. Dreň vo veľkej dóze sa mi neosvedčila, nakoľko sa z nej nedá vybrať, ťažko sa porcuje a keď je už roztopená natoľko, že sa dá naložiť do misiek, tak je z nej už len kaša.

Materské mlieko : ak som ho mala veľa, mliečko som si odstriekala a dala do malých nádobiek podľa potreby. Ak som sa potom musela vzdialiť od mojich dcér, mliečko stačilo dať ohriať do vodného kúpeľa a podávať. Nevyrovná sa to samozrejme čerstvému materskému mlieku s ideálnou teplotou, ale zase lepšie ako práškové mlieko z krabice :)

Kukurica : mrazenie čerstvých kukuričných klasov je jednoduché. Ošúpeme celé klasy, vcelku vložíme do vreciek, zamrazíme. Po vytiahnutí z mrazničky rovno do hrnca s vodou a uvariť. Je chrumkavá, sladká a hlavne domáca. Mrazíme len kukuricu z overeného zdroja, nikdy nekupujeme zo supermarketov, nikto mi nepotvrdí, že nejde o geneticky modifikovanú kukuricu.

Sušené ovocie a orechy: ak nechcete, aby vám napadli orechy mole, šup s nimi do mrazničky, tam ich rozhodne nenájdu :), mrazím celé vylúpané plody. Mraziť sa tiež môže sušené ovocie z rovnakého dôvodu. Ja ich však väčšinou nemrazím, potrebujem v nich cítiť slnko :)

Ovocné a zeleninové šťavy: Ako a prečo? No preto, že zo záhrady nič nevyhadzujeme, takže ak odtrhneme reďkovky a hľuzy hneď skonzumujeme, tak z reďkovkových listov si urobíme šťavu (odšťavíme), nalejeme do malých nádobiek (na tento účel som si kúpila okrem druhej veľkej mrazničky aj sadu 100 nádobiek :)) a cez zimu máme čerstvú šťavu na pitie. Toto isté platí aj pre listy z cvikle, ktoré na jeseň vyťahujeme zo zeme a uskladňujeme, tiež šalátové listy, ak sme ich vysadili viac ako stíhame konzumovať.  Keď máme chuť, tak si ich potom ľubovoľne po rozmrazení nakombinujem, pridám už len čerstvú šťavu z odšťaveného jabĺčka a večera je na svete :) Mrazíme tiež šťavu z ovocia – ak kúpime viacej pomarančov, či citrónov, ak odšťavujeme cez leto melón alebo ríbezle – šťavu v toto prípade dávame do nádobiek na výrobu ľadu – potom už stačí dať kocku do pohára vody alebo čaju :) Podobne je to aj pri výrobe domácich sirupov – zázvorového, medovkového, mätového a pod.

Huby: vôni sušených húb sa nič nevyrovná rovnako ako chuti mrazených. Huby očistíme, nakrájame, vložíme do mikroténového vrecka  a zamrazíme.

Cuketa: Je fantastická a moja obľúbená mrazená zelenina. Očistíme od šupky, prekrojíme na polovicu a vyberieme jadierka. V takomto stave zamrazíme tieto dva veľké kusy. Použitie ? Ak nejete mäso a teda ani vodu v ktorej sa mäso varilo (hovädzia, slepačia polievka), tak vďaka cukete urobíte tú najlepšiu a najchutnejšiu a najekonomickejšiu náhražku takejto polievky. Cuketu (bez jadierok, aby ste ich potom nemuseli pracne loviť) dáte variť hneď spolu s koreňovou zeleninou, ktorú dávate do polievky aj obyčajne, dochutíte ako obyčajne (ligurček, bylinky do polievkydomáca vegeta, vňaťka petržlenu a zeleru) a o hodinku odstavíte. Rozdiel zaručene nezbadáte. Takže namiesto kuracích chrbtov je u nás v mrazničke cuketa. Ak máte doma niekoho, kto trpí DNOU (zápalové ochorenie kĺbov), rozhodne sa vám poďakuje, najväčšie komplikácie takýmto pacientom robia totiž vývary. A keď sme pri vývaroch:

Vývar zeleninový: Tí, čo pestujú vlastnú zeleninu vedia, že uskladnenie na zimu  býva niekedy komplikované a nie vždy zelenina vydrží, vo forme vývaru však určite. Do veľkého hrnca dáme všetku koreňovú zeleninu a bylinky ako pri varení slepačej polievky. Varíme minimálne 2 hodiny, odstavíme, vychladíme, nalejeme do nádobiek, dobre uzavrieme a dáme zamraziť. Počas celého roka používame všade, kde potrebujeme. A žltému ochucovadlu a nezdravím bujónom dáte navždy STOP :)

Bobuľové ovocie: tak toto zvládnete s ľavou zadnou. No povedzte mi, kto by umýval poháre, varil nálev a konzervoval kompóty, ak si môžete ovocie jednoducho, krásne a zdravo namraziť ? Bobuľové ovocie ( jahody, maliny, ríbezle, černice, čučoriedky,... dobre umyjete, ešte lepšie usušíte, aby sa plody neobaľovali do ľadu a zamrazíme. Našťastie sú preč časy, keď sa odporúčalo ovocie presypať krupicovým cukrom, aby sa nepokazilo :) Nemusíte ani zložito mraziť jednotlivé bobuľky do jednotlivých vrstiev a po zmrazení ich presypávať do nádobiek. Takýchto návodov je na internete ešte stále dosť, ale ja mrazím tak, že ich dám rovno do nádobiek a pokiaľ sú dobre osušené pred mrazením, tak sa mi ešte nikdy nepolepili a pri použití sa dá odsypať koľko potrebujete bez toho aby sa lepili. Tip: výborné sú mrazené bobuľky hrozna – pre efekt ich môžete mraziť aj priamo na strapci. Mrazím tiež odkôstkované višne – tie sú mňam na raňajšiu cereálnu kašu, tiež slivky odkôstkované a nakrájané na štrťky, rovnako marhule, ktoré vytiahnete ako čerstvé – do koláčov, smootie a pod. Jablká mrazím nastrúhané na hrubšom strúhadle, skvelé sú potom do pohánkovej alebo ovsenej kaše ! Bobuloviny môžete tiež vložiť do nádobky na ľad a zaliať šťavou alebo sirupom. Pri rozmrazení potom jedlotlivé kocky dáte do džbánu s vodou a umenie je na svete :) Mrazím tiež banány. Ak sme ich kúpili viac ako sme stihli zjesť a sú už dosť hnedé, ošúpem ich a vcelku zamrazím - potom ich použijem na výrobu zmrzliny, stačí pridať med alebo iné prírodné sladidlo a rastlinné mlieko a rozmixovať (ak chcete, môžete použiť tiež kravské mlieko alebo smotanu)

Zelenina: Zo zeleleniny mrazím najradšej špenát – natrhaný pekne na kúsky, uložím jednotlivé lístky na seba do veľkej plytkej nádoby a v zime si z neho robíme čerstvé šaláty. Neblanžírujem, nepreváram a nerobím špenátovú kašu. Špenát máme radi čerstvý a chrumkavý. Rovnako mrazím aj medvedí cesnak – jednotlivé listy, tiež vylúpaný hrášok, vylúpanú fazuľu. Skúšala som tiež mrkvu nastrúhanú na hrubo, ale to bol nepoužiteľný vechťový masaker. Ale zeler som už mrazila a bol fajn – očistený a nakrájaný na štvrťky bol do polievky ideálny. Neuspeli šalátové uhorky nakrájané na plátky, pustili príliš veľa vody a ich šťavnatosť a krehkosť im chýbala.

Bylinky – moje najobľúbenejšie :) Mrazím vetvičky kôpru, petržlenovej a zelerovej vňate, ligurčeku, všetko v nádobkách. Mrazené bylinky sú totiž krehké a v prípade, že ich dáme do vrecka, sa polámu už pri prehrabávaní mrazničky. V nádobkách im je dobre :) Vždy vyberiem toľko kúskov koľko potrebujem. Najlepšie zo všetkého sú bazalkové listy, tie nestratia ani gram zo svojej chuti a vône, potom ich už stačí nakrájať na jemno, pridať do olivového oleja spolu s nakrájaným cesnakom a cherry rajčinkami a podávať na hrianke :) Kúsky byliniek (medovka, mäta, puky ruže, kapucínky a pod. tiež môžeme zamraziť do vody do nádobiek na ľad)

Bryndza – vždy v máji chodíme na náš obľúbený salaš, kde robia miešanú bryndzu z ovčieho a kozieho mlieka. Nakúpime si bryndzu až do ďalšej sezóny, má rezervovaný jeden celý šuplík v mrazáku :) Ide o zdravé probiotiká, nepridávame ju príliš do jedál, jeme ju ako cukríky – nechať rozpustiť na jazyku a vychutnávať :)

TIP: Viete ako spoznáte, či nie je bryndza miešaná s kravským mliekom? Naberte si trochu bryndze medzi dva prsty a stlačte. Ak je bryndza jemná ako pasta je OK, ak budete cítiť hrudky, ide o nepravú bryndzu pančovanú kravským mliekom.

 

Pravidlá pri mrazení potravín:

  • mrazené potraviny po rozmrazení už nezmrazujte
  • mrazte rýchlo, rozmrazujte pomaly (teplotný šok môže ubrať na chuti, rozmrazujte najlepšie v chladničke v dostatočnom predstihu pred konzumáciou)
  • mrazené ovocie a zelenina vydržia určite do nasledujúcej sezóny, teda 12 mesiacov. Len či vám zásoby toľko skutočne vydržia :)
  • Pri mrazení si zaveďte farebné mikroténové vrecká, aby ste nemuseli písať na všetko popisky. Sú dostať bežne v obchodoch, ľahko potom budete vedieť, že v hnedých sú hríby, v žltých jablká, v zelených hrach. Alebo si zaveďte nádobky, ktoré sú dobre skladné a stohovateľné a hlavne si označte šuplíky – v spodnom bylinky, vo vrchnom ovocie atď.
Napíšte komentár
Odoslať odpoveď
Prosím prihláste sa pred publikovaním komentára.

Menu

Vytvorte si bezplatný účet, aby ste si mohli ukladať obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet, aby ste mohli používať zoznam želaní.

Prihlásiť sa