Kliknite pre viac produktov
No products were found.
Pokračovaním v prehliadaní tejto webovej stránky súhlasíte s používaním súborov cookie a vašich osobných údajov v súlade s nariadením EÚ GDPR. Viac detailov
Kategórie blogu
Posledné komentáre
Vyhľadávanie v článkoch

Čo sa stane v tvojom živote, ak začneš cvičiť jógu?

Publikované 07-05-2017 2169
Obľúbené0

V dnešnej dobe už jogu netreba nejako zvlášť predstavovať. Stala sa súčasťou života mnohých z nás a cvičia ju nielen ľudia, ktorí uznávajú východnú kultúru. Stále viac ľudí si k nej hľadá cestu. Dôvody sú naozaj rôzne, už to nie je len kvôli duchovnému aspektu, ale aj spôsob ako sa zbaviť bolesti či už chrbtice alebo iných častí tela, taktiež kvôli zlepšeniu pohybových možností ako takých. V neposlednom rade je to výborná možnosť ako zrelaxovať svoje telo i myseľ a dostať sa do svojho vnútra a nájsť rovnováhu.

Nech je už dôvod akýkoľvek, joga ti odhalí tvoje ďalšie ja, o ktorom možno zatiaľ ani nevieš. Treba ju však vyskúšať a vydržať, kým sa dostavia prvé výsledky a neopísateľné pocity. Musíš si to sám zažiť. Ja cvičím jogu pár rokov a nikdy som toto rozhodnutie neľutovala. Pýtaš sa prečo? Tak práve pre toto:

  1. Zastaví ťa

Všetci tvrdia, že dnešná doba je rýchla a všade iba stres. Áno, súhlasím, ale jediné, čo robíme je, že sa snažíme tomu prispôsobiť. Niektorí z nás hľadajú spôsoby, ako tieto dopady doby zmierniť. Pre mňa je to aj joga, pretože ma ukľudní a zastaví. Som zrazu len ja, moje telo a dýchanie, pričom každý pohyb je naplno precítený. Počas cvičenia si to ani neuvedomuješ, ale sladká odmena sa dostaví neskôr, keď pocítiš, ako máš vyčistenú hlavu a si zrazu v kľude a harmónii, navyše aj tvoje telo je ako znovuzrodené.

  1. Naučí ťa trpezlivosti

Mám rada šport akéhokoľvek druhu a väčšinou je človek pri športe motivovaný dosahovať nejaké výsledky a prekonávať sám seba. Avšak keď sa človek musí vedieť presadiť v práci, stále sa naháňa za niečím a dosahuje svoje ciele, je občas fajn robiť niečo pre seba bez týchto tlakov. A to môžeš zažiť práve pri joge. Jóga nie je o tom, aby si sa „vyhecoval“, jóga je o tom, aby si spoznával v kľude svoje telo a naučil sa ho počúvať, telo i myseľ. Mňa osobne joga naučila a stále v podstate učí trpezlivosti so sebou, aby som prijala veci a hlavne seba takú, aká som. Pestujem si vďaka nej pokoru k svojmu telu aj mysli, pretože počas cvičenia som len ja. Sústredím sa na dýchanie a každý jeden pohyb, ktorý zo začiatku nie je dokonalý, ale je môj.

  1. Staneš sa psychicky odolnejším

Podľa mňa cvičenie samo o sebe v človeku pestuje odolnosť voči stresu a lepšie zvládanie životných situácií. Myslím, že ten, kto cvičí mi dá za pravdu, že benefitom nie je len pekná postava, ale aj lepší psychický stav a čistá myseľ. Joga k tomu taktiež prispieva, ak sa vieš počas nej uvoľniť, počúvať svoj vnútorný hlas a dostať sa do harmónie, výsledky nenechajú dlho na seba čakať aj v praktickom živote a začneš na sebe pozorovať, ako dokážeš zachovať chladnú hlavu aj v stresových situáciách. Prečo? Pretože jogou si pestuješ svoj vnútorný kľud a ten ti nikto nevezme.

  1. Odstrániš bolesti tela

Okrem prínosov v psychickej oblasti, ti ich joga ponúka aj v tej fyzickej. Väčšina ľudí si k nej nájde cestu práve kvôli bolestiam tela, najmä chrbtice. Úplne základné, ale veľmi účinné cviky ti dokážu zmierniť a časom aj odstrániť bolesti, ktoré si doteraz tlmil rôznymi práškami a tabletkami. Stačí sa pár minút denne venovať jogovým cvikom a po niekoľkých dňoch pocítiš prvú úľavu.

  1. Spevníš si celé telo

Na prvý pohľad môže joga vyzerať ako veľmi jednoduché cvičenie, veď sa len naťahuješ a dýchaš. Ale opak je pravdou, pretože každým jedným pohybom sa spevňujú svaly i celé telo. Je mnoho stabilizačných cvikov, ktorými spevňuješ niekoľko častí tela naraz. Časom pocítiš, že sa dlhšie udržíš v jednotlivých pozíciách a že si ohybný ako keď si bol ešte dieťa.

  1. Ozdravuješ organizmus zvnútra

Prínosy jogy je vidieť nielen navonok, ale pocítiš ich aj vo vnútri. Joga zlepšuje činnosť vnútorných orgánov, zvyšuje vitálnu kapacitu pľúc a zlepšuje dýchanie, taktiež normalizuje trávenie a vylučovanie, pomáha detoxikovať organizmus. Taktiež zlepšuje lymfatický a obehový systém, činnosť mozgu a napomáha k jeho normalizácii (odstraňuje bolesť hlavy, nespavosť, či psychické ťažkosti).

  1. Získaš iný pohľad na seba i svet

Ja osobne som vďaka joge získala skutočne iný pohľad na svet, pretože som v sebe objavila silu, ktorá mi pomáha zvládať životné situácie s väčším pokojom a rozvahou, ktoré si najviac trénujem pri joge. Viac sa usmievam a aj smejem, najmä vnútorne a zákonite stretávam viac podobných ľudí. A zrazu vidíš, aký je svet krásny.

 

Pozrime sa teraz bližšie, aký typ jogy zvoliť. Dnes existuje veľa rôznych obmien ku klasickej joge, predstavím ti niektoré z nich:

Power joga – asi jednou z najznámejších a aj najobľúbenejších je práve power joga. Vychádza z klasickej jogy, avšak jednotlivé pozície sú dynamickejšie. Zameriava sa na vytvorenie harmónie tela, rozvoja fyzických a psychických schopností. Ľudia si ju vyberajú aj preto, že ju považujú viac za silové, ako „len“ naťahovacie cvičenie.

Hatha joga – jej hlavnou súčasťou sú asány (pozície tela), ktoré posilňujú sedacie svaly, paže, panvové dno a svalový tonus tela. Ďalšie časti sú pranayama (práca s dychom) a relaxácia. Toto všetko vytvára harmonický celok. Série cvikov sú výborné na podporu trávenia a látkovej výmeny, zlepšenie koncentrácie a telesnej i duševnej stability.

Bikram joga – sa cvičí pri teplote okolo 40 stupňov, kde dvakrát za sebou sa odcvičí 26 asán. Má silné detoxikačné účinky a veľmi pozitívne pôsobí na ľudskú psychiku. Zostava cvikov je založená na stláčaní, naťahovaní a posilňovaní, ktoré stimulujú všetky systémy v tele. Nie je vhodná pre ľudí so srdcovými problémami.

Kundalini joga – spája dychové a intenzívne fyzické cvičenie z Hatha jogy v spojení s mantrami a meditáciami. Cieľom je prebudiť kundalini energiu. Vhodná je skôr pre ľudí, ktorí hľadajú spirituálnu stránku jogy.

Medzi ďalšie „odnože“ jogy patrí Dance joga, Time joga, Vinijoga, Sivananda joga a mnoho iných.

Ak si v joge začiatočník, už aj u nás nájdeš hodiny jogy pre začiatočníkov, ktoré odporúčam, pretože je veľmi dôležité pochopiť princípy jogových cvikov, naučiť sa správne dýchať a vedieť sa koncentrovať a relaxovať.

Jogove cviky

Všetko je dnes dostupné na internete, ale z vlastnej skúsenosti ti viem povedať, že začať cvičiť sám doma jogu, nemusí byť najšťastnejšie riešenie. Môžeš si ublížiť a je to zbytočné. Treba sa naučiť od profesionálov aspoň základné cviky, aby si ich vedel cvičiť správne a potom si môžeš zacvičiť aj doma. Dostupné sú naozaj rôzne cviky na jogu, veľmi populárne sú najmä cviky, ktoré sa zameriavajú na bolesti chrbta. Ja osobne obľubujem cviky na krčnú a hrudnú časť, asi preto, že tieto oblasti ma najviac bolia. Ide pritom o základné cviky, ktoré si vieš zacvičiť aj v práci v rámci prestávky. Pri každom cviku však nezabúdaj na správne dýchanie, ktoré je nesmierne dôležité.

Ako dobrý tip je séria cvikov, ktorá sa nazýva 5 Tibeťanov. Ide o jednoduché cvičenie, ktorého úlohou je dostať prúdenie energie v našom tele do rovnováhy. Stimuluje základné energetické centrá v tele. Dôležitá je pravidelnosť, je potrebné cvičiť ich každý deň. Prvý týždeň začni s 3 opakovaniami každého cviku, ďalší týždeň pokračuj s 5 opakovaniami, potom 7,9,11, až sa dostaneš k 21 opakovaniam. Ja osobne preferujem tento spôsob. Avšak môžeš tieto cviky cvičiť okolo 10-15 minút denne. Naozaj vrelo odporúčam, nielen ak si začiatočník.

S jogou sa nepochybne spája aj meditácia. Je veľmi veľa názorov, ako správne meditovať. Či si meditáciou usporiadať myšlienky alebo vôbec nemyslieť, vypnúť jednoducho hlavu. Myslím si, že dôležité je ako pri joge tak aj meditácii, aby si sa dostal do svojho vnútra, k sebe a či tam budeš kričať, smiať sa, hovoriť alebo budeš ticho, je to v zásade úplne jedno. Nájdi si svoju cestu, ktorá ťa zharmonizuje a spraví pokojným a šťastným. Verím, že na tejto ceste dáš šancu aj joge.

--

Pre BZ napísala Zuzka

Save

Napíšte komentár
Odoslať odpoveď
Prosím prihláste sa pred publikovaním komentára.

Menu

Vytvorte si bezplatný účet, aby ste si mohli ukladať obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet, aby ste mohli používať zoznam želaní.

Prihlásiť sa