Kliknite pre viac produktov
No products were found.
Pokračovaním v prehliadaní tejto webovej stránky súhlasíte s používaním súborov cookie a vašich osobných údajov v súlade s nariadením EÚ GDPR. Viac detailov
Kategórie blogu
Posledné komentáre
Vyhľadávanie v článkoch

Čo chutí nášmu telu v zime?

Publikované 15-12-2016 1638
Obľúbené0

A zase je to tu. Zima. Studené nohy, ruky, červený nos, suchá pokožka. Pochmúrne krátke dni, dlhé noci. Najradšej by ste sa videli niekde pod perinou, s čajíkom. Stromy pomaly sťahujú svoju energiu do koreňov, mnohé zvieratá sa uložia na zimný spánok, dostatočne „zaobalené“. Tak isto sa aj naša energia sťahuje dovnútra. Ak ste z druhu zimomravých, tak ako ja, tento článok je pre Vás. :)

Z pohľadu tradičnej čínskej medicíny existuje nielen naše fyzické telo, ale aj energetické telo. Energia Qi alebo Čchi prúdi neustále naším telom cez meridiány - dráhy podobné nervom, žilám. Táto energia, tak ako všetko na svete, má dve protikladné strany. Jin  je chladná, tmavá vodná, ženská.. a  jang - teplá, svetlá, suchá, mužská... Tieto energie sa snažia byť neustále v rovnováhe. Ak nie sú, ochorieme. Napríklad ľudia, ktorým je zväčša zima, by mali vyvažovať jang energiu, napríklad doplnením potravín jangového charakteru. A naopak ľudia, ktorí sú rozhorúčení, stále energetickí až hyperaktívni, by sa mali zamerať na jinové potraviny. Hneď si povieme, ktoré to sú. Základnú energiu sme dostali do vienka od rodičov už v prenatálnom období. Počas života si túto energiu nosíme v obličkách. Neustále ju dopĺňame napr. správnym dýchaním, jedlom, cvičením... a tak isto aj vyčerpávame – ponocovaním, alkoholom, nezdravou stravou... Na tejto energii závisí, ako vitálny je náš život.

Všetko okolo nás je nabité istým druhom energie. Tieto energie sa svojou povahou v našom tele ďalej rozdeľujú podľa tradičnej čínskej medicíny do piatich základných elementov, ku ktorým sú priradené orgány :

·      Drevo – pečeň a žlčník

·      Voda – obličky a močový mechúr

·      Oheň – srdce a tenké črevo

·      Zem  - slezina a žalúdok

·      Kov – pľúca a hrubé črevo

A keďže momentálne vchádzame do zimného obdobia, ktoré je obdobím Vody, pozrime sa bližšie práve na tento element.

V období neskorej jesene a zimy by človek mal prirodzene spomaliť. Počúvať telo, napodobovať prírodu. Energiu, ktorú sme celé leto naplno využívali, treba teraz pomaly uzavrieť dovnútra. Tí, ktorí tak nespravia, väčšinou prechodia celú zimu sopľaví a v marci ich postretne jarná únava. Element Vody sa spája s orgánmi obličiek a močového mechúra, najviac sú citlivé na chlad a vietor.  Tieto energie sa do tela dokážu dostať cez telesné otvory, studené nohy, odkrytý chrbát alebo krk. Predstavte si, že nám celý čas akoby horí v bruchu oheň. Tento oheň dokáže zahriať, ale aj tráviť (spáliť) potravu. Aj preto sa v okolí brucha vytvára tuk, ktorým sa oheň izoluje. A tým, že si doprajeme ochladzujúcu stravu a nápoje v zime, ohník pomaly vyhasína a nám je zima zvnútra.

Skúste na sebe pár dní pozorovať, ako reagujete na rôzne potraviny. Týždeň jedzte zväčša surovú stravu, ovocie – najmä to citrusové ochladzuje, (nekupujte mandarínky v decembri v akcii :)) a týždeň na to sa zahrievajte. Kašami, polievkami, dusená zelenina, jemne opečené ovocie... Z pozorovania som zistila, že väčšine ľudí v zime vyhovujú teplé raňajky. Výborná je ovsená, pohánková alebo pšenová kaša.  A nebojte sa ju spraviť iba s vodou. Kravské mliečko zbytočne kašu zaťaží. A aj náš žalúdok. Ale ak Vám to chutí viac... :)

V dnešnej dobe existujú fantastické rastlinné náhrady, ktoré nájdete aj na našej stránke. Taká pohánková kaša s mandľovým mliekom, hmm... Dochutíme zahrievacím korením – škorica, klinček, zázvor. To ako sa dajú dotvoriť kaše, nechám na vašej fantázii. Ak zablúdite v Babičkinej Záhrade, určite natrafíte na množstvo pochutín, ktorými kašu spravíte výnimočnou.

Na obed a večeru nám zimomravým prospeje hustá zeleninová polievka, s celozrnným chlebíkom, alebo ryža, pšeničné krúpy s dusenou zeleninou, znova ochutená koreninami ako napr. karí, zázvor, badyán, klinček.. Ak chceme vyživiť obličky, pomôžu nám oriešky, semiačka, strukoviny (fazuľa v tvare obličiek), mrkva, zeleninové vývary. Typická chuť je slaná.

Na emocionálnej úrovni nám element Vody ukazuje, ako sme kreatívni, stabilní a v akom stave je naše sebavedomie, či sme v rovnováhe. Močový mechúr nám zase ukazuje strach a obavy. Ako sú tieto orgány oslabené, môžeme vnímať hlavne v zime. Prechladnuté močové cesty, boľavé kĺby a kosti, vyskočené platničky, vypadávajúce vlasy, problémy so sluchom... Nič sa nám nechce, sme skôr uzavretí,  v noci zažívame úzkosť. Do postele by sme mali chodiť spolu so sliepkami. Treba sa snažiť nevydávať zbytočne veľa energie, aby sa telo príliš nespotilo. Otvoria sa póry a chlad sa dostane oveľa ľahšie do tela. Element Vody nás má v zime naučiť, byť pružný ako voda, dokázať ísť s prúdom a vydržať. Nebáť sa pozorovať vedome svoje strachy a úzkosti a začať na nich pracovať. Nech dokážeme vstúpiť do jari obnovení, tak ako príroda znovu povstáva zo zdanlivej smrti.

Ak Vás tieto informácie zaujali, na našej stránke nájdete výnimočný kurz pod vedením odborníkov, kde sa môžete naučiť zorientovať v tradičnej čínskej medicíne. Pomocou úpravy stravy (kde sa jedálniček naučíte zostrojiť si sami, bez výživového poradcu), akupunktúry a feng - shui lepšie pomôcť sebe a rodine. :)
 
---

Pre Babičkinu záhradu napísala Zuzana K.
 

 

 

 

 

 

1 Komentár
  • Zu***

    Zu*** 16-02-2018

    Výborný článok ....
Napíšte komentár
Odoslať odpoveď
Prosím prihláste sa pred publikovaním komentára.

Menu

Vytvorte si bezplatný účet, aby ste si mohli ukladať obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet, aby ste mohli používať zoznam želaní.

Prihlásiť sa