Kliknite pre viac produktov
No products were found.
Pokračovaním v prehliadaní tejto webovej stránky súhlasíte s používaním súborov cookie a vašich osobných údajov v súlade s nariadením EÚ GDPR. Viac detailov
Kategórie blogu
Posledné komentáre
Vyhľadávanie v článkoch

Čo a ako využiť počas jesene a zimy – šípky a imelo

Publikované 13-02-2017 2562
Obľúbené0

Imelo biele

Parazit a liečivka v jednom. Na hostiteľskom strome rastie do tvaru gule, ktorá z diaľky pripomína viac hniezdo ako nejaký liečivý kríček. Dub, topoľ, jedľa, borovica a niektoré ovocné stromy sú hostiteľským stromom pre imelo. Imelo je do zeleno-žlta sfarbené po celý rok. Má kožovité listy a lepkavý bobuľovitý plod, ktorý sa nazýva pabobuľa. Kvôli plodu sa imelo považuje za jedovatú rastlinu, nakoľko vnútorne užité plody môžu spôsobiť otravu.

Čo sa týka zberu – zbierame len listy a konáriky, ktoré pred sušením narežeme pretože rýchlo tvrdnú. Sušíme pri teplote do 40°C. Vhodný čas na zber je od začiatku októbra do polovice decembra, a zas na jar od marca do apríla. V ostatných mesiacoch bohužiaľ imelo stráca svoju liečivú silu. Najlepšie urobíte, keď sa vyberiete na zber počas jarných mesiacov. Imelo totiž nepokrývajú plody, vtáčiky ich totiž cez zimu vyzobkali. A tak sa nemusíte trápiť s ich odstraňovaním a narezávaním vetvičiek. Za najlepšie imelo sa považuje imelo z hlohu, jablone, potom z ihličnanov, agátu,...

Imelo biele využijeme ako čaj, tinktúru, masť alebo macerát. Napr. masť si vyrobíte jednoducho : čerstvé plody – pabobule zmiešame s bravčovou masťou (za studena) a využívame ju pri omrzlinách.

Aké sú liečivé účinky imela ?

Imelo má najlepší vplyv na celkovú funkciu žliaz. Používa sa aj ako prostriedok na povzbudenie látkovej výmeny, či zastavenie krvácania. (TIP: Pri krvácaní z nosa, skúste vdýchnuť studený imelový čaj.) Ďalším liečebným účinkom je regulácia krvného tlaku, ktorú dosahuje zmäkčením a odstránením vápenatých usadenín v cievnom systéme. Predchádza tak mozgovým a srdcovým infarktom. Pomáha pri rakovine (zvlášť rakovine žalúdka), epilepsii, stimuluje imunitný systém a pomôže pri ženskej ale i mužskej neplodnosti. Ako účinný prostriedok imelo pôsobí na srdce a krvný obeh. Zmiznú všetky spriedvodné znaky akými sú – návaly krvi do hlavy, pocity závratu, poruchy zraku alebo aj šelest v ušiach. V našom e-shope nájdete Imelo, bylinné kvapky, ktoré vám zaručene s vyššie spomenutými problémami pomôžu. Kde ich nájdete ? Stačí kliknúť na Prírodné liečenie a následne na Tinktúry a extrakty.

Odporúčame aspoň raz za rok absolvovať 6.týždňovú imelovú kúru : Po dobu troch týždňov pijeme denne 3 šálky čaju z imela. Počas ďalších dvoch týždňov 2 šálky a posledný týždeň popíjame už len 1 šálku čaju denne. Šálky užívané po dúškoch nám normalizujú činnosť srdca aj krvný tlak. Okrem toho zvýšia pracovný výkon.

Ako si jednoducho vyrobiť imelovú tinktúru ?

Čerstvú posekanú drogu (vhodná je aj sušená) nasypeme do vhodnej nádoby. Nádoba musí byť vopred sterilizovaná a mala by disponovať širším hrdlom. Drogu zalejeme liehom (kvalitnou rožovkou/vodkou), tak aby bola ponorená. Na tmavom mieste necháme macerovať po dobu 6.-8. týždňov s občasným pretrepaním. Po uplynutí doby, macerát precedíme cez gázu a necháme pár dní usadiť. Macerát buď opatrne prelejeme alebo stiahneme pomocou hadičky do liekovky alebo inej sterilnej (tmavej) fľaštičky.

Dávkovanie : užívame dlhodobo, 15-20 kvapiek denne rozmiešaných v nápoji

 

Ruža šípová

Kríček, ktorý nás teší dvakrát za rok. Na jar kvitne krásnymi do bielo-ružova sfarbenými kvetmi, tieto kvetné lupienky zbierame do čaju kvôli ich príjemnej chuti a liečivým účinkom. Naopak v období jesene je ruža šípová obsypaná červenými plodmi. Počas jesene zbierame šípky spolu s hálkami (nádorovo ochlpenými hlavičkami, ktoré sa vytvárajú po nabodnutí konárika hmyzom). Sušíme ich na čaj alebo z nich pripravujeme rôzne produkty.

Šípky sú obrovskou zásobárňou vitamínu C a je známe, že ich obsahujú najviac zo všetkých prírodných zdrojov. Vitamín C nám formou šípkového čaju pomôže naštartovať imunitu a bojovať s vírusmi a baktériami. Stačia 1-2 šálky denne tohto zázračného čaju a máme pokrytú dennú dávku vitamínu C. Šípky pomôžu aj pri potlačení parodontózy, znižujú lámavosť kapilár a normalizujú zrážanlivosť krvi, povzbudzujú celý organizmus. Čaj je vhodný v období zvýšenej potreby vitamínov – v tehotenstve, pri dojčení, alebo pri horúčkovitých ochoreniach.

Nezabudnite na fakt, že šípkový čaj by sme mali cediť cez veľmi husté sitko aby sa nám do výluhu nedostali chĺpky, ktoré sú dosť dráždivé. Alebo pred sušením zo šípok ich rozrežeme a odstránime nepríjemné chĺpky a semená.

Poznáte správny postup na prípravu šípkového čaju ?

Najlepší spôsob ako si pripraviť šípkový čaj, je lúhovať cca 10g nadrvených šípok v ½ litri studenej vody v priebehu 1 hodiny. Potom priviesť k varu a hneď vypnúť a lúhovať ďalších 15 min. Takto pripravený čaj bude bohatý na vitamín C.

Recept na šípkový džem

Budeme potrebovať :

  • 1kg čerstvých šípok               
  • 1l vody
  • 300g trstinového/kokosového cukru (aký preferujete)
  • šťava z 1 citróna/pomaranča

V prvom rade je potrebné nazbierať si šípky. Zber môžete spojiť s príjemnou rodinnou prechádzkou a členov rodiny potom zapojiť aj do čistenia plodov. So šípkami je naozaj veľa práce, vyberajte tie červené, pekné a bez poškodení. Musíte ich poumývať a zbaviť semienok a chĺpkov. Takto pripravené šípky varíme v litri vody okolo 30-40min, kým plody nezmäknú. Získanú masu pomocou ponorného mixéra poriadne vymixujeme a prepasírujeme cez najjemnejšie sitko aké máte k dispozícií.

Keď máme hotové šípkové pyré, pridáme doň 300g sladidla. Šípkovo-cukrový nálev varíme na najmenšom plameni až kým sa cukor nerozpustí a nedocielime požadovanú konzistenciu. Hotový džem nalievame do vopred sterilizovaných pohárov, ktoré po naplnení otočíme hore dnom, prikryjeme a necháme pomaly chladnúť. Konzistencia džemu nie je veľmi hustá, ale neuberá to na jeho lahodnej chuti :)

Ak si netrúfate na výrobu džemu na našej stránke si ho môžete jednoducho zakúpiť.

---

Pre BZ napísala Paťka

 

 

Napíšte komentár
Odoslať odpoveď
Prosím prihláste sa pred publikovaním komentára.

Menu

Vytvorte si bezplatný účet, aby ste si mohli ukladať obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet, aby ste mohli používať zoznam želaní.

Prihlásiť sa