Kliknite pre viac produktov
No products were found.
Pokračovaním v prehliadaní tejto webovej stránky súhlasíte s používaním súborov cookie a vašich osobných údajov v súlade s nariadením EÚ GDPR. Viac detailov
Kategórie blogu
Posledné komentáre
Vyhľadávanie v článkoch

Čierny sezam

Publikované 02-05-2017 11413
Obľúbené0

Väčšina z nás pozná svetlý sezam a len málokto vie, že má aj „brata“, ktorým je menej známy čierny sezam. Avšak to nemení nič na tom, že tento druh sezamu je jedným z najstarších používaných olejnatých semien. Už niekoľko storočí sa mu pripisujú liečivé schopnosti. Oproti klasickému bielemu sezamu sa vyznačuje výraznejšou a aromatickejšou chuťou. Svoje využitie našiel v ázijskej a arabskej kuchyni, ale taktiež v tradičnej čínskej medicíne.

Tradičná čínska medicína mu prikladá významné miesto hlavne kvôli jeho pozitívnym zdravotným účinkom, pretože ovplyvňuje správne fungovanie pečene, pľúc, sleziny i ľadvín. To však nie je všetko. Čím je ešte špecifický a výnimočný? Najmä svojím bohatým obsahom vitamínov a minerálov, ale taktiež širokým použitím.

Olejnaté semienko obsahuje minerálne látky ako vápnik, fosfor, horčík, železo, zinok či draslík. Ukrývajú sa v ňom vitamíny A, E a B komplex, lecitín a niacín a v neposlednom rade i esenciálne aminokyseliny, vláknina a enzýmy. Tieto poklady ukryté v malom semienku zabezpečujú množstvo pozitívnych účinkov na naše telo, konkrétne sezam:

  • vplýva na hustotu kostnej drene kvôli vysokému obsahu vápnika,
  • podporuje rast vlasov a pozitívne vplýva na ich kvalitu,
  • podporuje pravidelnú stolicu, lieči zápchu,
  • pomáha pri dýchacích problémoch,
  • znižuje hladinu cholesterolu,
  • posilňuje črevný systém a obličky,
  • pozitívne vplýva na zdravie kostí a svalov,
  • zmierňuje artritídu,
  • je liekom na vlasy, kožu i nechty,
  • zlepšuje stav krvi, nervovej sústavy i ciev,
  • je prospešný pri liečbe zlomenín,
  • pomáha pri problémoch s chudokrvnosťou a pri osteoporóze,
  • zlepšuje metabolizmus a zvyšuje imunitu,
  • je vhodný pre ľudí s vysokým krvným tlakom a kardiovaskulárnymi ochoreniami.

Osobitne treba spomenúť jeho veľkú pomoc pri problémoch ako je padanie vlasov. Podľa tradičnej čínskej medicíny vypadávanie vlasov priamo súvisí s energiou obličiek a pečene. Tento problém, ktorí trápi mnohých je spôsobený tým, že krv neprekrvuje dostatočne vlasový váčok a preto celý vlas nakoniec vypadne. A keďže čierny sezam posilňuje obličky a zlepšuje stav krvi, je výborným pomocníkom pri riešení problému s padaním vlasov.

Okrem množstva pozitívnych účinkov je možné využiť malý zázrak prírody aj v kuchyni. Použitie čierneho sezamu je naozaj všestranné. Je skvelý na pečive či chlebe, v rôznych kašiach, v jogurtoch, či v marinádach na mäso. Možno ho pridať tak do polievok, ako aj omáčok, či rôznych nátierok. Opražený pomletý sezam tvorí základ tahini pasty, ktorú poznáme najmä z orientálnej kuchyne. V pomletej forme získame prášok s orieškovou príchuťou, ktorý je vhodný do sušienok i na zdobenie múčnikov ako mleté orechy. Môže sa však konzumovať aj surový.

V našom obchodíku nájdete produkty z čierneho sezamu, ktoré stoja za vyskúšanie, ak ste tak doteraz neurobili:

Olej z čierneho sezamu je veľký pomocník, ktorý môžeme užívať vnútorne - ráno nalačno a večer pred spaním, jednu čajovou lyžičku. Posilňuje obličky, pečeň i slezinu, ktoré majú dôležitú úlohu v našej imunite.

Semeno čierneho sezamu BIO je potrebné pomlieť a opražiť a je už len na vás, do akých jedál ho pridáte.

Čierne tahini je známa najmä v balkánskej kuchyni, kde sa používa na sladko i na slano. Je to výborná náhrada masla a margarínov.

 

Malý poklad s obrovskými darmi v sebe, takto možno právom čierny sezam označiť. Mal by byť súčasťou nášho života, pretože je výborný pomocník, ktorý dokáže zmierniť, prípadne vyriešiť spomínané zdravotné problémy. Do svojho jedálnička by sme ho mali zaradiť nielen, keď už máme ťažkosti, ale konzumovať ho preventívne, aby sme boli zdraví a krásni. :)

--

Pre Babičkinu záhradu napísala Zuzka

Napíšte komentár
Odoslať odpoveď
Prosím prihláste sa pred publikovaním komentára.

Menu

Vytvorte si bezplatný účet, aby ste si mohli ukladať obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet, aby ste mohli používať zoznam želaní.

Prihlásiť sa